Σελίδες

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΘΕΜΑΤΑ


Μεγάλη κινητικότητα υπάρχει σχετικά με τα ενεργειακά θέματα γεγονός που επιβεβαιώνεται από την πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή, αλλά και την αυριανή συνάντηση μεταξύ των Δημάρχων των ενεργειακών Δήμων και των Βουλευτών των Νομών Αργολίδας, Κοζάνης και Φλώρινας.

Μία σημαντική εξέλιξη προέκυψε στη συζήτηση που έγινε στη Βουλή την προηγούμενη Πέμπτη για το σχέδιο νόμου «Ποινική προστασία περιβάλλοντος-Εναρμόνιση με την οδηγία 2008/99/ΕΚ-Πλαίσιο παραγωγής και διαχείρισης αποβλήτων-Εναρμόνιση με την οδηγία 2008/98/ΕΚ-Ρύθμιση θεμάτων ΥΠΕΚΑ - Λιγνιτικό Τέλος». Ενώ η συζήτηση έγινε για τη διάθεση του προτεινόμενου λιγνιτικού τέλους των 2€ ανά μεγαβατώρα για τις ΑΠΕ, ο Υπουργός ΠΕ.Κ.Α., κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι είναι αρνητικός στη διάθεσή του στους ενεργειακούς Δήμους, αλλά είναι θετικός στην αύξηση του ποσοστού του Τοπικού Πόρου που διατίθεται στις λιγνιτικές περιοχές.
Το ακριβές απόσπασμα της ομιλίας του κ. Παπακωνσταντίνου έχει ως εξής «Δεν είμαστε θετικοί να χρησιμοποιηθούν πόροι απ’ αυτό το λιγνιτικό τέλος υπέρ των ενεργειακών Δήμων και Νομών, όμως είμαστε ανοικτοί –και το έχω δηλώσει καθαρά- να ξαναδούμε βελτιωτικά το ποσοστό του περίφημου πόρου λιγνίτη, το οποίο έχει να κάνει με τον συνολικό τζίρο της Δ.Ε.Η. και πηγαίνει στις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες έχουν τέτοιες εγκαταστάσεις και οι οποίες προσφέρουν παρά πολύ στην ελληνική κοινωνία και οικονομία.»
Για το θέμα ο Δήμαρχος Αμυνταίου και Πρόεδρος του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων, κ. Μάκης Ιωσηφίδης ανέφερε τα εξής «Είναι μία επίσημη δήλωση του Υπουργού, αλλά εξακολουθούμε να μην έχουμε κάτι απτό στα χέρια μας. Βεβαίως, η παραδοχή του δίκαιου αιτήματός μας από τον Υπουργό είναι από μόνη της σημαντική εξέλιξη, αλλά η διεκδίκηση για τη δικαίωση των αιτημάτων μας μόλις ξεκίνησε. Για μένα είναι μία προσωπική δικαίωση διότι όταν είχα αναφέρει το αίτημα της αύξησης του Τοπικού Πόρου με αντιμετώπισαν με καχυποψία, μέχρι που με είχαν λοιδορήσει. Η σημασία της συγκεκριμένης δήλωσης είναι πολύ μεγάλη και για το λόγο ότι αναγνωρίζεται με καθαρό τρόπο η συνεισφορά των λιγνιτικών περιοχών στην ελληνική κοινωνία και οικονομία. Ελπίζω ότι οι διαφαινόμενες εξελίξεις στα ενεργειακά θέματα δεν θα επηρεαστούν από τη γενικότερη οικονομική κατάσταση και θα έχουμε ευνοϊκές εξελίξεις για τις λιγνιτικές περιοχές.»