Σελίδες

Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

ΤΕΛΕΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ-ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΟΜΙΛΙΕΣ Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ – ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ


Γ. Παπακωνσταντίνου: Τους τελευταίους είκοσι μήνες το Υπουργείο Οικονομικών βρέθηκε να διαχειρίζεται την χειρότερη ίσως οικονομική κρίση που έχει περάσει η χώρα μας. Βρεθήκαμε όλοι μας στο χείλος της χρεοκοπίας και της καταστροφής και καταφέραμε να σταθούμε όρθιοι σαν χώρα, να κρατήσουμε όρθια την οικονομία και να βάλουμε μπροστά μια σειρά από πολύ μεγάλες αλλαγές που αλλάζουν σταδιακά το πώς λειτουργεί η Ελλάδα.

Αντιστρέψαμε μία πολύχρονη πορεία δημοσιονομικού εκτροχιασμού, πετυχαίνοντας το 2010 τη μεγαλύτερη μείωση ελλείμματος, που έγινε σε ένα χρόνο σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης -κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες- με πολύ μεγάλες θυσίες των Ελλήνων πολιτών. 
Βάλαμε μπροστά ζητήματα που χρόνιζαν, όπως ένας άλλος τρόπος κατάρτισης και παρακολούθησης του προϋπολογισμού, για να ξέρει ο Έλληνας πολίτης πού πηγαίνουν τα χρήματά του, μια μεγάλη φορολογική μεταρρύθμιση για να γίνει πιο δίκαιο το φορολογικό σύστημα και να μπορέσουμε να χτυπήσουμε  τη μάστιγα της φοροδιαφυγής, μεγάλες αλλαγές, όπως το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, ξεκινήσαμε μία διαδικασία αποκρατικοποιήσεων και διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας, που θα δώσει επενδύσεις σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας και θα βοηθήσει να ελεγχθεί το δημόσιο χρέος.
Ήταν μία πορεία στην οποία συμμετείχαν πολλοί και θέλω με τη σημερινή ευκαιρία να ευχαριστήσω από βάθους καρδιάς όλα τα στελέχη του Υπουργείου, που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους σε μία πολύ δύσκολη περίοδο, όλους τους δικούς μου συνεργάτες, που δούλεψαν ώρες απίστευτες για να βγάλουμε σε πέρας ένα έργο, που ήταν από τη φύση του εξαιρετικά δύσκολο και πολύπλοκο. Σ’ αυτή την πορεία έγιναν και λάθη, υπήρξαν και παραλήψεις και καθυστερήσεις χωρίς καμία αμφιβολία.
Όλοι μας όμως δώσαμε τον καλύτερο εαυτό μας και εγώ τουλάχιστον αισθάνομαι υπερήφανος για αυτό το οποίο αφήνουμε πίσω μας, για  το έργο που έγινε τους τελευταίους  είκοσι μήνες, για το γεγονός ότι μπορούμε σήμερα να κοιτάμε το μέλλον, σαν χώρα, με μεγαλύτερη αισιοδοξία, έχοντας μπροστά μας πολύ μεγάλες προκλήσεις και πολύ μεγάλα προβλήματα, αλλά όμως έχοντας ξεκινήσει μια πορεία που αφήνει παθογένειες και συσσωρευμένα   προβλήματα πια  πίσω μας
Και θέλω να πω ότι σήμερα είμαι εξαιρετικά χαρούμενος, γιατί αναλαμβάνει το Υπουργείο Οικονομικών ο Βαγγέλης ο Βενιζέλος, ένας άνθρωπος που θα φέρει πείρα, αφοσίωση και τη ματιά του σε ένα ζήτημα, το οποίο γνωρίζει πολύ καλά, το οποίο παρακολουθεί εδώ και πολύ καιρό, για το οποίο συζητάμε εδώ και πολύ καιρό, θα είναι μία αλλαγή φρουράς, που νομίζω θα μπορέσει άμεσα να αποδώσει για να συνεχιστεί αυτή η μεγάλη προσπάθεια που έχει αρχίσει,  που είναι μία προσπάθεια εθνική, υπερβαίνει ένα υπουργείο, υπερβαίνει μία κυβέρνηση.
Βαγγέλη καλώς όρισες, και καλή δουλειά, καλό κουράγιο, όπως θα έλεγε και κάποιος άλλος.

Ευ. Βενιζέλος: Γιώργο μου, σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τα θερμά  λόγια, για την εισαγωγή που έκανες, σε σχέση με τη νέα περίοδο στο Υπουργείο Οικονομικών και με τη θητεία μου σ’ αυτό.
Τους δεκαεννιά  μήνες που πέρασαν ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου  σήκωσε ένα τεράστιο βάρος, το σήκωσε όλη η κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός και όλα τα στελέχη του κυβερνητικού σχήματος, πρωτίστως όμως και προσωπικά ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Του αναγνωρίζουμε όλοι αυτό το έργο, τον κόπο, την αφοσίωση, την ικανότητα χειρισμών και βεβαίως τη διαθεσιμότητά του στην ανάληψη κόστους και κινδύνου. Γιατί χωρίς αυτή τη διάθεση δεν μπορούμε να διαχειριστούμε την πρόκληση, δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρωτοφανή κρίση.
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου έγραψε το δικό του εξαιρετικά σημαντικό κεφάλαιο στο Υπουργείο Οικονομικών. Είναι όμως πάντα μέλος της Κυβέρνησης ενεργό πολιτικό στέλεχος της πρώτης γραμμής. Αναλαμβάνει έναν πάρα πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη της χώρας τομέα, έναν τομέα που τον έχει παρακολουθήσει ως Υπουργός Οικονομικών και θα είναι πάντα στη διάθεση μου και στη διάθεση του Πρωθυπουργού και στη διάθεση όλης της Κυβέρνησης με την εμπειρία του, τις γνωριμίες του το ένστικτο του και την επινοητικότητα του προκειμένου να σηκώσουμε όλοι μαζί το τεράστιο βάρος που καλούμαστε τώρα να αναλάβουμε.
Τα ίδια ισχύουν και για τον ως τώρα Υφυπουργό και νυν αναπληρωτή Υπουργό τον Φίλιππο Σαχινίδη τον οποίο χαρακτήριζα πάντα ως «υπερυφυπουργό» λόγο της κρισιμότητας των καθηκόντων του και είναι για μένα ευτύχημα  και θα έλεγα μέγιστη βοήθεια το γεγονός ότι παραμένει στο νέο σχήμα αναβαθμισμένος ως αναπληρωτής Υπουργός. Αυτό είναι πολύ ευεργετικό για το Οικονομικό Επιτελείο γιατί έχουμε περισσότερες φωνές στο Υπουργικό Συμβούλιο, και βεβαίως με πολύ μεγάλη χαρά υποδέχομαι τον παλιό φίλο, συναγωνιστή τον Παντελή Οικονόμου, που έρχεται εδώ με το φλέγμα του την πανθομολογούμενη ικανότητα του να βοηθήσει με πολλούς τρόπους που αυτός ξέρει. Λυπάμαι που χάνουμε τον Δημήτρη Κουσελά, το πέρασμα του ήταν σύντομο, αλλά με τη σεμνότητα του, είμαι βέβαιος ότι θα έχει την διάθεση πάλι από αύριο να δώσει το παρόν στη Βουλή σε όλες της μάχες που πρέπει να δοθούν εκεί.
Και εγώ θέλω να ευχαριστήσω τους Γενικούς και Ειδικούς Γραμματείς και τους επικεφαλής των κρισίμων φορέων του ΣΟΕ, του ΟΔΔΗΧ, του ΣΔΟΕ, όλους αυτούς που συγκροτούν το μηχανισμό της δουλειάς στο Υπουργείο Οικονομικών και θέλω να εκφράσω και την μεγάλη μου χαρά, γιατί γνωρίζομαι με τους εκπροσώπους του Τύπου που είναι διαπιστευμένοι στο Υπουργείο Οικονομικών και είναι ο δίαυλος επικοινωνίας μας με την κοινή γνώμη. Και επίσης να στείλω τον χαιρετισμό τιμής και αναγνώρισης σε όλο το προσωπικό, σε όλα τα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών γιατί χωρίς αυτούς δεν μπορούμε να κάνουμε την δουλειά μας.
Λίγα λόγια επί της ουσίας τώρα. Αποδέχθηκα την ιδιαίτερα τιμητική, αλλά και προκλητική πρόταση του Πρωθυπουργού να αναλάβω τα καθήκοντα του Υπουργού των Οικονομικών και επιπλέον του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης. Το έκανα με περίσκεψη δεν το έκανα χωρίς δισταγμούς το κάνω γιατί θεωρώ ότι αυτό είναι το πατριωτικό μου καθήκον. Είπα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ότι φεύγω σήμερα από την άμυνα για να πάω στο πραγματικό πόλεμο. Και έρχομαι εδώ στο όνομα του ελληνικού λαού γιατί αυτός είναι ο πραγματικός διαχειριστής της κρίσης είναι αυτός που καλείται να υποστεί θυσίες μόνο με το λαό, μόνο με την κοινωνία, μόνο με τις παραγωγικές δυνάμεις μέσα σε ένα κλίμα συναίνεσης και συναντίληψης, μπορούμε να βγάλουμε σε πέρας αυτή την μεγάλη ιστορική πρόκληση.
Η χώρα πρέπει να σωθεί και θα σωθεί πρέπει να ανακτήσει την αξιοπρέπεια της, πρέπει να ανακτήσει την δημοσιονομική και οικονομική της κυριαρχία πρέπει να βγει από την περιδίνηση. Πρέπει όλοι μαζί Ελληνίδες και Έλληνες να αγωνιστούμε να βγάλουμε το κεφάλι μας από το νερό και να πάρουμε μια ανάσα. Να αποκτήσουμε αισιοδοξία και ελπίδα. Έρχομαι εδώ έχοντας στο μυαλό μου τον κάθε άνεργο προσωπικά. Τον κάθε συνταξιούχο που βλέπει να περικόπτεται η σύνταξη του. Τον κάθε εργαζόμενο στον Ιδιωτικό και  Δημόσιο τομέα. Τον κάθε επιχειρηματία και ιδίως αυτόν που βλέπει να περιορίζεται ο κύκλος εργασιών ή να μην υπάρχει πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα. Το κάθε νοικοκυριό.
Έρχομαι εδώ με το μυαλό μου στραμμένο στη πραγματική οικονομία, με το μυαλό μου στραμμένο στην αγωνία και την αγανάκτηση της Ελληνικής κοινωνίας. Και το μήνυμα του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης  και το δικό μου προσωπικά είναι ήδη από σήμερα πως βεβαίως και είμαστε σταθεροί και συνεχίζουμε με δημιουργικότητα πάντα. Έτσι, ώστε να μπορούμε να είμαστε συναινετικοί, και αποφασισμένοι, και αποφασιστικοί, και αποτελεσματικοί και σήμερα που σχηματίστηκε η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, θέλω να επαναλάβω, πως αυτό δεν σημαίνει, πως έχει καμφθεί η διάθεσή μας  για συναίνεση, για συναίνεση, συνεργασία και συστράτευση,  επιστράτευση και συστράτευση όλων των κοινωνικών και παραγωγικών δυνάμεων, όλων των Ελλήνων και όλων των Ελληνίδων.
Ζητάμε την πολιτική συναίνεση όχι ως αυτοσκοπό, αλλά αναγκαίο προκριματικό στάδιο για να ξαναβρούμε την κοινωνική συναίνεση. Αυτά που αποτελούν την κοινή μας βάση μέσα στο πολιτικό φάσμα είναι πάρα πολλά.  Μάλιστα για τις πολιτικές δυνάμεις που λίγο ή πολύ αποδέχονται τον Ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας, τα σημεία σύμπτωσης είναι εντυπωσιακά πολλά και τα σημεία διαφωνίας εντυπωσιακά λίγα. Η πρώτη μας προτεραιότητα που είναι η βιωσιμότητα του Δημοσίου χρέους, είναι ένα θέμα στο οποίο δεν έχει διατυπωθεί καμία διαφωνία, μπορεί να υπάρχουν διαφωνίες για το μείγμα πολιτικής σε σχέση με την επίτευξη της αναγκαίας μείωσης του ελλείμματος  με την παραγωγή όσο γίνεται γρηγορότερα πρωτογενών πλεονασμάτων, αλλά σε σχέση με την ανάγκη να καταστεί το χρέος βιώσιμο, για να βάλουμε πάτο στο βαρέλι στο οποίο πρέπει να μπουν οι θυσίες και οι προσπάθειες και η παραγωγική  δραστηριότητα της ελληνικής οικονομίας δεν υπάρχει καμία διαφωνία.
Άρα, σήμερα απευθύνομαι ξανά αυτήν την πρόκληση και την πρόσκληση της συναίνεσης της συνεργασίας με ορθολογικό προσεκτικό τρόπο νηφάλιο, είμαστε ανοικτοί σε ιδέες σε διάλογο όχι για να αναδείξουμε την άρνηση και την αδιαλλαξία, αλλά για να πετύχουμε την συστράτευση γιατί αυτό λειτουργεί ευεργετικά και προς τα έξω και προς τα μέσα. Φυσικά αυτό αφορά και τον κάθε πολίτη, αφορά και τους συγκεντρωμένους στην πλατεία συντάγματος και σε όλες τις πλατείες της χώρας.
Αυτός  ο διάλογος είναι ανοικτός, για κάθε πρακτικό ζήτημα για κάθε επιτακτική ανάγκη για κάθε τι που μπορεί να λυθεί με διάθεση φιλική, με κριτήριο την κοινή λογική χωρίς να αποκλίνουμε από τους δημοσιονομικούς και μακροοικονομικούς μας στόχους, που είναι προϋπόθεση για την ύπαρξη τη δημοσιονομική της χώρας στην φάση αυτή. Έχουμε πολλά να κάνουμε μπροστά μας, ‘ήδη δουλεύουμε από το πρωί πριν καν την ορκωμοσία με τον Φίλιππο και τον Παντελή και φυσικά με τον Γιώργο που είναι πάντα κοντά μας, θα ενημερωθείτε για τις επόμενες κινήσεις και σε σχέση με τους εταίρους μας και σε σχέση με την κοινοβουλευτική διαδικασία χρειαζόμαστε μια αισιοδοξία έστω και τεχνητή στην πρώτη φάση, στην συνέχεια θα είναι πιο εύκολο να παραχθεί αυτή η αισιοδοξία.
Η οικονομική ψυχολογία είναι πραγματικό μέγεθος δεν είναι μια ψευδαίσθηση επηρεάζει τις συμπεριφορές πραγματικές χρειαζόμαστε και καλά αισθήματα γιατί όλα έχουν το ρόλο τους και με την βοήθεια του Ελληνικού λαού και με την βοήθεια των ενδογενών δυνάμεων του τόπου της πατρίδας μας, είμαι βέβαιος ότι θα πετύχουμε και φυσικά χρειαζόμαστε και τη δική σας καλόπιστη κριτική αλλά και καλόπιστη συνεργασία και βοήθεια χωρίς να ζητούμε σε τίποτα να μεταβληθεί ο θεσμικός ρόλος των εκπροσώπων του τύπου.
Ευχαριστώ.