Σελίδες

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ. 12ο ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ- ΗΜΕΡΙΔΑ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ Εισήγηση του προέδρου Γιώργου Αδαμίδη


 Αγαπητοί προσκεκλημένοι.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι. 
Σας καλωσορίζουμε στις εργασίες του 12ου Γενικού μας Συμβουλίου που τόσο αυτό όσο και η ημερίδα μας  έχουν θέμα τους την παραχώρηση δικαιωμάτων εκμετάλλευσης λιγνίτη σε ιδιώτες και φυσικά τις  εξελίξεις στη ΔΕΗ Α.Ε. μετά την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου.

Δυστυχώς οι εργασίες του 12ου  Γενικού Συμβουλίου – Ημερίδας μας, πραγματοποιούνται σε μια καμπή μείζονος ιστορικής σημασίας για την πατρίδα μας. Την ώρα που κρίνεται η θέση μας στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα με τον φόβο απώλειας ακόμη και της Εθνικής μας κυριαρχίας, τον τελευταίο χρόνο ζούμε στιγμές πρωτοφανείς για το εργατικό κίνημα και βιώνουμε αλλαγές ραγδαίες και  σαρωτικές.
Ø  Βλέπουμε αγώνες δεκαετιών του εργατικού κινήματος να διαγράφονται μεμιάς από τις σελίδες της ιστορίας του τόπου μας.
Ø  Ζούμε την τραγική πραγματικότητα που θέλει το σύνολο των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων, που οι εργαζόμενοι κέρδισαν με πολύχρονες θυσίες και πολλές φορές με αίμα, να εξανεμίζονται.
Ø  Είναι τέτοια η σφοδρότητα της επίθεσης που δέχονται τα εργασιακά  και τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα που η  νέα κατάσταση, όπως διαμορφώθηκε, μας έχει γυρίσει πολύ πίσω.
Δυστυχώς τίποτα δεν έχει αλλάξει. Την κρίση για μία ακόμα φορά, την πληρώνουν αυτοί που ΔΕΝ μπορούν να κλέψουν, αυτοί που ΔΕΝ μπορούν να κρύψουν, αυτοί που ΔΕΝ έχουν να βγάλουν χρήμα στο εξωτερικό, αυτοί που πληρώνουν τους φόρους τους, αυτοί που εργάζονται σκληρά. Δηλαδή ο κόσμος της μισθωτής εργασίας.
Και αν τα τελευταία χρόνια κατορθώσαμε να βελτιώσουμε το βιοτικό μας επίπεδο χάρη στους αγώνες που δώσαμε, στην αλληλεγγύη που δείξαμε αλλά και μέσα από την ταξική μας συνείδηση, σήμερα βλέπουμε να μας τα παίρνουν πίσω με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. 
    Δυστυχώς τίποτα δεν έχει αλλάξει.
     Το παιχνίδι είναι και  καλά μελετημένο και καλά στημένο. Στις πλάτες μας, στις πλάτες του απλού κόσμου, των εργαζόμενων, των ανέργων, των ανθρώπων του μόχθου.
Ο εργαζόμενος λαός θα πληρώσει την καλοπέραση και τα παιχνίδια των κεφαλαιοκρατών. Οι Έλληνες του κόπου και του μόχθου νοιώθουν ήδη (και μάλιστα πολύ έντονα) την εθνική παρακμή.
Και οι Κυβερνώντες τι λένε;
 Ξεκίνησαν πριν από μερικά χρόνια με το ¨σεμνά και ταπεινά¨ για να καταλήξουν στο ¨ό,τι είναι νόμιμο, είναι και ηθικό¨.
 Ακολούθησαν αυτοί που μας έλεγαν πως ¨λεφτά υπάρχουν¨ και γύρισαν από τις Βρυξέλλες για να ανακαλύψουν πως τα λεφτά τα έχει ο κόσμος της μισθωτής εργασίας.
Σε ότι έχει να κάνει με τη ΔΕΗ, δυστυχώς βρισκόμαστε σε εκείνο το σημείο όπου από τη μεγαλύτερη Βιομηχανική Επιχείρηση της χώρας (τίτλο που κράτησε επάξια για παραπάνω από 50 χρόνια) φθάσαμε σήμερα να μιλάμε για μία επιχείρηση που απαξιώνεται καθημερινά και έχει μπει στο στόχαστρο με την επιδίωξη να Ξεπουληθεί και να χαριστεί στους ιδιώτες.
Το ασφαλιστικό μας σύστημα όχι απλά ξεθεμελιώνεται, αλλά ξεριζώνεται λυσσαλέα και αδυσώπητα. Οι ασφαλισμένοι μας, δεν είναι καθόλου υπερβολικό να πούμε πως βρίσκονται
 σε απόγνωση, καθώς αυτή την ώρα στερούνται βασικών υπηρεσιών ιατρικής και φαρμακευτικής περίθαλψης, για να μη μιλήσουμε για τις συντάξεις και τα εφάπαξ που καθυστερούν για περισσότερο από 1,5 χρόνο.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι.
 Παράλληλα, το Γενικό μας Συμβούλιο  πραγματοποιείται και σε μια περίοδο ριζικών αλλαγών στην Ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας μετά την εμφάνιση και άλλων παικτών στον κλάδο. Οι αλλαγές αυτές έχουν δημιουργήσει ένα νέο περιβάλλον, εχθρικό για την Επιχείρηση.
Πιο συγκεκριμένα
Μετά και την ψήφιση από τη Βουλή του «εφαρμοστικού νόμου (3986/2011) του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015», όπου για τη ΔΕΗ στο τρίτο τρίμηνο του 2012  προβλέπεται «διάθεση έως 17% των μετοχών σε ιδιώτες επενδυτές μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών ή πώληση περιουσιακών στοιχείων, με την παράλληλη διατήρηση του ελέγχου επί της διοίκησής της» -ως περιουσιακά στοιχεία εννοούνται μονάδες ηλεκτροπαραγωγής- αντιλαμβανόμαστε όλοι μας πλήρως την  κρισιμότητα των καταστάσεων.
Τελικά έχει το κυβερνητικό επιτελείο αποφασίσει τι θα πράξει  με την πιο υγιή και κερδοφόρα επιχείρησης του Ελληνικού Δημοσίου; Θα πουλήσει  το 17 % των μετοχών της  μέσω χρηματιστηρίου (με την τιμή της μετοχής να διολισθαίνει καθημερινά και να αποτιμάται στο 0,2 της λογιστικής της αξίας όταν για αντίστοιχες εταιρίες στην Ευρώπη η τιμή της μετοχής τους αποτιμάται στο 1.7 της λογιστικής τους αξίας ή θα επιλέξει τον στρατηγικό επενδυτή ο οποίος θα έχει και την απόλυτη κυριαρχία στην επιχείρηση) ή θα εφαρμόσει το ¨εναλλακτικό σενάριο¨ της πώλησης μονάδων ηλεκτροπαραγωγής; Ή θα κάνει και τα δύο;  Πόσο ταυτίζεται η πώληση περιουσιακών στοιχείων της Επιχείρησης, με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόσβαση ιδιωτών στην λιγνιτική παραγωγή;
Τι σας  απάντησε  κύριε Υπουργέ η Κομισιόν στην κοινή σας επιστολή, με το  ΥΠΕΚΑ (στις αρχές του χρόνου) για το εν λόγο θέμα; Αληθεύουν τα δημοσιεύματα που θέλουν την κομισιόν να αδιαφορεί για τον τρόπο που θα αποπληρώσει η χώρα μας το χρέος προς τους δανειστές μας που σχετίζεται άμεσα με τις αποκρατικοποιήσεις ενώ μας υποχρεώνει να  προχωρήσουμε σε διάθεση λιγνιτικής παραγωγής σε ιδιώτες ανταγωνιστές διαχωρίζοντας τα δύο θέματα  και αν ναι, σε τι ποσοστό και με ποιόν τρόπο;
Είναι γνωστό ότι ενώ πέρασαν 10 χρόνια και 3 κυβερνήσεις  δε κατέστη δυνατόν, ακόμα, να παραχωρηθούν δικαιώματα εκμετάλλευσης λιγνιτικών κοιτασμάτων  σε τρίτους πλην της ΔΕΗ. Είναι επίσης γνωστό ότι ενώ το 2008  είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία του διαγωνισμού παραχώρησης δικαιωμάτων εκμετάλλευσης του δημόσιου  ορυχείου της Βεύης, ο πρώην Υπουργός Ανάπτυξης κ. Σιούφας επέλεξε να  ακυρώσει τον διαγωνισμό παρά το γεγονός ότι το τίμημα της μίσθωσης ήταν προς το συμφέρον του Ελληνικού Δημοσίου.
Είναι επίσης γνωστό ότι μετά την προσφυγή ιδιωτών, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, κατά του Ελληνικού Δημοσίου η Ελληνική Δημοκρατία  -με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του Μαρτίου του 2008- δεσμεύτηκε να παραχωρήσει τα δικαιώματα εκμετάλλευσης των λιγνιτικών κοιτασμάτων Δράμας, Ελασσόνας, Βεγόρας και Βεύης μέσω διαγωνισμών σε άλλες επιχειρήσεις πλην της ΔΕΗ, εκτός εάν δεν υποβληθεί άλλη αξιόπιστη προσφορά. Ακριβώς το ίδιο ορίζει και η απόφαση  του Αυγούστου του 2009  θέτοντας χρονοδιάγραμμα υλοποίησης 12 μηνών εκτός εάν λόγω απρόβλεπτων περιστάσεων, που δε μπορεί να ελέγξει η Ελληνική Δημοκρατία, ζητήσει παράταση των αντίστοιχων ημερομηνιών.
Ποιοι λόγοι κύριε Υπουργέ οδήγησαν την  Κυβέρνηση και η προκάτοχός σας ενημέρωσε  με Επιστολή της την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι η Κυβέρνηση δεν προτίθεται να ανοίξει άλλα ορυχεία πλην της Βεύης και προτείνει να δώσει στους ανταγωνιστές της ΔΕΗ πρόσβαση στο 40% των υπαρχουσών λιγνιτικών μονάδων και σε όσες θα δημιουργηθούν στο μέλλον.  
Υπάρχει  κύριε υπουργέ συγκεκριμένη  οδηγία που να καθορίζει το ποσοστό αυτό χωρίς να λαμβάνει υπόψη σημαντικές παραμέτρους;
 Ας υποθέσουμε ότι η Κυβέρνηση αποφασίζει να πουλήσει τον ΑΗΣ Άγιου Δημήτριου. Με δεδομένο την ιδιαιτερότητα του σταθμού αυτού  και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του  (π.χ βαθμός απόδοσης, χρόνος απόσυρσης κλπ) συγκρινόμενος με τους άλλους για τους οποίους η οδηγία IPPC για τους βιομηχανικούς ρύπους θέτει τους γνωστούς περιορισμούς, είναι προφανές ότι δε θα έχει πωληθεί  μόνο το  40% των λιγντικών μονάδων  αλλά θα έχει πωληθεί πολύ μεγαλύτερο ποσοστό. Το ίδιο θα ισχύει και με τα λιγντικά κοιτάσματα αφού υπάρχει διαφορετική σχέση εκμετάλλευσης και διαφορετική θερμογόνος δύναμη.
Γιατί η Κυβέρνηση δεν περιμένει την απόφαση του Ε. Δικαστηρίου μετά την προσφυγή της ΔΕΗ, κατά των αποφάσεων της Επιτροπής, του Μαρτίου του 2008 και του Αυγούστου του 2009 έτσι ώστε να δούμε ποιο είναι το ποσοστό που θα πρέπει να παραχωρηθεί;
Γιατί τόση βιασύνη; Γιατί τόση  πίεση να παραχωρηθούν μεγάλα ποσοστά λιγνιτικής ισχύος στους ιδιώτες; Γιατί τόσες αδικαιολόγητες και επιπόλαιες κινήσεις που οδηγούν στο να χαριστεί στους ιδιώτες η μεγαλύτερη βιομηχανική επιχείρηση της χώρας, δημιούργημα του Ελληνικού λαού. Αλήθεια, ποιος ιδιώτης –για να έχει πρόσβαση στην λιγνιτική και υδροηλεκτρική παραγωγή- θα μπορούσε να κατασκευάσει ένα συγκρότημα φραγμάτων όπως ο Αλιάκμονας ή ο Αχελώος ή να κατασκευάσει έναν ΑΗΣ όπως ο Άγιος Δημήτριος, να μετεγκαταστήσει 3 οικισμούς με περισσότερους από 3000 κατοίκους και να απαλλοτριώσει δεκάδες χιλιάδες στρέμματα  προκειμένου να προχωρήσει η διάνοιξη ενός Ορυχείου που θα τροφοδοτήσει τον Σταθμό;
Κύριε Υπουργέ
Το γεγονός ότι εντείνονται τα σενάρια περί πώλησης μονάδων αποδεικνύουν ότι δεν ευδοκίμησαν οι άλλες ισοδύναμες λύσεις όπως πχ τα Swaps, ή η  διάθεση-ενοικίαση λιγνιτικής  ισχύος στο κόστος, (σενάριο που αποδεδειγμένα μετατρέπει την επιχείρηση σε ζημιογόνα).  Επιπρόσθετα δημιουργούν ασάφεια, πλείστα ερωτηματικά, και ανησυχία αφού τα όποια αποτελέσματα των όσων εφαρμοστούν θα έχουν, πρωτίστως, αρνητικές επιπτώσεις στην περιοχή μας. Εύλογο βέβαια είναι και  το ερώτημα γιατί τα σενάρια αυτά να αφορούν αποκλειστικά στην περιοχή μας.
Σκεφθείτε τι θα συμβεί στην επιχείρηση και την περιοχή σε 6 χρόνια από τώρα όταν εδώ θα λειτουργεί μόνο ο ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου 5 και η Μελίτη 1.  
  Σε ότι έχει να κάνει με τις επιπτώσεις αυτές, ενδεικτικά αναφέρω:
      Απώλεια θέσεων εργασίας
      Απώλεια περιουσιακών στοιχείων των εργαζόμενων που είναι ενσωματωμένα στην περιουσία της Επιχείρησης
      Ανατροπή εργασιακών σχέσεων
      Απώλεια εδαφών
      Μείωση του Τέλους Ανάπτυξης Βιομηχανικών Περιοχών Παραγωγής Ρεύματος (ευρύτερα γνωστό ως Τοπικός Πόρος Ανάπτυξης)
      Απώλεια του κριτηρίου της εντοπιότητας.
      Έλλειψη θερμικής ενέργειας για τις τηλεθερμάνσεις των πόλεων.
Το άλλο ερώτημα που τίθεται είναι εάν οι επίδοξοι επενδυτές – ανταγωνιστές της ΔΕΗ θέλουν τις μονάδες για να τις λειτουργήσουν ή για να τις έχουν κλειστές προκειμένου να κερδοσκοπούν από την ΟΤΣ (Οριακή Τιμή Συστήματος).
Να δούμε όμως στο σημείο αυτό και το κομμάτι που αφορά αυτή καθ΄ αυτήν την Επιχείρηση.
Κύριε Πρόεδρε και Διευθύνοντα Σύμβουλε
Πρόσφατα είχαμε την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων για το πρώτο εξάμηνο του 2011, αποτελέσματα  που καταγράφουν συντριπτική  μείωση των κερδών της επιχείρησης κατά 26,5% και αν σε αυτό συνυπολογίσει κανείς τη μείωση των δαπανών μισθοδοσίας κατά 375 εκατομμύρια  ευρώ έναντι του 2009  ή  κατά 125 το 2010 που επιβλήθηκε στους εργαζομένους μετά τη ψήφιση των Νόμων 3833 και 3845/10   γίνεται απολύτως αντιληπτό ότι πλέον μιλάμε για μία επιχείρηση που δεν έχει καμία προοπτική οικονομικής ανάτασης. Είναι καιρός κύριε πρόεδρε η επιχείρηση να εισπράξει τα 750 εκ. ευρώ από τους οφειλέτες. Δεν είναι δυνατόν κάποιοι καταναλωτές να φεσώνουν την επιχείρηση και με μοναδική ευκολία να αλλάζουν πάροχο  χωρίς κανένα κόστος.  Τα οικονομικά αποτελέσματα της επιχείρησης σαφέστατα επηρεάζουν το επενδυτικό της πρόγραμμα  από το οποίο εξαρτάται απόλυτα η κατασκευή της μονάδας «Πτολεμαΐδα V» και της «Μελίτη ΙΙ» εκτός κι αν αυτές ενταχθούν στη διαπραγμάτευση περί παραχώρησης λιγνιτικής ισχύος και γίνουν με κοινοπρακτικά σχήματα με τα οποία διαφωνούμε κάθετα.
 Σα να μην έφθαναν όλα αυτά με την  σημερινή, δυσμενή, οικονομική κατάσταση της επιχείρησης ελλοχεύει ο κίνδυνος, για τη ΔΕΗ, να μην είναι σε θέση να ανταπεξέλθει στις πάγιες υποχρεώσεις της που μπορεί να σημαίνει, ακόμα και παύση πληρωμών.
Προσλήψεις – ατυχήματα: Δυστυχώς η έλλειψη προσωπικού, η οποία πλέον αποτελεί μία κατάσταση τόσο παρατεταμένη που τα αρνητικά αποτελέσματά της είναι πολύ εμφανή, πολύ ανησυχητικά και δημιουργεί πλείστα προβλήματα, είναι άμεσα συνυφασμένη με τα εργατικά ατυχήματα. Η εντατικοποίηση της εργασίας και  η απώλεια εξειδίκευσης έχουν σαν αποτέλεσμα μία κατάσταση που γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά δηλαδή : συχνά και σοβαρά εργατικά ατυχήματα, μαύρη εργασία, δουλεμπόριο σε έξαρση ενώ το γεγονός ότι δεν υπάρχει προσωπικό να λειτουργήσει τα  μηχανήματα και  να καλύψει καίρια πόστα σημαίνει απώλεια κερδών για την επιχείρηση αφού ο παροπλισμός του εξοπλισμού σημαίνει μείωση της λιγνιτικής παραγωγής.  Αμέσως αμέσως λοιπόν γεννάται το ερώτημα  αν η απώλεια μείωσης λιγνιτικής ισχύος είναι από συνειδητή ως  και εσκεμμένη, προκειμένου να μπορούν να εντάσσονται στο σύστημα μονάδες παραγωγής Η/Ε από εισαγόμενα καύσιμα.
Αγαπητοί συνάδελφοι.
Οι εκτιμήσεις και οι θέσεις μας  στο Σωματείου ¨ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ¨  (που  πολλάκις εκφράσαμε δημόσια με επιστολές και ανακοινώσεις μας) είναι διαχρονικές και αταλάντευτες. Στις εξελίξεις που βιώνουμε και στα όσα μπορούμε να αντιληφθούμε ότι θα συμβούν έχουμε να δώσουμε μία και μόνο απάντηση: ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΗΣ ΑΓΩΝΑΣ.
• Είναι σαφές ότι εξακολουθούμε να επιμένουμε στην εφαρμογή των αποφάσεων του Μάρτη του 2008 και του Αυγούστου του 2009.
• Είναι σαφές ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να διαπραγματευτούμε την πώληση λιγνιτικών μονάδων προς τρίτους. Μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο καταστούμε ξεκάθαρο ότι  ΔΕ πρόκειται να επιτρέψουμε καμία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου για την δημιουργία θυγατρικών στην παραγωγή.
• Είναι σαφές ότι απαιτούμε να προχωρήσει η κατασκευή των μονάδων «Πτολεμαΐδα V» και Μελίτη ΙΙ. Να προχωρήσει η διαδικασία διάνοιξης των ορυχείων και φυσικά να προχωρήσει η διαδικασία των μετεγκαταστάσεων.
• Είναι σαφές ότι απαιτούμε να υλοποιηθεί στο σύνολό του το Επενδυτικό Πρόγραμμα  της ΔΕΗ για:
Την βιωσιμότητα της Επιχείρησης
        Την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής.
Για όλους αυτούς τους λόγους ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ δεν πρόκειται να συμβιβαστεί και να αποδεχθεί τίποτα διαφορετικό από τα αυτονόητα. Ήδη καθ΄όλη τη διάρκεια του περασμένου έτους αναπτύξαμε μία δραστηριότητα η οποία κατά γενική ομολογία επιτρέπει ένα θετικό απολογισμό και που φυσικά ανεβάζει ακόμα πιο ψηλά τον πήχη της διεκδίκησης.

Πιο συγκεκριμένα:
  • Στις 24 και 45 Ιουνίου 2010 ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ πραγματοποιεί τις εργασίες του Γενικού Συμβουλίου/ Ημερίδας (παρουσία του Ευρωβουλευτή κ. Σκυλακάκη) με θέμα «Οδηγία IPPC για τους Βιομηχανικούς ρύπους και οι επιπτώσεις στην Ηλεκτροπαραγωγή της Δ. Μακεδονίας» εργασίες κατά γενική ομολογία επιτυχημένες αφού κατάφεραν να στείλουν τα πολλαπλά μηνύματα που θέλαμε.
  • Σε ρόλο πρωταγωνιστή βρήκαν τον ΣΠΑΡΤΑΚΟ οι κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν  στην Αθήνα από ΓΕΝΟΠ και ΓΣΕΕ στα τέλη του Ιουνίου του 2010. Στις 30 του ίδιου μήνα ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ καταλαμβάνει τα γραφεία του ΤΑΥΤΕΚΩ σε μία προσπάθεια να αρθούν οι προκλητικές κωλυσιεργίες και να λειτουργήσει η κατασκήνωση στο Υδρίλι.
  • 1η Ιουλίου και η  Τράπεζα Αίματος του ¨ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ¨ διοργανώνει μία ακόμα επιτυχημένη εκδήλωση εθελοντικής αιμοδοσίας στον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου, σε συνεργασία με το Νοσοκομείο Γρεβενών.
  • Στις 6 Ιουλίου με επιστολή μας προς τον Πρόεδρο της επιχείρησης με θέμα το «Ανώτατο Όριο Αποδοχών» όπου ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ μετά από την έντονη απαίτηση των εργαζομένων που εκπροσωπεί, καλούσε τον Πρόεδρο να δώσει άμεσα λύση επιφυλασσόμενο για οποιοδήποτε νόμιμο δικαίωμά του.
  • Στις 7/7 με Δελτίο Τύπου ενημερώναμε ότι ψηφίστηκε από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου η οδηγία IPPC με την επισήμανση ότι «Η νέα οδηγία, δίνει ανάσα ζωής στις παλαιές λιγνιτικές μονάδες του Ενεργειακού Λεκανοπεδίου, αφού δίνεται πλέον η δυνατότητα να ενταχθούν σε καθεστώς Περιορισμένης Λειτουργίας από τη 1.1.2016 για 17.500 ώρες έως το 2023 και η κατάθεση του Μεταβατικού Εθνικού Σχεδίου Μείωσης Εκπομπών (ΜΕΣΜΕ) να γίνει έως 30.6.2020»
  • Οι «Περικοπές Μισθοδοσίας» αποτέλεσαν το θέμα Ανακοίνωσης που εξέδωσε το Συνδικάτο στις 13 Ιουλίου. Επρόκειτο για την ανακοίνωση που είχε βγει στη δημοσιότητα από το Μάιο και που στη νέα της μορφή περιελάμβανε τη διαμόρφωση των μισθολογικών κλιμακίων.
  • Την ίδια ημέρα με αναλυτική και έγκυρη ανακοίνωση δίδαμε με λεπτομέρειες τις αλλαγές για τον ασφαλιστικό νόμο
  • Στις 15/7 με επιστολή μας στον Πρόεδρο του τότε Νομαρχιακού Συμβουλίου, που επρόκειτο να  γνωμοδοτήσει για την έγκριση της Μ.Π.Ε. του Λιγνιτωρυχείου Πτολεμαΐδας,  ζητούσαμε την αναβολή «της λήψης Απόφασης για το εγγύς μέλλον» εξαιτίας της απουσίας του Προεδρείου του Σωματείου Σπάρτακος, με αφορμή την έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΓΕΝΟΠ Δ.Ε.Η. στην Αθήνα, σχετικά με την Οδηγία 72/09 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Την ίδια ημέρα με Δελτίο Τύπου, Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ ενημέρωνε τους συναδέλφους ότι «από σήμερα 15/7/2010 τα Ασφαλιστικά (ΠΕΚΑ) της ΔΕΗ, ξεκίνησαν να πληρώνουν κανονικά τις ιατροφαρμακευτικές δαπάνες των ασφαλισμένων».
  • Στην συνεδρίαση του Διοικητικού μας Συμβουλίου στις 20 Ιουλίου ο Σπάρτακος αποφασίζει να ξεκινήσει έναν μαραθώνιο ενημέρωσης «ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ – ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ – ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ»
  • Οι περικοπές μισθοδοσίας, το ανώτατο Όριο Αποδοχών (πλαφόν), η πορεία των προσλήψεων από τους διαγωνισμούς που είναι σε εξέλιξη και η ανάγκη υπογραφής νέας ΕΣΣΕ ήταν τα σημαντικότερα εκ των θεμάτων που  συζητήθηκαν κατά την διάρκεια της ουσιαστικής και εποικοδομητικής συνάντησης που είχε το προεδρείο του Συνδικάτου ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ στην Αθήνα, την Παρασκευή 16.07.2010, με τον Γενικό Διευθυντή Ανθρωπίνων Πόρων κ. Γιώργο Τριανταφύλλη.
  • 21 Ιουλίου και ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ εκδίδει μία ακόμα επιστολή (προς την εφημερίδα ΕΘΝΟΣ) σε μία προσπάθεια να καταστείλει την παραπληροφόρηση αυτή τη φορά για το θέμα του ασφαλιστικού μας.
  • Την ίδια μέρα ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ σε μία ακόμα κινητοποίησή του –και έπειτα από καταγγελίες εργαζόμενων - ¨ξήλωσε¨  το σύστημα (GPS) παρακολούθησης της λειτουργίας μέσα στα ορυχεία.
  • Την αποκατάσταση των βλαβών στην παλαιά Εθνική Οδό Πτολεμαΐδας Κοζάνης ζητούσε στις 23/7 ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ από τον τότε Νομάρχη Κοζάνης Γ. Δακή επισημαίνοντας την επικινδυνότητα του δρόμου.
  • Την άμεση επίλυση του προβλήματος που δημιουργήθηκε με το ανώτατο όριο αποδοχών ζητούσε στις 23 Ιουλίου ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ από τη ΔΕΗ Α.Ε με εξώδικη δήλωσή του.
  • Στις 26 Ιουλίου ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ βγάζει ένα από τα πρώτα δελτία/απάντηση στα σενάρια  που αφορούσαν στην πώληση λιγνιτικών μονάδων με την επισήμανση ότι «ΟΙ ΛΙΝΤΙΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΔΕΝ ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ
ΚΑΘΕ ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΠΩΛΗΣΗ ΤΟΥΣ ΘΑ ΣΥΝΟΔΕΥΕΤΕΙ ΑΠΟ ΣΘΕΝΑΡΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΜΑΣ ΑΝΕΥ, ΚΑΜΙΑΣ, ΥΠΟΧΩΡΗΣΗΣ»
  • Με Δελτίο Τύπου στα τέλη Ιουλίου ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ καλούσε τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στις ενημερωτικές συναντήσεις που θα πραγματοποιούσε σε χώρους σε όλο το Ενεργειακό Λεκανοπέδιο και θέματα «Ασφαλιστικό – Νέος νόμος», «Περικοπές μισθοδοσίας (πλαφόν)», «Διαχωρισμός – οδηγία 72/2009», «πορεία της επιχείρησης».
  • Με επιστολή του προς τον Γενικό Διευθυντή Παραγωγής στις 3/8  και θέμα «Ασφαλής λειτουργία των μονάδων», ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ  καλούσε τον κ. Κοπανάκη «να κάνετε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, έτσι ώστε να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα και να συνεχιστεί ομαλά η λειτουργία των Μονάδων».
  • Στις 12 Αυγούστου 2010 Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ επανέρχεται με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της ΔΕΗ στο θέμα της ασφαλούς λειτουργίας του Ορυχείου Μαυροπηγής και της εξορυκτικής δραστηριότητας απαιτώντας παρέμβαση των υπευθύνων και επίλυση του ζητήματος. Έξι  ημέρες αργότερα με επιστολή προς τον Επιθεωρητή Μεταλλείων Β. Ελλάδος και θέμα αυτής «Μεταλλευτικές παραβάσεις στο Ορυχείο Μαυροπηγής», Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ καλούσε την Ε.Μ.Β.Ε  για έλεγχο –  αυτοψία, προκειμένου να αποφευχθούν πιθανά ατυχήματα.  
  • «Η ζωή δεν είναι πρόβα. Η κάθε μέρα είναι πρεμιέρα.» ήταν το μήνυμα της ανακοίνωσης που εξέδωσε η επιτροπή υγιεινής και ασφάλειας του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ στις 19 Αυγούστου με αφορμή ένα ακόμα εργατικό ατύχημα.
  • Στις 7/9 συνεδριάζει το Δ.Σ του σωματείου όπου αποφασίζεται η μαζική συμμετοχή του σωματείου στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης ενάντια στην αδιέξοδη κυβερνητική πολιτική.
  • Την Τετάρτη 8/9 ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ ανακοινώνει ότι αναβάλει την ημερίδα και την συναυλία που είχε προγραμματίσει το σωματείο καθώς η έλευση του Υπουργού Γ. Παπακωνσταντίνου ανέτρεψε τον αρχικό σχεδιασμό. Το σωματείο αποφάσισε να πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στο χώρο που θα μιλούσε ο Υπουργός, ενάντια στις περικοπές μισθών και τα μέτρα της κυβέρνησης.
  • Με μεγάλη επιτυχία, την Κυριακή 12/9 ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ διοργανώνει τις «Μνήμες Λιγνίτη 2011» που χαρακτηρίστηκε από την αθρόα συμμετοχή αθλητών και την αρτιότητα της διοργάνωσης.
  • Με Δελτίο Τύπου στις 13 Σεπτεμβρίου ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ καυτηριάζει την αδυναμία του Υπουργού Γ. Παπακωνσταντίνου να φέρει σε πέρας τον προγραμματισμό της ομιλίας του στην Κοζάνη που τελικά ματαιώθηκε εξαιτίας του μαζικού και δυναμικού συλλαλητηρίου που διοργάνωσε ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ.
  •  Στις 17/9 συνδικαλιστικά στελέχη του Σωματείου ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ παρεμβαίνουν και διαμαρτύρονται για το κλείσιμο της καρδιολογικής κλινικής στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης.
  • Τις προτάσεις του Σωματείου για τη νέα ΕΣΣΕ καταθέτει στις 19/9 ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ με επιστολή του προς τη ΓΕΝΟΠ.
  • Μία εφ΄όλης της ύλης συνέντευξη τύπου παραχωρεί ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ στις 29/9, στους εκπροσώπους των τοπικών ΜΜΕ
  • «Πρόγραμμα τροφοδοσίας και απόσυρσης μονάδων του ΛΚΔΜ» ήταν το θέμα της επιστολής του σωματείου που απεστάλη  προς τον κ.Ζερβό στις 29/9.
  • Τον Οκτώβριο πραγματοποιούνται οι εργασίες του Γενικού Συμβουλίου της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ τις οποίες παρακολούθησαν τα στελέχη του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ και παρενέβησαν με ομιλίες και τοποθετήσεις.
  • Στις 12/10 το Προεδρείο του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ επισκέπτεται τον νέο πρόεδρο του ΤΑΥΤΕΚΩ από τον οποίο και αποσπά τη δέσμευση ότι δρομολογούνται οι πληρωμές προς τα ΠΕΚΑ.
  • Παλαιά και επικίνδυνα οχήματα αποσύρει ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ από τους χώρους εργασίας της ΔΕΗ μέσα από μία ακόμα δράση που πραγματοποίησε στις 13 Οκτωβρίου του 2010.
  • 21/10 και ο υποψήφιος Δήμαρχος Κοζάνης επισκέπτεται τα γραφεία του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ όπου γίνεται ενημέρωση από το Προεδρείο και αναπτύσσεται κουβέντα γύρω από τα θέματα της Ενέργειας που αφορούν κυρίως στην περιοχή.
  • «οι παρακρατήσεις δεδουλευμένων στην μισθοδοσία από τη ΔΕΗ κατ’ εντολή της κυβέρνησης, είναι πράξεις που δεν παραγράφονται» ανέφερε σε ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ στην ανακοίνωση τύπου που εξέδωσε στις 2/11 και καλούσε όλους τους εργαζόμενους σε κινητοποιήσεις από το 2ο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου.
  • Εκτιμώντας την σοβαρότητα και το ΕΠΕΙΓΟΝ της κατάστασης που είχε δημιουργηθεί μετά την απαίτηση Τρόϊκας – Κυβέρνησης για εκχώρηση ποσοστού 40% των λιγνιτών και νερών στους ιδιώτες, ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ προχώρησε στις 20/11 σε έκτακτη σύγκλιση του Γενικού του Συμβουλίου.
  • Με επιστολή του στις 18/11 Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ ενημερώνει τον Πρόεδρο του Ν.Σ ότι δε θα παρίσταται στη συνεδρίαση του Ν.Σ για το ζήτημα της εκχώρησης – ενοικίασης μονάδων ΔΕΗ καθώς θα παραβρίσκεται στην κινητοποίηση που είχε προγραμματιστεί κατά τη συνάντηση Τροίκας – Μπιρμπιλη στην Αθήνα η οποία τελικώς και αναβλήθηκε.
  • Στις 19/11 ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ κλείνει συμβολικά το δρόμο Κοζάνης – Πτολεμαϊδας στο ύψος του ΛΚΔΜ ως μία κίνηση διαμαρτυρίας ενάντια στις προθέσεις για πώληση μονάδων και νερών. Για τον ίδιο λόγο ακολουθεί νέα κατάληψη στον Άγιο Δημήτριο αυτή τη φορά, στις 22/11/2011.
  • Την κοινή συνεδρίαση των Καποδιστριακών Δημοτικών Συμβουλίων του Νομού Κοζάνης προτείνει ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ με επιστολή του προς τους Δημάρχους στις 23 Νοεμβρίου ενάντια πάντα στις προθέσεις ξεπουλήματος της ΔΕΗ και σε μία προσπάθεια να οργανωθεί καλύτερα η τοπική κοινωνία.
  • Με κατάληψη του ΛΚΔΜ στις 24/11 τα στελέχη του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ προσπαθούν για μία ακόμα φορά να πιέσουν για να εξευρεθούν λύσεις στα προβλήματα που δημιουργούνται από τη λειτουργία του Ορυχείου Μαυροπηγής.
  • Με δελτία και ανακοινώσεις στις αρχές του μήνα Δεκέμβρη ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ καταθέτει τη δική του θέση και δίνει τα δικά του στοιχεία στο θέμα που απασχόλησε την επικαιρότητα σχετικά με το δάνειο προς την ΓΕΝΟΠ και τις επιχορηγήσεις σωματείων.
  • Με επιστολή προς το Γενικό Διευθυντή Εμπορίας, ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ καταγγέλλει (16/12/2011), ως παράνομη και παράτυπη, την αρπαγή πελατών από την εταιρία Verbund.
  • Με Δελτίο Τύπου στις 29/12 Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ καταγγέλλει ένα ακόμα εργατικό ατύχημα στο βωμό του κέρδους και της αδιαφορίας.
  • Με Ανακοίνωσή του στις αρχές του Γενάρη ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ δίνει διευκρινιστικά στοιχεία για τα εκκαθαριστικά μισθοδοσίας του Δεκέμβρη.
  • Με Δελτίο Τύπου στις 7/1 ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ εναντιώνεται στην προσπάθεια υποβάθμισης του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου με την επισήμανση ότι το επόμενο βήμα μετά την υποβάθμιση θα είναι το λουκέτο.
  • Στις 10/1 συνεδριάζει το Δ.Σ  του σωματείου ενώ στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου γίνεται ένας απολογισμός δράσης και δίδεται το πρόγραμμα δράσης της περιόδου που ακολούθησε.
  • Η «Απόφαση 336/79 Δ.Σ. για καταβολή προσαυξήσεων επί των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, συνεπεία υπερωριών» ήταν το θέμα της επιστολής του σωματείου προς τον Γεν. Διευθυντή Ανθρωπίνων πόρων στις αρχές του Φλεβάρη.
  • Τους νέους συναδέλφους στη Σχολή Εκπαίδευσης στη Φλώρινα ενημέρωναν τα στελέχη του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ στις 9/2/2011.
  • Την Κοινοποίηση των συμβάσεων πρόσληψης του νεοπροσλαμβανόμενου προσωπικού στο ΤΑΥΤΕΚΩ/ΤΕΑΠΑΠ-ΔΕΗ  ζητά με επιστολή του προς τον Διευθυντή Ανθρωπίνων πόρων ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ στις 10/2, προκειμένου οι συνάδελφοι να πάψουν να είναι ανασφάλιστοι.   
  • Την τραγική κατάσταση και εικόνα εγκατάλειψης, της  μεγαλύτερης Βιομηχανικής Επιχείρησης της χώρας περιέγραφε προς την επιστολή του προς τον κ. Ζερβό ο Σπάρτακος στις 16/2/2011 ζητώντας νέες προσλήψεις προσωπικού.
  • Στις 23 Φεβρουαρίου κλιμάκιο του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ βρίσκεται στο συμβούλιο της Ευρώπης συμμετέχοντας στις διαδικασίες προσφυγής της ΓΕΝΟΠ αποσπώντας τα εύσημα για την δραστηριότητα και τη συμμετοχή του σε τέτοιου είδους δράσεις.
  • Με δελτίο τύπου στις αρχές Μαρτίου ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ για μία ακόμα φορά συγχαίρει τους  άνδρες του υποτομέα φύλαξης των εγκαταστάσεων του ΛΚΔΜ αφού κατόρθωσαν να αποτρέψουν κλοπή από το χώρο του Νοτίου Πεδίου.
  • Την Τρίτη 8/3 ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ καταλαμβάνει και παύει τη λειτουργία του μεγαλύτερου εξορυκτικό μηχάνημα των Βαλκανίων απαιτώντας προσλήψεις, βιωσιμότητα της ΔΕΗ, μείωση της ανεργίας.
  • Με επιστολή του προς τον Περιφερειάρχη στις 10/3, ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ ζητά τη σύγκλιση του Π.Σ με αποκλειστικό θέμα αυτό των προσλήψεων στη ΔΕΗ.
  • Έναν ολόκληρο χρόνο μετά τη Διακήρυξη για την εκτέλεση του έργου ΑΗΣ Πτολεμαΐδας ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ ζητούσε με επιστολή του (11/3/2011) προς τον Πρόεδρο της ΔΕΗ παρακολούθηση του θέματος ώστε να ολοκληρωθούν σύντομα όλες οι διαδικασίες.
  • Στα μέσα του μήνα οι κινητοποιήσεις του σωματείου συνεχίζονται δυναμικά ενάντια στον κυβερνητικό σχεδιασμό.
  • Λίγο μετά τις 20 Μαρτίου ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ με δηλώσεις στελεχών του και συνεντεύξεις δηλώνει ότι θα φρενάρει την κατασκευή του μεγαλύτερου Φωτοβολταϊκού εάν δεν υπογραφεί η σύμβαση για την Πτολεμαΐδα 5.
  • Με δελτίο τύπου στις 23/3 Ο Σπάρτακος στέλνει τελεσίγραφο σχετικά με την αναγκαιότητα διατήρησης του τμήματος επιθεώρησης εργασίας στην Πτολεμαΐδα επαναφέροντας και το αίτημα για τη δημιουργία επιθεώρησης μεταλλείων.
  • Επιστολή με αντικείμενο τα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ και εκτιμήσεις για το που οφείλονται τα αρνητικά πρόσημα αυτών απέστειλε προς τον κ. Ζερβό ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ στις 29/3.
  • Τον ανορθόδοξο τρόπο μετακίνησης εργαζόμενων προς το ορυχείο Καρδιάς  είχε καταγγείλει με επιστολή του προς την κ. Κουρίδου ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ στις 4 Απριλίου
  • Δυναμικό ήταν το παρών που είχε δώσει ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ στις 8/4 στην κατάληψη της ΓΕΝΟΠ στο ΤΑΥΤΕΚΩ προκειμένου ο φορέας ασφάλειας να παύσει να είναι φορέας ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑΣ για τους εργαζόμενους.
  • Στην απόλυτη υιοθέτηση των θέσεων του Σωματείου ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ, όπως αυτές παρουσιάστηκαν  μέσα από τη συζήτηση του θέματος των προσλήψεων στη ΔΕΗ, κατά τη συνεδρίασή του στις 11 Απριλίου, είχε προχωρήσει τότε, το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας.
  • Λίγο πριν τελειώσει ο Απρίλιος ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ με συνεντεύξεις τύπου και δελτία ενισχύει την αρχική του θέση για την ανάγκη παραμονής του 51% της ΔΕΗ στο δημόσιο.
  • Με Δελτίο Τύπου στις 28/4 ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ εκφράζει τη δικαίωσή του στο αίτημα για πληρωμή των ασφαλιστικών δαπανών μέσω τραπέζης επισημαίνοντας ότι επιτέλους μπαίνει ένα τέλος στην ταλαιπωρία των ασφαλισμένων.
  • Με ανοιχτή επιστολή προς τον Πρόεδρο του φαρμακευτικού συλλόγου Κοζάνης, ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ ζητούσε στις 29/4 τη Χορήγηση φαρμάκων προς τους ασφαλισμένους της ΔΕΗ.
  • Την 1η του Μάη ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ τιμά την εργατική Πρωτομαγιά ενώ στις 2 του μήνα συνεδριάζει με θέματα που για μία ακόμα φορά αφορούν στις ραγδαίες εξελίξεις στα θέματα της ενέργειας, στην μετοχοποίηση της ΔΕΗ και στην απεργία της ΓΕΝΟΠ.
  • Στις 4/5 ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ συμμετέχει σε μία ακόμα κατάληψη της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, αυτή τη φορά στον ΑΗΣ Κερατσινίου.
  • Την πρότασή του για δημιουργία φαρμακείων της ΔΕΗ καταθέτει με επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΤΑΥΤΕΚΩ ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ, στις 5/5, σε μία προσπάθεια να επιλυθούν τα προβλήματα των ασφαλισμένων.
  • Την «σύγκλιση έκτακτης, από κοινού, Συνεδρίασης του Π.Σ. με τα Δημοτικά Συμβούλια των Ενεργειακών Δήμων και αποκλειστικό θέμα τη «μετοχοποίηση της ΔΕΗ» ζητούσε ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ στις 10/5 με επιστολή του προς τον κ. Πλακεντά.
  • Την ίδια ημέρα τα γραφεία του Σωματείου επισκέπτεται ο Γραμματέας του Συνασπισμού κ. Βίτσας εκφράζοντας την απόλυτη συμπαράστασή του στον αγώνα των εργαζόμενων.
  • Με αποδέκτη τη Διεύθυνση Εταιρικών Σχέσεων της ΔΕΗ ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ με επιστολή του στις 13/5 επεσήμανε τον άκρως προσβλητικό για τους εργαζόμενους της ΔΕΗ, τρόπο με τον οποίο η επιχείρηση επέλεξε να «ανανεώσει» το site της.
  • Στις 15 του Μάη τα στελέχη του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ παρακολουθούν και συμμετέχουν την ενημερωτική διαδικασία της ΓΕΝΟΠ στην Πτολεμαϊδα.
  • «Η Διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό Σύστημα Μεταφοράς Η/Ε σε βάρος των λιγνιτικών Μονάδων» ήταν το θέμα της επιστολής του Σωματείου (16.5) προς την τότε υπουργό ΠΕΚΑ Τίνα Μπιρμπίλη.
  • Στις 19/5 ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ τιμά τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.
  • Καθολική και δυναμική είναι η συμμετοχή και παρουσία του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ στο συλλαλητήριο της ΓΕΝΟΠ στην Αθήνα στις 25 Μαίου.
  • Την επόμενη ημέρα ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ καταλαμβάνει το Υπουργείο Εργασίας και κατά τη συνάντηση με τον κ. Κουτρουμάνη αποσπά θετικές δεσμεύσεις για το ΤΑΥΤΕΚΩ. Κατά τη διάρκεια της κατάληψης απειλήθηκαν σοβαρά επεισόδια καθώς υπήρξε παρέμβαση των ΜΑΤ
  • Συναδέλφους του από τη Σερβία φιλοξένησε ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ στις 27/5 ανταλλάσσοντας προτάσεις και απόψεις για τα ενεργειακά.
  • Την άμεση απομάκρυνση του Α.Τ.Μ από την είσοδο του ΛΚΔΜ ζητούσε με επιστολή του ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ από την κ. Κουρίδου στις 30/5 επισημαίνοντας ότι η παρουσία του μηχανήματος ανάληψης μετρητών είναι άκρως προκλητική και μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τους εργαζόμενους.
  • Με εθελοντική αιμοδοσία στον ΑΗΣ Καρδιάς τίμησε ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ και το τμήμα αιμοδοσίας του, την Παγκόσμια ημέρα της εθελοντικής αιμοδοσίας. Η τράπεζα αίματος του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ λειτουργεί επί 14 συναπτά έτη.
  • Μαζική η συμμετοχή του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ και  στο συλλαλητήριο της ΓΕΝΟΠ στην Πτολεμαΐδα (19/6) ενάντια στις προθέσεις ξεπουλήματος της ΔΕΗ. Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ συμμετέχοντας στις δράσεις και στην απεργία έδωσε μαζί με τη ΓΕΝΟΠ, τη μητέρα όλων των μαχών υλοποιώντας στο ακέραιο τον προγραμματισμό.
  • Την αποδοχή, από τη ΔΕΗ, των προσφορών για την Πτολεμαΐδα V, χαιρέτιζε με Δελτίο Τύπου του ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ στις 29/6/2011.
  • Την παρέμβαση των υπηρεσιών του Δήμου Εορδαίας ζητούσε ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ με επιστολή του προς την κ. Βρυζίδου στις αρχές Ιουλίου, σχετικά με τη μη προσπελασιμότητας των ΑμΕΑ στο νέο κατάστημα της Εθνικής τράπεζας.
  • Την τελευταία ενημέρωση σχετικά με το θέμα  διεκδίκησης της ανακλιμάκωσης έδινε ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ στους εργαζόμενους με την ανακοίνωσή του στις 12 Ιουλίου.
  • «Η ΔΕΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΙΣΧΥΡΗ & ΚΥΡΙΑΡΧΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΗΣ. Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ» ήταν το μήνυμα που έστελνε ο Φώτης Κουβέλης επισκεπτόμενος τα γραφεία του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ στις 15/7.
  • Απολογισμό του αγώνα που είχε αναπτύξει όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, έκανε ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στις 18/7. Παράλληλα καλούσε, για πρώτη φορά επισήμως, τον κ. Παπακωνσταντίνου να είναι εισηγητής ημερίδας που προγραμμάτιζε.
  • «Η Παραχώρηση δικαιωμάτων εκμετάλλευσης λιγνίτη σε ιδιώτες – οι εξελίξεις στη ΔΕΗ Α.Ε. μετά τη ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου» ήταν το θέμα της επιστολής προς τον κ. Παπακωνσταντίνου μέσα από την οποία το σωματείου τον καλούσε και γραπτώς να είναι ο βασικός ομιλητής ημερίδας με θέμα, το θέμα της εν λόγω επιστολής.
  • «Το ωράριο εργασίας του προσωπικού της Επιχείρησης» ήταν το θέμα της επιστολής του Σωματείου προς τον Γενικό Διευθυντή Ανθρωπίνων Πόρων που του απέστειλε το Σωματείο στις 22/7/2011.
  • «Η Παρακράτηση εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων από 1.8.2011» ήταν το θέμα της επιστολή προς τον κ. Κουτρουμάνη με ημερομηνία την 25η Ιουλίου με το αίτημα, προς τον κ. Υπουργό, να γίνουν οι σχετικές ρυθμίσεις.
  • «Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της Ανεργίας» ήταν το θέμα της επιστολής του σωματείου προς τον Πρόεδρο Αρθούρο Ζερβό, στις 28 Ιουλίου.
  • «Η αύξηση του ποσού συμμετοχής της ΔΕΗ προς τους μισθωτούς των οποίων τα παιδιά φιλοξενούνται σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς» ήταν το θέμα της ανακοίνωσης του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ στις 29/7.
  • «Περικοπή των προσαυξήσεων της 336/79  απόφασης του Δ/Σ στους μισθωτούς της Επιχείρησης μετά την εφαρμογή του νόμου 3845» αποτέλεσε το θέμα της επιστολής μας προς τον Γ.Δ.Α.Π κ. Τριανταφύλλη στις 5 Αυγούστου.
  • Στις 9/8 ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ προκηρύσσει τον 3ο αγώνα δρόμου ¨Μνήμες Λιγνίτη 2011».
  • Η μεγάλη φωτιά στον ΑΗΣ Καρδιάς τα ξημερώματα της 10ης Αυγούστου αποδεικνύουν για μία ακόμα φορά την αδιαφορία των υπευθύνων όπως είχε επισημάνει χαρακτηριστικά σε δελτίο τύπου του ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ.
  • Το θέμα της ασφαλούς τροφοδοσίας του ΑΗΣ Μελίτης επαναφέρει ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ με σχετική επιστολή του προς τον κ. Ζερβό στις 16 Αυγούστου.
  • Μία ανάσα ζωής δίνει στους ασφαλισμένους της ΔΕΗ ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ στις 24/8 όταν παραδίδει στο ΠΕΚΑ Πτολεμαϊδας τα υλικά που είχε προμηθευτεί προκειμένου να επαναλειτουργήσει το μικροβιολογικό και να εξυπηρετηθούν εκατοντάδες ασφαλισμένοι για τουλάχιστον 2 μήνες.
  • Την επόμενη ημέρα ακολουθεί επιστολή προς τον κ. Κουτρουμάνη και θέμα την χρηματοδότηση, την ελλιπή χρηματοδότηση του ΤΑΥΤΕΚΩ/ΔΕΗ.
  • Η Ντόρα Μπακογιάννη επισκέπτεται το Σωματείο στις 26/8 όπου ενημερώνεται για θέματα που έχουν να κάνουν με την ενέργεια και τις προεκτάσεις τους σε σχέση με τη ΔΕΗ.
  • Την ξεκάθαρη θέση της Κυβέρνησης στα σενάρια που καθημερινά βλέπουν το φως της δημοσιότητας και έχουν να κάνουν με την πώληση της ΔΕΗ ζητά ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ στην ανοιχτή επιστολή του προς τον Γ. Παπακωνσταντίνου, στις 29/8.
  • Με την σύλληψη του Προεδρείου του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ έληξε η κινητοποίηση που πραγματοποίηση το σωματείο στις 29/8 στα διόδια Πολυμύλου ζητώντας εξυγίανση του ασφαλιστικού φορέα της ΔΕΗ ώστε να σταματήσει η ταλαιπωρία και ο εμπαιγμός για χιλιάδες ασφαλισμένους.
  • Τους επιτυχόντες των ΑΕΙ και ΤΕΙ συνεχάρη ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ με δελτίο του στις 30 Αυγούστου εξαίροντας τον κόπο και τον αγώνα όσων συμμετείχαν στην διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων.
  • Σε εκλογή νέου Γραμματέα, του Αθανασίου Μάστορα, προχώρησε το Δ.Σ του σωματείου κατά τη συνεδρίασή του στις 2/9. Η αντικατάσταση έγινε εξαιτίας της παραίτησης του Κωνσταντίνου Βασιλειάδη λόγω Συνταξιοδότησης.
Εκτός από τις παραστάσεις του σωματείου ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ, τις κινητοποιήσεις, τις διαδηλώσεις, τις καταλήψεις και την συμμετοχή μας σε δράσεις που οργανώθηκαν από κοινού με άλλους φορείς το Σωματείο μας με Δελτία Τύπου και ανακοινώσεις τίμησε με τον τρόπο τους όλες τις παγκόσμιες ημέρες του έτους (Ναρκωτικά, AIDS, Γενοκτονία, Ημέρα της γυναίκας, Ημέρα των ΑΜΕΑ, Ημέρα κατά του καρκίνου, Ημέρα Περιβάλλοντος, Εθελοντή αιμοδότη κ.ο.κ) ενισχύοντας με τα  μηνύματά του το νόημα αυτών, στην προσπάθεια να συνδράμει με την σειρά του στην επίτευξη των στόχων που τέθηκαν στον εορτασμό της κάθε ημέρας.
  • Λειτουργώντας, αδιάλειπτα, την τράπεζα αίματος του Σωματείου με αιμοδοσίες και ενημερώσεις σχετικά με την εθελοντική προσφορά αίματος, καταφέραμε να ενισχύσουμε την τράπεζα με μονάδες ζωής και να είμαστε σε θέση να καλύψουμε ανάγκες συναδέλφων μας και όχι μόνο. Όπως ήδη γνωρίζετε,  Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ έχει τιμηθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την προσφορά του αυτή.
  • Επιπλέον, στο πολιτιστικό – αθλητικό  πεδίο προσπαθήσαμε πάντα να έχουμε μια παρουσία ουσιαστική όποτε μας ζητήθηκε ή αναλαμβάνοντας οι ίδιοι πρωτοβουλίες. Είναι  μάλιστα χαρακτηριστικό το γεγονός ότι με την διοργάνωση της δράσης ¨Μνήμες λιγνίτη¨ καταφέραμε να δημιουργήσουμε έναν θεσμό που μάλιστα απαιτήθηκε –από την αρχή- από φορείς και πολίτες να τον διατηρήσουμε και να τον ενισχύσουμε στις επόμενες διοργανώσεις. Αυτό και κάναμε και είμαστε καθόλα  έτοιμη για τις «Μνήμες Λιγνίτη 2011».
Όλα τα παραπάνω προγραμματίστηκαν και δρομολογήθηκαν στα πλαίσια των στόχων και των δράσεων του Συνδικάτου μας για τη χρονιά που μας πέρασε..
Σε καμία περίπτωση δε θα ήθελα να παραλείψω μία αναφορά στη συμβολή και άριστη συνεργασία που έχουμε αναπτύξει με τα ΜΜΕ όχι μόνο σε τοπικό αλλά και σε Πανελλήνιο επίπεδο. Οι εκπρόσωποι του τύπου παρακολουθούν στενά τις δράσεις του Σωματείου και τα θέματα της Ενέργειας (που σε καθημερινή βάση δίνουν ειδήσεις), ενημερώνουν με ρεπορτάζ και αφιερώματα, συγκεντρώνουν πληροφορίες, κρίνουν, συγκρίνουν, προβάλλουν τα καλώς και κακώς κείμενα ουσιαστικά ότι περνάμε, το περνάμε μαζί τους.
Θέλω από τούτο εδώ το βήμα να καλέσω, την πολιτειακή ηγεσία της περιοχής, τους φορείς και το σύνολο των εργαζομένων στο ενεργειακό λεκανοπέδιο, να συμπτυχθούμε και να συνεχίσουμε να  προχωράμε μαζί.
Είναι απαραίτητη η συμμετοχή όλων:
Ø  Για να παραμείνει η περιοχή μας Ενεργειακό Κέντρο
Ø  Για να γίνουν οι νέες αντιρρυπαντικές μονάδες
Ø  Για να γίνουν οι επενδύσεις στο περιβάλλον
Ø  Για να ελέγχεται η αγορά εργασίας και να ενισχυθούν οι θεσμοί
Για να ενισχύσουμε την τοπική αγορά. Με λίγα λόγια, για να μπορούμε να έχουμε μέλλον
Κυρίες και κύριοι αγαπητοί συνάδελφοι
Το μέλλον της ΔΕΗ ΑΕ δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους της Επιχείρησης.
Είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το μέλλον της περιοχή.
Κοινή είναι η μοίρα μας
Μαζί θα αντιμετωπίσουμε το αύριο και καλούμαστε να το κάνουμε ΣΗΜΕΡΑ