«Χάι σκορ», στην φετινή εμπορική χρονιά ροδάκινου φαίνεται ότι πέτυχε το Αμύνταιο, με συμβόλαια τα οποία φθάνουν τα 35 λεπτά το κιλό την στιγμή που στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας η μέση τιμή κυμαίνεται στα 25 λεπτά. Επίσης, ιδιαιτέρως καλή τιμή (24 λεπτά/κιλό) απολαμβάνουν οι παραγωγοί του Αμυνταίου και για τα ροδάκινα που χρησιμοποιούνται για χυμοποίηση.
Την ίδια στιγμή η τιμή για τα δεύτερης ποιότητας ροδάκινα που πάνε για χυμοποίηση στις υπόλοιπες ροδακινοπαραγωγικές περιοχές διαμορφώθηκε στα 15 λεπτά.
Πρόσφατα ο ΑγροΤύπος είχε επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της ΕΑΣ Αμυνταίου, κ. Γιώργο Γιαννιτσόπουλο ο οποίος μας ανέφερε: «Εμείς εδώ όλα αυτά τα χρόνια στο Αμύνταιο καταφέραμε κάτι πολύ σημαντικό. Αντί να μειώσουμε την παραγωγή την αυξήσαμε στα 17 εκατ. κιλά (από 7 εκατ. κιλά) και τα επόμενα χρόνια βάση των φυτεύσεων που έχουν γίνει τα τελευταία τρία έτη θα πάμε στα 30 εκατ. κιλά».
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι το 2010 η παραγωγή συμπύρηνων ροδάκινων στη χώρα μας ανήλθε στους 400.000 τόνους και απορροφήθηκε σχεδόν εξολοκλήρου από τη βιομηχανία. Η κονσερβοποιία απορρόφησε περίπου 250.000 τόνους συμπύρηνα ροδάκινα, 90.000 τόνοι περίπου οδηγήθηκαν στη χυμοποίηση άμεσα και 30.000 τόνοι έμμεσα (από την κονσερβοποιία μετά τη διαλογή ως β’ ποιότητας και άρα ακατάλληλο για κομπόστα) και 30.000 τόνοι περίπου πήγαν για κατάψυξη.
agrotypos.gr:03.09.2011