ΦΛΩΡΙΝΑ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΡΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΜΕΛΙΤΗΣ Η΄ ΤΗ ΝΙΚΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ - ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ : ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΡΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΜΕΛΙΤΗΣ Η΄ ΤΗ ΝΙΚΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

.

.

Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016

ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΡΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΜΕΛΙΤΗΣ Η΄ ΤΗ ΝΙΚΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Μολονότι ο θεσμός των δημοπρατηρίων αγροτικών προϊόντων έχει μακρά παράδοση σε ευρωπαϊκές χώρες όπως το Βέλγιο και την Ολλανδία, στην Ελλάδα δεν έχει καταφέρει ακόμη να λειτουργήσει.
Στο άρθρο 11 του νόμου 4015/2011 προβλεπόταν η ίδρυση δημοπρατηρίων υπό την εποπτεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων , ωστόσο υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στη θεσμοθέτηση και λειτουργία τους στις περιφερειακές ενότητες της χώρας.






    Σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου, τα δημοπρατήρια αγροτικών προϊόντων οργανώνονται και διοικούνται ως ανώνυμες εταιρείες, στο μετοχικό κεφάλαιο των οποίων συμμετέχουν οι Συλλογικές Αγροτικές Οργανώσεις, οι κατά τόπον αρμόδιες Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις και Ο.Τ.Α., ιδιώτες, Επιμελητήρια, καθώς και το Δημόσιο, εκπροσωπούμενο από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Από επίσημες πηγές λέχθηκε ότι γίνονται προσπάθειες να λειτουργήσουν τα πρώτα δοκιμαστικά δημοπρατήρια στην Κρήτη και στην Περιφέρεια της Θεσσαλίας, ενώ  για τα δημοπρατήρια της Αθήνας για της Κεντρικής Ελλάδος αναφέρεται  ότι έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές μελέτες.

   Τα δημοπρατήρια οφείλουν να αποτελέσουν προτεραιότητα, συμβάλλοντας σημαντικά στην ενίσχυση των παραγωγών, στη μείωση των τιμών των αγροτικών προϊόντων προς όφελος του καταναλωτή, αλλά και στον εξορθολογισμό των  διαδικασιών διάθεσης των προϊόντων, από τη στιγμή, μάλιστα, που η κυβέρνηση έχει εκφράσει με  κάθε δυνατό τρόπο την πρόθεσή της ο πρωτογενής τομέας να αποτελέσει τον κεντρικό πυλώνα ανάπτυξης και εξόδου από την κρίση.

Τα παραπάνω βέβαια ,που περιλαμβάνονται στα  νομικά κείμενα,είναι στο ίδιο γνωστό διαχειριστικό μοτίβο της τελευταίας 30ετίας, είναι  αρκούντως αναχρονιστικά και κρατικιστικής κουλτούρας και περιλαμβάνουν  μόνο ρυθμίσεις του τοπικού χονδρεμπορίου, χωρίς να λαμβάνονται μέτρα για την τοπική παραγωγή ,τυποποίηση και οργάνωσή της.

 Ότι υπάρχει στα χαρτιά  και ότι  μπορεί να σχεδιαστεί  είναι καλό να αποφύγει  την …καρικατούρα , σε σχέση με ότι πραγματικά  μπορεί να γίνει, μάλιστα δε εκ των προτέρων να μην το υποβαθμίζει  η μορφή του, η λειτουργία του, η διοίκησή του κλπ.



  Τη θέση των συμβατικών( με τον κρατικό αραμπά ) δημοπρατηρίων θα μπορούσαν να λάβουν μεγάλες  ιδιωτικές επιχειρήσεις, που θα μπορούσαν να κάνουν την ίδια εργασία ευρύτερα  και καλύτερα, λαμβάνοντας μέριμνα και για λοιπά ζητήματα που το συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο δεν διαλαμβάνει!

  Ο ιδανικός στόχος δεν είναι η ίδρυση ..επιτόπιων δημοπρατηρίων, σαν τις πολιτιστικές μας εκδηλώσεις, που να απευθύνονται μόνο στην επιτόπια αγορά!

  Σκοπός η δημιουργία πολυεθνικού εύρους δημοπρατηρίων, με συμμετοχή  ακόμα και διεθνών ναυτιλιακών εταιριών, με στόχο την τετραπέρατη και παντοδύναμη αγορά στα 4 σημεία του ορίζοντα! Υπάρχει το σχετικό διεθνές πλαίσιο προς τούτο!

  Καθοριστική  κομβική περιοχή χονδρεμπορίας η ΒΙΠΕ  και η πέριξ αυτής  περιοχή διασταύρωσης Αγίου Αθανασίου Μελίτης, όπου, παρότι  δεν υφίσταται ανάγκη μεταφοράς εκεί  των εμπορευμάτων-αποθεμάτων, εν τούτοις είναι διαφορετική η  δημοπρατική  ψυχολογία:  είναι δικά σου χτύπα τα και πάρτα τώρα!


 Άλλο κατάλληλο σημείο οι εγκαταστάσεις του παλιού τελωνείου στη Νίκη Φλώρινας!

  Εκεί μπορεί να ακολουθείται άλλη  διεθνής εμπορική σκοπιμότητα, όπως στην ακόλουθη ανάρτησή μας:

ΑΔΕΙΑ ΚΤΙΡΙΑ :Η AΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΝΙΚΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ



Σαν περιοχή, επίσης, έχουμε   να κερδίσουμε αν  δούμε τη χρόνια λειτουργία παρεμφερών δημοπρατηρίων , όπως το δημοπρατήριο γούνας στην Καστοριά, όπως και  άλλων ανά την χώρα μας !
                                   

                                 

                                  Ο  τριγενής  βιγλάτωρ