Σελίδες

Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Δημοτική Κίνηση «Κοζάνη, τόπος να ζεις» ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ: Φουκουσίμα, ένας χρόνος μετά


Η ποσότητα του Cs137 που εκλύθηκε στη Φουκουσίμα είναι 168 φορές περισσότερη από εκείνη της βόμβας στη Χιροσίμα. 
Οι κατεστραμμένοι αντιδραστήρες ακόμη εκλύουν ραδιενέργεια, ενώ ο Νο 4 εξακολουθεί να βρίσκεται σε κίνδυνο. 
Πολλά ραδιο-ισότοπα εισχώρησαν στο έδαφος, στα οικοσυστήματα, στην τροφική αλυσίδα ή διοχετεύτηκαν από τις ιαπωνικές αρχές στον ωκεανό (Χιλιάδες τόνοι ραδιενεργού νερού κατέληξαν στον Ειρηνικό) . 

Ακόμα και σε απόσταση 45 χιλιομέτρων από το συγκρότημα πυρηνικών αντιδραστήρων εντοπίζεται το εξαιρετικά τοξικό πλουτώνιο. 
·         180.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους  και ξέρουν ότι δε θα επιστρέψουν ποτέ. Γη ακτίνας 20 χλμ γύρω από το σταθμό της Φουκουσίμα  και θάλασσα 140 χλμ είναι ουσιαστικά νεκρές ζώνες


·          Ασθένειες σε έξαρση: Ξαφνικοί θάνατοι, λευχαιμία, καταρράκτης, αναπνευστικά, ασθένειες του θυρεοειδούς, δερματίτιδες


·         Παράνομα κυκλώματα πλασάρουν μολυσμένα τρόφιμα, ενώ η κυβέρνηση εφαρμόζει χαλαρά όρια για να «απορροφηθεί» η προβληματική αγροτική παραγωγή. 


·         Τα ραδιενεργά απόβλητα που συλλέχτηκαν προωθούνται για καύση (και άρα διασπορά) σε όλη την Ιαπωνία, ενώ κανονικά πρέπει να θαφτούν με αυστηρούς κανόνες ασφαλείας.





Κάποιες χώρες πήραν το μήνυμα, μετά και από πιέσεις του αντιπυρηνικού κινήματος. Η Γερμανία έκλεισε ήδη 8 πυρηνικούς σταθμούς ενώ όλοι οι υπόλοιποι θα πρέπει να κλείσουν μέχρι το 2022. Η Ιταλία επέλεξε να παραμείνει χωρίς πυρηνικά, ενώ η Ελβετία και η Ισπανία ακύρωσαν την κατασκευή νέων σταθμών.





Στην Ελλάδα, οι κυβερνήσεις δεν πήραν καμιά πρωτοβουλία να αποτρέψουν την κατασκευή νέων πυρηνικών εργοστασίων στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια.


Στη Δυτική Μακεδονία η περσινή πρόταση της Δημοτικής Κίνησης Κοζάνης προς την Περιφέρεια και τους Δήμους της περιοχής να συγκροτηθεί ένα Αντιπυρηνικό Δίκτυο στα δυτικά Βαλκάνια, εξακολουθεί να βρίσκεται στο τελευταίο συρτάρι. 


Κοζάνη, 11-3-2012