Σελίδες

Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

Γάλλοι δημοσιογράφοι υποκλίνονται στη Μακεδονία και παραδέχονται την ελληνικότητά της

Γάλλοι δημοσιογράφοι "οργώνουν" τη Βόρεια Ελλάδα, προκειμένου να περιηγηθούν στους τόπους που κατά την Αρχαιότητα αποτέλεσαν σημαντικά κέντρα του βασιλείου του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Την επίσκεψη οργάνωσε το Μουσείο του Λούβρου και ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού, με αφορμή την έκθεση με τίτλο «Αρχαία Μακεδονία. Στο βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου», που θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο του Λούβρου από τις 10 Οκτωβρίου μέχρι τις 16 Ιανουαρίου.

Είναι δημοσιογράφοι των εφημερίδων «Le Monde», «Le Figaro», «Liberation», «Le Journal de Dimanche» και «Le Parisien» και τα περιοδικά «Paris Match» και «National Geographic». Τους συνοδεύουν ο διευθυντής του γραφείου του ΕΟΤ Γαλλίας, Θεόδωρος Χαρτοματσίδης, και η διευθύντρια του Τμήματος ελληνικών και ρωμαϊκών αρχαιοτήτων του μουσείου του Λούβρου, Σοφί Ντεκά.

Γαλλικό τηλεοπτικό συνεργείο, που συμμετέχει στην αποστολή, γυρνά φιλμ διάρκειας 52 λεπτών με θέμα «Αλέξανδρος ο Μέγας». Το φιλμ, που αποτελεί συμπαραγωγή του γαλλικού τηλεοπτικού καναλιού «Arte», της ΕΡΤ και του Μουσείου του Λούβρου, θα προβάλει τα ευρήματα της έκθεσης και τους αρχαιολογικούς χώρους της Βόρειας Ελλάδας. Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί από τα δύο τηλεοπτικά δίκτυα, ενώ αποσπάσματά του θα παρουσιάζονται και στο Λούβρο κατά τη διάρκεια της έκθεσης.

Η γαλλική αποστολή επισκέφθηκε ήδη το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Δίον, την Πέλλα, τους μακεδονικούς τάφους των Λευκαδίων και της Βεργίνας. Σήμερα οι δημοσιογράφοι θα ξεναγηθούν στην αρχαία Αμφίπολη και τα Στάγειρα και αύριο το ταξίδι τους θα ολοκληρωθεί με κρουαζιέρα γύρω από το Άγιο Όρος.

«Πριν από το ταξίδι μας στη Βόρεια Ελλάδα δεν γνωρίζαμε τίποτα για τη Μακεδονία, παρά μόνο για τον Μέγα Αλέξανδρο», παραδέχτηκε η υπεύθυνη επικοινωνίας του Μουσείου του Λούβρου, Μπεατρίξ Αν Λορ, η οποία δήλωσε εντυπωσιασμένη από τον πλούτο των ευρημάτων στη Μακεδονία.

«Η έκθεση έχει βαρύνουσα πολιτική σημασία, καθώς δείχνει τη συνέχεια της Μακεδονίας, και συμβολική σημασία για τη σημερινή Ελλάδα. Είναι πολύ μεγάλη ευκαιρία να γίνει γνωστή στους Γάλλους η Ελλάδα του Βορρά και να δημιουργηθεί ένα κοινό που θα επισκεφθεί στη συνέχεια και τη Μακεδονία», παρατήρησε ο Γάλλος πρόξενος στη Θεσσαλονίκη, Κριστιάν Τιμονιέ.

«Όταν ξεκινήσαμε την οργάνωση της έκθεσης πριν από έξι χρόνια, δεν είχαμε φανταστεί ότι η Ελλάδα θα βρισκόταν σ’αυτή την οικονομική κατάσταση. Ωστόσο, η έκθεση αυτή δίνει το μήνυμα ότι παρά τους αρνητικούς οικονομικούς δείκτες, υπάρχουν πολλοί Έλληνες που προσπαθούν για το καλύτερο», πρόσθεσε η διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, Πολυξένη Αδάμ- Βελένη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ