Σελίδες

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Οι αλλαγές με το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο


Οι αλλαγες με το ενιαιο μισθολογιο στο Δημοσιο
Σε νέα εποχή λιτότητας εισέρχονται οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα, καθώς από την 1η Οκτωβρίου τίθεται εφαρμογή το ενιαίο μισθολόγιο, το οποίο θα επιφέρει πολλές αλλαγές.
Η κυβέρνηση προσδοκά στη μείωση του μισθολογικού κόστους, από την οποία, σε συνδυασμό με τη μείωση των συντάξεων εκτιμάται ότι θα επιφέρει στα κρατικά ταμεία 3,2 δισ. ευρώ.

Απόρροια του μέτρου είναι η δραματική συρρίκνωση των αποδοχών σχεδόν του συνόλου των εργαζομένων στο Δημόσιο, οι μισθοί των οποίων έχουν ήδη συμπιεσθεί σημαντικά. 

Ο μέσος όρος της μείωσης των αποδοχών στα «ρετιρέ» του Δημοσίου, που καλύπτουν το 10% του συνόλου των εργαζομένων, εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 1.000 ευρώ μηνιαίως, ενώ σε ορισμένες ακραίες περιπτώσεις (0,5%) θα ξεπερνά τα 1.500 ευρώ. Κατά μέσον όρο, πάντως, το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων θα δουν τους μισθούς τους να μειώνονται από 300 ως και 400 ευρώ τον μήνα. 

Συγκεκριμένα: 

Καθιερώνεται ανώτατο όριο αμοιβών στο Δημόσιο και στις ΔΕΚΟ που θα κυμαίνεται γύρω στα 2.700 ευρώ, το οποίο για ορισμένες μόνο κατηγορίες εργαζομένων και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις θα μπορεί να φθάσει και τις 3.000 ευρώ.

Τα μισθολογικά κλιμάκια μειώνονται από 18 που είναι σήμερα σε 11 και «κουμπώνουν» με τους έξι βαθμούς τους οποίους θα έχει το νέο βαθμολόγιο, γεγονός που σημαίνει ότι η ωρίμανση θα χορηγείται κάθε τρία χρόνια.

Στη θέση των καταργούμενων 104 ειδικών επιδομάτων θα χορηγείται το «πριμ παραγωγικότητας». Ωστόσο θα το λαμβάνουν μόνο ή κυρίως οι υπάλληλοι των κατηγοριών πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (ΠΕ) και τεχνολογικής εκπαίδευσης (ΠΕ) και τα διευθυντικά στελέχη. Η χορήγησή του θα γίνεται έπειτα από συμφωνίες για επίτευξη εκ των προτέρων καθορισμένων στόχων και σε βάθος χρόνου.









ΠΗΓΗ: zougla online