Συµβιβασµό αναζητεί το Μέγαρο Μαξίµου στο θέµα της περαίωσης των αυθαιρέτων µετά την επιµονή από τη µία πλευρά της υπουργού Περιβάλλοντος Τίνας Μπιρµπίλη να µη «συναινέσει» σε µία εισπρακτική λογική που θα αποβεί εις βάρος του περιβάλλοντος και την υποχρέωση που έχει αναλάβει ο υπουργός Οικονοµικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου να εισπραχθούν 800 εκατ. ευρώ από τα αυθαίρετα – όπως έχει δεσµευτεί η κυβέρνηση στο Μνηµόνιο.
Στη συνάντηση πουείχαν χθες οι δύο υπουργοί παρουσίαυπηρεσιακών παραγόντων δεν υπήρξε συζήτηση για τοθέµα των αυθαιρέτων αφού στην ατζέντα ήταν το ζήτηµα της αποκρατικοποίησης της ∆ΕΗ. Ούτε και στο θέµα αυτό, ωστόσο, υπήρξε συµφωνία, µε την Τίνα Μπιρµπίλη να επιµένει στηδιατήρηση του δηµόσιου χαρακτήρα της Επιχείρησης. Αργότερα η Τίνα Μπιρµπίλη ανέφερε στα «ΝΕΑ» ότι η θέση της είναι ή µετοχοποίηση του 17% της ∆ΕΗ ή παραχώρηση του 40% της λιγνιτικής παραγωγής σε ιδιώτες. «Και τα δύο µαζί δεν γίνονται. Ή το ένα ή το άλλο», κατέληξε η υπουργός, προσθέτοντας ότι όλα αυτά τελούν υπό την αίρεση της τελικής βούλησης της Κοµισιόν, η οποία ενδέχεται να ζητήσει και τη µετοχοποίηση και την παραχώρηση της λιγνιτικής παραγωγής.
Πάντως, κυβερνητικές πηγές υποστήριζαν ότι στο θέµα της κόντρας των υπουργείων Περιβάλλοντος - Οικονοµικών αναµένεται να κάνει παρέµβαση ο ίδιος ο Πρωθυπουργός κατά τη σηµερινή οµιλία τουστο Υπουργικό Συµβούλιο, σε µια προσπάθεια να σταµατήσει κάθε συζήτηση που θα διεύρυνε το χάσµα.
Πληροφορίες από έγκυρη πηγή αναφέρουν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου ενοχλήθηκε ακούγοντας την υπουργό Περιβάλλοντος «δύο ηµέρες µετά το Πάσχα να δηµιουργεί συνθήκες σύγκρουσης στο εσωτερικό της κυβέρνησης». Κατά τις ίδιες πηγές, ο Πρωθυπουργός γνωστοποίησε τη δυσφορία του στην ίδια την υπουργό και της ζήτησε να αποφύγει να επανέλθει στο θέµα – ορισµένοι υποστηρίζουν ότι µε δική του εντολή«για να τα βρουν» συναντήθηκαν χθες οι δύο υπουργοί. Το γεγονός όµως ότι «δεν τα βρήκαν», όπως επισηµαίνουν κυβερνητικές πηγές, «είναι ένα ακόµη πρόβληµα που καλείται να αντιµετωπίσει ο Πρωθυπουργός».
Για το θέµα που έχει ανακύψει µε την υπόθεση των αυθαιρέτων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής δήλωσε έπειτα από σχετικό ερώτηµα στα «ΝΕΑ» ότι η «περαίωση στα αυθαίρετα είναι µια συλλογική κυβερνητική απόφαση την οποία ανακοίνωσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και δεν είναι µια απόφαση ούτε της κ. Μπιρµπίλη ούτε του κ. Παπα κωνσταντίνου». Κατά τον Γιώργο Πεταλωτή, από τη στιγµή που ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ουσιαστικά κάποιου είδους «περαίωση» για τα αυθαίρετα µιλώντας για µια κόκκινη γραµµή µε το παρελθόν, είναι σαφές ότι µπορεί να υπάρξειαπόφαση που θα λαµβάνει υπόψη και το περιβάλλον και τα έσοδα του προϋπολογισµού.
Κυβερνητικές πηγές υποστήριζαν ότι τα έσοδα από τακτοποίηση αυθαιρέτων θα µπορούσαν να βρεθούν εάν υπάρξειµείωση των σηµερινών – πολύ υψηλών – τελών διατήρησης αυθαιρέτου, έτσι ώστε να δίνεται κίνητρο σε κάποιους να σπεύσουν να κλείσουν τις εκκρεµότητές τους µε το κράτος. Στην τακτοποίηση αυτή - έλεγαν οι ίδιες πηγές – δεν θα συµπεριληφθούν αυθαίρετατα οποία έχουν χτισθεί µέσα σε δασικές εκτάσεις ή σε ακτές.
Τώρα, µετά τις διαστάσεις που έχει λάβει το θέµα (το υπουργείο Οικονοµικών υπολόγιζε ότι η περαίωση δεν θα απέφερε µόνο τα 800 εκατ. ευρώ, αλλά πολύ παραπάνω – περίπου 2,5 δισ. ευρώ), ενδιαφέρον – σύµφωνα µε κυβερνητική πηγή – παρουσιάζει η στάση του Πρωθυπουργού ο οποίος θα λάβει και την οριστική απόφαση για την περαίωση.