Σελίδες

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΦΛΩΡΙΝΑΣ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΜΕΑ



Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες) καθιερώθηκε να εορτάζεται στις 3 Δεκεμβρίου από το 1992, επειδή εκείνη την ημέρα η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε το Πρόγραμμα δράσης για τα ΑΜΕΑ. Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες δίνει την ευκαιρία στις κυβερνήσεις, στους οργανισμούς και στις κοινωνίες να εστιάσουν την προσοχή τους στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία.
7-10% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από μια αναπηρία, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχουν περισσότεροι από 500 εκατομμύρια άνθρωποι με ειδικές ανάγκες. Το 80% κατ’ εκτίμηση ζει σε αναπτυσσόμενες χώρες.
Οι εποχές που οι κοινωνίες απέρριπταν τα άτομα με αναπηρίες και υιοθετούσαν τις πιο απάνθρωπες συμπεριφορές απέναντί τους έχουν βέβαια παρέλθει.  Τώρα πλέον έχει γίνει ευρύτατα αποδεκτό από όλους (διεθνείς οργανισμούς, κυβερνήσεις, κοινωνικούς φορείς κ.α.) ότι τα άτομα αυτά έχουν ίσα δικαιώματα και ίδιες υποχρεώσεις (όταν μπορούν να τις εκπληρώσουν) με όλους τους άλλους και ο βαθμός που διασφαλίζεται αυτή η θεμελιώδης αρχή δείχνει και το πολιτιστικό επίπεδο που βρίσκεται κάθε χώρα.  Η αναγνώριση των δικαιωμάτων των ατόμων με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ) είναι αδιαπραγμάτευτο συνταγματικό δικαίωμα κάθε πολιτισμένης κοινωνίας.  Αυτά σαν διακηρυγμένες αρχές διότι η εφαρμογή τους προχώρησε με διαφορετικό βηματισμό σε κάθε χώρα και μπροστά στα τρέχοντα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα η ευαισθησία απέναντι στα AMEA αποδεικνύεται δυστυχώς εξαιρετικά μειωμένη.
Κάθε παιδί έχει το δικαίωμα σε κατάλληλη και υψηλής ποιότητας εκπαίδευση. Τα τελευταία χρόνια, έχει υπάρξει μια σημαντική ώθηση προς την κατεύθυνση της εκπαίδευσης, δημιουργώντας ένα σχολείο που φιλοξενεί όλα τα παιδιά, ανεξάρτητα από τη φυσική, πνευματική, κοινωνική, συναισθηματική, ή άλλες συνθήκες που θα μπορούσαν να αποτελέσουν ανασταλτικό παράγοντα στην παρεχόμενη εκπαίδευση. Η ανάπτυξη της συμμετοχικής εκπαίδευσης σε σχολεία είναι ένα κρίσιμο βήμα στην προσπάθεια να αλλάξουν οι διακριτικές συμπεριφορές, δημιουργώντας μια φιλόξενη κοινότητα-κύτταρο για την ανάπτυξη μιας κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς.
Κάθε άνθρωπος είναι φτιαγμένος -από τη φύση του- να κοιτά ψηλά, να οραματίζεται και να προσπαθεί ν’ αγγίξει το όνειρό του. Για να το πετύχει, όμως, χρειάζεται φτερά που θα τον βοηθήσουν να φτάσει γρηγορότερα και ευκολότερα. Τα φτερά είναι οι ικανότητες του καθενός. Κάποιοι, όμως, έχουν μικρότερα φτερά και νιώθουν διαφορετικοί. Παρ’ όλ’ αυτά, μπορούν κι εκείνοι ν’ ανέβουν ψηλά απλώς χρειάζονται δίπλα τους κάποιους για να τους μάθουν τον τρόπο ν’ ανοίγουν τα φτερά τους και να πετούν όλο και πιο ψηλά. Τα άτομα με ειδικές ανάγκες έχουν τα δικά τους μοναδικά και ιδιαίτερα φτερά. Το πέταγμα τους γίνεται ομορφότερο όταν οι άλλοι τους χαϊδεύουν απαλά τα φτερά και πετούν μαζί του. Πόσο μάλιστα αν αυτά τα φτερά τα έχει μαθητής μας και με τη δική μας απαλή ώθηση αγγίζει το όνειρο.


Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ



ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΑΤΣΙΟΣ
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ



ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΡΙΣΗΣ