Σελίδες

Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

400.000 ευρώ για την "ανακαίνιση" του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Βουνού Καστοριάς


Εντάχθηκε από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και υπεγράφη από τον Περιφερειάρχη, Γιώργο Δακή, η «Συντήρηση και Αποκατάσταση Τοιχογραφιών του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Βουνού Καστοριάς», προϋπολογισμού 400.000,00 ευρώ €, στον άξονα προτεραιότητας 8 - Αειφόρος Ανάπτυξη και Ποιότητα ζωής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Μακεδονίας-Θράκης 2007-2013».



Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης,


και φορέας υλοποίησης του είναι η 16η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Καστοριάς και Φλώρινας.


Το φυσικό αντικείμενο της πράξης περιλαμβάνει εργασίες σωστικών επεμβάσεων για την προστασία και την υποστήριξη των τοιχογραφιών του ναού, αμμοβολή στις εξωτερικές πλευρές των τοίχων, καθαρισμό παλιών αρμών και νέο αρμολόγημα, ενέματα σε όλους τους τοίχους του ναού, αντικατάσταση κουφωμάτων, αποκάλυψη αρχικού δαπέδου του ναού και εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης των τοιχογραφιών.



Άγιος Γεώργιος του Βουνού


Μνημείο του 14ου αιώνα, που βρίσκεται στη συνοικία Βαρλαάμ, ονομάζεται δε "του βουνού", επειδή είναι κτισμένο στους πρόποδοες του βουνού του Αγίου Αθανασίου.




Είναι μικρή μονόκλιτη βασιλική με νάρθηκα από τις δύο πλευρές, δυτική και νότια. Η είσοδός του βρίσκεται στη νότια πλευρά. Είναι απλή κατασκευή, λιθόκτιστη, με συνδετικό υλικό τη λάσπη, όπως συνηθίζεται στα περισσότερα μνημεία της Καστοριάς του δευτέρου μισού του 14ου αιώνα.


Ο ναός εσωτερικά είναι κατάγραφος με τοιχογραφίες του δευτέρου μισού του 14ου αιώνα. Δυστυχώς, ενώ δημιουργήθηκε θέση πάνω από την είσοδο του ναού για την επιγραφή, για ανεξήγητους λόγους δεν γράφτηκε.


Ο νάρθηκας του μνημείο είναι επίσης κατάγραφος με τοιχογραφίες του 17ου αιώνα. Εδώ όμως υπάρχει επιγραφή.