1. Σημείο αναφοράς για όλους τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης θεωρούνται τα νέα δεδομένα του «Καλλικράτη» και η διαδικασία μεταφοράς αρμοδιοτήτων και πόρων στα νέα αυτοδιοικητικά όργανα. Ποια τα αποτελέσματα της διαδικασίας αυτής μέχρι στιγμής στο δήμο Κοζάνης;
Ένα χρόνο μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, δέκα μήνες καλλικρατικής λειτουργίας της αυτοδιοίκησης και του νέου δήμου Κοζάνης, η εικόνα της αυτοδιοίκησης δεν είναι αυτή η εικόνα που περιμέναμε οι άνθρωποί της αυτοδιοίκησης, που πιστεύουμε στην αποκέντρωση και στον Καλλικράτη. Δεν είναι η εικόνα που όλοι περιμέναμε να είναι δέκα μήνες μετά. Ειδικά στο ζήτημα μεταφοράς νέων αρμοδιοτήτων και πόρων στα νέα αυτοδιοικητικά όργανα, υπάρχει μια σημαντικότατη υστέρηση. Δεν αρκεί η αναγραφή στον νόμο 3250 του Καλλικράτη, η περιγραφή των νέων αρμοδιοτήτων της Αυτοδιοίκησης, των αρμοδιοτήτων που μεταφέρονται στην τοπική Αυτοδιοίκηση είτε από το κράτος, είτε από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Σήμερα, δέκα μήνες μετά, οι πόροι της Αυτοδιοίκησης συνεχίζουν να είναι πενιχροί, αλλά πιο σημαντικό, μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί η μεταφορά προσωπικού σε κρίσιμους φορείς λειτουργίας της Αυτοδιοίκησης. Δεν είναι δυνατόν, δέκα μήνες μετά, η αυτοδιοίκηση να μην μπορεί να λειτουργήσει στους τομείς της πολεοδομίας, της αγροτικής ανάπτυξης, της πρόνοιας, και μια σειρά άλλων τομέων που μπαίνουν θα πρώτη φορά η τοπική αυτοδιοίκηση, επειδή δεν έχει μεταφερθεί το ανάλογο προσωπικό, από τις πρώην νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις.
Πράγματα τα οποία έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί από τον Δεκέμβριο του 2010, όμως μέχρι σήμερα δεν έχουν υλοποιηθεί, με αποτέλεσμα η λειτουργία της αυτοδιοίκησης, να είναι κολοβή στον τομέα αυτό .
2. Με ποιόν τρόπο αντιμετωπίστηκε στην Κοζάνη η μείωση των πόρων προς την αυτοδιοίκηση για τα επόμενα χρόνια, εν μέσω και της οικονομικής κρίσης; Έγιναν προσπάθειες περιστολής των δαπανών και ποιο ήταν το αποτέλεσμα;
Είναι φυσικό, ότι και στο Δήμο Κοζάνης, αναγκαστήκαμε να προσαρμοστούμε, στη νέα οικονομική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, στη νέα η οικονομική κατάσταση που σχετίζεται με την υποχρηματοδότηση της αυτοδιοίκησης, να προσαρμόσουμε τις επιλογές μας. Έγιναν οι αναγκαίες προσαρμογές σε πολιτικές επιλογές, που δίνουν την δυνατότητα, να λειτουργήσει κάτω από αυτές τις συνθήκες, ο δήμος της Κοζάνης.
Σε ότι αφορά την υλοποίηση έργων , δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα των χρηματοδοτουμένων δράσεων, στην προσπάθεια κάθε νέα πρωτοβουλία που αναλαμβάνεται, να έχει εξασφαλισμένους τους πόρους που απαιτούνται για την υλοποίηση της. Έγινε δραστικός περιορισμός των αυτοχρηματοδοτούμενων δράσεων και ενεργειών, και προσαρμογή τους στις νέες οικονομικές δυνατότητες, που έχει αυτή τη χρονιά η αυτοδιοίκηση. Έγινε περικοπή, όλων των μη παραγωγικών δραστηριοτήτων, ακόμα και δράσεων που σχετίζονταν με την ποιότητα ζωής και την εύρυθμη λειτουργία της πόλης. Αναγκαστήκαμε να τις περιορίσουμε στις απολύτως αναγκαίες, στον βαθμό που δεν θα επηρέαζαν αρνητικά, και δεν θα έκαναν ανέφικτη τη λειτουργία του δήμου. Τέλος, σε μια σειρά από δράσεις, βάλαμε τον εκσυγχρονισμό, τη μηχανοργάνωση, με αποτέλεσμα το προσωπικό που αποδεσμεύτηκε από αυτήν την κατηγορία, να μπορεί να επωφεληθεί, σε παραγωγικές δραστηριότητες. Είναι χαρακτηριστικό, ότι φέτος το 2011, όλο το πολιτιστικό πρόγραμμα του δήμου, προσαρμόστηκε στις οικονομικές δυνατότητες του δήμου. Ακόμα και το κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός του δήμου, η Αποκριά, έγινε με σημαντικές περικοπές του προϋπολογισμού της, χωρίς αυτο να συνεπάγεται ανάλογη μείωση των δραστηριοτήτων. Μία σειρά δραστηριοτήτων που όπως αποδείχτηκε, μπορούν να πραγματοποιηθούν Και με λιγότερους πόρους.
3. Σε ποιο βαθμό έχουν δρομολογηθεί οι αναπτυξιακοί στόχοι της περιοχής σας για τη διατήρηση του ενεργειακού της χαρακτήρα (τι ενεργειακές επενδύσεις προωθήθηκαν) και την ένταξη της περιοχής σε πιο ευνοϊκή ζώνη χρηματοδοτήσεων του νέου αναπτυξιακού νόμου; Τι διαφορετικό και πρωτότυπο προωθήθηκε στον τομέα της αγροτικής οικονομίας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας;
Όπως σωστά επισημάνατε, στρατηγική επιλογή του Δήμου Κοζάνης, αποτελεί η περιοχή μας να διατηρήσει το ενεργειακό της χαρακτήρα. Τη χρονιά που πέρασε, ο Δήμος Κοζάνης μαζί με την υπόλοιπη αυτοδιοίκηση της Δυτικής Μακεδονίας, προεξαρχόντων των ενεργειακών δήμων της περιοχής, μαζί με τους εργαζομένους της ΔΕΗ και άλλους κοινωνικούς φορείς, πρωταγωνίστησαν σε αυτή την διεκδίκηση απέναντι στην κυβέρνηση, στον αγώνα ενάντια στη συρρίκνωση της ΔΕΗ, στον αγώνα ενάντια στον κατακερματισμό της επιχείρησης, στον αγώνα και την προσπάθεια για ολοκληρωμένη και πλήρη η αξιοποίηση των λιγνιτικών κοιτασμάτων της περιοχής. Όχι μονάχα στην κλασική μορφή της ενέργειας.
Αναφορικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας υπήρχαν εξελίξεις στην περιοχή. Ανακοινώθηκαν προς υλοποίηση, το μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο 200mw, που πρόκειται να κατασκευαστεί στην περιοχή μας, και ήδη βρίσκεται κάτω από διαγωνιστική διαδικασία. Στο νόμο για την βιοποικιλότητα, συμπεριλήφθηκε η μετεγκατάσταση της Ακρινής, γεγονός που ενισχύει την προοπτική αξιοποίησης των λιγνιτικών κοιτασμάτων στην περιοχή, ενώ η εξέλιξη στον τομέα της μετεγκατάστασης της Ποντοκώμης είναι μέχρι στιγμής ομαλή . Τη χρονιά που πέρασε, είχαμε τη λειτουργία του μεγάλου αιολικού πάρκου στο Βέρμιο, στα όρια των δήμων Κοζάνης και Βέροιας, ενώ από πλευράς μας ενθαρρύναμε και τη δημιουργία αιολικού πάρκου στο Βούρινο, ενώ το δημοτικό συμβούλιο γνωμοδότησε θετικά για την υλοποίηση της επένδυσης αυτής.
Τέλος μια ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία του δήμου μας, αυτή που αφορά την προετοιμασία για την υποδοχή επενδύσεων πρόγραμμα "ΗΛΙΟΣ", μία προετοιμασία που μας ώθησε να είμαστε ο πρώτος δήμος που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Μανιάτη, να υποδείξουμε σαν αυτοδιοίκηση χώρους, οι οποίοι θα μπορούσαν να αποδεχτούν τέτοιου είδους επενδύσεις. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι η περιοχή της Κοζάνης, έχει σημαντικά πλεονεκτήματα την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών επενδύσεων .
Σε ότι αφορά τον αναπτυξιακό νόμο, είναι γεγονός ότι παρά τη γενικότερη αστάθεια των επενδύσεων που υπήρξαν στην περιοχή, κάναμε παρέμβαση στο στάδιο της διαβούλευσης του νέου αναπτυξιακού νόμου, επιδιώκοντας ο νομός Κοζάνης, η περιοχή της Κοζάνης, να ενταχθεί στην τέταρτη ζώνη κινήτων του αναπτυξιακού νόμου, για να γίνει πιο ελκυστική για επενδύσεις. Γιατί πιστεύουμε ακράδαντα, ότι αυτό είναι μία αναγκαία πρωτοβουλία και προσαρμογή, καθώς η περιοχή μας πλήττεται από επενδυτικό κλίμα, πλήττεται από την ανεργία, και για να υποκαταστήσουμε τη συρρικνούμενη δραστηριότητα της ΔΕΗ στην περιοχή μας, πρέπει να διαμορφώσουμε ένα ελκυστικό περιβάλλον για επενδύσεις.
Στον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης, παρ όλο που κανένα στέλεχος που υπηρετούσε στις υπηρεσίες αγροτικής ανάπτυξης της πρώην νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, δεν μεταφέρθηκε στο δήμο Κοζάνης, ξεκίνησαν οι πρωτοβουλίες μας σε ότι αφορά την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων. Ήδη εκδώσαμε το πρώτο έντυπο που προβάλλει την πατάτα του Πολυμύλου, ένα προϊόν που παράγει επίσης ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες, σε μεγάλο υψόμετρο και όχι ιδιαίτερα γευστικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά . Έχουμε τον κρόκο Κοζάνης που είναι από τα πιο επώνυμα προϊόντα του πρωτογενή τομέα, και το αμέσως επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουμε διαδικασίες πιστοποίησης αγροτικών προϊόντων, και πιο συγκεκριμένα των γαλακτομικών και κτηνοτροφικών προϊόντων που παράγονται στις περιοχές του βερμίου και στις παρυφές του Βούρινου, του μελιού και μια σειρά άλλων γεωκτηνοτροφικών προϊόντων της περιοχής. Είναι εμφανής η κινητικότητα γύρω από τον πρωτογενή τομέα, είναι εμφανής η επιστροφή πολλών ανθρώπων της πόλης, μεσούσης της οικονομικής κρίσης, στον πρωτογενή τομέα, η επιστροφή στην αγροτική γη. Με αυτούς τους ανθρώπους, δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους, θα προσπαθήσουμε να ξεκινήσουμε μια νέα άνοιξη στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή της περιοχής μας.
4. Ποιες συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ανέλαβε ο Δήμος, τον χρόνο που μας πέρασε, για την αντιμετώπιση των σημαντικότερων ζητημάτων της καθημερινότητας του πολίτη και συγκεκριμένα της ρύπανσης του περιβάλλοντος, της αντιμετώπισης της ανεργίας, της ενίσχυσης της απασχόλησης και της τουριστικής ανάπτυξης και της αναστροφής του απαισιόδοξου επιχειρηματικού κλίματος;
Η προστασία του περιβάλλοντος είναι από τα πλέον σημαντικά ζητήματα στο Δήμο Κοζάνης. Θεωρούμε το περιβάλλον ουσιαστικό στοιχείο της ανάπτυξης. Αποτελεί προτεραιότητα για το δήμο μας, γιατί η διάρκεια της λιγνιτικής δραστηριότητας, που είναι παράγοντας υποβάθμισης του, ήδη έχει ξεπεράσει το μισό χρόνο ζωής και πρέπει πλέον σαν περιοχή να μεριμνήσουμε για την ανάδειξη και προστασία του τεράστιου φυσικού αποθέματος που διαθέτουμε. Με την έννοια αυτή, σταθήκαμε δίπλα στις κινητοποιήσεις των κατοίκων της περιοχής, ενώ η τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχει καμία αρμοδιότητα στην προστασία του περιβάλλοντος, προκειμένου τα προβλήματα του περιβάλλοντος που αντιμετωπίζουν, ιδιαίτερα την καλοκαιρινή περίοδο, να έχουν την αντιμετώπιση που πρέπει, και να λαμβάνονται τα μέτρα που πρέπει.
Όμως κι εμείς οι ίδιοι, σαν φορέας υλοποίησης έργων που σχετίζονται με την αστική ρύπανση, συνεχίζουμε την υλοποίηση έργων που σχετίζονται με την επεξεργασία των ακαθάρτων του δήμου μας, υλοποιώντας αυτή την περίοδο δύο έργα επεξεργασίας λύματα, τα οποία θα προστεθούν στους ήδη δύο σταθμούς επεξεργασίας ακαθάρτων του δήμου μας που βρίσκονται σε λειτουργία, προετοιμάζοντας μια αληθινή επένδυση για την περιοχή του Ελλησπόντου. Ήμασταν, είμαστε και θα συνεχίσουμε να είμαστε από τους δήμους που έχουν ένα ιδιαίτερα θετικό το αποτύπωμα στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος, κυρίως λόγω του μεγάλου έργου της τηλεθέρμανσης, το οποίο πέραν της οικονομικής του διάστασης, έχει συμβάλει τα μέγιστα στην προστασία και αναβάθμιση του περιβάλλοντος της περιοχής.
Σε ότι αφορά την ενίσχυση της απασχόλησης και την αντιμετώπιση της ανεργίας, πρέπει να πούμε ότι η αυτοδιοίκηση έχει πολύ μικρές δυνάμεις και λίγες αρμοδιότητες στον τομέα αυτό. Είναι απαραίτητο να σημειωθεί, ότι η τοπική αυτοδιοίκηση συμμετέχει μόνο με το 3% στην διαμόρφωση του ΑΕΠ της πατρίδας μας, όταν σε δυτικοευρωπαϊκές χώρες τα ποσοστά φτάνουν στο 35-37% που, όπως στη Δανία. παρόλα αυτά όμως, με αυτές τις δυνάμεις προσπαθήσαμε να μεγιστοποιήσουμε τα έργα που υλοποιούμε με χρηματοδότηση από το 3ο ΚΠΣ, δημιουργώντας επενδύσεις. Προσπαθήσαμε να ενθαρρύνουμε επενδύσεις ιδιαίτερα στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ προσπαθήσαμε να κινήσουμε μια σειρά από αργούσες ή εν υπνώσει κρατικές δραστηριότητες, όπως το Ξενία Κοζάνης, όπως την ΒΙ.ΠΕ. που μπορούν να προσελκύσουν επενδύσεις, που μπορούν να προσελκύσουν επιχειρηματικό ενδιαφέρον.
Πέραν αυτού, με δημόσιες παρεμβάσεις σε διάφορα φόρα, αναδεικνύουμε, τον κομβικό ρόλο θα έχει η Κοζάνη και η περιοχή, σε σχέση με το σύμπλεγμα της Εγνατίας οδού και των κάθετων αξόνων. Γεγονός που κάνει ιδιαίτερα ελκυστική την προσέγγιση και την προσέλκυση επενδύσεων, που αφορούν τα logistics και το εμπόριο, με τα νοτιοανατολικά Βαλκάνια.
Ταυτόχρονα, αυτό που προσπαθήσαμε ,ιδίως στον τομέα της τουριστικής ανάπτυξης, με δημόσιες παρεμβάσεις αλλά και με έμπρακτες πρωτοβουλίες, όπως είναι η πρωτοβουλία των 5 δημάρχων των παραλίμνιων περιοχών, θέλουμε να αναδείξουμε την τεράστια δυναμική που κρύβει το σύμπλεγμα των 5 λιμνών (Μακροχωρίου, Σφηκιάς, Ασωμάτων, Πολυφύτου, Ιλαρίωνα). Αυτό το σύμπλεγμα των λιμνών που σηματοδοτεί τον δρόμο των αρχαίων Μακεδόνων από την Άνω Μακεδονία προς τη θάλασσα, δίνει μια τεράστια δυναμική στην περιοχή, μαζί με το πλούσιο πολιτιστικό της απόθεμα (την Βεργίνα στην έξοδό της και την Αιανή στο πάνω μέρος) τα αγροτικά προϊόντα, τα γεωλογικά φαινόμενα της περιοχής, τις διατροφικές συνήθειες, τα βυζαντινά μνημεία και έναν τεράστιο φυσικό πλούτο, μπορούν να δώσουν πραγματικά μια νέα ώθηση στην ανάπτυξη της περιοχής.
Ταυτόχρονα, ο πολιτισμός μπορεί να αποτελέσει σημείο αιχμής για τη νέα αναπτυξιακή πορεία του δήμου μας, υλοποιώντας το μεγάλο έργο της ανάδειξης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης, μέσω του οποίου θα αναδειχθεί το τεράστιο πολιτιστικό απόθεμα έντεκα αιώνων που κρύβει στα σπλάχνα της.
Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης, το Λαογραφικό μουσείο Κοζάνης, το Αρχαιολογικό μουσείο Αιανής με τον αρχαιολογικό χώρο, αποτελούν τους τρεις πυλώνες που συμβάλλουν στην αύξηση της επισκεψιμότητας της περιοχής, και αποτελούν ισχυρό πόλο ανάπτυξης. Είναι αυτές οι νέες πρωτοβουλίες, που μπορούν και πρέπει να στηρίξουν την αναστροφή του αναπτυξιακού κλίματος της περιοχής . Δεν είναι οι τομείς εκείνοι που σηματοδοτούν την απεξάρτηση της περιοχής από τον δημόσιο τομέα και τη ΔΕΗ. Είναι οι τομείς εκείνοι που μπορούν να επιφέρουν αναστροφή του επιχειρηματικού κλίματος, είναι οι τομείς εκείνοι που μπορούν να δώσουν την απάντηση, σε μία περιοχή που για χρόνια ήταν ιδιαίτερα εξαρτημένη από το δημόσιο τομέα. Να δώσουν την απάντηση σε μια εποχή που ο δημόσιος τομέας και αναπροσαρμόζεται και αναδιατάσσεται.