ΦΛΩΡΙΝΑ H Επιστολή του δημάρχου Φλώρινας στον πρωθυπουργό για το ορυχείο της Βεύης - ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ : H Επιστολή του δημάρχου Φλώρινας στον πρωθυπουργό για το ορυχείο της Βεύης

.

.

Κυριακή 29 Ιουνίου 2014

H Επιστολή του δημάρχου Φλώρινας στον πρωθυπουργό για το ορυχείο της Βεύης

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
ΠΡΟΣ: Αξιότιμο κύριο Πρωθυπουργό της Ελλάδας
Κύριο Αντώνιο Σαμαρά
Μέγαρο Μαξίμου - Ηρώδου Αττικού 19
Τ.Κ.: 10674
Αθήνα



Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,




Στην ακριτική περιοχή της Φλώρινας το ποσοστό των ανέργων αγγίζει το 35% και αυτή την οικονομικά δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας αυξάνεται συνεχώς. Σε μια εποχή, όπου όλοι έχουμε κάνει περικοπές και όλοι προσπαθούμε για την επιβίωση, έρχεται η ολιγωρία της κεντρικής εξουσίας να χειροτερεύσει τα πράγματα.
Είναι αδιανόητο τη σημερινή εποχή να περνάνε χρόνια και να κωλυσιεργεί η δημοπράτηση του ορυχείου της Βεύης (Βαρβούτης), την ίδια στιγμή που, για το αντίστοιχο της Αχλάδας, δόθηκε η απαραίτητη άδεια εν μία νυκτί. Η λειτουργία του ορυχείου της Βεύης θα δώσει μια ανάσα στις οικογένειες της Φλώρινας, αφού θα εργαστούν πολλά άτομα και θα μπορέσουν να ζήσουν με αξιοπρέπεια, χωρίς να αναφερθώ και στο ίδιο όφελος της πολιτείας από τη λειτουργία του.
Ως Δήμος διεκδικούμε τις άδειες λειτουργίας και εξόρυξης των ορυχείων της περιοχής μας, καθώς και την απόδοση των κερδών τους στην Τοπική Κοινωνία. Και λέγοντας κέρδη, δεν εννοούμε τίποτε παραπάνω από τα κέρδη τα οποία αποκομίζει ήδη από τη λειτουργία του ορυχείου η οικογένεια Ρόζα, στην οποία έχει παραχωρηθεί δωρεάν η άδεια εκμετάλλευσης και λειτουργίας του ορυχείου της Αχλάδας, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία απολύτως διαδικασία (διαγωνισμός κλπ).
Ως Δήμος Φλώρινας είμαστε πεπεισμένοι ότι μπορούμε να λειτουργήσουμε ένα τέτοιο ορυχείο, εάν μας παραχωρηθεί η άδεια εκμετάλλευσης και μπορούμε και εμείς με τη σειρά μας να υπογράψουμε συμβάσεις για την εξόρυξη του λιγνίτη με εταιρείες, εργολάβους, όπως ο ΑΚΤΩΡ, η ΤΕΡΝΑ κλπ, πολιτική την οποία ακολουθεί σήμερα και η οικογένεια Ρόζα για το ορυχείο της Αχλάδας.
Επιπλέον, ο φόρος εξόρυξης του λιγνίτη, οφείλει να αποδίδεται στην τοπική κοινωνία, κάτι το οποίο εφαρμόζεται στα λατομεία αλλά δυστυχώς όχι στα ορυχεία. Άλλωστε, ο ορυκτός μας πλούτος είναι περιουσία των Φλωρινιωτών και όχι του κάθε ιδιώτη που θέλει να τον καπηλεύεται και οι κάτοικοι της περιοχής να καρπώνονται όχι μόνο τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία τους, αλλά και οφέλη, τα οποία πρέπει να είναι σημαντικά.
Πώς μπορούμε να εκλάβουμε το γεγονός, ότι κάνετε δώρο σε ιδιώτες ορυχεία, και σε εμάς που ζητάμε ουσιαστικά «ψίχουλα», να μη δίνετε το δικαίωμα, μέσω του Τοπικού Πόρου, να έχουμε δωρεάν ρεύμα για τους κατοίκους μας;
Κύριε Πρωθυπουργέ, παρακαλούμε, όπως συμβάλλετε τα μέγιστα για την άμεση δημοπράτηση του ορυχείου της Βεύης και τη λειτουργία αυτού, για το πάγιο αίτημά μας, για δωρεάν ρεύμα στην περιοχή μας, καθώς και για τη μεταβίβαση των αδειών εξόρυξης και λειτουργίας των ορυχείων στο Δήμο Φλώρινας και όχι σε ιδιώτες.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.
Εν αναμονή της απάντησής σας.


Με τιμή
Κοιν: 1)Πρόεδρο ΠΑ.ΣΟ.Κ.
κ. Ευάγγελο Βενιζέλο
Ιπποκράτους 22
Τ.Κ.: 10680
Αθήνα

2) )Πρόεδρο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
κ. Αλέξη Τσίπρα
Πλατ. Ελευθερίας 1 & Πειραιώς
Τ.Κ.: 10553
Αθήνα

3) Γενικό Γραμματέα Χρυσής Αυγής
κ. Νίκο Μιχαλολιάκο
Δηλιγιάννη 50, σταθμός Λαρίσης
Αθήνα

4) Γενικό Γραμματέα ΑΝΕΛ
κ. Παναγιώτη Παναγιωτόπουλο
Χαροκόπου 2 & Συγγρου 196
Τ.Κ.: 17671
Καλλιθέα

5) Πρόεδρο ΔΗΜΑΡ
κ. Φώτη Κουβέλη
Αγ. Κωνσταντίνου 40 ΑΤΤΙΚΗ Τ.Κ.: 10437
Αθήνα

6) Γενικό Γραμματέα Κ.Κ.Ε.
κ. Δημήτριο Κουτσούμπα
Λεωφόρος Ηρακλείου 145
Τ.Κ.: 14231
Ν. Ιωνία

7)Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας
κ. Νίκο Δένδια
Νίκης 5-7,
Τ.Κ.: 10180
Αθήνα

8)Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
κ. Γιάννη Μανιάτη
Αμαλιάδος 17
Τ.Κ.: 11523
Αθήνα

9) Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο Δ.Ε.Η. Α.Ε.
κ. Αρθούρο Ζερβό
Χαλκοκονδύλη 30
Τ.Κ.: 10432
Αθήνα

10) Διοικητικό Συμβούλιο Δ.Ε.Η. Α.Ε.
Χαλκοκονδύλη 30
Τ.Κ.: 10432
Αθήνα

11) Νέο Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας
κ. Θεόδωρο Καρυπίδη
Κοζάνη

12) Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Εσωτ. Διανομ.:
Γρ. Δημάρχου + οικ. Φακ
Ο Δήμαρχος Φλώρινας

Ιωάννης Βοσκόπουλος