Σελίδες

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Οικονομικά και φορολογικά κίνητρα στις παραμεθόριες περιοχές.


Τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την άρση της οικονομικής απομόνωσης των παραμεθόριων περιοχών της Ελλάδας, που προκαλείται εξαιτίας της έλλειψης οικονομικών και φορολογικών κινήτρων ζητά ο Βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρης Αυγενάκης, ύστερα από παρέμβαση του πολιτικού στελέχους της Δημοκρατικής Συμμαχίας κ. Αναστάσιου Χατζηβασιλείου, από τους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ.κ. Ε. Βενιζέλο και Μ. Χρυσοχοϊδη, αντίστοιχα. 

Ειδικότερα, ο κ. Αυγενάκης προχώρησε σε κοινοβουλευτική παρέμβαση στην οποία αναφέρει ότι «οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι παραμεθόριες περιοχές της χώρας μας, έχουν ενταθεί σημαντικά εξαιτίας της οικονομικής κρίσης», τονίζοντας πως «στις αιτίες της οικονομικής απομόνωσης έρχεται να προστεθεί και η απόφαση πολλών επιχειρηματιών να μεταφέρουν τις εμπορικές τους δραστηριότητες από την Ελλάδα στις γειτονικές χώρες των Βαλκανίων».
Ενδεικτικά, παρουσιάζει την κατάσταση στο Νομό Σερρών, όπου κατά την τελευταία διετία έχουν διακόψει τη λειτουργία τους δεκάδες καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων, ενδυμάτων, υποδημάτων, καθώς και πρατήρια βενζίνης, αφού οι ιδιοκτήτες τους είτε αναγκάστηκαν να τα «κλείσουν» λόγω έλλειψης αγοραστικού ενδιαφέροντος είτε αποφάσισαν να ιδρύσουν νέες επιχειρήσεις στη Βουλγαρία, λόγω των καλύτερων συνθηκών που επικρατούν εκεί.
Ο Βουλευτής Ηρακλείου αποκαλύπτει πως «η ίδρυση προσωπικής επιχείρησης στη Βουλγαρία πραγματοποιείται μέσα σε 2 - 5 ημέρες, με ελάχιστο απαιτούμενο κεφάλαιο τα 2 λέβα, ήτοι 1 ευρώ, ενώ έχουν συσταθεί εταιρίες τόσο στις Σέρρες όσο και στις κοντινές βουλγαρικές πόλεις (Πετρίτσι, Σαντάνσκι, Μπλαγκόεβγκραντ κλπ.) που αναλαμβάνουν τα διαδικαστικά για την έναρξη επιχείρησης στη γειτονική χώρα».
Τονίζει δε πως «τα κίνητρα είναι πολλαπλά, καθώς οι τράπεζες - και δη οι θυγατρικές των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων - προσφέρουν αφειδώς επιχειρηματικά δάνεια, ενώ ταυτόχρονα, η φορολόγηση στη Βουλγαρία είναι συνήθως 3 φορές χαμηλότερη σε σχέση με την Ελλάδα».
Η κατάσταση έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα στους κατοίκους των παραμεθόριων περιοχών αφού αναγκάζονται να διασχίζουν καθημερινά τα σύνορα και να αγοράζουν τρόφιμα, καύσιμα, αγαθά και υπηρεσίες - ακόμα και ιατρικές - από τη Βουλγαρία, σε μειωμένες τιμές και με αμφίβολη ποιότητα.
Όπως σημειώνει στην ερώτησή του δε, «πολλοί επιχειρηματίες μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους εκτός Ελλάδας και ιδρύουν νέες επιχειρήσεις στη Βουλγαρία, αφήνοντας εκατοντάδες Σερραίους στην ανεργία και στερώντας το ελληνικό Δημόσιο από έσοδα εκατομμυρίων ευρώ».
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Αυγενάκης ρωτά τους αρμόδιους Υπουργούς αν προτίθενται να δημιουργήσουν ειδικές οικονομικές και φορολογικές ζώνες στις παραμεθόριες περιοχές της χώρας, με πραγματικά οικονομικά και φορολογικά κίνητρα και αν υπάρχει η σκέψη να θεσμοθετήσουν χαμηλότεροι φορολογικοί συντελεστές στις εν λόγω περιοχές, προκειμένου να ανακοπεί η ανεξέλεγκτη αιμορραγία κεφαλαίου από την Ελλάδα προς τις βαλκανικές χώρες.
Τέλος, ζητά να έχουν προτεραιότητα πρόσληψης οι ντόπιοι άνεργοι στις εν λόγω ζώνες, καθώς οι δείκτες ανεργίας στους ακριτικούς οικισμούς είναι διπλάσιοι σε σχέση με τους αντίστοιχους δείκτες άλλων περιοχών της χώρας.