ΦΛΩΡΙΝΑ ΑΝΑΔΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΛΟΦΟΥ ΤΡΙΠΟΤΑΜΟΥ , NEO ΠΛΑΝΟ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΜΗΚΟΣ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΣΑΚΟΥΛΕΒΑ : ΝΕΑ ΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ - ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ : ΑΝΑΔΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΛΟΦΟΥ ΤΡΙΠΟΤΑΜΟΥ , NEO ΠΛΑΝΟ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΜΗΚΟΣ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΣΑΚΟΥΛΕΒΑ : ΝΕΑ ΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

.

.

Σάββατο 1 Αυγούστου 2015

ΑΝΑΔΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΛΟΦΟΥ ΤΡΙΠΟΤΑΜΟΥ , NEO ΠΛΑΝΟ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΜΗΚΟΣ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΣΑΚΟΥΛΕΒΑ : ΝΕΑ ΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Αν κάποιος μείνει στο επίπεδο ενός οροπεδίου, είναι σίγουρο ότι η θέα του περιορίζεται οπτικά  στους πρώτους λόφους , κλείνει δε στο ύψος των  κορυφογραμμών!
 Αν όμως δει το οροπέδιο από το ύψος των βουνοκορυφών θα αποκτήσει άλλη αντίληψη, τη δέουσα!
 Αναμφίβολα δεν απομένουν πολλές περιοχές στο οροπέδιο της Φλώρινας, που τελικά δεν θα αγγίξει κάποια στιγμή η  εξόρυξη του κάρβουνου!
     Και σε κάθε περίπτωση  ένα  οροπέδιο, όπως της Φλώρινας  των 800 μέτρων υψόμετρο, ορεινότατο φυσικό περιβάλλον είναι ,διατρεχόμενο δε κι  από εξαίρετου κάλλους ορεινά ποτάμια!




                      Με  αυτά τα δεδομένα  επιβάλλεται  στην περιοχή η πανάρχαια ορεινή Διοίκηση  της Λυγκιστηϊδας, με κατεύθυνση πάντα  από πάνω (Βόρας, Βαρνούς ,άνω των 2.000 μέτρων)  προς τα κάτω (το ορεινό  οροπέδιο των  800 μέτρων της Φλώρινας και των 850 μέτρων  των Πρεσπών ), κατά τη φυσική ροή των ποταμών, στην αέναη πορεία τους προς το Θερμαϊκό!!




  Είναι γεγονός  ότι η ειδικά η πορεία του Βερνο-Βαρνούντιου  ποταμού  Σακουλέβα, από τις πηγές του  λίγο πάνω από τα ΄Αλωνα της Φλώρινας (στην πανάρχαιη  υδατο-γεωλογική  χιονοδρομική συμβολή  της Βίγλας Πισοδερίου), μέχρι την έξοδο του στην κοιλάδα της Πελαγονίας (,όπου  εντός του εδάφους της ΦΥΡΟΜ, γίνεται παραπόταμος του Εριγώνα, κι αυτός του Αξιού) , διατρέχει  τις πανέμορφες όχθες της πόλης και του οροπεδίου της Φλώρινας  και διασταυρώνεται με τον εκ του Βόρρα κρύο Γεροπόταμο και το οροπεδινό  ποτάμι της Παλαίστρας, σε  μια πανέμορφη  συμβολή , κάτω από το Λόφο  του Τριποτάμου  Φλώρινας, που ξεκινάει από τις παρυφές του  Αρμενοχωρίου και καταλήγει στις παρυφές του οικισμού  Μαρίνα , κατά μήκος του οικισμού Τριποτάμου και  του Παπαγιάννη  Φλώρινας, όπου  υπάρχουν  οι υπόγειες περίφημες όξινες υδάτινες καταβολές, κατάλληλες για τα γνωστά αναψυκτικά της περιοχής !


  Μια διαδρομή υπέροχη  για  παραποτάμια ιππασία, από τη Βίγλα στα Αλωνα μέχρι τον Τριπόταμο , στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, για όλες και με όλες  τις ταχύτητες!


   Ο ζωολογικός κήπος της Φλώρινας  μπορεί να είναι  ορμητήριο αλλά ο λόφος  του Τριποτάμου, ειδικά αναδασωμένος, μπορεί να φιλοξενήσει  πολλές χιλιάδες  ιππικών ομίλων, με κατάλληλες εγκαταστάσεις  ιπποδρομίας!!
  Κι όχι μόνο ιππικών ομίλων αλλά και άλλων δραστηριοτήτων περιήγησης , όπως ποδηλασία  κλπ
  Και δεν είναι η μόνη δραστηριότητα , που  προσφέρουν οι όχθες του ορεινού  Σακουλέβα, απλά δεν είναι σήμερα ωφέλιμο να παρατεθούν, προς αποφυγήν αρπα-κολλικών   αντιγραφών και λάθους χειρισμών!
  Και  δεν είναι οι μόνες  ωφέλειες της αναδάσωσης των οροπεδινών λόφων της περιοχής, σε συνδυασμό με τις  δασωμένες όχθες των οροπεδινών ποταμών.
   Τα  δένδρα  που είναι κατάλληλα  για οροπεδινή αναδάσωση είναι ιτιές, πλατάνια, δρυς, καναδικές λεύκες, καρυδιές   για λόγους κάλλους και  πυροπροστασίας αλλά  λόγω  υψομέτρου 800 μέτρων  και εξαιρετικά  διάσπαρτα έλατα και λοιπά κωνοειδή, για να τονιστεί  η ορεινή ιδιαιτερότητα.

   Στο ύψος του οροπεδίου  μπορεί  κάποιος εύκολα να διακρίνει  τα ορυχεία, τη ΒΙΠΕ, την περιοχή διασταύρωσης  του Αγίου Αθανασίου Μελίτης , την κάθετο στην Εγνατία, την φυσική υποδομή αεροδρομίου, το Πανεπιστήμιο,τη φυσική  υποδομή αθλητικών εγκαταστάσεων και τη φυσική υποδομή  πεδίων βολής, καθώς και ικανές εκτάσεις για ανάπτυξη  πρωτογενούς παραγωγής.
    Κι όμως, όλα αυτά  συνειρμικά εσωκλείονται  πολύ εύκολα εντός των οικισμών  του οροπεδίου, ακόμα και οι κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.
     Ακόμα και για τα λαικά πανηγύρια  επιλέγονται  οι  πλατείες εντός  των οροπεδινών οικισμών και σχεδόν ποτέ  τα γύρω οροπεδινά υψώματα, οι δε υποδομές  περιήγησης στην οροπεδινή φύση είναι ανύπαρκτες, μια νοοτροπία που εισήλθε και στην πόλη της Φλώρινας, οροπεδινά αναβιώνοντας ένα πανηγύρι που γινόταν στον εξαιρετικού κάλλους  λόφο του Αγίου Παντελεήμονος Φλώρινας.
   Αυτή η νοοτροπία  έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει  σχεδόν  κανένας ξενώνας σε όλο το εύρος του οροπεδίου της Φλώρινας , σε αντίθεση με  πάμπολλους στην αντίστοιχη οροπεδινή περιοχή του Αμυνταίου.
   Επίσης αποτέλεσμα να φυτοζωεί το ΦΟΟΦ κι οι ορεινές επιχειρήσεις , να κάνουν πάρτυ οι αρκούδες στο περιαστικό μας δάσος, πάραυτα  επικέπτες  απόντων ανθρώπων,  κι οι λύκοι να κάνουν γεύμα τα δικά μας  τα κυνηγόσκυλά, αφού ούτε ξένα κυνηγόσκυλα μας κάνουν την τιμή στα βουνά μας.
   Επίπεδη ανακύκλωση ανθρώπων και νοοτροπιών, κι αντί χορό τιτάνων στα υψώματά μας , ορχήστρες ανακυκλούμενου τιτανικού μεταξύ μας!
   Και μπλα μπλα ανακυκλούμενες μπουρμπουλήθρες από την επίπεδη νοοτροπία δυστυχώς και των αρχόντων   μας, συνεχώς καθεύδοντας εις τον πυθμένα, όπερ καλόν κατεβόδιον!
   Κοίτα λέει ο  ένας τοπικός άρχοντας στον άλλο,  πόσοι μαζεύτηκαν  στην τάδε πλατεία, βουρ  να τους επιδοτήσουμε, να πάρουμε καμμιά ψήφο, να τους κολακέψουμε.
   Αν κάθε χρόνο είναι λιγότεροι, φταίει η κρίση βρε  αδερφέ!
    Κι αν έρθει έστω και ένας επισκέπτης ούτε φράγκο για στήριξη , αυτός δεν ψηφίζει!
     Για να φέρουμε κόσμο, έστω από τη δική μας διασπορά ούτε κουβέντα, ούτε αυτοί ψηφίζουν.
     Oσο για τους δρόμους όπως προς Καστοριά μέσω Βιτσίου και το νέο κομμάτι Φλώρινα -Βεύη που είναι κλειστά, ε ,δε χαλάνε και δουλειά, αφού μεταξύ μας επικοινωνούμε!

   Κοιτώντας όμως το οροπέδιο της Φλώρινας από το ύψος  των δισχιλιόμετρων βουνών Βαρνούς και Βόρρας, που το περιβάλλουν,  βλέπει  κάποιος, εκτός από τα παραπάνω και  πολλά νερά, ποτάμια και ταμιευτήρες, όμορφα οροπεδινά υψώματα και λοφίσκους , εκτός από το λόφο του Τριποτάμου  και τον ήδη ημιδασωμένο λόφο  του Πατροκοσμά του Αιτωλού  έξω από τη Σιταριά Φλώρινας  με την ομώνυμη εκκλησία και το μεγάλο σταυρό δίπλα της , παρακαταθήκη  του  μακαριστού  Γέροντος Αυγουστίνου.


  Βλέπει δηλαδή  τις υποδομές και τις δυνατότητες όλου του εύρους του ορεινού και του οροπεδινού  τουρισμού της περιοχής, κάτι που εντελώς μας έχει διαφύγει!
  Επίσης   άλλη εκκλησία του Πατροκοσμά, στο Φλάμπουρο Φλώρινας, καθώς και   το μεγάλο σταυρό στο Λόφο του περιαστικού δάσους του Αγίου Παντελεήμονας Φλώρινας.
 Αν κοιτάξει  δε  από  τα υψώματα «καλό νερό» (μπέλα βόδα) του Βαρνούντα θα δει  στο οροπέδιο της Πρέσπας το μεγάλο σταυρό στο εκκλησάκι στο νησί του Αγίου Αχιλλείου , εκ Λαρίσης!

  Θα συναισθανθεί επίσης  ότι  η  Φλώρινα είναι στην κυριολεξία τετραπέρατη και παντοδύναμη και το μόνο που την κρατά χαμηλά  είναι η  οροπεδινή  της νοοτροπία, που πρέπει άμεσα να αλλάξει και να  αναβαθμιστεί, να γίνει ορεινή νοοτροπία και ορεινή διοίκηση, αφού  ορεινό είναι καθαρά και το ίδιο το οροπέδιο των 800 μέτρων της Φλώρινας και  850 μέτρων των Πρεσπών!


  Να αισθανθούν δηλαδή  ξανά ορεινοί  Λυγκηστές  οι κάτοικοι του οροπεδίου και να αποκτήσουν τις  ανάλογες  σταυραετίσιες οπτικές, όχι πια τις χαμηλές πτήσεις για την περιοχή μας!!!




                       Ο  τριγενής  βιγλάτωρ