Σελίδες

Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Όχι άλλοι φόροι!


Οι δημοσκοπήσεις λένε ότι τα δυο μεγάλα κόμματα δεν μπορούν να συγκεντρώσουν ισχυρή πλειοψηφία. Μπορεί μια χώρα να κυβερνηθεί έτσι;

Η χώρα θα κυβερνηθεί, το θεωρώ βέβαιο! Ο ελληνικός λαός δεν είναι διατεθειμένος να δει τις θυσίες του να πηγαίνουν χαμένες. Είναι πολύ ευφυής, γενναίος και δυνατός ώστε να λυγίσει «στο παρά πέντε». Να υποκύψει στην ψευδή επαγγελία της μαγικής λύσης. Αυτή που όλοι έχουν, αλλά κανείς τους δεν λέει. Τους πιστεύει κανείς; Εκτιμώ λοιπόν ότι το πολιτικό σώμα θα δώσει καθαρή πλειοψηφία στις δυνάμεις που υπηρέτησαν με συνέπεια και δεσμεύονται καθαρά να υπηρετήσουν την ασφαλή επαναφορά των πραγμάτων σε μια σταθερή και ανοδική τροχιά. Για να υπάρξει λοιπόν αυτή η ασφαλής και θετική εξέλιξη την επομένη των εκλογών ζητάμε και εμείς, το ΠΑΣΟΚ, την ψήφο του ελληνικού λαού.

Μεγάλη πλειοψηφία πολιτών εμφανίζεται δυσαρεστημένη από τα δυο μεγάλα κόμματα. Γιατί κάποιος να μην ψηφίσει ένα άλλο κόμμα που είναι υπέρ του ευρώ;
Κόμματα της παλαιάς Αριστεράς, για παράδειγμα, λένε πράγματι «ναι» στο ευρώ, συνοδεύοντας όμως την κατάφαση αυτή με ένα «όχι» στις υποχρεώσεις που συνοδεύουν το κοινό νόμισμα. Υπάρχουν βέβαια και πλευρές που λένε «όχι» στο κοινό νόμισμα. Το ερώτημα είναι άλλο: θα ολοκληρώσουμε την επίπονη προσπάθεια σωτηρίας και ανόρθωσης ή θα κυλίσουμε στην καταστροφή; Υποστηρίζω και υποστηρίζουμε το πρώτο. Και ξέρουμε να το υπηρετήσουμε. Ακούστε: ξέρουμε καλά ότι πολλοί Πασοκτζήδες νοιώθουν θυμό και πίκρα. Δεν θα αφήσουμε όμως να χρησιμοποιηθούν τα συναισθήματά μας αυτά για να γκρεμιστεί η παράταξη.

Πολλοί πολίτες ζητάνε haircut στα στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια. Εσείς συμφωνείτε; Θα υπάρξει τέτοια ρύθμιση πριν από τις εκλογές ή ύστερα από αυτές;
Το «πριν τις εκλογές» απλώς δεν υπάρχει! Αυτό που υπάρχει είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών η οποία πρέπει να επιταχυνθεί. Αυτή με την σειρά της θα μπορούσε να επιτρέψει μια γενναία πολιτική αναδιάρθρωσης δανείων, επωφελή για τα νοικοκυριά, αλλά και για την εθνική οικονομία.

Εάν δεν υπάρξει αυτοδυναμία η ΝΔ λέει ότι πρέπει να πάμε σε συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις. Εσείς συμφωνείτε;
Υποστηρίζω ακριβώς το αντίθετο. Και πιστεύω ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα είναι τέτοιο ώστε η επανάληψη των εκλογών θα αποτραπεί. Ακριβώς επειδή είναι όχι μόνον αχρείαστη, αλλά και εξαιρετικά επιβλαβής για το δημόσιο συμφέρον. Φαντάζεστε σε μια εποχή που αγωνιζόμαστε για σταθεροποίηση να αποσταθεροποιηθούμε μόνοι μας με συνεχείς εκλογές; Δεν περνάνε αυτά!

Γιατί ο πολίτης να ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ όταν δεν του υπόσχεστε παροχές αλλά και νέες μειώσεις μισθών;
Δεν «υποσχόμαστε» περικοπές. Αντιθέτως, λέμε ότι μπορούμε να είμαστε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας και να αποφύγουμε μέτρα πέρα από το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής. Ως πολίτης, λοιπόν, δεν θα ανησυχούσα για τα όσα συγκεκριμένα υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ, αλλά για την συστηματική αποφυγή διατύπωσης οποιασδήποτε συγκεκριμένης πρότασης (πολύ περισσότερο συγκεκριμένου σχεδίου) από άλλες πλευρές. Νέα δυσβάστακτα και αντιλαϊκά μέτρα κρύβονται πίσω από την σιωπή των αντιπάλων μας, όχι πίσω από τις δικές μας έντιμες εξηγήσεις.

Θα έχουμε και άλλους φόρους μετά τις εκλογές;
Όχι, δεν χρειάζονται ούτε νέοι φόροι, ούτε αυξήσεις σε υπάρχοντες. Τα δημόσια έσοδα μπορούν να συνεχίσουν την αυξητική τους πορεία σε σχέση με πέρυσι παρά την ύφεση εφόσον συνεχιστεί η εντατικοποίηση της μάχης κατά της φοροδιαφυγής και η όλο και πιο αποτελεσματική λειτουργία της φορολογικής αρχής. Αποδεδειγμένα γίνεται ! Αλλά εδώ αισθάνομαι την ανάγκη να επισημάνω τις πρόσφατες πρωτοβουλίες μας κατά του λαθρεμπορίου πετρελαιοειδών: με τους μετριότερους υπολογισμούς μπορεί να αποφέρουν πάνω από 500 πρόσθετα εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση στα δημόσια ταμεία.

Με τους φόρους των ακινήτων τι θα κάνετε;
Έχω προτείνει εδώ και καιρό, τον υπολογισμό των αξιών των ακινήτων, με βάση δεδομένα της Τράπεζας της Ελλάδος. Με ικανοποίηση διαπίστωσα ότι με την πρόταση αυτή συμφώνησε πρόσφατα και η Νέα Δημοκρατία. Το συμπέρασμα είναι ότι η επαπειλούμενη από πέρσι αύξηση των αντικειμενικών είναι έξω από την σκέψη μας. Αντί γι αυτό, προτείνουμε μια διαρθρωτική αλλαγή με τελικό θετικό ισοζύγιο και για τον φορολογούμενο και για την φορολογική διοίκηση.

Πόσες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων πρέπει να γίνουν μέχρι το 2015;
Πέρα από την ολοκλήρωση της εφεδρείας, υπάρχει ο κανόνας της ποσόστωσης προσλήψεων έναντι των συνταξιοδοτήσεων. Αλλά η μείωση των θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα είναι πρωτίστως υπόθεση ανασυγκρότησης του, δηλαδή αναδιοργάνωσης και ενίσχυσής του με εκπαίδευση και τεχνολογία και δευτερευόντως εξοικονόμησης πόρων από την μείωση της μισθολογικής δαπάνης. Στο πλαίσιο αυτό, ενεργοποιούνται πολλές παρεμβάσεις, από συγχωνεύσεις μέχρι αποκρατικοποιήσεις. Με σκοπό πάντα την μεγέθυνση του παραγόμενου εθνικού προϊόντος. Ναι, αυτή μπορεί να είναι μια αναπτυξιακή διαδικασία