Σελίδες

Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Τι κρύβει η αντίσταση της ΔΕΗ.


Η κυρία Μπιρμπίλη έκανε ένα σημαντικό βήμα. Από την κάθετη και οριζόντια αντίθεσή της στην προοπτική αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ, αποδέχεται τώρα την αποκρατικοποίηση του Οργανισμού, αλλά με την προϋπόθεση να διατηρήσει το κράτος τον έλεγχο της
επιχείρησης. Προφανώς, η κυρία Μπιρμπίλη θέλει να κάνει ομελέτα δίχως να σπάσει αυγά. Θέλει να βρεθεί κάποιος να βάλει τα ωραία του λεφτά και να συνεχίσουν να κάνουν κουμάντο οι εργατοπατέρες της ΓΕΝΟΠ και οι εκάστοτε κομματικοί εγκάθετοι...
Το πάρτι στη ΔΕΗ έχει στηθεί εδώ και χρόνια και το κατεστημένο δύσκολα θα αποδεχτεί τον εξοστρακισμό του. Στο όνομα του δημόσιου συμφέροντος έχει δημιουργηθεί ένας παρακρατικός μηχανισμός που λυμαίνεται εδώ και χρόνια την αγορά ενέργειας και αποτρέπει οποιαδήποτε προσπάθεια να ανοίξει αυτή η αγορά σε όφελος των καταναλωτών και της χώρας.
\Η επιχειρηματολογία τους μοιάζει με εκείνη των συναδέλφων τους στην τηλεφωνία, όταν επιχειρήθηκε κι εκεί η απελευθέρωση της αγοράς. Μας είχαν πει τότε ότι η είσοδος των ιδιωτών στην τηλεφωνία θα σήμαινε χίλια δύο κακά για τους πολίτες και την ασφάλεια της χώρας. Η απελευθέρωση έγινε και αποδείχτηκε ότι όλοι κέρδισαν, με εξαίρεση τους μέχρι τότε ισχυρούς εργατοπατέρες.
Στη ΔΕΗ τα πράγματα ήταν από την πρώτη στιγμή πιο δύσκολα, επειδή τα συμφέροντα ήσαν μεγαλύτερα και πιο ισχυρά. Για παράδειγμα, οι εισαγωγές ρεύματος ήταν μία καλή φάμπρικα για όσους είχαν ασχοληθεί με το άθλημα. Ήταν μία δουλειά εκατομμυρίων που δεν ήθελε κανείς από τους εμπλεκόμενους να χαλάσει από κάτι... νεοφιλελεύθερες αηδίες!
Όσοι επιχείρησαν στο χώρο της Αιολικής Ενέργειας μπορούν να σας διαβεβαιώσουν ότι οι μεγαλύτερες δυσκολίες προήλθαν από την ΔΕΗ και από πρώην υπαλλήλους του Οργανισμού που είχαν καταλάβει θέσεις κλειδιά για τον τομέα της Ενέργειας σε επιτροπές και υπουργεία.
Τα όσα κατήγγειλε ο κ. Ρακιντζής με το πόρισμά του για την ΓΕΝΟΠ είναι απλά και μόνο ένα επεισόδιο του έργου. Αν ο κ. Ρακιντζής επέκτεινε την έρευνά του και σε άλλους τομείς, ίσως να προέκυπταν κι άλλα περισσότερο ενδιαφέροντα στοιχεία.
Όλα αυτά δεν είναι άγνωστα. Κάθε άλλο. Έχουν δίκιο οι συνδικαλιστές του ΚΚΕ και επιμένουν ότι οι ίδιοι έχουν καταγγείλει επανειλημμένως διάφορες καταστάσεις. Λένε αλήθεια. Ήταν από τους λίγους που είχαν συνέπεια σε αυτή την ιστορία. Από τους λίγους που δεν συμμετείχαν στο πάρτι.
Αυτό που δεν μπορούμε να καταλάβουμε είναι η επιμονή κάποιων κυβερνητικών στελεχών που συνεχίζουν να στηρίζουν ένα σαθρό σύστημα. Δεν καταλαβαίνουν ότι ο κόσμος έχει πλέον αρχίσει να καταλαβαίνει τι ακριβώς «παίζεται» και ότι η υπομονή του εξαντλείται, αν δεν έχει ήδη εξαντληθεί. Προσπαθούν να μας πείσουν ότι πρόκειται για μία «ιδεολογική διαφορά», όταν πρόκειται για μία σκληρή αντιπαράθεση με αυστηρά οικονομικά χαρακτηριστικά. Σαν να πρόκειται για πόλεμο μεταξύ δύο εταιρειών. Η διαφορά είναι ότι στην περίπτωση της κρατικής ΔΕΗ κάποιοι κάνουν δουλειές με τα λεφτά των άλλων, δηλαδή τα δικά μας λεφτά. Κι αυτό πρέπει να σταματήσει. Γι΄ αυτό κυρία Μπιρμπίλη δεν κατανοούμε την εμμονή σας να κρατήσει το κράτος τον έλεγχο της επιχείρησης. Θα μπορούσε το κράτος να ελέγχει το δίκτυο. Όχι όμως το σύνολο της επιχείρησης...
http://www.capital.gr/