Σελίδες

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Αναδιάρθρωση και συγχωνεύσεις στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας

ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ ΝΑΙ, ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΟΧΙ
Στο Δημόσιο Σύστημα υγείας εμφανίζονται σήμερα αναδιαρθρώσεις, με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και την Υγειονομική Περίθαλψη να υποχρηματοδοτούνται σε όλο και μεγαλύτερη έκταση.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι είμαστε θετικοί στην εξυγίανση του τομέα της Υγείας, και έχουμε καταθέσει προτάσεις για μια σειρά θέματα: πλήρη έλεγχο και καταγραφή των ιατρικών πράξεων και της φαρμακευτικής δαπάνης, κατάργηση του νομοθετικά κατοχυρωμένου καρτέλ φαρμάκου, απελευθέρωση προς τα κάτω των τιμών των αντιγράφων (γενόσημων) φαρμάκων, μηχανοργάνωση και λογιστικό σχεδιασμό , ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων.
Όμως με τα μέτρα του υπουργείου Υγείας:
  • Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα έχει ως χρηματοδότηση μόλις το 0,6% του Κρατικού Προϋπολογισμού (ν. 3918/2011)  όταν χρειάζεται τουλάχιστον το 1,5% .
  • Η μείωση των κλινών κατά 28,5% μαζί με την εκχώρηση του 20% των κλινών σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, μειώνουν σχεδόν στο μισό τη διαθεσιμότητα νοσοκομειακών κλινών για τη Δημόσια Περίθαλψη.
  • Οι συγχωνεύσεις Μονάδων Υγείας, αντί να στηρίζονται σε μελέτες επιδημιολογικών δεδομένων και να λαμβάνουν υπ' όψη τα γεωγραφικά δεδομένα και την ανάγκη για ισότητα του πληθυσμού στην πρόσβαση, όπως θα έπρεπε σε μια μεταρρυθμιστική προσπάθεια, αποφασίζονται και υλοποιούνται σε ασφυκτικές 3μηνες προθεσμίες και εστιάζουν στην περιστολή δαπανών με όρους μνημονίου, χωρίς το κριτήριο της ισότητας των πολιτών στην πρόσβαση και της εξυπηρέτησής τους σε περίοδο οικονομικής κρίσης.
  • Συρρικνώνοντας τις παρεχόμενες υπηρεσίες σε ένα βασικό μόνο πακέτο, υποτιμημένο και υποχρηματοδοτούμενο, θα οξυνθούν οι ανισότητες στην πρόσβαση και θα καθηλωθούν σε χαμηλά επίπεδα οι δείκτες υγείας, με αύξηση των επιπέδων θνησιμότητας.

Η αναδιάταξη του ΕΣΥ με όρους Μνημονίου είναι πλήγμα στην κοινωνική βιωσιμότητα.  Δε  συνιστά αναβάθμιση του ΕΣΥ, αλλά μια ακόμη όψη της συρρίκνωσης του Δημόσιου τομέα με βάση τις δεσμεύσεις του επικαιροποιημένου μνημονίου. Η υγεία είναι δημόσιο κοινωνικό αγαθό και πρέπει να πλαισιώνεται με πολιτικές ισότιμης πρόσβασης.
Προτείνουμε  να επανεξεταστεί η χρηματοδότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και να προστατευθεί η υγειονομική περίθαλψη από την εμπορευματοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών. Τα όρια προστασίας της υγείας και της  ζωής πρέπει να πάψουν να επηρεάζονται από τις προτεραιότητες της νεοφιλελεύθερης οικονομίας. Πραγματικοί αναδιανεμητικοί μηχανισμοί πρέπει να στηρίξουν την πράσινη οικονομία, μια οικονομία αποκεντρωμένη με κοινωνικό χαρακτήρα, εστιασμένη σε τοπικό επίπεδο, εξισωτική, συλλογική και αλληλέγγυα που λαμβάνει υπόψη περιβαλλοντικούς παράγοντες.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι θέλουμε την εξυγίανση της δημόσιας περίθαλψης, είμαστε όμως αντίθετοι σε κάθε λογική περικοπών στην υγεία. Για μας, και το τελευταίο ευρώ που θα εξοικονομηθεί από μέτρα εξυγίανσης και καλύτερης οργάνωσης, οφείλει να επανεπενδυθεί στην αναβάθμιση των υπηρεσιών, ώστε να ανταποκριθούν με επάρκεια και στις ανάγκες που καλύπτονταν μέχρι σήμερα από ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας. Κάτι τέτοιο είναι σήμερα απαραίτητο, ως ανάσα για τα νοικοκυριά που πλήττονται από την οικονομική κρίση.

                                                    Η Θεματική Ομάδα Υγείας των Οικολόγων Πράσινων