Από την
πρώτη στιγμή του Μνημονίου είχε αποφασιστεί η μαζική νομιμοποίηση των αυθαιρέτων
και των πολεοδομικών αυθαιρεσιών, με τις ευλογίες μάλιστα της ίδιας της
Κομισιόν, που είχε υπογράψει εκ μέρους των χωρών της ευρωζώνης τη Σύμβαση
Δανειακής Διευκόλυνσης με την Ελλάδα.
Το θέμα φέρνουν στο ευρωκοινοβούλιο οι Οικολόγοι Πράσινοι με ερώτηση του Μιχάλη Τρεμόπουλου. Στη Σύμβαση Δανειακής Διευκόλυνσης, που υπογράφτηκε το Μάιο του 2010 αλλά δεν κυρώθηκε από τη Βουλή, προβλέπεται μεταξύ άλλων είσπραξη 1,5 δις ευρώ τη διετία 2011-2013 από "κίνητρα για τη ρύθμιση των παραβιάσεων χρήσης γης".
Οι παραβιάσεις αυτές αφορούν αυθαίρετα κτίσματα ή επεκτάσεις τους, πολεοδομικές παρανομίες και παράνομες αλλαγές χρήσεων γης, πρακτικά δηλαδή ο,τιδήποτε. Εντυπωσιακό είναι ότι, σε καιρούς οξύτατης δημοσιονομικής κρίσης, η Δανειακή Σύμβαση δεν αναφέρει τίποτα για την είσπραξη των αυστηρών προστίμων (αλλά και των κατεδαφίσεων) που προβλέπονταν ήδη από την ελληνική νομοθεσία για όλες αυτές τις περιπτώσεις. Απαιτεί όμως την ψήφιση νόμου για τη νομιμοποίησή τους.
Η συνυπογραφή μιας τέτοιας πρόβλεψης από την Κομισιόν, βρίσκεται στον αντίποδα της υποχρέωσής της να λειτουργεί ως φρουρός της ευρωπαϊκής νομιμότητας: η αυθαίρετη δόμηση αποτελεί μόνο βίαιη αλλαγή χρήσεων, που ακυρώνει σειρά ευρωπαϊκών πολιτικών για το αστικό και το δομημένο περιβάλλον.
«Πρόκειται για πολιτικό πρόβλημα πρώτου μεγέθους και σε ευρωπαϊκό επίπεδο», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος.«Η εμπλοκή της Κομισιόν σε μαζική επιβράβευση εγκλημάτων κατά του περιβάλλοντος και των συλλογικών αγαθών, ουσιαστικά ακυρώνει το θεσμικό της ρόλο ως φρουρού της ευρωπαϊκής νομιμότητας. Την ίδια ώρα μιλάει για διαφάνεια και επιβάλλει οδυνηρές θυσίες επί δικαίων και αδίκων. Αναρωτιέμαι ποιοι Επίτροποι θα δέχονταν ποτέ να συμβεί κάτι τέτοιο στις δικές τους χώρες. Αν θέλουν δημόσια έσοδα, βεβαίως και να εισπράξουν τα πρόστιμα που προβλέπει η νομοθεσία και που μένουν συνήθως στα χαρτιά: τα χρήματα θα είναι μάλλον περισσότερα από τα έσοδα που προβλέπουν από τη νομιμοποίηση. Δεν έχουν, όμως, κανένα δικαίωμα να καταστρέψουν τη χώρα και για τις επόμενες γενιές, παγιώνοντας τα μικρά και μεγάλα εγκλήματα σε βάρος του περιβάλλοντος. Για να ανασάνει η Ελλάδα, πρέπει να πάψει να πληρώνει την πελατειακή διαπλοκή και τα ρουσφέτια του πολιτικού συστήματος».
Για περισσότερες πληροφορίες: Γ. Παρασκευόπουλος 6979 952070
(ακολουθεί το
κείμενο της ερώτησης του Μιχ.
Τρεμόπουλου)
Στη Σύμβαση Δανεικής Διευκόλυνσης μεταξύ της Ελλάδας και των χωρών της ευρωζώνης, τις οποίες εκπροσωπεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προβλέπεται είσπραξη 1,5 δις ευρώ τη διετία 2011-2013 από "κίνητρα για την ρύθμιση των παραβιάσεων χρήσεως γης".
Πελατειακές σχέσεις, διαφθορά και απουσία πολιτικής βούλησης έχουν οδηγήσει σε μεγάλο αριθμό αυθαίρετων κτισμάτων, πολεοδομικών παραβάσεων, καταπατήσεων περιοχών NATURA, παράνομων αλλαγών χρήσεων γης κα, που υποβαθμίζουν σοβαρά το φυσικό και οικιστικό περιβάλλον. Η ελληνική νομοθεσία προβλέπει για τις περιπτώσεις αυτές κατεδαφίσεις και χρηματικά πρόστιμα, υπάρχει όμως σοβαρό διαχρονικό έλλειμμα πολιτικής βούλησης για την εφαρμογή της. Ακόμη και βεβαιωμένα πρόστιμα από τις αρμόδιες υπηρεσίες για πολλές πολεοδομικές παραβάσεις, συχνά δεν εισπράττονται.
Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
- Ενθαρρύνει, μέσω της Δανειακής Σύμβασης, την επιβράβευση και οριστικοποίηση παρανομιών σε βάρος του περιβάλλοντος;
-Θεωρεί αποδεκτή, ενόψει και της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας, την επίσημη ή άτυπη απαλλαγή των υπευθύνων από τα πρόστιμα που προβλέπει η εθνική νομοθεσία για τέτοιες περιπτώσεις; Έχει εικόνα για το συνολικό ύψος των βεβαιωμένων προστίμων που δεν έχουν εισπραχθεί, αλλά και εκείνων που δεν έχουν βεβαιωθεί;
- Θεωρεί ότι η πρόβλεψη της σύμβασης για ρύθμιση παραβιάσεων γης συνάδει με τη γενικότερη πολιτική της ΕΕ, για την προστασία του περιβάλλοντος;
- Έχει θέση για το αν θα έπρεπε να προωθηθεί η είσπραξη των, ήδη, βεβαιωμένων προστίμων αντί να επιβραβεύονται παράνομες πρακτικές;