Σελίδες

Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

2Λαϊκή συνέλευση για το θέμα των αποζημιώσεων και της μετεγκατάστασης των περιουσιών των κατοίκων της Αχλάδας


Στη λαϊκή συνέλευση για το θέμα των αποζημιώσεων και της μετεγκατάστασης των περιουσιών των κατοίκων της Τοπικής Κοινότητας της Αχλάδας, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011 στην Αχλάδα, συμμετείχε ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Γιάννης Βοσκόπουλος.

Σκοπός της συνέλευσης ήταν η ενημέρωση των κατοίκων από το Δήμαρχο, τον εκπρόσωπο της ΔΕΗ και τον εκπρόσωπο των Λιγνιτωρυχείων Αχλάδας για τις διαδικασίες που μπορούν να ακολουθηθούν για το μέλλον της περιοχής τους και το ρόλο της ΔΕΗ, ενώ παρόντες ήταν ο εκπρόσωπος των Λιγνιτωρυχείων ΑΧΛΑΔΑΣ ΑΕ κ. Χρήστος Παυλίδης, ο Διευθυντής των ορυχείων Αμυνταίου κ. Νίκος Γκαναβάρας, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας της Αχλάδας κ. Ευρυπίδης Γιώσης, εκπρόσωποι του συλλόγου πληττομένων Αχλάδας – Σκοπού και κάτοικοι του χωριού.
Ο Δήμαρχος Φλώρινας στην τοποθέτησή του δήλωσε:
«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να συζητήσουμε για τις αποζημιώσεις των περιουσιών σας από τη ΔΕΗ και τον ιδιώτη, τη μετεγκατάσταση της Τοπικής Κοινότητας της Αχλάδας. Ως Δήμαρχος, έχω υποβάλλει ένα πακέτο αιτημάτων προς την κ. Υπουργό, προς τον Πρόεδρο της Δ.Ε.Η.Α.Ε. και προς όλους τους εμπλεκόμενους με τα θέματα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Καταρχήν πρέπει να σας πω, ότι δε συμφωνώ με τη μετεγκατάσταση της Αχλάδας, εάν δεν έχω τη σύμφωνη γνώμη των κατοίκων της. Άρα, πρέπει πρώτα να πειστούν οι κάτοικοι της Αχλάδας και μετά να προχωρήσουμε σε οτιδήποτε άλλο. Εάν δεν πειστεί και ο τελευταίος κάτοικος, τότε δεν προχωράμε σε καμία διαδικασία. Ως προς αυτό είμαστε ξεκάθαροι.
Για το λόγο αυτό, οφείλουμε να σας ενημερώσουμε πώς ακριβώς έχουν τα πράγματα και να δούμε τα θετικά και τα αρνητικά οποιασδήποτε απόφασης πάρουμε. Πρέπει να γνωρίζετε σε βάθος το κάθε τι που σας αφορά,  για να μπορέσετε να αποφασίσετε σωστά και σύμφωνα με το συμφέρον σας. Διότι οι περιουσίες είναι δικές σας, εσείς θα ωφεληθείτε ή θα ζημιωθείτε και κανένας άλλος.  Άρα πρέπει να δούμε ποια είναι τα οφέλη και ποιες είναι οι ζημίες.
Για να προχωρήσουμε οτιδήποτε έχει σχέση με ορυχεία ή με κατασκευή εργοστασίων, πρώτα πρέπει η Δ.Ε.Η. να φροντίσει για την τηλεθέρμανση της περιοχής του Δήμου Φλώρινας. Είναι ένα σημαντικό θέμα που μας αφορά όλους. Αφορά και εσάς. Διότι εάν φύγετε από εδώ, εκεί που θα πάτε να μείνετε δε θα μπορέσετε να έχετε θέρμανση. Επίσης, με τη λειτουργία της τηλεθέρμανσης θα μπορέσουμε να μειώσουμε την περιβαλλοντική ρύπανση, διότι αυτή τη στιγμή είμαστε η πιο ρυπογόνος περιοχή που υπάρχει στην Ελλάδα. Εάν δεν ικανοποιηθεί το αίτημά μας αυτό, τότε ως Δήμαρχος, θέλω δωρεάν ρεύμα για όλους τους δημότες του Δήμου Φλώρινας.
Έρχομαι τώρα σε εσάς. Η δυσπιστία σας αφορούσε το άτομο, τον ιδιώτη ο οποίος θα έκανε τη μετεγκατάσταση και θα έδινε την αποζημίωση. Εκεί πίεσα εγώ προσωπικά τη Διοίκηση της Δ.Ε.Η. και την κ. Υπουργό και ζητήσαμε εάν αποφασίσει το χωριό να μετεγκατασταθεί ή να αποζημιωθεί, να εγγυηθεί και να αναλάβει την όποια αποζημίωση το κράτος και όχι ο ιδιώτης.
Τελικά τους πείσαμε και αυτό ήρθε να μας ανακοινώσει πριν από λίγο καιρό ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. Δ.Ε.Η., ότι πήραν την απόφαση εφόσον το χωριό αποφασίσει Αρχή φόρμας



 να αποζημιωθεί, τότε αυτό θα το αναλάβει η Δ.Ε.Η. Αυτό μας βεβαιώνει και απόψε ο εκπρόσωπος της ΔΕΗ ο κ. Γκαναβάρας.
Στη συζήτηση που έγινε θέσαμε και το ερώτημα τι θα κάνουν οι κάτοικοι από εκεί και πέρα. Διότι σήμερα στο χωριό μπορεί να υπάρχουν άνεργοι και κάποιοι έχουν εδώ τα χωράφια, τις επιχειρήσεις τους, τα ζώα τους και από αυτά έχουν και το εισόδημα τους. Εάν όμως φύγουν από εδώ θα είναι πολύ πιο δύσκολο και πολυδάπανο να έρχονται εδώ να καλλιεργούν τα χωράφια τους ή να κάνει οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα, με αποτέλεσμα τη δημιουργία περισσοτέρων ανέργων. Άρα για να συμφωνήσουμε για τη μετεγκατάσταση, θα πρέπει η πολιτεία να μας εξασφαλίσει και τις θέσεις των ανέργων που θα δημιουργηθούν.
Θα πρέπει λοιπόν, να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους οι κάτοικοι του χωριού. Πρέπει να ξέρετε ότι η Δ.Ε.Η. ή το κράτος σε περιπτώσεις κατάργησης οικισμών, βγάζει κοστολόγια αποζημίωσης και ανάλογα με την περιουσία του καθενός τον αποζημιώνει. Τον όρο μετεγκατάσταση τον βγάλαμε εκ των υστέρων, καθώς υπάρχουν κάτοικοι οι οποίοι δε θέλουν αποζημίωση, αλλά τη δημιουργία οικισμού στα ίδια επίπεδα με αυτόν που είχαν. Τότε πλέον αναλαμβάνει μια εταιρεία τη διαδικασία αυτή όπως είναι η ΑΝΦΛΩ ή η ΑΝΚΟ, δίνει το κράτος ή η ΔΕΗ τα λεφτά σε αυτή την εταιρεία ή στο Δήμο ή και στην Περιφέρεια αναλαμβάνουν τη μετεγκατάσταση σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία. Υπάρχει και κόσμος ο οποίος δε θέλει τη μετεγκατάσταση, αλλά την αποζημίωση.
Εάν αποφασίσει το χωριό να αποζημιωθεί, πρέπει να καταλήξουμε στο ύψος των αποζημιώσεων. Λογικό είναι η Δ.Ε.Η. Α.Ε. να προχωρήσει στην εκτίμηση της αποζημίωσης με τους τεχνικούς που έχει ή που θα πληρώσει, για κάθε οικογένεια και κάθε περιουσιακό στοιχείο. Εμείς όμως θα χρειαστεί να ορίσουμε μια ομάδα τεχνικών, ως εκπροσώπους των κατοίκων της περιοχής, η οποία ομάδα θα είναι της εμπιστοσύνης σας και αυτοί να κάνουν πλέον την εκτίμηση των περιουσιών σας, ώστε να μπορέσουμε μετά να κάνουμε μια σύγκριση των δυο εκτιμήσεων και να ξεκινήσουν οι συζητήσεις. Πέρα όμως από τη χρηματική αποζημίωση, ξαναλέω, ότι πρέπει να μας εξασφαλίσουν και θέσεις εργασίας για τους ανέργους της περιοχής. Αυτή είναι η θέση μας, στην περίπτωση που οι κάτοικοι αποφασίσουν να αποζημιωθούν.
Τώρα, εάν οι κάτοικοι ζητήσουν να παραμείνουν στο χωριό, τότε δεν μπορεί να προχωρήσει καμία διαδικασία από αυτές που σας ανέφερα.
Σήμερα ξεκινάει μια διαδικασία, ώστε να καταλήξετε στο τι ακριβώς θέλετε. Σκοπός μας είναι να ενημερωθεί και ο τελευταίος κάτοικος της περιοχής, για το δικό του καλό.
Αυτό που θέλω να ξέρετε, είναι ότι ο Δήμος Φλώρινας θα σας στηρίξει με κάθε μέσο και τρόπο σε όποια απόφαση και να πάρετε.
Ήδη ως Νομαρχιακή Αρχή, είχαμε πάρει την απόφαση και σας είχαμε επιχορηγήσει από τον Τοπικό Πόρο με ένα ποσό, προκειμένου να μπορέσετε να καλύψετε τα έξοδα των δικηγόρων σας, αλλά και των μετακινήσεών σας όπου χρειαστεί για να μπορέσετε να διεκδικήσετε το καλύτερο για εσάς.
Πάντως οφείλετε να αποφασίσετε άμεσα, προκειμένου να προλάβουμε τις εξελίξεις και να είμαστε εμείς αυτοί που θα αποφασίσουμε τι θέλουμε και όχι άλλοι για εμάς».
Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των άλλων παρευρισκομένων και των κατοίκων της περιοχής, καθώς και εκτενείς διάλογος ανάμεσα στους φορείς και στους κατοίκους. Να σημειωθεί ότι οι επόμενες κινήσεις θα πραγματοποιηθούν ανάλογα με την απόφαση της Τοπικής Κοινότητας της Αχλάδας.