ΦΛΩΡΙΝΑ Αυχενικό Σύνδρομο…Του ρευματολόγου Μίγκου Μιχαήλ υπ. Διδάκτωρ Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων - ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ : Αυχενικό Σύνδρομο…Του ρευματολόγου Μίγκου Μιχαήλ υπ. Διδάκτωρ Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

.

.

Κυριακή 22 Μαΐου 2016

Αυχενικό Σύνδρομο…Του ρευματολόγου Μίγκου Μιχαήλ υπ. Διδάκτωρ Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Αρχικώς θα πρέπει να αναφερθεί ότι ο όρος αυχενικό σύνδρομο δεν υφίσταται στην διεθνή επιστημονική κοινότητα αν και στην Ελλάδα χρησιμοποιείται ευρέως. Στη διεθνή ιατρική κοινότητα  αναφέρεται ως «πόνος στον αυχένα» ή «επώδυνος αυχένας».
Ο πόνος στον αυχένα και τα συνοδά του σημεία είναι πολύ συχνό πρόβλημα στο γενικό πληθυσμό. Σύμφωνα με μελέτες αυχεναλγία εμφανίζει 1 στους 10 ανθρώπους όλων των ηλικιών, πράγμα που σημαίνει ότι 1.000.000  Έλληνες πάσχουν από αυχεναλγία.







Από αυτούς, οι μισοί περίπου έχουν σοβαρό πρόβλημα, που απαιτεί ιατρική παρακολούθηση και φαρμακευτική θεραπεία. Οι γυναίκες εμφανίζουν πολύ πιο συχνά αυχεναλγία  και ειδικότερα 2-4 φορές πιο συχνά από τους  άνδρες.
Το πρόβλημα στον αυχένα εμφανίζεται κατά κύριο λόγο με έντονο πόνο ο οποίος επιδεινώνεται με τις κινήσεις και μπορεί να αντανακλά στους ώμους και στα άνω άκρα. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστούν ζάλη-ίλιγγος, πονοκέφαλος και αιμωδίες, το γνωστό σε όλους μας «μυρμήγκιασμα».
Οι αιτίες που οδηγούν στη συγκεκριμένη κατάσταση είναι πολλές και διαφορετικής φύσης.
A. Μηχανικές και λειτουργικές αιτίες στις οποίες συμπεριλαμβάνονται κήλη δίσκου αυχένος (δισκοκήλη), σπονδυλολίσθηση, εκφυλιστική δισκοπάθεια και εκφυλιστική σπονδυλαρθρίτιδα, καταπόνηση των μυών και των συνδέσμων της περιοχής (βαριά σωματική καταπόνηση), ραιβόκρανο κ.α.,
B. Φλεγμονώδεις αιτίες μεταξύ των οποίων, αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, Ρευματοειδής αρθρίτιδα η οποία συχνά προσβάλει τον αυχένα, ρευματική πολυμυαλγία αλλά και πιο σπάνιες παθήσεις όπως η αγκυλωτική υπερόστωση του αυχένος (Νόσος του Forestier, σύνδρομο DISH).
C. Μικροβιακές λοιμώξεις όπως Σπονδυλοδισκίτιδα ΑΜΣΣ από κοινά μικρόβια, φυματίωση κ.α.

Στην πρώτη κατηγορία τα συμπτώματα τα συναντάμε συνήθως στις μεγαλύτερες ηλικίες και παρουσιάζουν σταδιακή επιδείνωση. Η συγκεκριμένη κατηγορία ασθενών θα πρέπει να παρακολουθείται τακτικά καθώς μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη περιφερικών νεύρων. Οι ασθενείς με φλεγμονώδη νοσήματα που προσβάλουν τον αυχένα συνήθως είναι μικρότερης ηλικίας και η εμφάνιση των συμπτωμάτων δεν συσχετίζεται άμεσα με την σωματική κόπωση. Οι ασθενείς αυτοί απαιτούν σοβαρή και τακτική παρακολούθηση από ειδικούς ιατρούς. Οι μικροβιακές λοιμώξεις, ευτυχώς δεν είναι συχνές αιτίες, συνήθως έχουν και άλλα συνοδά συμπτώματα ενώ απαιτούν ομάδα ιατρών για την αντιμετώπιση τους (συνήθως σε νοσοκομείο).
Σήμερα στη θεραπευτική φαρέτρα των ιατρών υπάρχουν πολλά φάρμακα που μπορούμε να χορηγήσουμε σε κάθε ασθενή αναλόγως της αιτίας ή του προεξέχοντος συμπτώματος (συμπτωματική θεραπεία). Η λογική της χορήγησης περιστασιακά αντιφλεγμονωδών φαρμάκων αρχίζει να χάνει έδαφος στην ιατρική κοινότητα και λόγω των παρενεργειών τους αλλά και λόγω της αποτελεσματικότητας τους στη πορεία του χρόνου. Η σύγχρονη αντιμετώπιση του συνδρόμου απαιτεί συνδυασμό ειδικής φαρμακευτικής αγωγής, φυσικοθεραπείας και προγράμματος ασκήσεων στο σπίτι, ενώ στις περιπτώσεις νευρικής βλάβης θέση έχει και η χειρουργική θεραπεία. Η σύγχρονη αντιμετώπιση με τα παραπάνω μέτρα έχει  ικανοποιητικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του πόνου και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής αυτών των ασθενών  


ΜΙΓΚΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Tel / Fax: 2385503303
Mobile: 6977993315
ΦΛΩΡΙΝΑ
ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΡΟΥ 29, Τ.Κ 53100