Η ανακοίνωση εισαγωγής των βάσεων σε ΑΕΙ – ΤΕΙ βάζει «το κερασάκι στην τούρτα» στο ταξικό σχολικό σύστημα και στους μηχανισμούς κατανομής του αυριανού εργατικού δυναμικού.
Κάθε χρόνο ο δείκτης των βάσεων για την είσοδο στις σχολές, ανεξάρτητα αν δείχνει αύξηση ή μείωση, καταγράφει ένα αδιάψευστο αποτέλεσμα:
Οι ταξικοί φραγμοί στη μόρφωση ενισχύονται, όπως ενισχύεται, ταυτόχρονα, η εμπορευματοποίηση της Παιδείας και η είσοδος των επιχειρήσεων στα σχολεία και στις σχολές. Η πτώση ή η άνοδος των βάσεων δεν αφορά ούτε το κόστος των σπουδών, ούτε τα δικαιώματα στη μόρφωση και στην εργασία των παιδιών της λαϊκής οικογένειας, που, σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, χτυπιούνται αλύπητα από την πολιτική της κυβέρνησης.
Η ανακοίνωση για τις βάσεις δεν δείχνει πόσα παιδιά δεν θα πάνε στις σχολές, επειδή δεν το επιτρέπει το οικογενειακό εισόδημα, δεν δείχνει τα έξοδα που χρειάζεται ένας νέος φοιτητής σήμερα για να σπουδάσει, δεν δείχνει πόσοι φοιτητές αναγκάζονται να ψάξουν για σπίτι, σαν αποτέλεσμα ανυπαρξίας υποδομών για στέγαση και σίτιση. Δεν δείχνει συνολικά τον κόπο και τις θυσίες της λαϊκής οικογένειας για να σπουδάσει τα παιδιά της.
Το ΚΚΕ απευθύνεται στα παιδιά της λαϊκής οικογένειας που κατάφεραν να περάσουν στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ, αλλά και σε αυτά που δεν τα κατάφεραν.
Οι νέοι που θα διαβούν την πόρτα των ΑΕΙ – ΤΕΙ θα έρθουν αντιμέτωποι με την υποβάθμιση των σπουδών, με τα πτυχία - διαβατήρια στην ανεργία, θα αναγκαστούν, πολλοί από αυτούς, – σε συνθήκες που η καπιταλιστική κρίση χτυπάει αλύπητα το λαϊκό εισόδημα, – να συνδυάσουν δουλιά με σπουδές. Η κατάσταση αυτή θα χειροτερεύσει με την εφαρμογή των μέτρων του νέου νόμου - πλαισίου για την Ανώτατη Εκπαίδευση.
Το ΚΚΕ καλεί τους νέους φοιτητές, νωρίς - νωρίς, να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Να υψώσουν τείχος στα νέα μέτρα που υποβαθμίζουν τη γνώση και την παραδίδουν στις μεγάλες επιχειρήσεις και στα μονοπώλια, να απαντήσουν στα νέα μέτρα καταστολής. Τους καλεί να οργανώσουν την πάλη τους για ζωή και σπουδές με δικαιώματα. Να συμπορευτούν με τις δυνάμεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών για να παρθούν άμεσα μέτρα για τους φοιτητές και σπουδαστές, – παιδιά άνεργων και φτωχών οικογενειών, – για να εξασφαλιστεί η δωρεάν σίτιση, στέγαση και μετακίνησή τους, ώστε να μπορούν να σπουδάσουν.
Το ΚΚΕ απευθύνεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στα παιδιά των λαϊκών οικογενειών, που δεν κατάφεραν να περάσουν σε ΑΕΙ – ΤΕΙ. Θα πρέπει να κατανοήσουν ότι η κύρια αιτία των μεγάλων εμποδίων που βρίσκουν μπροστά τους στη μόρφωση και στη δουλιά με δικαιώματα, βρίσκεται στην κοινωνική ανισότητα, στην πολιτική και στα κόμματα που υπηρετούν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, – της τάξης που βρίσκεται στην εξουσία, – και η οποία διαφεντεύει τον πλούτο και τη γνώση που παράγουν τα χέρια και το μυαλό του εργάτη, του αγρότη και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.
Το ΚΚΕ τους καλεί να απορρίψουν τις αντιδραστικές θεωρίες για «ανθρώπους που παίρνουν και ανθρώπους που δεν παίρνουν τα γράμματα», περί φυσικών χαρισμάτων και επαγγελμάτων του χεριού, κλπ. Τους καλεί να μην παραιτηθούν από την προσπάθεια και το δικαίωμα στη ζωή και στη μόρφωση. Τους καλεί, με την οργάνωσή τους στους συλλόγους κατάρτισης, αν επιλέξουν κάποιο ΙΕΚ, με την οργάνωσή τους στα ταξικά σωματεία και την ενίσχυση του ΠΑΜΕ, αν βγουν πρώιμα στην παραγωγή, με αξιοπρεπή στάση, αν προσπαθήσουν να δώσουν ξανά εξετάσεις, η απάντησή τους να είναι μαχητική και αγωνιστική.
Σήμερα υπάρχουν όλες οι υλικές προϋποθέσεις και για τα παιδιά που, για λόγους κοινωνικο-ταξικούς, δεν κατάφεραν να περάσουν στα ΑΕΙ –ΤΕΙ ή να φοιτήσουν σε δημόσιες και δωρεάν επαγγελματικές σχολές, αλλά και για τα παιδιά που σήμερα εισάγονται στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ, να σπουδάσουν σε μια πραγματικά ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, με το πτυχίο να αποτελεί τη μόνη προϋπόθεση για το επάγγελμα.
Με έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, για τον οποίο παλεύει το ΚΚΕ,– στην Ελλάδα της λαϊκής οικονομίας και εξουσίας, – μπορεί να ανοίξει ο δρόμος, ώστε να μην αναγκάζεται να δουλεύει κανένας νέος άνθρωπος, πριν ολοκληρώσει την υποχρεωτική 12χρονη εκπαίδευση (δημόσια και δωρεάν) και τις δημόσιες επαγγελματικές σχολές ή το πανεπιστήμιο (μετά το ενιαίο 12χρονο σχολείο). Μόνο αυτός ο άλλος δρόμος ανάπτυξης, – που στο κέντρο του θα έχει την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και όχι τα κέρδη του κεφαλαίου, – μπορεί να εγγυηθεί ότι, κάθε νέος και νέα, πριν τελειώσει το σχολείο, την επαγγελματική σχολή ή το πανεπιστήμιο, θα ξέρει που θα βρει δουλιά, θα έχει κατοχυρωμένο το δικαίωμα στο επάγγελμα και στην εργασία.
Η μάχη της λαϊκής οικογένειας για να δημιουργήσει ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά της μπορεί να στεφθεί με επιτυχία. Ο δρόμος αυτός απαιτεί ρήξη με την πολιτική της ΕΕ και της πλουτοκρατίας, με στόχο την Ελλάδα της Λαϊκής Οικονομίας και Εξουσίας, όπου η Παιδεία θα λειτουργεί με αποκλειστικό κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.
31 – 8 – 2011
Υ. Γ. :
Αποτέλεσμα των κυβερνητικών πολιτικών, – όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα, – και των πρόσφατων αντιεκπαιδευτικών - αντιλαϊκών μέτρων της κ. Διαμαντοπούλου είναι το γεγονός ότι στο ΤΕΙ της Φλώρινας εισάγονται μόλις …27 [!!!] σπουδαστές (συνολικά, στη Φλώρινα, μαζί με τα τρία Τμήματα του Πανεπιστημίου, 414) και η Σχολή οδηγείται στο κλείσιμο. Οι εργαζόμενοι, ο λαός να βγάλουν τα συμπεράσματά τους…