Σελίδες

Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Μέσω ΑΣΕΠ και οι προσλήψεις συμβασιούχων στα προγράμματα των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ



Διάταξη, σύμφωνα με την οποία οι επιλογές συνεργατών για αναθέσεις έργου σε ερευνητικά και άλλα προγράμματα που υπάγονται στους Ειδικούς Λογαριασμούς των ΑΕΙ και των Ερευνητικών Κέντρων θα πρέπει, με την εξαίρεση των ερευνητών, να γίνεται μετά από Π.Υ.Σ. (Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, με τις υπογραφές τεσσάρων Υπουργών) και Α.Σ.Ε.Π., ετοιμάζουν τα υπουργεία Παιδείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης.





Το γεγονός προκάλεσε την αντίδραση των συνδικαλιστών των κορυφαίων οργάνων των πανεπιστημιακών και καθηγητών των ΤΕΙ , της ΠΟΣΔΕΠ , ΟΣΕΠ και της Ενωσης Ελλήνων Ερευνητών ,  οι οποίοι απέστειλαν την ακόλουθη κοινή επιστολή στους δύο υπουργούς
Αξιότιμοι Κύριοι Υπουργοί,


Οι Ομοσπονδίες πληροφορήθηκαν ότι προετοιμάζεται διάταξη, για άμεση ενσωμάτωση σε κάποιον «εφαρμοστικό νόμο», σύμφωνα με την οποία οι επιλογές συνεργατών για αναθέσεις έργου σε ερευνητικά και άλλα προγράμματα που υπάγονται στους Ειδικούς Λογαριασμούς των ΑΕΙ και των Ερευνητικών Κέντρων θα πρέπει, με την εξαίρεση των ερευνητών, να γίνεται μετά από Π.Υ.Σ. (Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, με τις υπογραφές τεσσάρων Υπουργών) και Α.Σ.Ε.Π.!!!


Ειλικρινά εκπλησσόμαστε που κάποιοι Κυβερνητικοί παράγοντες συνέλαβαν τη ιδέα ότι, πλην των ερευνητών, η επιλογή συνεργατών, π.χ. για διοικητική-γραμματειακή στήριξη ή τεχνική υποστήριξη εργαστηρίων, για τρεις, έξι ή 12 μήνες θα πρέπει να γίνεται με μια τόσο έντονα γραφειοκρατική διαδικασία που θα διαρκεί, στην καλύτερη περίπτωση, τουλάχιστον τρεις μήνες! Ήδη, η υποχρέωση της δημοσίευσης ορισμένων προκηρύξεων στην επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε. επιφέρει αδικαιολόγητες καθυστερήσεις, πόσο μάλλον η προτεινόμενη επιπρόσθετη ρύθμιση.


Οι Ομοσπονδίες θεωρούν ότι έχουν την ευθύνη να ενημερώσουν άμεσα την Κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα, αλλά και την ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα, ότι η ψήφιση αυτής της ρύθμισης θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην υλοποίηση των ερευνητικών έργων, τα οποία χρηματοδοτούνται από Εθνικούς όπως το πρόγραμμα «Θαλής»), Ευρωπαϊκούς (για παράδειγμα, πρόγραμμα «FP7») ή άλλους διεθνείς πόρους (καθώς και των έργων που εντάσσονται σε προγράμματα του ΕΣΠΑ) και υλοποιούνται από τα ΑΕΙ και τα Ερευνητικά Κέντρα. Εκτός από τις δυσμενείς συνέπειες στην έρευνα και στα υλοποιούμενα έργα, η ρύθμιση αυτή θα δυσχεράνει τις δυνατότητες απορρόφησης χρηματοδότησης από το εξωτερικό, σε μια εποχή που η χώρα έχει απόλυτη ανάγκη τους πόρους αυτούς και, επιπλέον, θα αποτελέσει, για πολλούς Καθηγητές και Ερευνητές, έναν επιπρόσθετο λόγο αναζήτησης μόνιμης επαγγελματικής διεξόδου στο εξωτερικό. Είμαστε σίγουροι ότι ακόμη και η «τρόικα», αν ενημερωθεί σωστά, τόσο για αυτό, όσο και για τις «επείγουσες ρυθμίσεις» που ψηφίστηκαν στις 27 Φεβρουαρίου, με τις οποίες μειώθηκε ο προϋπολογισμός Ερευνητικών Κέντρων της ΓΓΕΤ κατά δραματικό τρόπο, αλλά και των ΑΕΙ, θα καταλάβει ότι τέτοια μέτρα όχι μόνο είναι αντιαναπτυξιακά, αλλά αποτελούν εν τέλει σίγουρες πράξεις αυτοχειρίας!


Γνωρίζουμε ότι για το συγκεκριμένο θέμα "μεμονωμένες φωνές" επιμένουν σε μια ρύθμιση πέραν πάσης λογικής, ενώ η συντριπτική πλειονότητα των ιθυνόντων, από αμφότερα τα Υπουργεία και κυρίως από το Υπ. Παιδείας, έχουν αντιληφθεί πλήρως το διακύβευμα. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα επικρατήσουν πιο νηφάλιες σκέψεις και δεν θα προχωρήσει αυτή η ρύθμιση. Επιτέλους το πολιτικό σύστημα της χώρας ας λειτουργήσει με συνέπεια και αποτελεσματικότητα, χωρίς αναστολές που οφείλονται σε δικές του πάγιες και βαθειά ριζωμένες παθογένειες. Η ρουσφετολογική και παλαιοκομματική μεταχείριση παλαιοτέρων συμβασιούχων των Ειδικών Λογαριασμών αποτελεί σχεδόν αποκλειστική ευθύνη του πολιτικού συστήματος και δεν μπορεί σήμερα να οδηγεί σε τερατογενέσεις και σε λαβυρινθώδεις γραφειοκρατικές διαδρομές.  


Επιτέλους η Πολιτεία οφείλει να κατανοήσει ότι για να οδηγηθεί η χώρα σε μια σύγχρονη και ορθολογική ανάπτυξη με γοργούς ρυθμούς, οφείλει να προωθήσει την έρευνα, την παραγωγή νέας γνώσης και την καινοτομία με όλα τα μέσα, με διαφανείς αλλά και αποτελεσματικές διαδικασίες. Προφανώς σκέψεις και πρωτοβουλίες του προαναφερόμενου χαρακτήρα οδηγούν στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση.


Με ιδιαίτερη εκτίμηση, 
Ο Πρόεδρος  ΠΟΣΔΕΠ                          Ο Πρόεδρος ΟΣΕΠ/ΤΕΙ                          Ο Πρόεδρος   ΕΕΕ


Νικόλαος Μ. Σταυρακάκης                      Γιάννης Τσάκνης                            Δημήτρης Ε. Λουκάς
Καθηγητής Ε.Μ.Π                                 Καθηγητής ΤΕΙ Αθήνας                         Κύριος Ερευνητής


ΡΕΠΟΡΤΑΖ:esos.gr