ΦΛΩΡΙΝΑ Ψυχή στο Λαιμό / Πρέσπες (Αύγουστος 2014) - ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ : Ψυχή στο Λαιμό / Πρέσπες (Αύγουστος 2014)

.

.

Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

Ψυχή στο Λαιμό / Πρέσπες (Αύγουστος 2014)

Ψυχη στο Λαιμό : επανεκκίνηση
3-11 Αυγούστου, 2014 Ψαράδες Πρεσπών Συνάντηση εικαστικών και λογοτεχνίας Ανοιχτή πρόσκληση
Η γαλήνια ατμόσφαιρα και ο αρχέγονος ψυχικός χτύπος του τόπου οδηγούν τη φετινή συνάντηση στο χωριό Ψαράδες, το οποίο αντικρίζει μια υδάτινη έκταση που ισορροπεί ανάμεσα σε τρεις χώρες, ενώ αντλεί τη μυστηριακή του αύρα από τα «ασκητήρια», τις σπηλαιώδεις τρύπες των βράχων που αποτέλεσαν...




ερημητήριο, φέρνοντας ακόμα στο μυαλό τις πρώτες ανθρώπινες κατοικίες.
Το χωριό απέχει λίγα χιλιόμετρα από την τοποθεσία Λαιμός, όπου το 2012 οργανώθηκε η αρχική συνάντηση («Ψυχή στο Λαιμό: έναρξη») και βρίσκεται κοντά στο παλιό εργοστάσιο του Κονσερβοποιείου, όπου το 2013 ξεκίνησε η εικαστική έκθεση «Ψυχή στο Λαιμό: μεταποίηση».
Φέτος, άνθρωποι που ενδιαφέρονται για τη λογοτεχνία θα συμμετάσχουν σε καθημερινό τρίωρο εργαστήριο (workshop) με θεματικό επίκεντρο διαφορετικές εκδοχές της «κοσμογονίας», έτσι όπως αυτές παραδίδονται από θεολογικά, φιλοσοφικά και ποιητικά έργα του παρελθόντος (ελληνικά, ιουδαϊκά, βουδιστικά, ινδουιστικά, μεταξύ άλλων). Φιλοδοξία των γραπτών αφηγήσεων που θα δημιουργήσουν οι συμμετέχοντες, είναι η συμβολή στην επανεκκίνηση ενός κόσμου ο οποίος έχει πια αγγίξει την κρίσιμη μάζα του, εμμέσως καλώντας τους καλλιτέχνες να τον επινοήσουν από την αρχή.
Παράλληλα, έργα εικαστικών θα ενεργοποιήσουν τη διάδραση εικόνας και λόγου. Οι εικαστικοί, εμπνευσμένοι από τα κείμενα, θα δημιουργούν επιτόπου τα έργα τους, ενώ τα μέλη του εργαστηρίου θα αναζητούν κειμενικές προεκτάσεις, αμφότεροι ενωμένοι από το νήμα της «κοσμικής επανεκκίνησης».
Συντονιστής εικαστικών εγγραφών: Χάρης Κοντοσφύρης | καθηγητής, εικαστικός
Συντονιστής λογοτεχνικών εγγραφών: Δημήτρης Τανούδης | συγγραφέας, μεταφραστής
Προσέλευση: Κυριακή, 3 Αυγούστου & Αποχώρηση: Δευτέρα, 11 Αυγούστου
Διαμονή: Τοπικός ξενώνας & Σταθμός Τ.Ε.Ε.Τ.
Δηλώσεις συμμετοχής & Πληροφορίες: dtanoudis@gmail.com | kondosphvrisharris@gmail.com (Επικοινωνία: 6972 461 428)
Καταληκτική ημερομηνία συμμετοχής: 27 Ιουλίου
Δημόσια ανάγνωση κειμένων του εργαστηρίου λογοτεχνίας: ιι Αυγούστου, 20:00 | Φλώρινα, Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης