ΦΛΩΡΙΝΑ Θεατρική Παράσταση: “Ειρήνη” του Αριστοφάνη - ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ : Θεατρική Παράσταση: “Ειρήνη” του Αριστοφάνη

.

.

Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

Θεατρική Παράσταση: “Ειρήνη” του Αριστοφάνη

Η ομώνυμη κωμωδία συμβολίζει τον πόθο του ανθρώπου για την εξάλειψη του πολέμου και την επικράτηση της ειρήνης.  Αναφέρεται στο όραμα αυτό, για το οποίο τόσοι αγώνες έχουν γίνει και τόσο ανθρώπινο αίμα έχει χυθεί. Τί πιο αισιόδοξο όταν το μήνυμα αυτό εκφράζεται μέσα από παιδικές φωνές που αντηχούν το μέλλον;







 Πολύ πιστεύουν ότι η Τέχνη είναι ικανή να αλλάξει τον κόσμο.
Αρκετοί διαφώνησαν ως προς αυτό, αλλά όλοι συμφώνησαν ότι είναι ικανή να μεταδώσει ισχυρά νοήματα, θέτοντας τα θεμέλια για έναν μεγάλο σκοπό.  Εδώ, η Ειρήνη, διασκευασμένη για παιδιά, διατηρεί την διαχρονικότητά της και μάλιστα σε μια εποχή που το νόημα αυτής της λέξης φαντάζει ιδιαίτερα διαπραγματεύσιμο...

Η υπόθεση έχει ως εξής: ο αμπελουργός Τρυγαίος, ένας απλός και τίμιος αγρότης, δεν αντέχει άλλο τις συμφορές από τον πόλεμο και αποφασίζει ν' ανέβει στον ουρανό καβάλα σ' ένα σκαθάρι, που ο ίδιος είχε αναθρέψει γι' αυτόν το σκοπό. Στόχος του είναι να κάνει τα παράπονά του στο Δία και να ζητήσει ειρήνη για το καλό των Ελλήνων. Φτάνοντας στον ουρανό, μαθαίνει από τον Ερμή ότι οι θεοί έχουν αποτραβηχτεί στο πιο ψηλό σημείο του, αγανακτισμένοι από τις διαρκείς εχθροπραξίες των αντιπάλων. Στη θέση τους έχει μείνει ο θεός Πόλεμος, ο οποίος έκλεισε την Ειρήνη σε μια σπηλιά και ετοιμάζεται να βάλει όλες τις πόλεις σ' ένα γουδί για να τις καταστρέψει. Ο Τρυγαίος καλεί όλους τους Έλληνες και κυρίως τους απλούς πολίτες να βοηθήσουν, ώστε όλοι μαζί να μετακινήσουν το βράχο που φράζει την είσοδο της σπηλιάς, για να ελευθερώσουν την Ειρήνη. Το υπόλοιπο της κωμωδίας είναι ένας ύμνος για την ειρήνη, ένα γλέντι όπου κυριαρχεί η χαρά της ζωής και η δημιουργία. Μετά το θρίαμβο και μέσα στη γενική ευθυμία, βρίσκει ο Αριστοφάνης την ευκαιρία να γελοιοποιήσει τους πολεμοκάπηλους και τους εμπόρους των όπλων.

Η Eιρήνη παρουσιάστηκε το 421 π.Χ. στους δραματικούς αγώνες της εορτής των Μεγάλων Διονυσίων και κέρδισε το δεύτερο βραβείο. Ο Αριστοφάνης έγραψε την κωμωδία αυτή κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθηναίων και Σπαρτιατών, που κατέληξαν στην ειρήνη του Νικία, με την οποία οι λαοί των δύο αντιπάλων ήλπιζαν ότι θα λήξει ο Πελοποννησιακός πόλεμος.

Στην συγκεκριμένη παράσταση το θεατρικό με το εικαστικό στοιχείο συνομιλούν, αφού οι εικόνες που θα προβάλλονται στο πανί συμβάλλουν στην δημιουργία του σκηνικού και φιλοτεχνήθηκαν από τα παιδιά του θεατρικού εργαστηρίου, που παίζουν στην παράσταση, με την καθοδήγηση της υπεύθυνης του τμήματος, της εικαστικού και θεατρολόγου, κυρίας Δήμητρας Ξενάκη. Παράλληλες δράσεις, αυτοσχεδιασμός, παντομίμα και πρωτότυπη κινησιολογία είναι κάποια από τα στοιχεία που κυριαρχούν στην παράσταση, απότοκα, όλα των θεατρικών διδασκαλιών που έγιναν κατά την διάρκεια της χρονιάς στα πλαίσια του εργαστηρίου. Μέσα από την Ειρήνη, με πολύ απλό και ευχάριστο τρόπο, τα παιδιά είχαν την δυνατότητα να αποκτήσουν μια πρώτη γνώση πάνω στο αρχαίο δράμα, το οποίο αποτελεί τις βάσεις του θεάτρου, ή μάλλον, καλύτερα, τις απαρχές.

Η Ειρήνη θα βγει από την σπηλιά της το Σάββατο 25 Ιουνίου, στις 19:30, στην θεατρική σκηνή του Πολιτιστικού Κέντρου (αίθουσα Θεόδωρος Αγγελόπουλος)! Να είστε όλοι εκεί! Σας περιμένουμε!


Συντελεστές της παράστασης:

Παίζουν οι (με την σειρά εμφάνισης): Γρηγόρης Παπαδόπουλος, Γωγώ Κετσετζή,  Δήμητρα Παπαδοπούλου,  Αναστασία Ζυγομάνη,  Δημήτρης Μάργαρης, Ευδοκία Αλεξανδρίδη, Γεωργία Καραστέγιου, Χριστίνα Κατή,  Αμαλία Δούμτση,  Αναστάσιος Ιωαννίδης, Ζωή Τσώτσου,  Άγγελος Αποστολίδης,  Λίνα Ρακοβίτη.

Επιμέλεια Σκηνικών – κοστούμιών και μουσική επιμέλεια: Δήμητρα Ξενάκη
Φωτισμοί και ήχος: Σταύρος Γεωργούλας
Βοηθός σκηνοθέτη – συνεμψυχώτρια – διασκευή κειμένου: Ασημινα Δεμερούτη
Σκηνοθεσία – Διδασκαλία: Δήμητρα Ξενάκη