ΦΛΩΡΙΝΑ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΕΗ - ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ : ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΕΗ

.

.

Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΕΗ

Τον Δήμαρχο Φλώρινας κ. Γιάννη Βοσκόπουλο επισκέφθηκε την Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2015 ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, κ. Παναγιωτάκης Εμμανουήλ με ανώτατα υπηρεσιακά στελέχη της ΔΕΗ.
Στη συνάντηση παρόντες ήταν από την πλευρά του Δήμου η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας κα Μούσιου-Μυλωνά Όλγα, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Μπαρδάκας Χρήστος, Καρακόλης Μιχάλης, Απιδόπουλος Γιώργιος, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Φλώρινας, κ. Μουρατίδης Νικος, ο πρόεδρος του ΝΠΔΔ, κ. Μαβίδης Παναγιώτης καθώς και Δημοτικοί Σύμβουλοι.




Από την πλευρά της ΔΕΗ τον κ. Παναγιωτάκη συνόδευαν ο κ. Κοπανάκης Ιωάννης Γενικός Διευθυντής Παραγωγής, ο κ. Παπαγεωργίου Χρήστος μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, η κα Κουρίδου Όλγα Γενική Διευθύντρια Ορυχείων ΔΕΗ, ο κ. Πετσίνης Ανδρέας Διευθυντής Γραφείου Τύπου & ΜΜΕ και ο κ. Καρέλης Δημήτριος Διευθυντής Εκπαίδευσης των σχολών ΔΕΗ.
Ο κ. Πρόεδρος ευχαρίστησε τον κ. Δήμαρχο για τη συνάντηση και τη φιλοξενία των εγκαταστάσεων της ΔΕΗ στη Μελίτη. Εξέφρασε τις ευχαριστίες του στους κατοίκους Φλώρινας για τη συνέπεια στις υποχρεώσεις τους σε σχέση με άλλες περιοχές που τις έχει χτυπήσει πολύ λιγότερο ή καθόλου η κρίση και είναι πλουσιότερες.
Ο κ. Δήμαρχος εξέθεσε μια σειρά από αιτήματα στον κ. πρόεδρο τα οποία παραθέτονται παρακάτω, και παρέδωσε γραπτό υπόμνημα στον πρόεδρο της ΔΕΗ.
Απευθυνόμενος στον κ. Παναγιωτάκη ο κ. Βοσκόπουλος είπε:
«Κύριε πρόεδρε,
Σας καλωσορίζω στη φιλόξενη πόλη μας, σας καλωσορίζω στην περιοχή του πλούτου αλλά και της φτώχειας. Του πλούτου, γιατί η γη μας έχει το σπάνιο προνόμιο να έχει στα σπλάχνα της τον λιγνίτη. Και της φτώχειας, γιατί μέχρι σήμερα η τοπική κοινωνία δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει, όσο έπρεπε, προς όφελος της περιοχής μας και των κατοίκων της τον λιγνίτη. Εισπράξαμε πολύ λίγα σε σχέση μ’ αυτά που δώσαμε.
Ο Δήμος Φλώρινας είναι ένας ακριτικός Δήμος, ο οποίος λόγω της γεωγραφικής του θέσης, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα τόσο κατά τη διάρκεια του χειμώνα, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην περιοχή, όσο και καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου λόγω της ιδιομορφίας του.
Στο υπόμνημα που σας παραθέτω καταγράφονται τα κυριότερα προβλήματα που υφίστανται στον Δήμο Φλώρινας και αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους οι συμπολίτες μας.
Αυτά έχουν να κάνουν τόσο με τη θέρμανση των κατοικιών κατά την περίοδο του χειμώνα, που λόγω του ιδιαίτερου κλίματος της περιοχής μας έχει μεγάλη διάρκεια, όσο και με τη μόλυνση του περιβάλλοντος.
Το βασικότερο καύσιμο θέρμανσης στην περιοχή είναι το πετρέλαιο, το κόστος του οποίου είναι πολύ υψηλό. Ένα μέσο νοικοκυριό χρειάζεται περισσότερο από τέσσερις τόνους πετρέλαιο τον χρόνο, προκειμένου να ζεσταθεί, καθώς ο χειμώνας στη Φλώρινα διαρκεί περίπου οχτώ μήνες.
  Στην ακριτική περιοχή της Φλώρινας το ποσοστό των ανέργων ξεπερνάει το 40% και αυτή την οικονομικά δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας αυξάνεται συνεχώς. Σε μια εποχή, όπου όλοι έχουμε κάνει περικοπές και όλοι προσπαθούμε για την επιβίωση, έρχεται η ολιγωρία της κεντρικής εξουσίας να χειροτερεύσει τα πράγματα.
Είναι αδιανόητο τη σημερινή εποχή να περνάνε χρόνια και να μην έχει ολοκληρωθεί η δημοπράτηση του ορυχείου της Βεύης (πρώην Βαρβούτης), την ίδια στιγμή που, για το αντίστοιχο της Αχλάδας, δόθηκε η απαραίτητη άδεια σε μία νύχτα!!!
Η λειτουργία του ορυχείου της Βεύης θα δώσει μια ανάσα στις οικογένειες της Φλώρινας, αφού θα εργαστούν πολλά άτομα και θα μπορέσουν να ζήσουν με αξιοπρέπεια, χωρίς να αναφερθώ και στο ίδιο όφελος της πολιτείας από τη λειτουργία του.
Το ίδιο όφελος προς την περιοχή και τη ΔΕΗ θα προσφέρει και η λειτουργία του ορυχείου του Κλειδίου, το οποίο παραμένει κλειστό εδώ και πολλά χρόνια .
Ως Δήμος διεκδικούμε τις άδειες λειτουργίας και εξόρυξης των ορυχείων της περιοχής μας, καθώς και την απόδοση των κερδών τους στην Τοπική Κοινωνία. Και λέγοντας κέρδη, δεν εννοούμε τίποτε παραπάνω από τα κέρδη τα οποία αποκομίζουν ήδη από τη λειτουργία οι ιδιώτες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στα ορυχεία αυτά. Ως Δήμος Φλώρινας είμαστε πεπεισμένοι ότι μπορούμε να λειτουργήσουμε ένα τέτοιο ορυχείο, εάν μας παραχωρηθεί η άδεια εκμετάλλευσης και μπορούμε και εμείς με τη σειρά μας να υπογράψουμε συμβάσεις για την εξόρυξη του λιγνίτη.
Είναι γεγονός πως η εξορυκτική δραστηριότητα στην περιοχή μας ξεκίνησε και συνεχίζει ακόμα και στις μέρες μας μ’ έναν στρεβλό τρόπο. Οι συμφωνίες-συμβάσεις, ο μεταλλευτικός κώδικας κυρίως για τις ιδιωτικές εξορυκτικές επιχειρήσεις και λιγότερο για τη ΔΕΗ είναι γράμμα κενό. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να πάρουν με κάθε τρόπο τον λιγνίτη και με το λιγότερο κόστος, αδιαφορώντας για το περιβάλλον, τους ανθρώπους που ζούνε στην περιοχή και τις περιουσίες τους.
Δείτε τα κουφάρια στη Βεύη και την Αχλάδα. Κρανίου τόπος. Και ποιοι ωφελούνται απ’ αυτήν την δραστηριότητα: οι κοινοπρακτικές εταιρίες, το σύνολο των πολιτών της χώρας μας. Αυτοί που ζημιώνονται είναι οι συμπολίτες μας, οι συνδημότες μας που πληρώνουν το ρεύμα στην ίδια τιμή, που ζουν σ’ένα κατεστραμμένο περιβάλλον, που υφίστανται τις συνέπειες από την καταστροφή και τη μόλυνση του περιβάλλοντος.
Η εξορυκτική δραστηριότητα είναι ένα πολύπλοκο γεγονός που χρειάζεται μεγάλη προσοχή και με θρησκευτική ευλάβεια εφαρμογή των συμβάσεων και της νομοθεσίας. Και εμείς ως φορείς και εκπρόσωποι των συμπολιτών μας πρέπει να διασφαλίσουμε τη νομιμότητα. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν ήμασταν αποτελεσματικοί, όσο έπρεπε.
Τόσο ως δίκτυο ενεργειακών Δήμων όσο και ως Δήμος Φλώρινας τονίσαμε κατ’ επανάληψη ότι θέλουμε ενιαία και δημόσια ΔΕΗ. Πιο καθαρά δεν μπορούσε να διατυπωθεί το παλλαϊκό σχεδόν αίτημα των συμπολιτών μας. Γιατί το μέλλον του τόπου μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον λιγνίτη και πως οι ενεργειακές μονάδες είναι δικές μας και δεν μπορούν να πουληθούν χωρίς τη συγκατάθεσή μας. Οποιαδήποτε μεταβολή στο λειτουργικό και ιδιοκτησιακό καθεστώς πρέπει να έχει το δικό μας «ναι».
Ως Δήμος Φλώρινας, σε κάθε ευκαιρία και στις συναντήσεις μας με κυβερνητικούς παράγοντες, δηλώναμε και δηλώνουμε τον κοινωνικό χαρακτήρα της ΔΕΗ  και τη βούλησή μας να μην πουληθούν οι ενεργειακές μονάδες.
 Στο διεκδικητικό μας πλαίσιο ήταν και είναι τα ζητήματα, όπως:

1. Η κατανομή και το μέλλον του Τέλους Ανάπτυξης Βιομηχανικών περιοχών παραγωγής Ηλεκτρικού Ρεύματος, ο γνωστός Τοπικός Πόρος Ανάπτυξης. Στο ζήτημα του Τοπικού Πόρου ο Α΄ Βαθμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αδικήθηκε και η διαχείρισή του θα έπρεπε να γίνεται κατά 70% από τους Δήμους και κατά 30% από τις Περιφέρειες.
2. Η αύξηση του ποσοστού του Τέλους Ανάπτυξης από 0,4% σε 1,2%.
3. Η επιβολή «τέλους εξόρυξης λιγνίτη» - το γνωστό λιγνιτόσημο-  και στη ΔΕΗ.
4.Το τέλος ύψους 6% με το οποίο επιβαρύνονται τα ορυχεία ιδιωτικής εκμετάλλευσης.
5. Η επαναπόδοση των εκτάσεων των ανενεργών ορυχείων της ΔΕΗ στις τοπικές κοινωνίες, για να αποτελέσουν πηγή ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας και της ζωής στις κοινότητές μας.
6. Η κατασκευή της Τηλεθέρμανσης  στη Φλώρινα και στη Μελίτη, προϋποθέτει την κατασκευή της ενεργειακής μονάδας «Μελίτη ΙΙ», την οποία ως δήμος απαιτούμε να γίνει από τη ΔΕΗ.
7. Ζητήσαμε από την κυβέρνηση να δημιουργήσει εκείνο το θεσμικό πλαίσιο που θα δίνει τη δυνατότητα στην τοπική Αυτοδιοίκηση να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στον τομέα της ενέργειας, κάτι που ισχύει σε χώρες της Ε.Ε. Κι εδώ ζητούμε και τη δική σας συνδρομή.
8. Προτείναμε στο ΥΠΕΚΑ τη δωρεάν παροχή ρεύματος στα οικιακά τιμολόγια της ΔΕΗ του Δήμου μας, με ταυτόχρονη μετακύλιση των χρημάτων του τοπικού πόρου σ’ αυτά. Η μετακύλιση των εσόδων από τον Τοπικό Πόρο στους λογαριασμούς της Δ.Ε.Η. των κατοίκων του Δήμου Φλώρινας, σε συνδυασμό με το τέλος ορυχείων από το ορυχείο της Βεύης, για το οποίο πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή  προσπάθεια για την επαναλειτουργία του και από το ορυχείο της Αχλάδας, επαρκούν, ώστε οι κάτοικοι της Φλώρινας, να μην πληρώνουν ηλεκτρικό ρεύμα.
Εδώ δηλαδή ζητούμε τη δημιουργία ενός μειωμένου τιμολογίου ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή ακυρώνοντας τα ανταποδοτικά οφέλη από τον Τοπικό Πόρο ή την αύξηση του τέλους εξόρυξης. Είναι αναγκαίο το αίτημά μας αυτό να γίνει δεκτό, καθώς θα είναι ένας εναλλακτικός φθηνός τρόπος θέρμανσης των πολιτών κατά τους χειμερινούς μήνες λόγω αδυναμίας κάλυψης εξόδων του πετρελαίου θέρμανσης, τη στιγμή κιόλας που για τη μεταφορά ρεύματος στην Κρήτη δαπανώνται περίπου 300.000.000€. Επιπλέον, η υπέρβαση των αιωρούμενων σωματιδίων που προκαλείται τόσο από τα ορυχεία της ΔΕΗ, όσο και από τα εργοστάσια της FYROM, το πετρέλαιο θέρμανσης και την κυκλοφορία των οχημάτων κάνει επιτακτική την ανάγκη του χαμηλότερου αυτού τιμολογίου στην περιοχή μας.
Πώς μπορούμε να εκλάβουμε το γεγονός, ότι γίνονται  δώρο σε ιδιώτες ορυχεία, και σε εμάς που ζητάμε ουσιαστικά «ψίχουλα», να μη δίνεται το δικαίωμα, μέσω του Τοπικού Πόρου, να έχουμε δωρεάν ρεύμα για τους κατοίκους  του Δήμου μας;
9. Σε μια περιοχή που οι κάτοικοι ζουν μέσα στα ορυχεία και τις μονάδες της Δ.Ε.Η. Α.Ε., η ρύπανση της ατμόσφαιρας γίνεται μεγαλύτερη, καθώς σύμφωνα με μετρήσεις του ΚΠΕ Κοζάνης, η πόλη της Φλώρινας βρίσκεται συνέχεια στα μέγιστα επίπεδα ρύπανσης. Απαιτούνται περισσότεροι σταθμοί ελέγχου της ρύπανσης που θα τελούν υπό την εποπτεία του Δήμου μας. Η εποπτεία τώρα βρίσκεται στη δικαιοδοσία της Περιφέρειας, δεν μπορεί να γίνεται σωστή μέτρηση, καθώς η Κοζάνη δεν έχει την ίδια ποσότητα ρύπων και συνεπώς μπορεί να μην ενδιαφέρεται όσο θα έπρεπε. Γι’ αυτό και ζητούμε τη δημιουργία κέντρου ελέγχου στην περιοχή μας.
10. Η ΔΕΗ παίρνοντας τον πλούτο της περιοχής-τον λιγνίτη- είναι υποχρεωμένη να ξαναγυρίσει ένα μέρος της υπεραξίας του στην τοπική κοινωνία με τη μορφή αντισταθμιστικών.
Α) Στο πλαίσιο της συνεργασίας μας ζητήσαμε και συμφωνήσαμε με τη ΔΕΗ, τη μεταφορά  νερού από το φράγμα του Σκοπού στο υδραγωγείο της Μελίτης, προκειμένου οι κάτοικοι του πρώην Δήμου Μελίτης,  οι οποίοι υφίστανται και τη μεγαλύτερη υποβάθμιση της ποιότητας ζωής τους λόγω των εξορυκτικών δραστηριοτήτων, να έχουν επάρκεια πόσιμου νερού και καλής ποιότητας. Δυστυχώς, αυτό μέχρι σήμερα δεν υλοποιήθηκε.
Συγκεκριμένα, η ΔΕΗ έχει κατασκευάσει ένα μικρό υδροηλεκτρικό και υπήρχε στη σύμβαση ότι αυτό θα λειτουργήσει από το φράγμα της Αχλάδας και στη συνέχεια το νερό θα πηγαίνει στις εγκαταστάσεις μας στις δεξαμενές για την υδροδότηση όλης της περιοχής. Και αυτό μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί.
     Β) Eίχαμε συμφωνήσει με τους προκατόχους σας  ότι η ΔΕΗ θα χρηματοδοτήσει την επισκευή των δρόμων που λόγω των μεγάλων φορτίων μεταφοράς υφίστανται ζημιές και θα κατασκευάσει  ξεχωριστό δρόμο για τη μεταφορά του λιγνίτη από τη Βεύη στην ενεργειακή μονάδα της Μελίτης.
      Γ) Λόγω του βαρύ και πολύμηνου χειμώνα από τη μια και των μη απαραίτητων κονδυλίων για θέρμανση από την άλλη, σύμφωνα με τις ανάγκες των σχολείων, ζητάμε από τη ΔΕΗ να αναλάβει μέρος της δαπάνης αυτής, ώστε τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί να μην κάνουν μάθημα σε κρύες αίθουσες και υποχρεωνόμαστε καμιά φορά για τον λόγο αυτό να τα κλείνουμε.
11.  Στον Δήμο μας με τη ρύπανση τις μισές και πλέον ημέρες του χρόνου πάνω από τα ανεκτά όρια, με ποσοστό ανεργίας που ξεπερνά το 40%  και στους νέους το 70%, η ανεργία είναι ο μεγάλος βραχνάς, η μεγαλύτερη πληγή για τον καθένα, για τον Δήμο, για την τοπική κοινωνία. Κι ενώ θα έπρεπε να υπάρχει ειδικό καθεστώς για τον ενεργειακό Δήμο μας, σ’ ότι αφορά τις προσλήψεις, δεν υπάρχει καμιά διαφοροποίηση.  Σας προτείνουμε να αυξηθούν από τη μια οι θέσεις για  προσλήψεις  από τον ενεργειακό Δήμο μας τόσο στις μόνιμες όσο και σε αυτές ορισμένου χρόνου με την αύξηση της μοριοδότησης και από την άλλη να επεκταθεί το καθεστώς αυτό –πληττόμενοι- εντοπιότητα σε όλες τις κοινότητες του πρώην Δήμου Μελίτης, αφού οι αποστάσεις αυτών είναι μικρές από το εργοστάσιο και αναπνέουν καθημερινά ρύπανση.

Κύριε πρόεδρε,
Πιστεύουμε ότι η συνεργασία μας μέχρι και σήμερα με τη διοίκηση της ΔΕΗ ήταν σε πολύ καλό επίπεδο. Για ό,τι χρειαστήκαμε, υπήρξε διάλογος και ικανοποιητική  ανταπόκριση από την ηγεσία της ΔΕΗ. Δεν είχαμε προστριβές. Ελπίζω και εύχομαι να συνεχιστεί και μ’ εσάς.
Με την ευχή για μια αποτελεσματική συνεργασία προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, η οποία εξακολουθεί να παραμένει συμπαραστάτης της ΔΕΗ, παρακαλούμε, όπως λάβετε υπόψη σας όλα τα παραπάνω και μεριμνήσετε για την ικανοποίησή τους».

- Ακόμα, ο Δήμαρχος Φλώρινας έθεσε το θέμα της καθυστέρησης της πληρωμής του τοπικού πόρου και το άνοιγμα του ορυχείου του Κλειδίου.
Υπενθύμισε στον πρόεδρο της ΔΕΗ   παλαιότερες αποφάσεις για τον δρόμο από τον Σκοπό μέχρι το φράγμα τον οποίο θα επιδιόρθωνε και θα ασφαλτόστρωνε η ΔΕΗ,  κόστους 600.000€ περίπου. Ούτε και αυτό έγινε. Κάνοντας αυτόν τον δρόμο άσφαλτο θα μπορούσε να υπάρξει ενδιαφέρον για καλύτερη αξιοποίηση από το κράτος. Όπως είχαν ζητηθεί και άλλα κονδύλια για τη χρηματοδότηση της κατασκευής δρόμων λόγω φθορών τους από τα μεγάλα φορτία που κυκλοφορούν.
Είχε γίνει πρόταση ακόμα  και για το ορυχείο του Κλειδίου, αν θα λειτουργούσε, για κατασκευή ξεχωριστού δρόμου για τα φορτηγά που μεταφέρουν τον λιγνίτη, λόγω σοβαρών προβλημάτων που θα δημιουργούνταν στον δρόμο και μη προσβασιμότητας.
 ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΕΗ
  Ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Παναγιωτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την άποψη που έχει ο Δήμος Φλώρινας για την ενιαία ΔΕΗ και το μέλλον της. Η Φλώρινα, είπε,  ήταν πάντα στους αγώνες  για την αποτροπή των σχεδίων της δημιουργίας της μικρής ΔΕΗ. Και επίσης η συνεργασία με τον Δήμο θα πρέπει να είναι στρατηγικής φύσεως και όχι περιπτωσιακή.
Για τον σχεδιασμό του για την περιοχή ανέφερε ότι «από την όλη δραστηριότητα της ΔΕΗ στην περιοχή και από την εμπειρία από τις επισκέψεις που προηγήθηκαν της Φλώρινας  θέλει «να δημιουργηθούν δομές και να αναπτυχθεί η τεχνολογία τεχνογνωσία στον Νομό, ώστε, όταν κάποτε φύγει η ΔΕΗ από τον νομό, να μπορούν οι κάτοικοι να επιβιώσουν έχοντας μετατραπεί σε ένα κέντρο ανάπτυξης της τεχνογνωσίας και της επιχειρηματικότητας. Εδώ θα έπρεπε να είναι το κέντρο της βιομηχανικής δραστηριότητας. Υπάρχουν τα ήθη τα έθιμα οι παραγωγικές δομές που δεν μπορούν να αλλάξουν από τη μία μέρα στην άλλη. Οι φορείς θα πρέπει να συνεργαστούν και να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες που υπάρχουν».
Υποσχέθηκε ότι θα μελετήσει το υπόμνημα που του παρέδωσε ο Δήμαρχος και θα συνεργαστούν για τη λύση των προβλημάτων.
Απαντώντας σε επί μέρους ζητήματα, ο πρόεδρος της ΔΕΗ είπε:
ΑΗΣ ΜΕΛΙΤΗΣ
Σαν σταθμός έχει τον μέγιστο βαθμό απόδοσης και είναι ο πιο σύγχρονος σταθμός στη χώρα. Σαν λιγνίτης από τους καλύτερους που διαθέτουμε. Σημασία έχει με ποιους όρους γίνεται η εξόρυξη και τι στοιχίζει στη ΔΕΗ η προμήθεια του λιγνίτη. Δυστυχώς, με διάφορες μεθοδεύσεις που έχουν γίνει με το να μην έχουν απομακρυνθεί οι 3 οικισμοί της Αχλάδας και να γίνεται περιφερειακή εξόρυξη και όχι σύμφωνα με το επιστημονικό σχέδιο που είχε χαραχθεί έχουμε φτάσει στο σημείο να γίνεται εντελώς ασύμφορη εξόρυξη. Σήμερα η αναλογία που έχουμε για το ορυχείο της Αχλάδας είναι 25άγονα με έναν λιγνίτη. Αυτό  σημαίνει ότι το κόστος είναι πολύ μεγάλο για τη ΔΕΗ. Αν το καύσιμο της καλύτερης παραγωγικής μονάδας είναι πανάκριβο, τότε το αποτέλεσμα θα είναι ακριβό. Και εσείς έχετε δίκιο και εμείς.
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ: Στην εξόρυξη πληρώνετε και των άγονων και του λιγνίτη, όπως ακούγεται;
Και τη μετεγκατάσταση της Αχλάδας ποιος θα την κάνει κ. πρόεδρε; Παλαιότερα είχε εγγυηθεί η ΔΕΗ για την απαραίτητη καταβολή του ποσού και ότι θα παρακρατηθεί από την εξόρυξη που θα προκύψει στο μέλλον. Αυτή τη στιγμή έχει μπει υπεργολάβος.
   ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΕΗ: Το ορυχείο της Αχλάδας αναπτύχθηκε κατά «ανορθόδοξο» τρόπο,  από ΒΑ προς ΝΔ  και έχουν παρακαμφθεί οι οικισμοί. Αυτό που είπατε να έρθουν τα ορυχεία στη ΔΕΗ είναι καλός ο λόγος σας και χρήσιμος για τη χώρα μας. Όμως η Ε.Ε. δεν εγκρίνει η ΔΕΗ να είναι ο μοναδικός φορέας παράγων που εκμεταλλεύεται τους λιγνίτες. Δεν μπορούμε να έχουμε εμείς την εκμετάλλευση όλων των ορυχείων παρ’ όλο που είχαμε κερδίσει ένα δικαστήριο αλλά από ένα άλλο χάνεται αυτή η αρμοδιότητά μας.
Το κράτος έκανε προκήρυξη από το 2007 για το τμήμα της Βεύης που ανήκε στον ιδιώτη και είναι το 60% του κοιτάσματος. Εκτός από αυτό προκηρύχθηκε και ένα κομμάτι προς τη μεριά του Κλειδίου το οποίο και αυτό θα ανήκει στον ιδιώτη, αν η σύμβαση επικυρωθεί  από το υπουργείο ως έχει και αυτό καθιστά αδύνατη τη λειτουργία του Κλειδιού, γιατί δεν θα μπορούμε να κάνουμε απόθεση, που είναι ο ζωτικός χώρος του. Υπάρχει δηλαδή αυτό το μείζον πρόβλημα που δεν έχει αντιμετωπιστεί από τις διάφορες κυβερνήσεις που έχουν υπάρξει ως τώρα.
  Βέβαια εκείνο που έχω να σας πω είναι ότι είναι τέτοια η διαμόρφωση του ορυχείου της Βεύης, ώστε δεν μπορεί να γίνει ξεχωριστή εκμετάλλευση. Δηλαδή να εκμεταλλευτούμε εμείς το 40% και ο ιδιώτης το 60%, διότι θα χαθεί ένα μεγάλο μέρος του κοιτάσματος το οποίο είναι εγκληματικό. Άρα θα πρέπει να βρεθεί λύση για συνεκμετάλλευση. Θέλω να σας ενημερώσω ότι εργαζόμαστε εντατικά σαν ΔΕΗ για την αποδέσμευση όλων των ορυχείων.
ΤΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΔΙΟΞΕΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ
Το πλαίσιο στο οποίο βαδίζουμε τώρα είναι  τα  περίφημα πιστοποιητικά διοξειδίου του άνθρακα. Είναι μείζον πρόβλημα το οποίο απειλεί το μέλλον της λιγνιτικής παραγωγής στη χώρα μας. Αυτή τη στιγμή επιβαρύνεται η μεγαβατώρα με 11€ με τις τιμές που έχουμε προμηθευτεί εμείς από το χρηματιστήριο. Τα πιστοποιητικά τα έχουμε προμηθευτεί με 7€ τον τόνο.
  Η προοπτική της Ε.Ε. είναι να ενισχύσει τις τιμές αυτές, ώστε να αποθαρρυνθεί γενικά η εξορυκτική δραστηριότητα, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από στερεά καύσιμα. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι, εάν τα 7ευρώ που έχουμε προμηθευτεί τώρα έχουν φτάσει τα 8€/ τόνο, η τιμή τους θα πάει στα 12 ή και 15 ευρώ. Η λιγνιτική παραγωγή θα γίνει απαγορευτική. Αυτό θα έχει τρομερές επιπτώσεις στην κοινωνία, τη Δυτική Μακεδονία και στη βιωσιμότητα της ΔΕΗ και σοβαρότατες επιπτώσεις στην ίδια την εθνική οικονομία. Δεν μπορεί η Ελλάδα-η νησίδα της ΕΕ- με πολύ λίγες διασυνδέσεις  να βασίζεται σε εισαγόμενο καύσιμο έστω και αν αυτό είναι φθηνότερο.
  Ένα από τα βασικά ενεργειακά κέντρα ηλεκτροπαραγωγής θα είναι η Φλώρινα με την κατασκευή της 2ης μονάδας αλλά με προϋπόθεση την παραχώρηση δωρεάν πιστοποιητικά διοξειδίου του άνθρακα. Πέρυσι τον Οκτώβριο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε μετά από επίπονες προσπάθειες της Πολωνίας-δυστυχώς με την Πολωνία δεν συνταχθήκαμε και εμείς-ότι θα χορηγήσει δωρεάν πιστοποιητικά στις χώρες που έχουν εξάρτηση από στερεά καύσιμα και των οποίων το ακαθάριστο εθνικό προϊόν με έτος αναφοράς το 2013 θα ήταν κάτω από το 60% του μέσου κοινοτικού. Εμείς τότε είχαμε το 62%, ήμασταν πλούσια χώρα. Για 2  μονάδες μείναμε από έξω και δεν κάναμε τίποτα γι’ αυτό. Εδώ αναδεικνύεται το ζήτημα και θα διεκδικήσω με τους συνεργάτες μου την πατρότητα, γιατί είχαν επικρατήσει άλλες απόψεις. Σαν ΔΕΗ επιμένουμε και εγγράφως και επιφυλασσόμαστε λόγους κλιματικής αλλαγής. Το επόμενο τρίμηνο είναι κρίσιμο, γιατί άνοιξε ξανά αυτό το θέμα στην Κομισιόν με αυστηρότερους όρους για τα στερεά καύσιμα-όμως αφενός μεν λόγω του μεγέθους της χώρας μας, λόγω των προβλημάτων και εμείς δεν θέλουμε να πλημμυρίσουμε την Ελλάδα με κέντρα σταθμούς παραγωγής.
  Τρία  ενεργειακά κέντρα θα έχουμε: στην Κοζάνη, στην Πτολεμαῒδα και στη Φλώρινα σε αντικατάσταση παλαιότερων μονάδων, οπότε θα συμβάλλουμε στην πολιτική της κλιματικής αλλαγής της ΕΕ.
Εφόσον ενθαρρυνθούν αυτές οι ενέργειες και επομένως  ζητούμε και τη δική σας βοήθεια σε αυτή την κατεύθυνση, όπως τη ζήτησα από τον Δήμαρχο Αμυνταίου, τον Περιφερειάρχη και από τον Δήμαρχο Πτολεμαῒδας, ώστε να ενεργοποιηθείτε και εσείς μαζί με εμάς, ώστε η κυβέρνηση να δραστηριοποιηθεί, γιατί δεν αρκούν οι δικές μας ενέργειες. Ταυτόχρονα  προσπαθούμε να αναπτύξουμε έντονη δραστηριότητα στα πλαίσια της κομισιόν αλλά αυτά είναι αναγκαία και όχι αρκετά.
ΑΙΩΡΟΥΜΕΝΑ ΣΩΜΑΤΙΔΙΑ – ΣΤΑΘΜΟΙ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ
Δεν έχουμε αντίρρηση για την από κοινού παρατήρηση της ποιότητας του αέρα μαζί σας και να δημιουργηθούν σταθμοί μέτρησης. Όμως πρέπει να ξέρετε ότι ο ΑΗΣ Μελίτης, εκ της κατασκευής του που είναι ο πιο σύγχρονος, έχει εγκαταστήσει και σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης πιστοποιημένου κατά ISO 14001. Ελέγχεται κάθε χρόνο από αρμόδια όργανα ρύπων για τη συντήρηση και λειτουργία του συστήματος και τα αποτελέσματα της μέτρησης  δείχνουν όλους οι δείκτες σε επιτρεπτά όρια και προφανώς οφείλεται και σε άλλους παράγοντες που αναφέρατε και προηγουμένως. Αυτό λέει η θέση της επιχείρησης και αν θέλετε μπορείτε και ο ίδιος να το δείτε.
  Όλα τα υπόλοιπα θέματα θα τα εξετάσουμε και στο μέτρο των οικονομικών δυνατοτήτων της ΔΕΗ θα εξετασθεί η έκπτωση στο ηλεκτρικό ρεύμα που ζητήσατε, καθώς ενδέχεται να ζητηθεί και από άλλες περιοχές.
Φέτος λόγω πολλών βροχών και μείωσης του πετρελαίου θέρμανσης επιστρέψαμε ένα σημαντικό ποσό στους καταναλωτές περίπου 30.000.000 ευρώ. Δυστυχώς έχει ανέβει πάρα πολύ το ενεργειακό κόστος, όμως θέλουμε να το μειώσουμε, να βελτιώσουμε και την οικονομική μας κατάσταση. Δεν μας ενδιαφέρουν οι κερδοσκόποι αλλά τα σοβαρά επενδυτικά σχήματα. Θέλουμε να μειώνεται το κόστος και τα κέρδη να τα επανεπιστρέφουμε στην κατανάλωση και έτσι θα βοηθήσουμε στην επανεκκίνηση της εθνικής οικονομίας.
Με τα δωρεάν πιστοποιητικά διοξειδίου του άνθρακα θα κερδίσουμε 280.000.000 ευρώ για ένα χρόνο με τις σημερινές τιμές, εάν πληρώνουμε το τέλος των ΑΠΕ, όταν το εισπράττουμε. Πληρώνουμε το ΕΤΜΕΑΡ με το που θα το τιμολογήσουμε. Αυτό κοστίζει πάνω από 180εκ. τον χρόνο δηλ 460εκ. Αν αυτά τα επιστρέψουμε μένει το 7 με 8% οπότε θα είναι πολύ σημαντικό για την εθνική οικονομία και τα νοικοκυριά. Αυτή είναι η πολιτική και ο στόχος της διοίκησης της ΔΕΗ. Δεν προβλέπει μικρή ΔΕΗ και ξεπούλημα και να συνεχίσετε προς την κατεύθυνση αυτή.
 ΣΧΟΛΕΣ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ ΤΗΣ ΔΕΗ
Οι σχολές θα παραμείνουν. Υπήρχαν και σκέψεις να μη συνεχίσουν. Όμως όταν ήρθα και τις είδα και κατάλαβα τον ρόλο που μπορεί να παίξουν σε μια ακριτική περιοχή, όπως είναι η Φλώρινα, εισηγήθηκα και έγινε αποδεκτό οι σχολές να παραμείνουν.
Όλοι οι εργαζόμενοι του ΔΕΔΔΗΕ από τη Λάρισα και πάνω συμπεριλαμβανομένης και της Άρτας θα εκπαιδεύονται εδώ στις σχολές και με κάποια συνεργασία των ξενοδόχων για τη διαμονή τους. Χρειάζεται ανακαίνιση το κτίριο που υφίσταται από το 1985 και χρειάζεται εκσυγχρονισμό. Στον σχεδιασμό είναι και η κατασκευή σύγχρονου συνεδριακού κέντρου. Ο προϋπολογισμός φτάνει το 1.000.000 ευρώ.  είναι μεγάλος για τα δεδομένα μας και αναζητήσαμε λύση μέσω του ΕΣΠΑ.
Επειδή το νέο ΕΣΠΑ προβλέπει κονδύλια και για την εκπαίδευση σκεφτήκαμε από κοινού με τον Δήμο Φλώρινας να γίνει η ανακαίνιση των σχολών και ταυτόχρονα στον χώρο αυτό να φτιάξουμε ένα συνεδριακό κέντρο το οποίο θα ανήκει στον λαό της Φλώρινας, που από ό,τι πληροφορήθηκα δεν υπάρχει κάτι παρόμοιο στην περιοχή και δεδομένου ότι χρειάζεται στην περιοχή σας, κάνουμε αυτή την πρόταση να τη σκεφτείτε και αν μπορέσουμε να γίνει πράξη.
 ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ: Είναι πολύ θετική η πρότασή σας και την ασπαζόμαστε. Θα συνεργαστούμε στενά για την υλοποίησή της.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΕΗ: Για το «Γιουρούκι» τους είχαμε προτείνει να προβούμε στις αγορές τους και να κλείσουμε τα χρήματα  με το προϊόν που θα μας δώσουν.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ: Για το «Γιουρούκι»  μόνο δεν θα μπορούσε να γίνει κ. πρόεδρε. Αν γίνει,  να γίνει για όλο το χωριό. Ο ιδιώτης μπορεί να κάνει αυτή την ενέργεια και κάτω από ποιες προϋποθέσεις και με ποιο κέρδος; Γιατί ο ιδιώτης θα φτάσει μέχρι τον οικισμό και κατόπιν θα σταματήσει.
Η μετεγκατάσταση  των οικισμών της Αχλάδας  είναι υποχρέωση ιδιωτών. Η ΔΕΗ την απόφαση που είχε πάρει μάλλον την ανακάλεσε για την κάλυψη του οικονομικού σκέλους.
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ, μέλος ΔΣ ΔΕΗ: Κάτω από τον οικισμό της Αχλάδας υπάρχει η καλύτερη σχέση εκμετάλλευσης καθώς  και στο «Γιουρούκι». Εξαρχής ήταν να γίνει η απαλλοτρίωση των οικισμών και με ενιαία εξόρυξη, έτσι ώστε να έχουμε μια  μέση σχέση εκμετάλλευσης και να είναι οικονομικός ο λιγνίτης. Ο ιδιώτης δυστυχώς έκανε «ορνιθοσκαλίσματα» και  υπερδιπλασίασε τη σχέση εκμετάλλευσης του λιγνίτη. Ανορθόδοξη εκμετάλλευση και τάχιστα πρέπει να επανέλθουμε στην ορθόδοξη εκμετάλλευση.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ: Άρα με λίγα λόγια πρέπει να γίνει απαλλοτρίωση και  αποζημίωση της ιδιοκτησίας. Και αν δεν γίνει αυτή η αποζημίωση από τον ιδιώτη, γιατί τα ποσά είναι μεγάλα; Γι’ αυτό λέω ότι η ΔΕΗ θα έπρεπε να έχει τα ορυχεία. Αυτή είναι η θέση μου και έχετε τη στήριξή μας και ως τοπική κοινωνία και ως Δήμος και αυτό ο κ. Κοπανάκης το γνωρίζει πολύ καλά.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ: Για την περίπτωση του ορυχείου του Κλειδιού ως Νομάρχης είχα πει να γίνει ένα τούνελ για τη γραμμή του τρένου και να γίνει η απόθεση εκεί και τότε ο κ. Λεούδης ως Περιφερειάρχης το είχε δεχτεί. . Η ΔΕΗ τότε δεν εκμεταλλεύτηκε αυτή την πρόταση που θα μπορούσε σήμερα να λειτουργήσει το ορυχείο. Τώρα τα δεδομένα έχουν αλλάξει.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΕΗ: Το ζήτημα  είναι να ξεμπλέξει όλη η ιστορία με τα ορυχεία και να πάμε σε νέα λύση και αν δεν τα καταφέρουμε αυτά τότε θα αναζητήσουμε νέα λύση.
 ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ: Από τον υδροηλεκτρικό σταθμό  που λειτουργεί στο φράγμα της Παπαδιάς δεν έχει γίνει ακόμα η παροχή για τη μεταφορά του νερού στα υδραγωγεία της Μελίτης. Από το φράγμα της Παπαδιάς δεν έχει κατασκευαστεί ο αγωγός που θα μεταφέρει το νερό στα υδραγωγεία, όπως προβλέπεται στη σύμβαση.
ΚΟΠΑΝΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, Γενικός Διευθυντής  Παραγωγής: Υπήρξε  εμπλοκή, πρόβλημα με την περιβαλλοντική άδεια από το Υπουργείο, γιατί δε συμμετείχαν για την έκδοσή της δασολόγοι. Κάναμε τις απαραίτητες ενέργειες με την περιφέρεια και το έχουμε ξεπεράσει και προχωράμε στην υλοποίηση του έργου-στη δημοπράτηση και κατασκευή του.
Για το άλλο θέμα του δρόμου αναμένουμε από τη δική σας πλευρά για τα τεχνικά έργα που πρέπει να γίνουν και να βγουν οι απαιτούμενες άδειες, διότι ο κύριος του έργου, του δρόμου δηλαδή, είναι ο Δήμος. Εμείς είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε αυτό που έχουμε συμφωνήσει αλλά θα πρέπει οι τεχνικές υπηρεσίες να αποτυπώσουν τα έργα που θα πρέπει να γίνουν.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ: Ο δρόμος ανήκει στην περιφέρεια και όχι στο Δήμο. Η περιφέρεια πρέπει να ενδιαφερθεί για τις αποτυπώσεις και τις αδειοδοτήσεις.
Από τον υδροηλεκτρικό θα πρέπει να έχουμε κάποια οφέλη, αφού θα παράγεται ρεύμα, όπως το φθηνό τιμολόγιο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΕΗ: Μπορεί να το ζητήσει αυτό οποιαδήποτε πόλη.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ:  Η διαφορά μας με τους άλλους είναι ότι εμείς δεν ζητάμε τα ανταποδοτικά οφέλη από τοπικό πόρο, λιγνίτη κλπ. Με αυτόν τον τρόπο ζητάμε φθηνή κιλοβατώρα. Και αν δεν φτάνει για όλο τον χρόνο δώστε μας για  τους δύσκολους μήνες  ή και μια φτωχή οικογένεια να μην πληρώνει τίποτα.
 ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΕΗ: Αν καταφέρουμε να επιλύσουμε συνολικά το πρόβλημα των ορυχείων, τότε νομίζω ότι αυτά είναι μέρος της λύσης του προβλήματος.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ: Ένα μικρό θέμα με  την τηλεθέρμανση. Ενώ έχουμε προχωρήσει το κυρίως έργο με τα 56εκ και έχουμε ξεκινήσει, υπάρχουν κάποιες προμήθειες και έργα που πρέπει να δημοπρατήσουμε. Επειδή το κράτος έχει καθυστερήσει να πληρώσει τον ανάδοχο για κάποιες εργασίες και έχει μπει ως γέφυρα στους ΕΣ πρέπει η ΔΕΗ να δημοπρατήσει κάποιο έργο, όπως είναι η υδρομάστευση που πρέπει να γίνει.
 ΚΟΠΑΝΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, Γενικός Διευθυντής  Παραγωγής: Πρέπει να συμφωνηθεί και το χρηματικό κομμάτι. Σε όλες τις συμβάσεις τηλεθέρμανσης υπογράφουμε σύμβαση παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και μια για την κατασκευή των απαιτούμενων έργων όπου μεταξύ των άλλων συμφωνείται και το κόστος. Περίπου συμφωνείται και η πληρωμή από πλευράς της Τηλεθέρμανσης του Δήμου. Η δαπάνη πληρώνεται από τον Δήμο.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ:  Η δαπάνη έχει συμφωνηθεί να γίνει από εσάς.
- Μετά το τέλος της σύσκεψης, ο κ. Γιάννης Βοσκόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την συνάντησή του με τον πρόεδρο και τα ανώτατα υπηρεσιακά στελέχη της ΔΕΗ, καθώς και για τον ειλικρινή διάλογο που διεξήχθη στη δίωρη συζήτησή τους.