Σελίδες

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Κλείνουν 4.000 νοσοκομειακά κρεβάτια


Μείωση κατά 4.000 νοσοκομειακών κρεβατιών, μείωση του αριθμού διοικητών και υποδιοικητών νοσοκομείων και μετακινήσεις μικρού αριθμού γιατρών εντός των ορίων του νομού περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στο πλαίσιο λειτουργικών αναδιατάξεων μονάδων του ΕΣΥ που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Υγείας.

Για τη μείωση του αριθμού των νοσοκομειακών κρεβατιών, για τις συγχωνεύσεις κλινικών αλλά και επιπλέον ρυθμίσεις στα Τμήματα που συνενώνονται θα συμπεριληφθούν σε επόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας ενώ έως τον Αύγουστο θα εκδοθούν οι υπουργικές αποφάσεις για τις αρμοδιότητες των νέων διοικητικών συμβουλίων, διοικητών και αναπληρωτών διοικητών.
Με βάση και την αρχική πρόταση, ο νέος διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας θα έχει ουσιαστικά αρμοδιότητες υπερδιοικητή καθώς στην ευθύνη του (στον «κύκλο» του ΠΝΛ) θα ανήκουν τα Γενικά Νοσοκομεία, Λάρισας, Καρδίτσας και Τρικάλων (το ΓΝ Βόλου παραμένει αυτόνομο) στα οποία με την κατάργηση της θέσης του διοικητή, τοποθετούνται αναπληρωτές διοικητές.
Αναλυτικότερα, όπως σημειώνεται στο πλαίσιο που δημοσιοποίησε χθες το υπουργείο Υγείας «από 133 Νοσοκομεία – Δ.Σ. – Διοικητές, πάμε σε 83 Νοσοκομεία – Δ.Σ. Διοικητές. Σε καθένα από τα υπόλοιπα 50 Νοσοκομεία (που διασυνδέονται με τα 83), τοποθετείται αναπληρωτής διοικητής και Συμβούλιο Διοίκησης Διοικητικών στελεχών των Νοσοκομείων αυτών που θα αναφέρονται στα (83) Δ.Σ. – Διοικητές. Οι διοικητές - αναπληρωτές διοικητές από 175 μειώνονται σε 144. Σήμερα από 46.000 οργανικές κλίνες, λειτουργούν οι 36.000 περίπου, με κάλυψη 70%. Οι κλίνες μειώνονται σε 32.000 περίπου, ήτοι μείωση 10% με βάση το μεσοπρόθεσμο, με κάλυψη 80%, όπως σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες.
Από τις σχεδόν 2.000 κλινικές μονάδες, συνενώνονται 330 και μεταφέρονται περίπου 40, έτσι ώστε 1.670 κλινικές μονάδες να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά σε όλα τα Νοσοκομεία. Ανάλογες προτάσεις αναμένονται και στους εργαστηριακούς – απεικονιστικούς τομείς, με στόχο να υπάρχει ένα ακτινοδιαγνωστικό και ένα βιοπαθολογικό τμήμα σε κάθε Νοσοκομείο και εξειδικευμένα τμήματα (ανοσολογικό, κυτταρολογικό, κ.λπ.) στα κύρια Νοσοκομεία. Προβλέπεται ένα τουλάχιστον Κέντρο – Μονάδα Αποκατάστασης ανά Περιφέρεια, καθώς και Μονάδα διαχείρισης χρόνιων νοσημάτων στα κύρια Νοσοκομεία. Μόλις για 600 από τους 21.000 κλινικούς γιατρούς θα υπάρξει αναγκαιότητα μετακίνησης εντός των ορίων του Νομού, πλέον 80 γιατρών που θα χρειαστούν για κάλυψη ελλείψεων σε Νοσοκομεία.»
Στο ίδιο πλαίσιο διευκρινίζεται πως «οι νομοθετικές ρυθμίσεις προβλέπονται στους Ν. 3918/2011 και Ν3984/2011 για κοινά Δ.Σ. – Διοικητές, κ.λπ. Αν χρειαστούν επιπλέον ρυθμίσεις στα τμήματα που συνενώνονται αυτές θα συμπεριληφθούν σε επόμενο Νομοσχέδιο. Το υπουργείο Υγείας θα εκδώσει Υπουργικές Αποφάσεις για τις αρμοδιότητες των νέων Δ.Σ. – Διοικητών – Αναπληρωτών Διοικητών και για αλλαγές σε Δ.Σ. – Διοικητές – Αναπληρωτές Διοικητές, έως τον Αύγουστο του 2011. Οι Διοικήσεις των Υ.Πε. θα εκδώσουν τις σχετικές αποφάσεις για τα Συμβούλια Διοίκησης των διασυνδεόμενων Νοσοκομείων και θα προτείνουν τροποποιήσεις οργανισμών σε 100 περίπου Νοσοκομεία για έκδοση Κ.Υ.Α. τον Σεπτέμβριο».
Σύμφωνα με το υπουργείο «η εξοικονόμηση το 2012 θα είναι της τάξεως των 75 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο θα διπλασιαστεί το διάστημα 2013 - 2015. Μικρότερου βεληνεκούς αλλαγές θα προκύψουν στα 210 Κ.Υ. της Π.Φ.Υ. του ΕΣΥ με στόχο την ορθολογική προσθαφαίρεση Κέντρων Υγείας – ΠΠΙ – Περιφερειακών Ιατρείων και την κατανομή προσωπικού τους, με μετακινήσεις και πρόσθεση 45 γιατρών».
ΠΡΟΝΟΙΑΚΑ
Σε ό,τι αφορά, τώρα, στα Προνοιακά Ιδρύματα, στο «Εθνικό σχέδιο συνένωσης μονάδων κοινωνικής φροντίδας» δεν υπάρχουν αλλαγές με αυτό που είχε δημοσιευθεί προ μηνός , παρά μόνο ότι αυτή τη φορά στους φορείς της Λάρισας, περιλαμβάνονται τόσο ο «Αριστέας» της Γιάννουλης όσο και ο «Αριστέας» του Αμπελώνα.
Όπως λοιπόν είναι γνωστό και με στόχο την «επίτευξη οικονομίας κλίμακας, μείωση γραφειοκρατίας, διεκπεραίωση ομοίων εργασιών με ταχύτερες διαδικασίες, καλύτερη αξιοποίηση προσωπικού και πόρων, καλύτερες υπηρεσίες στους εξυπηρετούμενους, χωρίς τα στεγανά κάθε μικρού φορέα» σε κάθε Διοικητική Περιφέρεια θα υπάρχει: Ένας Οργανισμός Κοινωνικής Φροντίδας για Ατομα με Αναπηρία και ένας Οργανισμός Κοινωνικής Φροντίδας για το Παιδί και την Οικογένεια.
Αναλυτικότερα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας τα έξι NΠΔΔ συνενώνονται σε ένα. Σε ό,τι αφορά στον Οργανισμό Κοινωνικής Φροντίδας για το Παιδί και την Οικογένεια, στη Θεσσαλία δεν υφίσταται φορέας παιδικής προστασίας ενώ σε ό,τι αφορά στον Οργανισμό Κοινωνικής Φροντίδας για Ατομα με Αναπηρία συνενώνονται τα εξής Νομικά Πρόσωπα: Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Τρικάλων, ΚΕΠΕΠ Καρδίτσας, ΚEKΥΚΑΜΕΑ Καρδίτσας, Κέντρο Στήριξης Αυτιστικών Ατόμων Μαγνησίας, Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Λάρισας «Ο Αριστεύς» (Αμπελώνας) και Κέντρο Προστασίας ΑμεΑ Λάρισας «Ο Αριστεύς» (Γιάννουλη).
ΟΕΝΓΕ
Με αφορμή την παρουσίαση του Πλαισίου του υπουργείου Υγείας, ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Δημήτρης Βαρνάβας σε δήλωσή του τονίζει πως «η ΟΕΝΓΕ απέδειξε τεκμηριωμένα ότι το ΕΣΥ χρειάζεται σοβαρή ενίσχυση σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό καθώς και υποδομές, ώστε να πάψουν οι πολίτες να πεθαίνουν αβοήθητοι έξω από κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ, υποστελεχωμένα Κέντρα Υγείας και Νοσοκομεία. Οι δηλώσεις του κ. Λοβέρδου βρίθουν από στατιστικές αλχημείες και απροκάλυπτη διάθεση να διαγραφούν από το ΕΣΥ περισσότερα από 10.000 νοσηλευτικά κρεβάτια και να συρρικνωθεί το δημόσιο σύστημα υγείας κατά 40%. Επαναλαμβάνουμε πως αν οι κυβερνώντες το υπουργείο Υγείας δεν είναι κυνικοί και υποκριτές, τότε είναι γελοίοι και επικίνδυνοι» καταλήγει ο κ. Βαρνάβας. 
ΕΦ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ