Το «ξεκαθάρισμα» της περιουσίας του ασφαλιστικού φορέα των εργαζομένων στη ΔΕΗ θα διεκδικήσει η ΓΕΝΟΠ, αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ν. Φωτόπουλος με δηλώσεις του στην Ελευθεροτυπία, χωρίς να αποκλείεται και δικαστική διαμάχη με το Δημόσιο, ενόψει περαιτέρω μετοχοποίησης της ΔΕΗ.
Την ερχόμενη Πέμπτη 28 Απριλίου πρόκειται να συνεδριάσει το ΔΣ της ΓΕΝΟΠ, με εισήγηση για 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες κατά της μετοχοποίησης. Η ΓΕΝΟΠ θα προχωρήσει και σε εκστρατεία ενημέρωσης κομμάτων, πολιτικών και κοινωνικών φορέων για τα αιτήματά της.
Αφορμή για τη δικαστική διαμάχη είναι η περιουσία του ασφαλιστικού φορέα των εργαζομένων της ΔΕΗ η οποία, σύμφωνα με το νόμο 2773 / 1999 που ψηφίστηκε ενόψει της εισαγωγής της επιχείρησης στο Χρηματιστήριο, είναι ενσωματωμένη στην περιουσία της ΔΕΗ. Σύμφωνα με την τελευταία αναλογιστική μελέτη η περιουσία αυτή αποτιμάται στα 11,9 δισ. ευρώ (ποσό που υπερβαίνει την αξία ολόκληρης της ΔΕΗ).
Έναντι αυτής της περιουσίας το Δημόσιο καταβάλει μέσω του κρατικού προϋπολογισμού κάθε χρόνο τη διαφορά μεταξύ εσόδων (εισφορές) και δαπανών (συντάξεις, εφάπαξ και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη) του ασφαλιστικού φορέα των εργαζομένων, ένα ποσό της τάξης των 700 εκατ. ευρώ ετησίως.
Το θέμα έθεσε όπως είναι γνωστό πρόσφατα και η ΠΑΣΚΕ της ΓΕΝΟΠ σε επιστολή της προς τον πρωθυπουργό, στην οποία ανέφερε επιπλέον ότι: «Περαιτέρω μετοχοποίηση της ΔΕΗ δεν έχει τίποτα ουσιαστικό να προσφέρει και να συμβάλλει οικονομικά, όχι μόνο γιατί η τιμή της μετοχής είναι πολύ χαμηλή αλλά και για έναν επιπλέον λόγο ότι με βάση το Ν.2773 ένα ποσοστό 15% από τα όποια έσοδα της μετοχοποίησης πρέπει να αποδοθεί στον ασφαλιστικό φορέα».
Η ΓΕΝΟΠ αναφέρει ακόμη ότι η ύπαρξη, το μέγεθος και η λειτουργία της περιουσίας αυτής, έχουν ψηφιστεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο τον Δεκέμβριο του 1999 (Νόμος 2773), τον Απρίλιο του 2008 (Νόμος 3655) και τον Ιούλιο του 2010 (Νόμος 3863) ενώ έχει επιβεβαιωθεί και με απόφαση της ολομέλειας του Αρείου Πάγου
Η πώληση ποσοστού έως 17 % των μετοχών της ΔΕΗ, από το 51 % που κατέχει τώρα το Δημόσιο, σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής που παρουσίασε το υπουργείο Οικονομικών, περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων για το 2012.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ