Σελίδες

Σάββατο 7 Μαΐου 2011

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ «ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ» 08/05/2011


ΤΑ ΖΗΤΟΥΜΕΝΑ:
·    Βελτίωση αγροτικού εισοδήματος
·    Αύξηση της παραγωγής σε όλα τα αγροτικά προϊόντα της περιφέρειας
·    Υψηλότερες τιμές στον παραγωγό – είσπραξη υψηλότερου ποσοστού από την τελική τιμή στην αγορά
·    Διατήρηση και ενίσχυση τοπικών θέσεων εργασίας
·    Διασύνδεση της έντονης κτηνοτροφικής δραστηριότητας που παρουσιάζει η περιφέρεια με τη φυτική παραγωγή και                                                    την παραγωγή ζωοτροφών

·    Συνδυασμός της πρωτογενούς παραγωγής με τη μεταποίηση-πρόταξη στις ενέργειες στήριξης αυτής της ομάδας προϊόντων
·    Ενίσχυση εξαγωγών και κάλυψη τοπικών διατροφικών αναγκών
·    Βελτίωση και σταθεροποίηση της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων
·    Προστασία του περιβάλλοντος – αειφορική διαχείριση των φυσικών πόρων
·    Αξιοποίηση των γεωγραφικών και κλιματικών πλεονεκτημάτων της Δυτικής Μακεδονίας προς όφελος των παραγωγών







ΠΡΟΪΟΝΤΑ
ΓΙΑ ΤΟ «ΚΑΛΑΘΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ»:
·        Σιτηρά
·        Μηλοειδή (κυρίως μήλα)
·        Πυρηνόκαρπα (κυρίως ροδάκινα και δαμάσκηνα)
·        Όσπρια (κυρίως φασόλια)
·        Κρασί
·        Αρωματικά – Φαρμακευτικά φυτά
·        Κτηνοτροφικά φυτά
·        Προϊόντα από αιγοπρόβειο γάλα και κρέας
·        Παραδοσιακά προϊόντα
o       ΠΟΠ Φέτα
o       ΠΟΠ Μανούρι
o       ΠΟΠ Τυρί Ανεβατό
o       ΠΟΠ Μπάτζος
o       ΠΟΠ Κεφαλογραβιέρα
o       ΠΟΠ Κρόκος
o       ΠΓΕ Φασόλια Πρεσπών
o       ΠΓΕ Φασόλια γίγαντες ελέφαντες Καστοριάς
o       ΠΓΕ Μήλα Καστοριάς
o       Μήλα Βερμίου Κοζάνης
o       Ροδάκινα Βελβεντού
o       Τοπικοί οίνοι (πχ. ΠΟΠ Αμύνταιου, ΠΓΕ Σιάτιστας, ΠΓΕ Βελβεντού)


Α. ΦΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
(κυρίως σκληρό και μαλακό σιτάρι, κριθάρι και αραβόσιτος)
ΣΤΟΧΟΙ
1.            Βελτίωση υφιστάμενης κατάστασης
. Αναδιάρθρωση των καλλιεργειών με βασικό στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής και την αύξηση των στρεμματικών αποδόσεων (π.χ. χρήση κατάλληλων ποικιλιών)
. Αύξηση του μέσου μεγέθους των εκμεταλλεύσεων για καλύτερη αξιοποίηση του διαθέσιμου εξοπλισμού
2.            Εξασφάλιση σταθερής ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων, ιδιαίτερα στην περίπτωση του σκληρού σιταριού
3.            Εξασφάλιση επάρκειας στην τοπική και εγχώρια αγορά
4.            Επέκταση της μεταποίησης στην παραγωγή διαφοροποιημένων προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας (π.χ. ζυμαρικά χωρίς γλουτένη)
5.            Διερεύνηση της δυνατότητας μετατροπής μέρους της καλλιέργειας σε βιολογική με στόχο την τροφοδότηση της βιομηχανίας και την παραγωγή βιολογικών προϊόντων όπως ψωμί και ζυμαρικά

Τρόπος:
Έρευνα με στόχο την ποσοτική και ποιοτική σταθερότητα των προϊόντων – Επενδύσεις στην μεταποίηση

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΤΩΝ ΣΤΟΧΩΝ
1.   Σύσταση ομάδας παραγωγών σε επίπεδο Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας  με τους παραπάνω στόχους στις δραστηριότητές της
2.   Πραγματοποίηση ποιοτικών ελέγχων σε όλα τα στάδια παραγωγής και εμπορίας
3.   Διάρθρωση εμπορίου με όρους συμβολαιακής γεωργίας ώστε η παραγωγική διαδικασία στον πρωτογενή τομέα να προσδιορίζεται και ποσοτικά και ποιοτικά από τη ζήτηση της αγοράς
4.   Παροχή κινήτρων για επιχειρηματικές επενδύσεις στους τομείς της μεταποίησης και εμπορίας ιδιαίτερα σε ομάδες παραγωγών


ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
1. Σχέδια βελτίωσης με επικέντρωση των δράσεων σε:
·        Συλλογική αποθήκευση
·        Συλλογική εμπορία
2. Μεταποίηση με στοχευμένες δράσεις

 ΜΗΛOΕΙΔΗ
(κυρίως μήλα)
ΣΤΟΧΟΙ
1.   Βελτίωση υφιστάμενης κατάστασης
1α. Χρήση κατάλληλων ποικιλιών-υποκειμένων με στόχο την αύξηση της αντοχής σε εχθρούς και ασθένειες
1β. Υιοθέτηση νέων καλλιεργητικών μεθόδων για μείωση του κόστους παραγωγής
2.   Επέκταση των φιλοπεριβαλλοντικών μεθόδων καλλιέργειας με πιστοποιημένα συστήματα παραγωγής
      2α. Προώθηση της βιολογικής παραγωγής και της ολοκληρωμένης διαχείρισης
3.   Ανάδειξη και προώθηση τοπικών προϊόντων
3α. Ανάδειξη προϊόντων ΠΓΕ (Μήλα Καστοριάς)
3β. Καταχώρηση νέων προϊόντων στο μητρώο ΠΟΠ/ΠΓΕ (π.χ. Μήλα Βερμίου Κοζάνης)
4.   Στήριξη των ομάδων παραγωγών για να εμπλακούν στην τυποποίηση και μεταποίηση
5.   Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας με την παραγωγή πιστοποιημένων προϊόντων σταθερής ποιότητας

Τρόπος
Έρευνα για την ανάπτυξη κατάλληλων ποικιλιών και υποκειμένων καθώς και νέων καλλιεργητικών τεχνικών – Εκπαίδευση των παραγωγών στην υιοθέτηση καινοτομιών και ιδιαίτερα στην προώθηση των προϊόντων τους- Πιστοποίηση των προϊόντων και προώθησή τους στην εγχώρια και διεθνή αγορά

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΤΩΝ ΣΤΟΧΩΝ
1.   Σύσταση μίας ομάδας παραγωγών ανά προϊόν σε επίπεδο Δυτικής Μακεδονίας με τους παραπάνω στόχους στις δραστηριότητές τους
2.   Ενέργειες προώθησης των προϊόντων από ομάδες παραγωγών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας
3.   Ενημέρωση και κατάρτιση παραγωγών και γεωτεχνικών σε θέματα κανόνων ορθής γεωργικής πρακτικής, πιστοποίησης, τυποποίησης κι εμπορίας
4.   Προώθηση της έρευνας με σκοπό την δημιουργία και αξιολόγηση υποκειμένων καθώς και τη βελτίωση των καλλιεργητικών τεχνικών
5.   Εκσυγχρονισμός συσκευαστηρίων και τυποποιητηρίων

ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
1.   Σχέδια βελτίωσης με επικέντρωση των δράσεων σε:
·        Συλλογική αποθήκευση
·        Συλλογική εμπορία
·        Συλλογική τυποποίηση/μεταποίηση
·        Μεταποίηση με στοχευμένες δράσεις


ΠΥΡΗΝΟΚΑΡΠΑ
(με έμφαση σε ροδάκινο και δαμάσκηνο)
ΣΤΟΧΟΙ
1.   Βελτίωση υφιστάμενης κατάστασης
1α. Επέκταση των καλλιεργειών για τη δημιουργία κρίσιμης μάζας παραγωγής
1β. Αντικατάσταση γερασμένων δένδρων, αναδιάρθρωση δενδρώνων
1γ. Υιοθέτηση νέων καλλιεργητικών μεθόδων με σκοπό τη μείωση του κόστους παραγωγής
2.   Επέκταση των φιλοπεριβαλλοντικών μεθόδων καλλιέργειας με πιστοποιημένα συστήματα παραγωγής
      2α. Προώθηση της βιολογικής παραγωγής και της ολοκληρωμένης διαχείρισης
3.   Βελτίωση εμπορικού ισοζυγίου της χώρας – Παραγωγή ανταγωνιστικών προϊόντων
     3α. Κάλυψη των εγχώριων αναγκών – μείωση των εισαγωγών
4.   Επέκταση των δραστηριοτήτων μεταποίησης για την παραγωγή αποξηραμένων φρούτων (π.χ. δαμάσκηνο)
4α. Ανάπτυξη συμβολαιακής γεωργίας, ώστε να εξασφαλίζεται η διάθεση του προϊόντος από τους παραγωγούς και η τροφοδότηση της μεταποίησης

Τρόπος
Έρευνα για τη βελτίωση των χρησιμοποιούμενων ποικιλιών – Εκπαίδευση των παραγωγών σε καλλιεργητικές τεχνικές και σε θέματα προώθησης και εμπορίας- Προώθηση πιστοποιημένων προϊόντων

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΤΩΝ ΣΤΟΧΩΝ
1.   Σύσταση μίας ομάδας παραγωγών ανά προϊόν σε επίπεδο Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας με τους παραπάνω στόχους στις δραστηριότητές της
2.   Ενέργειες προώθησης των προϊόντων από ομάδες παραγωγών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας
3.   Ενημέρωση και κατάρτιση παραγωγών και γεωτεχνικών σε θέματα κανόνων ορθής γεωργικής πρακτικής, πιστοποίησης, τυποποίησης και εμπορίας
4.   Εκσυγχρονισμός συσκευαστηρίων και τυποποιητηρίων

ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
1.   Σχέδια βελτίωσης με επικέντρωση των δράσεων σε:
·        Συλλογική αποθήκευση
·        Συλλογική εμπορία
·        Συλλογική τυποποίηση/μεταποίηση
2.   Μεταποίηση με στοχευμένες δράσεις

ΟΣΠΡΙΑ
(κυρίως φασόλια)
ΣΤΟΧΟΙ
1.      Επέκταση της καλλιέργειας οσπρίων με στόχο την κάλυψη των εγχώριων αναγκών
2.      Διατήρηση και ανάδειξη τοπικών παραδοσιακών ειδών και ποικιλιών- Πιστοποίηση γενετικού υλικού
3.      Προώθηση-προβολή των οσπρίων ως προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας
3α. Προώθηση τοπικών προϊόντων (Φασόλια Πρεσπών, Φασόλια γίγαντες ελέφαντες Καστοριάς)
4.      Επέκταση της καλλιέργειας των οσπρίων ως κτηνοτροφικά φυτά (π.χ. κτηνοτροφικό ρεβίθι)
5.      Διασφάλιση της ποιότητας και καταπολέμηση της νοθείας
5α. Τυποποίηση του παραγόμενου προϊόντος
5β. Εξασφάλιση σταθερής ποιότητας υψηλών προδιαγραφών και ασφάλειας του τελικού προϊόντος
6.      Επέκταση των φιλοπεριβαλλοντικών μεθόδων καλλιέργειας με πιστοποιημένα συστήματα παραγωγής
6α. Προώθηση της βιολογικής παραγωγής και της ολοκληρωμένης διαχείρισης

Τρόπος:
Εκπαίδευση και κατάρτιση των παραγωγών στην καλλιέργεια οσπρίων με στόχο την επέκταση αυτής – Διασφάλιση της ποιότητας και εξάλειψη της νοθείας στα παραγόμενα προϊόντα – Τυποποίηση - Συλλογική οργάνωση παραγωγών

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΤΩΝ ΣΤΟΧΩΝ
1.      Σύσταση ομάδας παραγωγών σε επίπεδο Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας με τους παραπάνω στόχους στις δραστηριότητές τους
2.      Συλλογική προώθηση και εμπορία μέσω ομάδων παραγωγών, συνεταιρισμών κ.α.
3.      Σύσταση μηχανισμού ελέγχου με στόχο την καταπολέμηση της νοθείας και των προσμίξεων με εισαγόμενα προϊόντα χαμηλής ποιότητας


ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
1. Σχέδια βελτίωσης με επικέντρωση των δράσεων σε:
·        Συλλογική αποθήκευση
·        Συλλογική εμπορία
·        Συλλογική τυποποίηση-μεταποίηση
2. Μεταποίηση με στοχευμένες δράσεις

 ΑΜΠΕΛΙ

ΣΤΟΧΟΙ
1.   Βελτίωση υφιστάμενης κατάστασης
1α. Υιοθέτηση καινοτόμων και σύγχρονων αμπελουργικών τεχνικών - εκμηχάνιση της καλλιέργειας
2.   Επέκταση των φιλοπεριβαλλοντικών μεθόδων καλλιέργειας με πιστοποιημένα συστήματα παραγωγής και μεταποίησης
2α. Προώθηση βιολογικής καλλιέργειας οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου.
2β..Εφαρμογή συστημάτων ολοκληρωμένης διαχείρισης σε οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου
3.   Ανάδειξη και προώθηση τοπικών προϊόντων στην εγχώρια και διεθνή αγορά – Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας
3α. Ανάδειξη τοπικών οίνων (π.χ. τοπικός οίνος Αμύνταιου, Βελβεντού, Σιάτιστας)
3β. Προώθηση της ιδιαιτερότητας των ελληνικών ποικιλιών με ενημέρωση των καταναλωτών, σε επίπεδο χώρας
3γ. Προώθηση των γηγενών ποικιλιών μέσω των «Δρόμων του κρασιού», του αγροτουρισμού, της δημιουργίας επισκέψιμων οινοποιείων και την τουριστική αξιοποίηση παραδοσιακών τεχνικών και χώρων (πατητήρια, κελάρια)
3δ. Διατήρηση παραδοσιακών αγορών εξωτερικού και επέκταση σε νέες αγορές
4.   Παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας και ασφάλειας
4α. Καταπολέμηση νοθείας που προκαλείται από την «ελληνοποίηση» εισαγόμενου οίνου
4β. Αποφυγή υποβάθμισης της ποιότητας λόγω αύξησης των παραγόμενων ποσοτήτων

Τρόπος:
Έρευνα για την ανάδειξη και προώθηση γηγενών ποικιλιών – Ανάδειξη τοπικών οίνων μέσω του οινοτουρισμού - Επενδύσεις για την αναδιάρθρωση των αμπελώνων και τον οινοποιείων

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΤΩΝ ΣΤΟΧΩΝ
1.   Σύσταση 1-3 Ομάδων Παραγωγών - συνεταιρισμών ολοκληρωμένης διαχείρισης ή βιολογικής καλλιέργειας αμπελιού
2.   Ενέργειες προώθησης των οίνων από γηγενείς ποικιλίες από την/τις ομάδα/ες παραγωγών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας
3.   Αξιολόγηση  και επιλογή γηγενών τοπικών ποικιλιών για παραγωγή οίνων ποιότητας - Έρευνα προσαρμογής ποικιλιών με δημιουργία πειραματικών αμπελώνων
4.   Ενημέρωση - κατάρτιση παραγωγών και γεωτεχνικών σε θέματα κανόνων ορθής γεωργικής πρακτικής, πιστοποίησης, τυποποίησης και εμπορίας.
5.   Υιοθέτηση και ορθή εφαρμογή πρότυπων διαχείρισης ποιότητας, υγιεινής, ασφάλειας και περιβαλλοντικής διαχείρισης, σε όλα τα στάδια παραγωγής και μεταποίησης των προϊόντων
6.   Σύσταση ελεγκτικών μηχανισμών για την καταπολέμηση της νοθείας  -πραγματοποίηση διασταυρωτικών ελέγχων μέσω του Αμπελουργικού Μητρώου
7.   Αναγνωρισμένο εμπορικό σήμα. Ένα σε κάθε Περιφέρεια ενταγμένο στο Εθνικό Σήμα με τοπικές αναφορές (π.χ., Ελληνικό Προϊόν – Μακεδονικός οίνος – Περιοχή και Ποικιλία)

ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
1.   Σχέδια βελτίωσης με επικέντρωση των δράσεων σε:
·        Συλλογική απόκτηση ή παραγωγή πιστοποιημένου φυτωριακού υλικού
·        Συλλογική εμπορία
·        Συλλογική μεταποίηση
·        Συλλογική αποθήκευση
2.   Μεταποίηση με στοχευμένες δράσεις 

ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ-ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΑ ΦΥΤΑ
(κυρίως: κρόκος, ρίγανη, χαμομήλι, μέντα, μελισσόχορτο, θυμάρι και λεβάντα)

ΣΤΟΧΟΙ
1.   Βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης
1α. Επέκταση των υφιστάμενων μικροκαλλιεργειών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών (π.χ. καλλιέργειες αρωματικών φυτών στον Ν. Φλώρινας)
1β. Αξιοποίηση οριακών και πρώην καπνοπαραγωγικών εκτάσεων
1γ. Διάρθρωση εμπορίου με όρους συμβολαιακής γεωργίας ώστε η παραγωγική διαδικασία στον πρωτογενή τομέα να προσδιορίζεται και ποσοτικά και ποιοτικά από τη ζήτηση της αγοράς
1δ. Επέκταση των καλλιεργειών που βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο (π.χ. καλλιέργεια λεβάντας στην  Κοζάνη)
2.   Επέκταση της καλλιέργειας τοπικών ειδών και ποικιλιών αρωματικών και φαρμακευτικών ειδών και προώθησή τους στο εξωτερικό
2α. Δημιουργία και κατοχύρωση τοπικών ποικιλιών - Πιστοποίηση προϊόντων ως Π.Ο.Π.
2β. Ενέργειες προώθησης του κρόκου στο εξωτερικό και ανάδειξης των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του, με στόχο τη μείωση του ανταγωνισμού από προϊόντα που παράγονται σε άλλες χώρες
3.   Διασύνδεση της καλλιέργειας με τη βιομηχανία π.χ. βιομηχανία αιθέριων ελαίων για την παραγωγή cosmetics
3α. Παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας
3β. Σταθερή τροφοδότηση της βιομηχανίας με ποιοτικό πιστοποιημένο προϊόν
4.   Καθετοποίηση παραγωγής
4α. Δημιουργία μικρών μεταποιητικών μονάδων σε τοπικό επίπεδο που θα απορροφούν τα τοπικώς παραγόμενα φυτικά υλικά
4β. Ενθάρρυνση της συνεργασίας μικρών μεταποιητικών μονάδων με μεγαλύτερες καθετοποιημένες μονάδες
5.   Επέκταση των φιλοπεριβαλλοντικών μεθόδων καλλιέργειας με πιστοποιημένα συστήματα παραγωγής
5α. Προώθηση της βιολογικής παραγωγής και της ολοκληρωμένης διαχείρισης
6.   Διερεύνηση της δυνατότητας επέκτασης της δραστηριότητας σε νέα προϊόντα και εναλλακτικές χρήσεις (π.χ. φάρμακα, καλλυντικά, τρόφιμα, μαγειρική-ζαχαροπλαστική, φυσική φυτοπροστασία, αρώματα, αρωματοθεραπεία, αντιοξειδωτικά, αρχιτεκτονική τοπίου)

Τρόπος:
Έρευνα για την καταλληλότητα των ειδών και των ποικιλιών των αρωματικών φυτών ανά περιοχή και για την παραγωγή επαρκούς πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού – Κατάρτιση παραγωγών σε θέματα καλλιεργητικών τεχνικών, μεταποίησης και εμπορίας – Ενέργειες προώθησης τοπικών παραδοσιακών ποικιλιών – Επενδύσεις για τη δημιουργία σύγχρονων τυποποιητηρίων και συσκευαστηρίων

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΤΩΝ ΣΤΟΧΩΝ
1.      Σύσταση 1-3 ομάδων παραγωγών σε επίπεδο Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας με τους παραπάνω στόχους στις δραστηριότητές τους
2.      Εφαρμογή συστημάτων ολοκληρωμένης διαχείρισης, εφαρμογή ποιοτικών κριτηρίων, θέσπιση κανόνων μετασυλλεκτικών χειρισμών
3.      Ενημέρωση και κατάρτιση παραγωγών και γεωτεχνικών σε θέματα κανόνων ορθής γεωργικής πρακτικής, πιστοποίησης, τυποποίησης και εμπορίας
4.      Παραγωγή επαρκούς πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας (ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.)
5.      Επιλογή κατάλληλων ειδών και ποικιλιών σε τοπικό επίπεδο με προτεραιότητα σε αυτά που είναι ελκυστικά στην εθνική και στη διεθνή αγορά
6.      Αξιοποίηση του μηχανολογικού εξοπλισμού της καπνοκαλλιέργειας (φούρνοι ξήρανσης, float systems και μηχανές φύτευσης)
7.      Παροχή κινήτρων για επιχειρηματικές επενδύσεις στους τομείς της μεταποίησης/εκχύλισης, τυποποίησης και εμπορίας ιδιαίτερα σε ομάδες παραγωγών
8.      Σχεδιασμός σύγχρονων σχεδίων marketing για προβολή και προώθηση των προϊόντων του κλάδου και διείσδυση στις διεθνείς αγορές
9.      Συνεχείς έλεγχοι για την αποφυγή νοθείας


ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
1.      Σχέδια βελτίωσης με επικέντρωση των δράσεων σε:
·        Συλλογική αποθήκευση
·        Συλλογική εμπορία
·        Συλλογική τυποποίηση-μεταποίηση/εκχύλιση
2.      Μεταποίηση με στοχευμένες δράσεις


 ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΑ ΦΥΤΑ
ΣΤΟΧΟΙ
1.    Βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης
1α. Επέκταση των καλλιεργειών με στόχο την κάλυψη των αναγκών της Περιφέρειας αλλά και τη βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας
2. Επέκταση και εκσυγχρονισμός των δραστηριοτήτων τυποποίησης/ μεταποίησης των παραγόμενων προϊόντων
2α. Ανάπτυξη συστημάτων ελέγχου ποιότητας (π.χ. HACCP) στις μονάδες παρασκευής ζωοτροφών
3. Εξασφάλιση σταθερής ποιότητας, υψηλών προδιαγραφών και  ασφάλειας του τελικού προϊόντος
4. Επέκταση της βιολογικής καλλιέργειας - Κάλυψη των αναγκών της βιολογικής κτηνοτροφίας

Τρόπος:
Ποιοτική και ποσοτική διασύνδεση του παραγόμενου προϊόντος με την κτηνοτροφία

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΤΩΝ ΣΤΟΧΩΝ
1.    Σύσταση 1-3 ομάδων παραγωγών σε επίπεδο Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας  με τους παραπάνω στόχους στις δραστηριότητές τους
2.   Έλεγχος της ποιότητας των παραγόμενων ζωοτροφών


ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
1.      Σχέδια βελτίωσης με επικέντρωση των δράσεων σε:
·        Συλλογική αποθήκευση
·        Συλλογική εμπορία
·        Συλλογική μεταποίηση/τυπoποίηση
2.      Μεταποίηση με στοχευμένες δράσεις

Β. ΖΩΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΙΑ
ΣΤΟΧΟΙ
1.      Προστασία και ενίσχυση του παραδοσιακού, εκτατικού τρόπου εκτροφής
1α. Εξασφάλιση ντόπιου γενετικού υλικού (ντόπιες φυλές προβάτων και αιγών) εφοδιασμένου με πιστοποιητικό υγείας και υψηλής γενετικής αξίας
1β. Εφαρμογή προτύπου ποιότητας σχετικά με τις συνθήκες εκτροφής
1γ. Καθορισμός προϋποθέσεων και κανόνων για την ανάπτυξη της εκτατικής  κτηνοτροφίας (π.χ. Χωροταξικός σχεδιασμός χρήσεων γης, Δημιουργία κτηνοτροφικών ζωνών, Ανάπτυξη δημοτικού συστήματος διαχείρισης βοσκοτόπων)
2.   Εξασφάλιση της παραγωγής τελικού προϊόντος σταθερής ποιότητας, υψηλών προδιαγραφών και ασφάλειας - Καταπολέμηση νοθείας στο αιγοπρόβειο γάλα
3.   Εξασφάλιση επάρκειας ζωοτροφών
3α. Προστασία της ντόπιας παραγωγής, με τη χρησιμοποίηση των ντόπιων ζωοτροφών (στο μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό)
4.      Επέκταση των φιλοπεριβαλλοντικών μεθόδων εκτροφής με πιστοποιημένα συστήματα παραγωγής και στόχο την αειφορική παραγωγή
4α. Επέκταση των βιολογικών εκτροφών
4β. Ίδρυση βιολογικών σφαγείων και ανάπτυξη των δομών εμπορίας του βιολογικού κρέατος
. Φιλοπεριβαλλοντική διαχείριση αποβλήτων
4δ. Διαχείριση βοσκοτόπων, αντιμετώπιση υπερβόσκησης με την εφαρμογή διαχειριστικών σχεδίων
4ε. Πράσινη διαχείριση αποβλήτων για παραγωγή βιοαερίου
4στ. Ανακύκλωση των νερών, κομποστοποίηση της κοπριάς
5.   Προώθηση παραδοσιακών και ποιοτικών προϊόντων
5α. Προώθηση προϊόντων ΠΟΠ (π.χ. φέτα, μπάντζος)
5β. Ενημέρωση καταναλωτικού κοινού για τα ιδιαίτερα πλεονεκτήματα και τα γευστικά χαρακτηριστικά των τοπικών προϊόντων (π.χ. αρνάκι και κατσικάκι ορεινού όγκου Πίνδου)
5γ. Ενίσχυση του αγροτουρισμού και διασύνδεσή του με τα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα
5δ. Ενίσχυση μικρών οικογενειακών εκμεταλλεύσεων με την εφαρμογή της Κοινοτικής Οδηγίας που επιτρέπει την τυροκόμηση από μη παστεριωμένο γάλα από μικρά, παραδοσιακά τυροκομεία και από του ιδίους τους κτηνοτρόφους τυροκόμους
5ε. Εξασφάλιση των αδειών τυροκομείων και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων με τη διαδικασία «One-stop-shop»
6. Ίδρυση και εκσυγχρονισμός μονάδων επεξεργασίας και τυποποίησης κρέατος

Τρόπος:
Έρευνα για τη δημιουργία βελτιωμένων ελληνικών φυλών - Εφαρμογή της ιχνηλασιμότητας – Παραγωγή και προώθηση πιστοποιημένων ποιοτικών προϊόντων  - Εκπαίδευση παραγωγών

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΤΩΝ ΣΤΟΧΩΝ
1.   Σύσταση 1-3 ομάδων παραγωγών σε επίπεδο Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας με τους παραπάνω στόχους στις δραστηριότητές τους
2.   Αναγνωρισμένο εμπορικό σήμα. Ένα σε κάθε Περιφέρεια ενταγμένο στο Εθνικό Σήμα με τοπικές αναφορές (Ελληνικό Προϊόν – Παραδοσιακά Προϊόντα Ζωικής Προέλευσης Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας– Περιοχή ή Τόπος ή Εμπορική ονομασία)
3.   Έρευνα και εργαστηριακός έλεγχος της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων
4.   Παροχή κινήτρων για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων των αιγοπροβατοτροφικών εκμεταλλεύσεων
5.   Δημιουργία βελτιωμένων ελληνικών φυλών, οι οποίες θα αντικαταστήσουν τα ζώα ξένης προέλευσης, θωρακίζοντας, έτσι, το προϊόν της φέτας
6.   Χρηματοδότηση προγραμμάτων γενετικής βελτίωσης για την αύξηση των αποδόσεων σε πρόβειο και αίγειο γάλα
7.   Προώθηση της εισαγωγής καινοτόμων τεχνολογιών πληροφορικής στην κτηνοτροφία και ειδικά στον τομέα ελέγχου των αποδόσεων των ζώων
8.   Παροχή ενισχύσεων για ανάπτυξη μικρών μεταποιητικών μονάδων (π.χ. τυροκομεία, μικρές μονάδες επεξεργασίας κρέατος, κλπ.)
9.   Εκπαίδευση παραγωγών για την εφαρμογή πρακτικών υγιεινής
10. Αξιοποίηση των γεωπόνων της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης για την πιστοποίηση και την παρακολούθηση – μείωση του κόστους πιστοποίησης για τον παραγωγό
11. Υιοθέτηση των περιφερειακών και τοπικών σημάτων βιολογικής γεωργίας και ολοκληρωμένης διαχείρισης. Παροχή της υπηρεσίας από τους γεωπόνους της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης


ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
1. Σχέδια βελτίωσης με επικέντρωση των δράσεων σε:
·        Συλλογική διαχείριση των εκτροφών
·        Συλλογική εμπορία
·        Συλλογική μεταποίηση
2. Μεταποίηση με στοχευμένες δράσεις

Γ. ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
(π.χ. ΠΟΠ Φέτα, ΠΟΠ Μανούρι, ΠΟΠ Τυρί Ανεβατό, ΠΟΠ Μπάτζος, Κεφαλογραβιέρα, ΠΟΠ Κρόκος, ΠΓΕ Φασόλια Πρεσπών, ΠΓΕ Φασόλια γίγαντες ελέφαντες Καστοριάς, ΠΓΕ Μήλα Καστοριάς, Μήλα Βερμίου Κοζάνης, Ροδάκινα Βελβεντού)
ΣΤΟΧΟΙ
1. Βελτίωση ποιότητας, τυποποίησης και εμπορίας τοπικών και παραδοσιακών προϊόντων
1α. Πιστοποίηση προϊόντων
2. Ενέργειες για την προώθηση των τοπικών και παραδοσιακών προϊόντων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και σύνδεσή τους με τον αγροτουρισμό
. Προώθηση προϊόντων Π.Ο.Π/Π.Γ.Ε. (π.χ. φασόλια, κρόκος, μήλα, κεφαλογραβιέρα, μπάντζος, φέτα, μανούρι)
2β. Καταχώρηση στο μητρώο Π.Ο.Π./Π.Γ.Ε. νέων προϊόντων (π.χ. μήλα Βερμίου Κοζάνης)
2γ. Ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των παραδοσιακών προϊόντων
2δ. Ενίσχυση της εμπορίας των παραδοσιακών αγροτικών προϊόντων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας
2ε. Ενίσχυση της προώθησης των παραδοσιακών προϊόντων μέσω του αγροτουρισμού
2στ. Πιστοποίηση χώρων εστίασης που χρησιμοποιούν αποκλειστικά τοπικά παραγόμενα αγροτικά προϊόντα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

Τρόπος:
Πιστοποίηση/τυποποίηση των παραγόμενων προϊόντων – Προβολή των παραδοσιακών προϊόντων στο καταναλωτικό κοινό

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΤΩΝ ΣΤΟΧΩΝ
1.   Σύσταση Ομάδας Παραγωγών για τα ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντα στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας καθώς και Ομάδας (της ίδιας ή άλλης) για τα παραδοσιακά προϊόντα με τους παραπάνω στόχους.
2.   Αναγνωρισμένο εμπορικό σήμα. Ένα σε κάθε Περιφέρεια ενταγμένο στο Εθνικό Σήμα με τοπικές αναφορές (π.χ., Ελληνικό Προϊόν – Παραδοσιακά προϊόντα Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας – Περιοχή ή Τόπος ή Εμπορική Ονομασία)
3.   Ενέργειες προώθησης των Παραδοσιακών προϊόντων από τις ομάδες παραγωγών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας
4.   Έρευνα και εργαστηριακός έλεγχος της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων από την παραγωγή ως τον τελικό καταναλωτή
5.   Εφαρμογή συστημάτων ολοκληρωμένης διαχείρισης, εφαρμογή ποιοτικών κριτηρίων 
6.   Ενημέρωση και κατάρτιση παραγωγών σε θέματα πιστοποίησης, τυποποίησης και εμπορίας

ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
1. Σχέδια βελτίωσης με επικέντρωση των δράσεων σε:
·        Συλλογική εμπορία
·        Συλλογική τυποποίηση/μεταποίηση
2. Μεταποίηση με στοχευμένες δράσεις