Σελίδες

Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Πρόωρες εκλογές «βλέπουν» οι Financial Times.



Με την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας ασχολείται το κύριο άρθρο των Financial Times
, τονίζοντας ότι είναι πολύ νωρίς για τις αγορές να συμπεράνουν ότι οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης αποτυγχάνουν. Γίνεται λόγος για ενθαρρυντικά αποτελέσματα μέχρι στιγμής και προβλέπεται ότι ίσως η χώρα πάει σε εκλογές πριν το 2013, εκλογές που θα άξιζε να κερδίσει ο Γιώργος Παπανδρέου. Οι Financial Times στο κύριο άρθρο τους χαρακτηρίζουν τις κινητοποιήσεις και τα επεισόδια της περασμένης εβδομάδας στην Αθήνα ως υπενθύμιση των μεγάλων προκλήσεων που καλείται να αντιμετωπίσει η Ελλάδα στην προσπάθεια εφαρμογής των όρων του μνημονίου.
Παρόλα αυτά, σχολιάζει η εφημερίδα, είναι πολύ νωρίς για τις αγορές να συμπεράνουν ότι αυτές οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης αποτυγχάνουν. Είναι μεν συνετό να καταρτίζονται από την ΕΕ σχέδια για μια ομαλή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, συνεχίζουν οι Financial Times, αλλά σε αυτή τη φάση δεν θα πρέπει να υπάρχει σκέψη να υποχρεωθούν οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων να αποδεχθούν κάποια οικονομική ζημιά και αυτό για δύο λόγους: πρώτον, την ανάγκη διατήρησης της σταθερότητας στην ευρωζώνη και δεύτερον την πρόοδο της Ελλάδας στην εξάλειψη της δημοσιονομικής απειθαρχίας, της κακής οικονομικής διαχείρισης και των σοβαρών αδυναμιών της δημόσιας διοίκησης, που προκάλεσαν την κρίση. Ως βασική επιτυχία της ελληνικής κυβέρνηση αναφέρεται η περσινή μείωση του ελλείμματος κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες στο 9,4% του ΑΕΠ. Αν και σίγουρα χρειάζονται να γίνουν περισσότερα ως προς την είσπραξη φόρων, τα σημάδια είναι ενθαρρυντικά, εκτιμά η βρετανική εφημερίδα. Σημειώνεται ότι μακροπρόθεσμα αυτό που έχει σημασία είναι η ανάπτυξη μιας κουλτούρας ανταγωνιστικότητας που θα ωφελήσει την οικονομία, «απελευθερώνοντάς την από προνομιούχες ομάδες όπως οι οδηγοί φορτηγών, οι φαρμακοποιοί και οι δημόσιοι υπάλληλοι».
Το άρθρο των Financial Times τονίζει ότι η διαδικασία αλλαγής νοοτροπίας και στάσης απέναντι στο κράτος θα διαρκέσει για μία γενιά. «Δουλειά του Γιώργου Παπανδρέου είναι να πείσει τη σιωπηρή πλειοψηφία των Ελλήνων που δεν επωφελούνται από εσωτερικά συμφέροντα ότι τελικά θα κερδίσουν από τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις. Πρέπει επίσης να συγκρατήσει τη δυσαρέσκεια υπουργών που ανησυχούν ότι η πολιτική τους καριέρα απειλείται διότι οι μεταρρυθμίσεις περιορίζουν τις ευκαιρίες πελατειακών σχέσεων με ψηφοφόρους», σχολιάζει η εφημερίδα καταλήγοντας ότι είναι πιθανό η χώρα να πάει σε εκλογές πριν το 2013, εκλογές που με βάση τα όσα έχει πράξει θα άξιζε να κερδίσει ο Γιώργος Παπανδρέου. Στην οικονομική στήλη Lex των Financial Times, εξάλλου, σε σχόλιο με τίτλο «Ελλάδα: πιο αργά, πιο χαμηλά, πιο αδύναμα» σημειώνεται ότι παρά την πρόοδο που συντελείται, η δημοσιονομική προσαρμογή στην Ελλάδα μοιάζει με το μύθο του Σίσυφου.
Όπως εξηγεί η το δημοσίευμα, η κατανάλωση το 2010 ήταν «ετοιμοθάνατη», η επιχειρηματική εμπιστοσύνη χαμηλή, οι εξαγωγές αδύναμες και η φοροδιαφυγή ακόμα ισχυρή, ενώ παρά την προβλεπόμενη ανάκαμψη το δεύτερο μισό του έτους, η ανεργία ίσως φτάσει στο 15% του χρόνου. Παράλληλα, τονίζεται ότι το βάρος του χρέους για την κυβέρνηση παραμένει Ολύμπιο, με προοπτική να φτάσει στο 150% του ΑΕΠ και ενώ οι ανάγκες αναχρηματοδότησής του είναι τεράστιες τα επόμενα χρόνια. Όσο για πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που προωθείται, το ερώτημα κατά τη στήλη αν υπάρχουν επενδυτές που θέλουν να αγοράσουν σε μια χώρα με τόσα προβλήματα όπως η Ελλάδα. Η στήλη καταλήγει με την επισήμανση ότι ενώ μία αναδιάρθρωση μοιάζει όλο και πιο αναγκαία, το μάθημα από την περίπτωση της Ελλάδας είναι ότι οι προσπάθειες διάσωσης άλλων ευρωπαϊκών χωρών από την ΕΕ πρέπει να είναι πιο γενναιόδωρες, ώστε τα χρέη να γίνονται πιο βιώσιμα.
ΠΗΓΗ http://www.skai.gr