- Δεύτερον, η ευθύνη ανήκει στις Υπηρεσίες των κατά τόπους Δήμων (προ και μετά τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ). Η Κτηνιατρική Υπηρεσία ως ελέγχουσα αρχή ουδεμία ευθύνη φέρει, όπως προκύπτει:
α) Για με τα ζώα συντροφιάς, σύμφωνα με το άρθρο 10 του Ν. 3170/2003 (Α191), που αναφέρει: «Οι υπηρεσίες, που σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις είναι αρμόδιες για την καθαρότητα των οδών του εθνικού, επαρχιακού και αστικού δικτύου έχουν την υποχρέωση να απομακρύνουν από τις οδούς τα πτώματα των νεκρών ζώων και να μεριμνούν για την αποτέφρωση ή την υγειονομική ταφή τους, σύμφωνα με τις εθνικές και κοινοτικές διατάξεις».
β) Για δε τα παραγωγικά ζώα, σύμφωνα με το Π.Δ. 211/2006 (Α΄211) που αναφέρει: «Ο κατά το χρόνο θανάτου του ζώου κάτοχος, νομέας ή κύριος υποχρεούται να καταγράφει σε αρχείο το ζώο που πέθανε, να ενημερώνει αμέσως τη Δ/νση Κτηνιατρικής της οικείας νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, και να εξασφαλίζει ότι το πτώμα του ζώου διατίθεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού και τις διατάξεις του εσωτερικού δικαίου για τη διαχείριση των ζωικών υποπροϊόντων».
* Η Κτηνιατρική Υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας ενημέρωνε και ενημερώνει εγγράφως επί του πρακτέου τους κατά τόπους Δήμους (και τις πρώην Κοινότητες) όσον αφορά τα της ταφής των νεκρών ζώων αλλά και της διαχείρισης των υποπροϊόντων ζωικής προέλευσης.-