Σελίδες

Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

• ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΝΕΟ ΘΕΣΜΟ ΣΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΑΣ : • ΘΕΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΞΑΝΤΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗ, ΔΙΑΦΟΡΟΣ ΤΟΥ ΕΡΩΤΩΝΤΟΣ


-            ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ  ΓΙΑ  ΤΟ  ΒΑΘΕΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΛΑΤΕΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ  ΣΤΗ  ΧΩΡΑ  ΜΑΣ

   ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ  ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ  ΒΟΥΛΗΣ Κ. ΦΙΛΙΠΠΟ ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟ

                         Αξιότιμε  κ. Πρόεδρε





  -  Μέχρι  σήμερα  ο ρόλος  του   Αντιπροσώπου  στο  Ελληνικό Κοινοβούλιο ήταν  ρόλος του ενός.
  -   Πολλά όμως  μπορεί    να  ξεκινήσουν  από  την  ύπαρξη  και  2  υπογραφών:
             του  συντάξαντος  Βουλευτή  και  του  ερωτώντος  Βουλευτή.

       Μέχρι  σήμερα,  η πείρα  των πρώην Βουλευτών, η δυναμικότητα  των  Πολιτευτών  και  η γνώση  των Τεχνοκρατών ήταν  αναγκασμένη  να  περνάει  σιδερόφραχτα  πολιτικά  γραφεία , με  σωματοφύλακες  και πέριξ  ροντβάϊλερς, για να μπεί  σε  γυάλινους  πύργους και σε βαριές  πόρτες, ενόσο   ο ακριβοθώρητος   Αντιπρόσωπος  του λαού , τυχόν  κατείχε  και Υπουργικά  αξιώματα.

    Η λαϊκή  βούληση και το κοινωνικό  ρεφλέξ  εξασθενίζονταν  σε   περίγυρους  κολάκων.
   Η  φρεσκάδα  της  συνεχώς  ανανεούμενης  λαικής  έκφρασης  περίμενε  4 ή και 24  χρόνια, στριμωγένη σε αντίσκοινα  κάτω  από τα κεντρικά  κομματικά   γραφεία  των  Αθηνών, ή  σε
διαδρόμους, πίσω από  κουρτίνες, κάτω από προφάσεις .
   Ο   Σπάρτακος ,ξανά και ξανά , διοχετευόταν  προς  πώληση  στους ενετούς  και  τους  πράσινους  εμπόρους, αντί  να βαδίζει  εναντίον  της  Ρώμης  του Καπιτωλίου  και των 100 χιλιάδων  δούλων.
    Την ώρα  που  η κοινωνία  της  Ρώμης   φώναζε   για  ανεξιθρησκεία , για  δημοκρατία  και  ελευθερία.  Την ώρα  πού  κι οι ρωμαϊκές  λεγεώνες  ακόμα  άρχισαν  να ακολουθούν  τις  τακτικές  μάχης  των  μονομάχων  δούλων (όπως  σήμερα η μνημόνευση ΄΄ τσερόκι΄΄, ΄΄τόμαχοκ΄΄   στις  ΗΠΑ).
    Την ώρα  που  αργά  και σταθερά η κοινωνία  της  Ρώμης  αναζητούσε  τον  Φλάβιο  Βαλέριο  Αυρήλιο ,τον  Μάξιμο, για  να πει  το δικό της  Εν  Τούτω  Νικα, περνώντας  το  δικό της  Ρουβίκωνα.

     Παρόμοιες  ανησυχίες  και αναζητήσεις  υπάρχουν  στη σημερινή  ελληνική  κοινωνία  της  κρίσης.
     Πολλά  θα  μπορούσαν  να  γραφτούν  και  να  ειπωθούν, στο παραπάνω  μοτίβο.
     Εκείνο  όμως  που έχει  μείζονα  σημασία  είναι η  αλλαγή  νοοτροπίας  και  κοινωνικής  στάσης
πέριξ  των  θεσμών  του  ελληνικού  σύγχρονου  Καπιτωλίου, του έργου  της  Βουλής  των Ελλήνων.

     Οι  τάσεις, οι  αναζητήσεις, τα  αιτήματα και τα προβλήματα, οι ιδέες και οι προτάσεις, οι πατέντες  και οι τεχνοκρατικές  γνώσεις  , πρέπει  να έχουν ελεύθερη και απρόσκοπτη επικοινωνία  με το κοινοβουλευτικό έργο , σε  μια  ζωντανή, ανανεούμενη και  ευνομούμενη  κοινωνία και πολιτεία.
     Να είναι όμως ζυγοσταθμισμένες  με  την πείρα των παλιών, την ορμή  των νέων, την ευαισθησία  των καλλιτεχνών, το ακροπάτημα  των  διπλωματών,   το μόχθο των  απλών  λαϊκών,  την ευσέβεια  των κληρικών, την αγωνιστικότητα των αθλητών, την φαντασία  της  πένας , την λεπτότητα της σμίλης, την  σφριγηλότητα του άρενος , την καλαισθησία της θήλεως .

     Τα περισσότερα από αυτά μπορεί να  αποτυπώνονται  στο θεσμό  των συντάξαντων  Βουλευτών : 
      Μπορεί και  πρέπει  οι ερωτήσεις-επερωτήσεις  των  Βουλευτών  του  Ελληνικού  Κοινοβουλίου
να  φέρουν  2  υπογραφές:
   -Η πρώτη  του συντάξαντος  Βουλευτή  που  μπορεί  να καθιερωθεί να  είναι  εις  των  πρώην  Βουλευτών, των Πολιτευτών  και  λοιπών  αντιπροσώπων  της  κοινωνίας  με προϋποθέσεις  , όπως  τεχνοκρατώναντιπροσώπων  κοινωνικών ομάδων  κλπ
   -Η δεύτερη  του  ερωτώντος  Βουλευτή, ο οποίος  θα έχει μεν  το δικαίωμα  της  μη  δεύτερης και  βαρύνουσας  υπογραφής, πλην  όμως πρέπει  να  εξηγεί  εγγράφως  και δημόσια  τους  λόγους.
     Μπορεί  να  υπάρχει  η σχετική ελευθερία  επιλογής  βουλευτών  για  δεύτερη υπογραφή, σαφώς όμως  να  μπαίνει  και όριο  2 ή  3  αρνήσεων, αναλόγως  του  θέματος, περιοχής  και ιδιότητος  του  συντάξαντος  βουλευτή. Ο  ερωτών βουλευτής  πρέπει να είναι , σαφώς,  νυν  Βουλευτής.

       Το  Ελληνικό  Κοινοβούλιο  πρέπει  να  καινοτομήσει  σήμερα, το  οφείλει  στην  κοινωνία , την πολιτεία, το λαό   και  το έθνος  μας.-  





                                                                     Με   εκτίμηση
                                                            Κων/νος   Χ  Μπομπότας