Σελίδες

Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Με τον ΣΥΡΙΖΑ για την Ελλάδα και την Ευρώπη του Ρούλη Κοκελίδη


Η σημαντική επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές της 6ης Μαΐου αποτελεί ιδιαίτερα μεγάλο πολιτικό γεγονός για την Ελλάδα και για την Ευρώπη.
Η ριζική αναδιάταξη του εκλογικού χάρτη περιείχε δύο βασικά ιστορικής σημασίας στοιχεία. 

Πρώτον την συντριπτική ήττα του δικομματισμού, η οποία οφείλεται στον νεοφιλελευθερισμό και στην Μνημονιακή πολιτική της τρόϊκας. Με τα διάφορα Μνημόνια που υπέγραψε με κλειστά μάτια το καταρρέον κομματικό πολιτικό σύστημα έχει δημιουργήσει την ουσιαστική φτωχοποίηση των εργαζομένων και ολόκληρης της κοινωνίας.
Δεύτερον την ενεργητική συμμετοχή των πολιτών για να γίνει πρωταγωνιστής των εξελίξεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε ο ουσιαστικός εκφραστής του νέου πολιτικού τοπίου, γιατί πήρε πρωτοβουλίες και δημιούργησε τις συνθήκες μιας πραγματικής και στενής σχέσης με την κινηματικότητα της ελληνικής κοινωνίας. 
Στο μεταβατικό στάδιο που βρίσκεται το πολιτικό και κοινωνικό σύστημα στη χώρα μας, πραγματοποιήθηκε όντως ένα εξαιρετικά θετικό βήμα. Τώρα πλέον ο επόμενος στόχος είναι η ολοκλήρωση της μεγάλης αλλαγής που άρχισε με την εκλογική διαδικασία της 6ης Μαΐου.
Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις. Η νέα κοινωνική συμμαχία των εργαζομένων, των ανέργων, των λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων, των ελεύθερων επαγγελματιών που χτίζεται και συγκροτείται με επιταχυνόμενους ρυθμούς, μπορεί να ανατρέψει τα κοινωνικά και πολιτικά πράγματα. 
Ο ΣΥΡΙΖΑ συσπειρώνει πλέον τα πιο δυναμικά και παραγωγικά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας. Το νέο κοινωνικό μπλοκ των αντιμνημονιακών δυνάμεων επικεντρώνεται στον οικονομικό ενεργό πληθυσμό και τις παραγωγικές ηλικίες. Η ριζοσπαστική αριστερά αναδεικνύεται ως η μόνη δημοκρατική πρόταση εξουσίας για να ξεπεραστεί η πολιτική κρίση. Επιβεβαιώνεται η γκραμσιανή άποψη της συμμαχίας και της ηγεμονίας.
Η επίδραση αυτού του γεγονότος στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τη διεθνή πολιτική θα είναι καταλυτική. Η ελληνική κοινωνία, από «πειραματόζωο» για τις μνημονιακές δυνάμεις του εσωτερικού και του εξωτερικού, εξελίσσεται σε «πολιτικό εργαστήρι» για το δημοκρατικό κοινωνικό μετασχηματισμό.
Η πολιτική χρέους της Γερμανοποιημένης Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αναδείξει τη μεγάλη της αδυναμία από πλευρές υποδομών δημοκρατικής διακυβέρνησης και διαχείρισης κρίσεων, αλλά και την ανεπάρκεια από πλευράς πολιτικών ηγεσιών. Θα μπορούσαν να είχαν πάρει τις απαιτούμενες πολιτικές αποφάσεις της κρίσης. Δεν το έπραξαν.
Στην πραγματικότητα οι πολιτικές και οικονομικές ελίτ, οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών προσπάθησαν να μετακυλήσουν στους λαούς το κόστος της κρίσης, που δημιούργησαν οι τράπεζες στα πλαίσια της νεοφιλελεύθερης πολιτικής. 
Οι εκλογές στην Ελλάδα και Γαλλία ανέδειξαν την ανάγκη μιας ριζοσπαστικής πολιτικής. Η ευρωπαϊκή κοινωνία αλλάζει, αρχίζει να μαθαίνει από το ελληνικό πάθημα. Αργά αλλά σταθερά ωριμάζει η άποψη ότι η σημερινή δογματική πολιτική του σκληρού νομίσματος, σκοτώνει τους λαούς, τη δημοκρατία, την ίδια την Ευρώπη.
Συμπερασματικά υπάρχει η αναγκαιότητα αλλαγής πολιτικής σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ιδιαίτερα τώρα που η Γερμανική ηγεμονία μειώνεται μέρα με τη μέρα, υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για μια άλλη εναλλακτική ευρωπαϊκή πολιτική ανάπτυξης.
Σε μία περίοδο που η χώρα μας βρίσκεται σε διαδικασία πολιτικής και κοινωνικής αποσύνθεσης ο ΣΥΡΙΖΑ ενσαρκώνει τη μόνη χαραμάδα αισιόδοξης προοπτικής.
Η νέα εκλογική επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιουνίου μπορεί να ζωντανέψει καταλυτικά την ελπίδα σε Ελλάδα και Ευρώπη.