ΦΛΩΡΙΝΑ Ρωσικές εταιρείες για έρευνες πετρελαίου σε Αιγαίο, Ιόνιο, Κρήτη - ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ : Ρωσικές εταιρείες για έρευνες πετρελαίου σε Αιγαίο, Ιόνιο, Κρήτη

.

.

Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Ρωσικές εταιρείες για έρευνες πετρελαίου σε Αιγαίο, Ιόνιο, Κρήτη

Του Χάρη Φλουδόπουλου
Δεν πέρασαν δυο 24ωρα από τη... μοιρασιά που έκανε στη Νέα Υόρκη ο Πάνος Καμμένος για τα πετρέλαια του Αιγαίου με τους Αμερικανούς και ήρθε η σειρά του Παναγιώτη Λαφαζάνη να κάνει τη ρωσική ρελάνς, φέρνοντας ρωσικές εταιρείες στο διαγωνισμό για τα πετρέλαια σε Ιόνιο και Κρήτη.




Όπως αποκάλυψε ο  αρμόδιος υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης, στο πλαίσιο ενημέρωσης για τα αποτελέσματα του ταξιδιού που έκανε στη Μόσχα θετική ήταν η απάντηση της ρωσικής πλευράς στο αίτημα για συμμετοχή ρωσικών εταιρειών στο διαγωνισμό για έρευνες πετρελαίου (τα 20 θαλάσσια οικόπεδα στη Δ. Ελλάδα και νοτίως της Κρήτης).

Όπως ανέφερε ο κ. Λαφαζάνης “στους διαγωνισμούς για τα 20 οικόπεδα θα συμμετάσχουν μεγάλες ρώσικες εταιρείες σύμφωνα με δέσμευση της ρωσικής πλευράς, διευρύνοντας σημαντικά το διεθνές βάθος και τις συμμετοχές”.

Θέλουμε την ευρύτερη δυνατή  συμμετοχή όχι μόνο από “εταιρείες μιας ομάδας ή συμμαχίας χωρών αλλά από όλες τις πλευρές του σύγχρονου κόσμου που έχουν τη δυνατότητα να κάνουν εξόρυξη πετρελαίου και να κάνουν έρευνες” τόνισε ο κ. Λαφαζάνης. Ο διαγωνισμός μας είναι ανοιχτός σε κάθε χώρα και σε κάθε εταιρεία από όποια χώρα και αν προέρχεται πρόσθεσε.

Ο κ. Λαφαζάνης, ερωτηθείς σχετικά με τις δηλώσεις Καμμένου πήρε αποστάσεις δηλώνοντας ότι δεν θέλει να τις σχολιάσει και παρέπεμψε στην τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου. Ο ίδιος μάλιστα έσπευσε να διευκρινίσει για τις διαβουλεύσεις που είχε στη Μόσχα ότι αφορούν σε κάτι το εντελώς διαφορετικό. Πρόκειται -όπως είπε- για τη συμμετοχή ρωσικών εταιρειών σε έναν διαγωνισμό που έχει προκηρυχθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και βρίσκεται σε εξέλιξη και όχι για διακρατική συμφωνία. Οι ρωσικές εταιρείες αποφεύγουν να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς αυτού του τύπου εντός της ΕΕ, νομίζω ότι αυτή τη φορά θα πρωτοτυπήσουν, ανέφερε ο κ. Λαφαζάνης.

Για το ενδεχόμενο να υπάρξουν έρευνες στο Αιγαίο από ρωσικές ή από άλλες εταιρείες ο κ. Λαφαζάνης ανέφερε ότι θα πρέπει να οριοθετηθούν οι θαλάσσιες ζώνες στο Αιγαίο. “Αυτό είναι πάγια θέση μας πρέπει να γίνει με βάση το διεθνές δίκαιο. Αυτό ωφελεί και την Ελλάδα και την Τουρκία και τον ελληνικό και τον τουρκικό λαό. Βεβαίως σε περιοχές όπου δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι η Τουρκία έχει καμία νόμιμη δυνατότητα διεκδίκησης για αυτές τις περιοχές υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν και έρευνες και γεωτρήσεις από την ελληνική πλευρά”, είπε ο κ. Λαφαζάνης.

Ενεργειακοί δεσμοί

Όπως είπε ο κ. Λαφαζάνης στο επίκεντρο της επίσκεψης βρέθηκε η  περαιτέρω ανάπτυξη και επέκταση στους ευρύτερους δυνατούς τομείς των ενεργειακών σχέσεων Ελλάδας Ρωσίας. Σύμφωνα με τα λόγια του υπουργού “ανοίγει ένα μεγάλο ελπιδοφόρο κεφάλαιο στις ενεργειακές σχέσεις των δύο χωρών το οποίο έχει ιδιαίτερη σημασία στην κρίσιμη φάση που διερχόμαστε για την περιοχή και την Ευρώπη”.

Ο υπουργός εξέφρασε τη ριζική αντίθεση της Ελλάδας στις κυρώσεις της ΕΕ εναντίον της Ρωσίας αλλά και απέναντι σε κάθε προσπάθεια η Ρωσία να τεθεί σε ενεργειακή καραντίνα. “Θεωρούμε ότι οι δρόμοι για τα ενεργειακά αποθέματα της Ρωσίας προς την Ευρώπη θα πρέπει να είναι πάντα ανοιχτοί και ελεύθεροι, όπως και για κάθε χώρα εκτός ΕΕ”.

Σημειώνεται ότι ο κ. Λαφαζάνης επιβεβαιώνοντας το δημοσίευμα του Capital.gr ανέφερε ότι στο πλαίσιο της επίσκεψής του ενημερώθηκε αναλυτικά για το ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου που θα φτάσει μέχρι τα ελληνοτουρκικά σύνορα και θα αντικαταστήσει το South Stream αλλά και τον αγωγό της Ουκρανίας μέχρι το 2019.

Ο κ. Λαφαζάνης τόνισε ότι η ελληνική πλευρά επέδειξε ενδιαφέρον για την επέκταση του αγωγού από τα ελληνοτουρκικά σύνορα σε ελληνικό έδαφος, στη βάση της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας. Μια τέτοια εξέλιξη θα ευνοούσε το εθνικό συμφέρον και θα συνοδευτεί με εξαιρετικά έως πολύ εξαιρετικά ωφελήματα για τη χώρα μας, είπε ο κ. Λαφαζάνης, ο οποίος προανήγγειλε ότι η πρόταση θα εξεταστεί προσεκτικά και η απόφαση θα ληφθεί συλλογικά από την ελληνική κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό που θα επισκεφθεί τη Μόσχα στις 6 Απριλίου. “Αυτή η επίσκεψη μπορεί να καταστεί σταθμός για την ανάπτυξη των ελληνορωσικών σχέσεων.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο να υπάρξουν αντιδράσεις για την ελληνική υποστήριξη στο ρωσικό σχέδιο αγωγού Turkish Stream ανέφερε ότι “συνεκτιμούμε και ακούμε τις θέσεις όλων αλλά δεν είμαστε υποτελείς κανενός, ακολουθούμε πολιτική με βάση το εθνικό συμφέρον”. Ακόμη μπροστά στο ενδεχόμενο να υπάρξουν προβλήματα με το θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ για τον τομέα της ενέργειας ο κ. Λαφαζάνης υπογράμμισε ότι “δεν πρόκειται να απεμπολήσουμε το δικαίωμά μας να ασκούμε εθνικές ενεργειακές πολιτικές εντός του εθνικού και ευρωπαϊκού πλαισίου”.

Στην ατζέντα των συζητήσεων βρέθηκε επίσης το θέμα της τιμής του φυσικού αερίου, με την ελληνική πλευρά να ζητά νέα μείωση της τιμής και υπογραφή νέας σύμβασης προμήθειας με χαμηλότερες τιμές (όχι ανανέωση της υφιστάμενης) ενώ στο επίκεντρο βρέθηκε επίσης και το θέμα της ρήτρας take or pay, η οποία όπως είπε ο κ. Λαφαζάνης θα μειωθεί σε ένα πάρα πολύ μικρό ποσό.

Τέλος ο  υπουργός τόνισε ότι στις επαφές του στη Μόσχα έθεσε το θέμα της άρσης του εμπάργκο για τα αγροτικά προϊόντα ως μια χειρονομία θετική για τον ελληνικό λαό, ωστόσο για το θέμα αναμένεται να υπάρχουν εξελίξεις κατά το ταξίδι του πρωθυπουργού στη Μόσχα.


Πηγή:www.capital.gr