Σελίδες

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Η Σκοπιανή Διασπορά ζητά την άμεση ακύρωση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας

Οι νομικοί οι οποίοι έχουν συμβουλεύσει την κυβέρνηση των Σκοπίων σε σχέση με την αγωγή εναντίον της Ελλάδας ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, θα πρέπει να σχεδιάσουν ένα νομικό συλλογισμό - απόδειξη, ωστόσο, εκείνα τα οποία η κυβέρνηση των Σκοπίων είχε αποδεχθεί ως νόμιμα επιχειρήματα σε αυτή την περίπτωση αποτελούν έλλειψη γνώσης.











Αυτή είναι η κεντρική ιδέα του άρθρου που έγραψε ο Μάργιαν Ποπέσκι (Marjan Popeski), δικηγόρος και ειδικός στο διεθνές δίκαιο, με τίτλο "Η ενδιάμεση συμφωνία είναι λάθος για τη Μακεδονία", στο οποίο διευκρινίζει την ιδέα του ότι τα Σκόπια θα πρέπει να καταθέσουν πρόταση για την ακύρωση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας μεταξύ της πΓΔΜ και την Ελλάδας. Η πρότασή του έχει ήδη κερδίσει την υποστήριξη της Επιτροπής για τον εκδημοκρατισμό της "Μακεδονίας" που εδρεύει στον Καναδά, η οποία ανέπτυξε την πρωτοβουλία να αποδείξει την ευτέλεια της ενδιάμεσης συμφωνίας.


Η επιτροπή δημοσιοποίησε την πρόταση σε τρεις νομοθέτες στο κοινοβούλιο των Σκοπίων αντιπροσωπεύοντας τη Διασπορά και αναμένεται να θέσει επί τάπητος το ζήτημα σε συνεδρίαση της Βουλής.


Ο γεννημένος στην Οχρίδα δικηγόρος υποστηρίζει ότι η ενδιάμεση συμφωνία μεταξύ Σκοπίων και Ελλάδας δεν είναι σύμφωνη με την έννοια του jus cogens της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών, και ως εκ τούτου δεν έχει νόημα (άρθρο 53 της Σύμβασης της Βιέννης για το Δίκαιο στις Συνθήκες). Κατά συνέπεια, το άρθρο 5 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας είναι ένας κανονισμός χωρίς νόημα και ως εκ τούτου, η προσωρινή συναίνεση είναι άκυρη και δεν έχει καμία νομική δράση.


Παραθέτει επίσης αποσπάσματα από τη Σύμβαση της Βιέννης για το Δίκαιο στις Συνθήκες. Η Σύμβαση προβλέπει (άρθρο 53) ότι μια συνθήκη θα είναι άκυρη εάν, κατά τη στιγμή της σύναψής της, έρχεται σε αντίθεση με έναν αυστηρό κανόνα του γενικού διεθνούς δικαίου.


Ο όρος Jus cogens, η κυριολεκτική σημασία του οποίου είναι "επιτακτικός νόμος", είναι ο τεχνικός όρος που δίνεται σε εκείνους τους κανόνες του γενικού διεθνούς δικαίου που υποστήριζονται ως ιεραρχικά ανώτεροι. Η δύναμη ενός κράτους να συνάπτει συνθήκες μειώνεται όταν αντιμετωπίζει ένα υπερεθιμικό κανόνα του διεθνούς δικαίου.


Με λίγα λόγια, η ουσία του άρθρου του Ποπέσκι είναι ότι η Ενδιάμεση Συμφωνία είναι αβάσιμη και δεν έχει καμία νομική δράση και ότι τα Σκόπια δεν χρειάζεται να αλλάξουν τη συνταγματική τους ονομασία.




Τι κρύβεται πίσω από αυτή την πρωτοβουλία;


Υπογράφοντας την Ενδιάμεση Συμφωνία, οι Σκοπιανοί συμφώνησαν στην αλλαγή της ονομασίας του κρατιδίου τους, με αντάλλαγμα την "μακεδονική" ταυτότητα και γλώσσα ως απώτερο σκοπό. Αλίμονο αν υποκύψουμε σε μια τέτοια απαίτηση!


Η Ενδιάμεση Συμφωνία προβλέπει ότι κανένα από τα συμβαλόμενα κράτη δεν θα παραβιάζει την ιστορική κληρονομιά του άλλου, όπως είναι η χρήση του Ήλιου της Βεργίνας, ή η Μακεδονική κληρονομιά των Ελλήνων. Συνεπώς, η αλλαγή στην ονομασία χωρίς αλλαγή στην εθνότητα και τη γλώσσα παραβιάζει το σύνολο της Ενδιάμεσης Συμφωνίας. Για να το πούμε πιο ξεκάθαρα, η αλλαγή του ονόματος της χώρας θα έχει αντίκτυπο και στην γλώσσα και στην εθνότητα, αλλά τα δύο αυτά ζητήματα δεν αποτελούν μέρος των διαπραγματεύσεων.


Αυτό το γνωρίζουν καλά οι πολιτικοί μας γι'αυτό και αρνούνται να εμπλακούν σε συζήτηση περί εθνότητας και γλώσσας, καθώς είναι σύμφυτη με την Συμφωνία. Αν έκαναν κάτι τέτοιο θα όπλιζαν τους Σκοπιανούς με πυρομαχικά τα οποία θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν τις διαπραγματεύσεις με τη συνήθη εθνικιστική εκμετάλλευση του πληθυσμού των Σκοπίων.


Το γεγονός ότι οι δημοσιογράφοι, οι πολιτικοί, η Σκοπιανή Διασπορά δια στόματος Ποπέσκι και λοιποί, δηλώνουν την ανάγκη να προστατεύσουν την εθνότητα και τη γλώσσα σημαίνει ότι έχουν κατανοήσει πλήρως όλα όσα διακυβεύονται. Γι'αυτό και ψάχνουν πλέον τρόπους να ακυρώσουν την Ενδιάμεση Συμφωνία.


Εμείς πάλι, ευχόμαστε να ανακαλέσουν την Συμφωνία καθώς η ανάκληση αυτή θα θέσει σε κίνηση μια σειρά από αρνητικές για τα Σκόπια συνέπειες που θα οδηγήσουν τελικά στην εδαφική υποβάθμιση και την αποσύνθεση του ψευδοκρατιδίου.




MacedoniaHellenicLand.Eu


Read more at: http://www.macedoniahellenicland.eu/content/view/2166/81/lang,el/