ΦΛΩΡΙΝΑ Συνεδρίασε τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου το Δημοτικό Συμβούλιο Φλώρινας - ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ : Συνεδρίασε τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου το Δημοτικό Συμβούλιο Φλώρινας

.

.

Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Συνεδρίασε τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου το Δημοτικό Συμβούλιο Φλώρινας

Υπό την προεδρία της Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας κ. Όλγας Μούσιου- Μυλωνά και παρουσία του Δημάρχου Φλώρινας, συνεδρίασε τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου το Δημοτικό Συμβούλιο Φλώρινας με δεκατρία θέματα στην ημερήσια διάταξη.






Πριν τη συζήτηση των θεμάτων ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Γιάννης Βοσκόπουλος απαντώντας στις ερωτήσεις που τέθηκαν από τους Δημοτικούς Συμβούλους, καθώς και σε ζητήματα τα οποία έθεσε η επικεφαλής του συνδυασμού της ελάσσονος μειοψηφίας κ.  Βασιλική Παπαναστασίου, είπε:
«Στην κ. Παπαναστασίου.




-Για τη μείωση των τιμολογίων της ΔΕΥΑΦ. Έχουμε προβεί ήδη σε μια μείωση πάνω από 50% στα τιμολόγια της ΔΕΥΑΦ. Μειώσαμε κατά πολύ την τιμή του νερού, των παγίων και αφαιρέσαμε φόρους. Για περαιτέρω μείωση έχουμε ήδη εξαγγείλει για τα άτομα με ειδικές ανάγκες και για τα άτομα τα οποία είναι εγγεγραμμένα στους καταλόγους της πρόνοιας. Αυτό όμως θα το δούμε στη συνέχεια, αφού πρώτα εξετάσουμε τα έσοδα και τα έξοδα της ΔΕΥΑΦ, γιατί τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο υλοποιούμε και το έργο της τηλεθέρμανσης και απαιτούνται χρήματα. Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι θα βγάλουμε τα χρήματα για την τηλεθέρμανση από τους Δημότες, καθώς χρηματοδοτούμε το έργο αυτό από τον Τοπικό Πόρο, αλλά θέλουμε να δούμε τον ισοσκελισμό των εσόδων και των εξόδων.
Είμαστε σύμφωνοι λοιπόν με τη μείωση των τιμολογίων της ΔΕΥΑΦ και το θέμα αυτό θα προχωρήσει.
Το πάγωμα όμως της καταβολής των οφειλών το οποίο αναφέρετε δεν μπορεί να γίνει. Ήδη και από την υπηρεσία του Επιτρόπου στη Φλώρινα μας έχουν σταλεί αρκετά έγγραφα με τα οποία μας ρωτάνε συνέχεια τι κάνουμε με τις πράξεις των οφειλετών. Για τις οφειλές που έχουν οι Δημότες μας, για να μπορέσουν να παγώσουν ή να γίνουν διακανονισμοί, θα πρέπει να υπάρχει σχετική Υπουργική απόφαση. Διαφορετικά δεν μπορούμε να κάνουμε την οποιαδήποτε ενέργεια.
-Για τα Δημοτικά τέλη. Έχουμε προχωρήσει ήδη σε μείωση κάποιων Δημοτικών τελών.
Για τους παιδικούς σταθμούς. Δεν έχουμε καμία αντίρρηση να γίνουν προσλήψεις. Είναι κάτι το οποίο θέλουμε. Και θέλουμε μόνιμο προσωπικό, για να λειτουργήσουν όλοι οι παιδικοί. Αλλά δεν είναι κάτι το οποίο εξαρτάται από εμάς.
Τα κτίρια των παιδικών σταθμών είναι ασφαλή. Όλα τα κτίρια είναι ασφαλή. Αν γνωρίζετε κάτι διαφορετικό, να μας ενημερώσετε, ώστε να προβούμε σε άμεσες ενέργειες.
-Για παροχή δωρεάν γεύματος σε μαθητές. Τη χρονική αυτή στιγμή, κάτι τέτοιο είναι αδύνατο. Τα οικονομικά του Δήμου έχουν μειωθεί και την περσινή χρονιά, είχαμε 1.500.000,00? λιγότερα έσοδα, από τους ΚΑΠ σε σχέση με πρόπερσι. Και ενώ μειώσαμε τα έξοδά μας, πάλι έχουμε αρνητικό υπόλοιπο.
-Για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις υπηρεσίες του Δήμου. Και με αυτή την πρόταση δεν διαφωνούμε καθόλου. Αλλά πως θα τις κάνουμε; Αφού γνωρίζετε ότι για κάθε πέντε άτομα που φεύγουν στη σύνταξη, μπορούμε να προσλάβουμε ένα άτομο, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει εφαρμοστεί. Αλλά, αν δεν βγει κάποια Υπουργική απόφαση που να προκηρύσσει θέσεις, αυτό δεν μπορεί να υλοποιηθεί. Ο Δήμος Φλώρινας έχει ανάγκη από πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι.
Το ίδιο ισχύει και για το ελάχιστο τίμημα του μισθού στους υπαλλήλους του Δήμου. Αυτά δεν καθορίζονται από εμάς.
-Για την αξιολόγηση δομών και υπαλλήλων. Αν δεν προχωρήσουμε στις αξιολογήσεις, όπως μας ζητήθηκε από το Υπουργείο, τότε προβαίνουμε σε παράβαση καθήκοντος. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι, γιατί έτσι είναι η νομοθεσία.
-Για την τηλεθέρμανση της Φλώρινας. Το έργο προχωράει και δεν έχει σκαλώσει τίποτα. Συνεχίζεται η κατασκευή των αντλιοστασίων και λεβητοστασίων. Απλώς η εταιρεία έχει ζητήσει μια προκαταβολή. Το Υπουργείο ζήτησε από τα 28.000.000,00? που έχει πάρει η ΔΕΥΑΦ, να μην κάνουμε εμείς την πληρωμή της προκαταβολής, αλλά να γίνει από  το κράτος. Διότι, θέλουν να γίνουν με αυτό τον τρόπο οι διαδικασίες, για να μην υπάρξει μελλοντικά πρόβλημα. Ο υπόλογος όμως, ο οποίος έχει οριστεί από το Υπουργείο, δεν υπογράφει, ώστε να πάρει ο εργολάβος την προκαταβολή του. Αυτό το θέμα θα συζητηθεί την ερχόμενη Παρασκευή που έχουμε σύσκεψη το ΕΠΠΕΡΑΑ στην Αθήνα.  Είναι ένα θέμα που αφορά την Κοζάνη, το Αμύνταιο και τη Φλώρινα, Δήμοι που έχουν έργα τηλεθέρμανσης.
Ότι δεν έχει σταματήσει τίποτα, δεν έχει σταματήσει τίποτα. Όσα ακούγονται είναι ψευδή και το έργο δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα, απλώς υπάρχει καθυστέρηση προς τον εργολάβο.
Για την ιδία συμμετοχή της ΔΕΥΑΦ θα διατεθούν τα χρήματα του Τοπικού Πόρου που αντιστοιχούν στο Δήμο Φλώρινας και ευτυχώς για το ΦΠΑ που θα χρειαζόμασταν χρήματα, πλέον δεν τα χρειαζόμαστε, καθώς ρυθμίστηκε με νομοθετική διάταξη και τα έργα αυτά δε θα πληρώσουν ΦΠΑ. Για την ίδια συμμετοχή, είχαμε ζητήσει επίσης από την προηγούμενη αρχή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας να συνδράμει στο έργο της τηλεθέρμανσης, όπως έκανε και στο παρελθόν στο αντίστοιχο έργο της τηλεθέρμανσης του Αμυνταίου, όπου όλα τα χρήματα του Τοπικού Πόρου, διατέθηκαν γι’ αυτό το έργο. Από τους τότε Δημάρχους, υπήρχε η δέσμευση, ότι, όταν ξεκινήσει το έργο της τηλεθέρμανσης της Φλώρινας, όλα τα χρήματα του Τοπικού Πόρου θα δοθούν στο έργο αυτό. Αυτό δεν το ζητάμε, γιατί δεν θέλουμε, προκειμένου να λύσουμε το δικό μας πρόβλημα, να δημιουργήσουμε πρόβλημα στους άλλους Δήμους. Ζητήσαμε όμως τη συνδρομή της Περιφέρειας, διότι, εάν δεν συνδράμει το έργο, ναι μεν δε θα σταματήσει, αλλά θα καθυστερήσει να ολοκληρωθεί. Και αυτό γιατί ο Δήμος Φλώρινας κάθε έτος δικαιούται από τον Τοπικό Πόρο 1.000.000,00? και έχει να πάρει χρήματα από το 2011. Άρα τα χρήματα της ιδίας συμμετοχής προκύπτουν.
Ένα άλλο πρόβλημα το οποίο είχαμε να λύσουμε είναι το δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, καθώς άλλαξε ο τρόπος λειτουργίας του και πλέον έχουν εξαιρέσει με νόμο τις ΔΕΥΑ από τις δανειοδοτήσεις τους. Είχαμε τη δέσμευση ότι αυτό θα αλλάξει με τροποποίηση και κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες, για να μπορεί να δανειοδοτεί και της ΔΕΥΑ. Αλλά και αυτό να μην καταφέρουμε να το πετύχουμε, θα απευθυνθούμε στην ελεύθερη αγορά. Ήδη, έχουμε κάνει μια έρευνα και μας δίνουν τα ίδια ποσά με τα ίδια επιτόκια. Εμείς, όμως θέλουμε, αν χρειαστεί να πάρουμε κάποιο δάνειο να είναι από δημόσιο φορέα και όχι από την ελεύθερη αγορά.
Η σύμβαση του έργου λήγει στο τέλος του 2015. Αν όμως προκύψουν δυσκολίες από το κράτος και υπάρχουν καθυστερήσεις στον εργολάβο, τότε θα δοθεί παράταση. Το έργο το συγκεκριμένο ούτε μπορεί να σταματήσει, ούτε μπορεί να απενταχθεί. Έχει ξεκινήσει.
Όπως και να έχει πάντως, το έργο πέρα από το κατασκευαστικό κομμάτι αποτελείται και από έργα προμηθειών, όπου όποιος και να πάρει αυτούς τους διαγωνισμούς, δε θα έχει πρόβλημα να μας προμηθεύσει για παράδειγμα με τους εναλλάκτες, τους λέβητες κλπ άμεσα.  Πάντως, αυτά τα μεγάλα έργα δεν κινδυνεύουν, γιατί τρέχει και το ΣΕΣ και θα μπορούν να ενταχθούν, εφόσον χρειαστεί σαν έργα γέφυρα.
-Για την τηλεθέρμανση της Μελίτης. Η μελέτη για την τηλεθέρμανση της Μελίτης είναι έτοιμη. Απλά περιμένουμε να προκηρυχθούν τα μέτρα στο νέο πρόγραμμα που θα τρέξει, για να μπορέσουμε να τα εντάξουμε. Από πληροφορίες που έχω, πλέον δε θα μπορέσουμε να εντάξουμε την τηλεθέρμανση της Μελίτης στο ΕΠΠΕΡΑΑ, αλλά σε άλλο φορέα και σε άλλο μέτρο.
-Για την κατασκευή διυλιστηρίου στο φράγμα της Τριανταφυλλιάς. Θα ήθελα να σας ενημερώσω, ότι θέλουμε να προχωρήσουμε και στη μελέτη ενός νέου διυλιστηρίου που θέλουμε να κατασκευάσουμε στην Τριανταφυλλιά, στο φράγμα της. Αυτό το διάστημα, είμαστε σε διαβουλεύσεις με το Υπουργείο και τους αρμόδιους φορείς για το πώς θα προχωρήσουμε και σε ποιο μέτρο μπορεί να ενταχθεί η κατασκευή ενός σύγχρονου διυλιστηρίου.
-Για την εκλογή μου ως πρόεδρου της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας. Θέλω να ευχαριστήσω εσάς κ. Πρόεδρε και όλους για τις ευχές σας. Όντως η θέση του Προέδρου της ΠΕΔ είναι μια σημαντική συνδικαλιστική και πολιτική θέση. Και πιστεύουμε πως όχι μόνο προς όφελος της Φλώρινας, αλλά και προς όφελος της Δυτικής Μακεδονίας, θα καταφέρουμε να πετύχουμε πολλά.
Φυσικά είναι σημαντικό ότι και η παράταξη για την ΚΕΔΕ, «Ανατροπή στην Αυτοδιοίκηση» εξελέγη, και Πρόεδρος της ΚΕΔΕ είναι πλέον ο κ. Πατούλης, τον οποίο επίσης στήριζα, και πιστεύουμε ότι οι παρεμβάσεις και τα αιτήματα τα οποία θα κάνουμε προς την ΚΕΔΕ, θα έχουν απήχηση και θα έχουν αποτέλεσμα».


Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης είναι:
«Συγκρότηση Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης, άρθρα 76 και 282 παρ.16 του Ν. 3852/2010», με εισηγήτρια την κ. Όλγα Μούσιου-Μυλωνά, Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας.
Με την από 01 Οκτωβρίου 2014 πρόσκληση του Δήμου Φλώρινας, κλήθηκαν όσοι ενδιαφέρονταν να υποβάλλουν την αίτησή τους στο Δήμο Φλώρινας, προκειμένου να συμμετάσχουν στη Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Φλώρινας, μιας επιτροπής της οποίας οι αποφάσεις είναι απαραίτητες, για να προχωρήσει το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου, ο προϋπολογισμός του Δήμου και άλλα σπουδαίας σημασίας θέματα για την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου.
Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων ήταν από τις 02 Οκτωβρίου 2014 έως και τις 09 Οκτωβρίου 2014 και υποβλήθηκαν 26 αιτήσεις.
Λόγω μη συγκέντρωσης της απαραίτητης πλειοψηφίας των 2/3 των θετικών ψήφων των Δημοτικών Συμβούλων, καθώς κατάφερε να συγκεντρώσει μόλις 20 ψήφους, το θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να προχωρήσει η συγκρότηση της επιτροπής.
«Έγκριση της υπ΄ αριθ. 333/2014 απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής Δήμου Φλώρινας που αφορά στην αναμόρφωση σχεδίου προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2014 του Δήμου Φλώρινας», με εισηγήτρια την κ. Άννα Βογδάνη-Δημητρίου, Διευθύντρια Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών Δήμου Φλώρινας.
Το παραπάνω θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, καθώς η κ. Παπαναστασίου ψήφισε κατά.
«Σχετικά με  την έγκριση διενέργειας της προμήθειας εξοπλισμού για το έργο: Ανάπλαση χώρου πρώην Ζωολογικού κήπου», με εισηγήτρια την κ. Άννα Βογδάνη-Δημητρίου, Διευθύντρια Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών Δήμου Φλώρινας.
«Σχετικά με την έγκριση διενέργειας προμήθειας Ελαστικών Επίσωτρων  για τις ανάγκες του Δήμου Φλώρινας», με εισηγήτρια την κ. Άννα Βογδάνη-Δημητρίου, Διευθύντρια Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών Δήμου Φλώρινας.
«Καταβολή ΣΤ΄ τακτικής επιχορήγησης ποσού 100.000,00 € του Ν.Π.Δ.Δ. Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, Πολιτισμού και Αθλητισμού  για το έτος  2014», με εισηγήτρια την κ. Άννα Βογδάνη-Δημητρίου, Διευθύντρια Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών Δήμου Φλώρινας.
«Παραλαβή οριστικής μελέτης με τίτλο «ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΚΑΙ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΣΤΟ ΝΕΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ», με εισηγήτρια την κ. Βασιλική Σεχίδου, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Φλώρινας.
«Σχετικά με 1η Παράταση προθεσμίας εκτέλεσης εργασιών του έργου: « ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΑΛΙΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΒΕΥΗΣ », με εισηγήτρια την κ. Βασιλική Σεχίδου, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Φλώρινας.
Σχετικά με 2η Παράταση προθεσμίας εκτέλεσης εργασιών του έργου: «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΛΕΩΦΟΡΟΥ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΟΥ», με εισηγήτρια την κ. Βασιλική Σεχίδου, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Φλώρινας.
Σχετικά με 1η Παράταση προθεσμίας εκτέλεσης εργασιών του έργου: «ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ », με εισηγήτρια την κ. Βασιλική Σεχίδου, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Φλώρινας.
«Σχετικά με 1η Παράταση προθεσμίας εκτέλεσης εργασιών του έργου: «ΕΠΙΣΚΕΥΗ-ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ Δ.Ε.ΦΛΩΡΙΝΑΣ», με εισηγήτρια την κ. Βασιλική Σεχίδου, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Φλώρινας.
«Παραλαβή οριστικής μελέτης με τίτλο “ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΟΤΑΜΟΥ ΣΑΚΟΥΛΕΒΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΦΥΡΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ ΩΣ ΤΗΝ ΟΔΟ ΒΟΥΚΕΦΑΛΑ”», με εισηγήτρια την κ. Βασιλική Σεχίδου, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Φλώρινας.
«Παράταση προθεσμίας εκτέλεσης του έργου “Καλλιέργεια δύο πηγών και μεταφορά πόσιμου νερού στο δίκτυο ύδρευσης στην Τ.Κ. Άνω Κλεινών Δημοτικής Ενότητας Κάτω Κλεινών”», με εισηγήτρια την κ. Βασιλική Σεχίδου, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Φλώρινας.
«Έγκριση της με αριθμ. 124/2014 απόφασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής Φλώρινας σχετικά με μετονομασία της κεντρικής πλατείας της Τ.Κ. Ιτέας σε “Πλατεία Ηλία Κωστένη” και κατασκευή και τοποθέτηση προτομής», με εισηγητή τον κ. Θεοδόσιο Καραγκιοζίδη, Αντιδήμαρχο Φλώρινας.
Τα παραπάνω θέματα ψηφίστηκαν ομόφωνα.