Υπάρχει ή δεν υπάρχει θέμα μεταφοράς της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας (ΣΔΟ) του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας από την Κοζάνη στην Καστοριά; Γιατί η διοίκηση του ΤΕΙ προτιμά να παριστάνει τη στρουθοκάμηλο και δεν βγαίνει να πάρει θέση στην αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει μεταξύ του συμβουλίου της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας και του διευθυντή του παραρτήματος του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας στην Καστοριά για το θέμα αυτό;
Κι εκτός από τη διοίκηση του ΤΕΙ, γιατί ποιούν τη νήσσα οι τοπικοί φορείς της Κοζάνης, γιατί επίσης σιωπούν;
Τα ερωτήματα αυτά, που αποτελούν το τελευταίο διάστημα θέμα συζήτησης στην τοπική κοινωνία, περιμένουν απάντηση. Μια απάντηση που όμως δεν έρχεται. Παρά το γεγονός ότι, όπως πληροφορούμαστε, μετά τις επανειλημμένες συνεντεύξεις του διευθυντή του παραρτήματος Καστοριάς κ. Γιαννά οι προτροπές του προς τους τοπικούς φορείς της Καστοριάς έπιασαν τόπο και πραγματοποιήθηκε στις 25 Ιουνίου στην Καστοριά σύσκεψη στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς, με θέμα τις εξελίξεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (ΤΕΙ). Στη σύσκεψη μάλιστα συμμετείχαν εκπρόσωποι του πρώτου βαθμού της αυτοδιοίκησης της περιφερειακής ενότητας Καστοριάς, καθώς και ο διευθυντής και οι προϊστάμενοι των τμημάτων του παραρτήματος του ΤΕΙ Καστοριάς.
Υπενθυμίζεται ότι το συμβούλιο της ΣΔΟ έστειλε στις 18 Ιουνίου στην αρμόδια υπουργό Παιδείας κ. Διαμαντοπούλου την απόφαση- πρότασή του στην οποία παραθέτει μια σειρά επιχειρημάτων για την παραμονή της ΣΔΟ στην Κοζάνη, αφήνοντας αιχμές για την περίεργη πρόταση μεταφοράς της ΣΔΟ στην Καστοριά.
Διότι, ο διευθυντής του παραρτήματος της Καστοριάς εκτός από την αγωνία του μην κλείσουν τα τμήματα του ΤΕΙ στην Καστοριά, δεν εξηγεί επαρκώς ποιός είναι ο λόγος να κλείσει η ΣΔΟ στην Κοζάνη και να πάει στην Καστοριά, έτσι ξαφνικά. Έχει πρόβλημα η ΣΔΟ στην Κοζάνη που λειτουργεί εδώ και 30 χρόνια; Τι έγινε ξαφνικά, έληξε η σύμβασή της ή η εμμονή του εκπορεύεται από τοπικιστικές αντιλήψεις και στοχεύει στο να σωθεί το Παράρτημα Καστοριάς που φυλλοροεί; Παρ’ ότι μάλιστα πρόκειται για τρία τμήματα μοναδικά στην Ελλάδα: 1) Διεθνούς Εμπορίου, 2) Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας και 3) Τεχνολογίας Υπολογιστών και Πληροφορικής.
Θα περίμενε λοιπόν κανείς να υπάρχει ουρά υποψηφίων, οι οποίοι αφού δεν έχουν που αλλού να πάνε για να σπουδάσουν τα συγκεκριμένα αντικείμενα θα έπρεπε να προετοιμάζονται επί χρόνια για να βρουν μια πολυπόθητη θέση φοιτητή στα τμήματα αυτά, αυτό ωστόσο δεν δημιουργεί ζήτηση από τους υποψηφίους.
Η κοινωνία λοιπόν της περιφερειακής ενότητας Κοζάνης περιμένει την επίσημη θέση της διοίκησης του ΤΕΙ επί της πρότασης μεταφοράς της σχολής ΣΔΟ στην Καστοριά. Άλλωστε ανοίγει άμεσα η δημόσια διαβούλευση για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, οπότε δεν μπορεί να κάνει για πολύ καιρό ότι δεν “τρέχει” τίποτε στο ΤΕΙ.
Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ