Σελίδες

Σάββατο 12 Μαΐου 2012

Ημερίδα με θέμα: «Το Γκότζι Μπέρρυ και η καλλιέργειά του» στο ΒΙΟ.ΠΑ. Σιάτιστας

Το Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης (Ι.Π.Α.Δ.Μ.) η Περιφερειακή Ενότητα (Π.Ε.) Κοζάνης και ο Δήμος Βοΐου σας προσκαλούν στην Ημερίδα που διοργανώνουν την Κυριακή, 20 Μαΐου 2012, στο ΒΙΟ.ΠΑ. Σιάτιστας με θέμα: «Το Γκότζι Μπέρρυ και η καλλιέργειά του». Όπως θα διαπιστώσετε και από το πρόγραμμα της εκδήλωσης οι εισηγήσεις δεν επικεντρώνονται μόνο στην καλλιέργεια αλλά καλύπτουν όλο το φάσμα της διαχείρισης της. 


ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ:


To Γκότζι Μπέρρυ (Goji berry), είναι ένας θάμνος ο οποίος παράγεται από δύο πολύ συγγενικά μεταξύ τους είδη: το Lycium barbarum και το L. Chinense. Είναι ενδημικά είδη της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ασίας. Το φυτό είναι γνωστό εδώ και αιώνες στην Κίνα και στην περιοχή του Θιβέτ. Αναφέρεται στις κινέζικες λαϊκές παραδόσεις από το 2.800 π.Χ.. Χρησιμοποιείται στην κινεζική ιατρική για τις ευεργετικές του ιδιότητες όσον αφορά την τόνωση της λειτουργίας του ήπατος και των νεφρών.


Τα είδη του γκότζι είναι βαθύρριζα, φυλλοβόλα, πολυετή, με ξυλώδη κορμό το ύψος του οποίου φτάνουν έως και 5-6 μέτρα. Οι καρποί, που μοιάζουν με μούρα και είναι πολύ ευαίσθητοι (εύκολα οξειδώνονται και το χρώμα τους σκουραίνει), συλλέγονται με ειδικό ύφασμα και αποξηραίνονται σε σκιερό μέρος. Το Goji Βerry είναι ένα βαθύ κόκκινο αποξηραμένο φρούτο περίπου στο μέγεθος της σταφίδας και έχει μια πολύ απαλή γεύση. Μια καλή ημερήσια δόση Goji Βerries είναι 10-30 γραμμάρια και μπορούν να ληφθούν με διάφορους τρόπους. Η γεύση των καρπών του γκότζι μοιάζει με της σταφίδας, αφήνοντας και μια μικρή αίσθηση ντομάτας. Μπορούν να φαγωθούν ωμά ή να μαγειρευτούν. Διάφορα προϊόντα μπορούν να γίνουν από το Γκότζι, όπως χυμοί, μπισκότα, γλυκίσματα κλπ. Οι Κινέζοι παρασκευάζουν επίσης κρασί από Γκότζι.


Επίσης, θεωρείται ότι εμπλουτίζει το αίμα με θρεπτικά συστατικά και προάγει την κυκλοφορία του. Αποτελεί δε εξαιρετικό βοήθημα στη διατήρηση της καλής όρασης και στη βελτίωσή της. Γενικά, αναζωογονεί και δίνει ενέργεια σε ολόκληρο τον οργανισμό. Οι καρποί του παραδοσιακά θεωρούνται «υπερτροφή»: πιστεύεται πως προμηθεύουν τον οργανισμό με την απαραίτητη ενέργεια για τις καθημερινές του ανάγκες, ακόμα και σε συνθήκες στρες. Μεταξύ άλλων, θεωρείται ισχυρό αντιγηραντικό και ενισχυτικό της μακροζωίας. Ως επιβεβαίωση αυτής της άποψης, άνθρωποι που ζουν σε κάποιες περιοχές της Κίνας, όπου το φυτό καλλιεργείται και χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό, απολαμβάνουν ένα πολύ υψηλό προσδόκιμο ζωής και μια καλή γενικά υγεία. 































Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α   Η Μ Ε Ρ Ι Δ Α Σ


Συντονισμός: Χρήστος Τράντης
09:30 – 10:15 Εγγραφές – Παραλαβή Φακέλων
10:15 – 10:30 Καλωσόρισμα Διοργανωτών
10:30 – 11:00 «Το Γκότζι Μπέρρυ και η καλλιέργειά του»
Oscar Bullens, Ολλανδία
11:00 – 11:20 «DNA barcode για την ιχνηλασιμότητα των οργανισμών και των παραγόμενων Προϊόντων τους»
Τσαυτάρης Αθανάσιος, Καθ. Γεωπονίας Α.Π.Θ., Δ/ντής ΕΚΕΤΑ/ΙΝΑ
11:20 – 11:40 «Ερευνητική προσέγγιση και αξιολόγηση των καρπών του Γκότζι Μπέρρυ – Νέα Προϊόντα»
Λιακοπούλου-Κυριακίδου Μαρία, Καθ. Χημικών-Μηχανικών Α.Π.Θ.
11:40 – 12:00 Διάλειμμα – μπουφές – τοπικά παραδοσιακά προϊόντα
Συντονισμός: Βίκας Κωνσταντίνος
12:00 – 12:20 «Η χρήση των υπολειμμάτων επεξεργασίας του Γκότζι Μπέρρυ στη διατροφή των ζώων»
Αρσένος Γιώργος, Αναπλ. Καθηγητής, Δντής Εργαστ. Ζωοτεχνίας Κτηνιατρικής Σχολής Α.Π.Θ.
12:20 – 12:40 «Εφαρμογή ορυκτών στη φυτική παραγωγή – Η περίπτωση του Ατταπουλγίτη»
Θεοφίλου Νίκος, Δ/ντής της Animal Nutrition and Health Division
12:40 – 13:00 «Βιολογική καλλιέργεια – Η περίπτωση του Γκότζι Μπέρρυ»
Παπαγεωργίου Πελοπίδας, Γεωπόνος
13:00 – 13:20 «Ολοκλήρωμένη πρόταση προβολής -  προώθησης προϊόντων Γκότζι Μπέρρυ»
Παναγιώτης Κυράτσης, Καθ. Εφαρμογών Τμ. Βιομηχανικού Σχεδιασμού ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας
13:20 – 13:40 Συνόψιση συμπερασμάτων
13:40 – 14:15 Συζήτηση - Ερωτήσεις – Απαντήσεις