ΦΛΩΡΙΝΑ Δραματική είναι η κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία της δυτικής και ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αφού πολλές κλινικές υπολειτουργούν... - ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ : Δραματική είναι η κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία της δυτικής και ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αφού πολλές κλινικές υπολειτουργούν...

.

.

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Δραματική είναι η κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία της δυτικής και ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αφού πολλές κλινικές υπολειτουργούν...


Δραματική είναι η κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία της δυτικής και ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αφού πολλές κλινικές υπολειτουργούν...
«Οι άθλιες συνθήκες που υπάρχουν στα νοσοκομεία της περιφέρειας μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών», δηλώνει στον «Α» ο πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Δυτικής Μακεδονίας, Συριανός Καχλάν. Ο ίδιος τονίζει ότι οι γιατροί πολλές φορές εφημερεύουν χωρίς να πληρώνονται, ωστόσο υπάρχουν κλινικές στα νοσοκομεία που είναι ανοιχτές μόνο για δύο ή το πολύ τρεις εβδομάδες το μήνα!

Για παράδειγμα, στο Γενικό Νοσοκομείο Γρεβενών υπάρχουν μόλις δύο ακτινολόγοι, οι οποίοι εφημερεύουν 14 μέρες το μήνα. «Τις υπόλοιπες μέρες μένουμε χωρίς ακτινογραφίες...», αναφέρει ο κ. Καχλάν.

Ελλείψεις έχει και το παιδιατρικό τμήμα του νοσοκομείου. Υπάρχουν μόνο δύο παιδίατροι, οι οποίοι εφημερεύουν σχεδόν το μισό μήνα! Επίσης, οι αναισθησιολόγοι στο νοσοκομείο Γρεβενών είναι τρεις, κάτι που σημαίνει ότι το νοσοκομείο δεν έχει αναισθησιολόγο 9 μέρες το μήνα. Την ίδια ώρα, η αναστολή λειτουργίας μίας κλινικής λόγω των «κενών» συμπαρασύρει και άλλες κλινικές. Η γυναικολογική - μαιευτική κλινική δεν μπορεί να λειτουργήσει, αν δεν υπάρχει στο νοσοκομείο παιδίατρος ή αναισθησιολόγος.

Φλώρινα

Παρόμοια είναι η κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο Φλώρινας. «Στο νοσοκομείο εργάζεται μόνο ένας παιδίατρος και φυσικά δεν μπορούμε να νοσηλεύσουμε μικρούς ασθενείς», επισημαίνει ο Γιώργος Στυλιαράς, μέλος του δ.σ. της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Δυτικής Μακεδονίας και τονίζει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζει η μονάδα τεχνητού νεφρού. Ο υπεύθυνος και μοναδικός γιατρός της μονάδας απεβίωσε και οι 35 ασθενείς που παρακολουθούσε παραλίγο να μείνουν «στον αέρα». Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα προσωρινά, έγινε απόσπαση ειδικού από το νοσοκομείο Καστοριάς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, και άλλα τμήματα του νοσοκομείου υπολειτουργούν, αφού υπάρχει μόλις ένας δερματολόγος, ένας ωτορινολαρυγγολόγος, ένας νευρολόγος και ένας ψυχίατρος, οι οποίοι φυσικά δεν μπορούν να εφημερεύουν όλο το μήνα. Δύσκολη είναι η κατάσταση και στο χειρουργικό τμήμα. Υπάρχουν δύο χειρουργοί, οι οποίοι αναγκάζονται να εφημερεύουν όλο το μήνα (με εφημερίες ετοιμότητας) προκειμένου να μην κινδυνεύσει η ζωή ασθενών.

Πτολεμαΐδα

Πολύ δύσκολα προσπαθούν οι γιατροί να κρατήσουν ανοιχτό και το Γενικό Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας. Οπως αναφέρει ο Χρήστος Κατσίνας, αντιπρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Δυτικής Μακεδονίας, «προβλήματα αντιμετωπίζουν οι γιατροί σε όλα τα τμήματα του νοσοκομείου, τη στιγμή που εργάζονται μόλις δύο παιδίατροι, ένας νεφρολόγος, τρεις καρδιολόγοι, δύο ουρολόγοι, τρεις αναισθησιολόγοι, δύο ωτορινολαρυγγολόγοι και δύο ακτινολόγοι».

Καστοριά

Σε οριακό σημείο βρίσκεται και το Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, Μάριο Τζιάμαλη, το νοσοκομείο εκπέμπει SOS για τη λειτουργία της καρδιολογικής, της μαιευτικής και της ορθοπεδικής κλινικής. Σε κάθε τμήμα εργάζονται μόλις δύο ειδικοί γιατροί, οι οποίοι αναγκάζονται να πραγματοποιούν εφημερίες ετοιμότητας για να μην αφήνουν το νοσοκομείο ακάλυπτο, ενώ απαράδεκτο είναι και το γεγονός ότι υπάρχουν μόνο δύο αναισθησιολόγοι, εκ των οποίων ο ένας είναι αποσπασμένος από το νοσοκομείο Φλώρινας. Οταν ένα τμήμα διαθέτει μόνο δύο γιατρούς, αναγκαστικά κάποιες μέρες υπολειτουργεί, ενώ, αν συμβεί τις νυχτερινές ώρες κάποια επιπλοκή σε ασθενή που νοσηλεύεται, δεν είναι σίγουρο ότι θα αντιμετωπιστεί έγκαιρα.

Κοζάνη

Την ίδια ώρα, οι γιατροί στο νοσοκομείο Κοζάνης αντιδρούν στις επικουρικού τύπου εφημερίες που αναγκάζονται να κάνουν. Οπως λένε, η διοίκηση του νοσοκομείου στέλνει τα βράδια τους γιατρούς στα σπίτια τους, οι οποίοι πρέπει να περιμένουν τηλεφώνημα αν υπάρξει κάποιο έκτακτο περιστατικό!

Στην Κοζάνη, η παιδιατρική και η ουρολογική κλινική υπολειτουργούν παραπάνω από δέκα μέρες το μήνα, η μαιευτική σχεδόν το μισό μήνα, η οφθαλμολογική γύρω στις εννέα μέρες το μήνα, ενώ οι γιατροί όλων των τμημάτων πραγματοποιούν εφημερίες ετοιμότητας, καθώς δεν επαρκεί το προσωπικό.

http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=86078