Σελίδες

Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Καστοριά: Αλίμονο στους αρρώστους...


«Στο κόκκινο» το νοσοκομείο Καστοριάς λόγω έλλειψης υλικών.



Η υγεία αποτελεί ένα αγαθό που δεν υπακούει στους νόμους περικοπής των μνημονίων, του κέρδους και του κόστους. 


Κάθε πολίτης ανεξάρτητα από το οικονομικό του υπόβαθρο και την κοινωνική του θέση δικαιούται να απολαύσει υψηλής ποιότητας κοινωνικής περίθαλψης και κοινωνικής φροντίδας...






Τόσο η προστασία της υγείας και η διατήρησή της σε υψηλό επίπεδο εναπόκειται σε αρμοδιότητα του κράτους.


Ωστόσο η επικουρία του κράτους πρόνοιας δεν είναι αισθητή, αφού στο χείλος της καταστροφής βρίσκεται το Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς, λόγω της μη χορήγησης ιατρικού υλικού από τους προμηθευτές οι οποίοι ζητούν να εξοφληθούν τα χρωστούμενα.


Η αρχή του ντόμινο βρίσκεται στα χρέη των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές, με συνέπεια οι παραδόσεις νοσηλευτικών υλικών να γίνονται με το σταγονόμετρο και το υγειονομικό προσωπικό σε καθημερινή βάση να βιώνει ένα ιδιότυπο «κυνήγι υλικών πρώτης ανάγκης», αναζητώντας γάντια, σύριγγες, ακόμα και βαμβάκι. Επομένως οι ελλείψεις σε πλήθος ιατρικών υλικών, οδηγεί το νοσοκομείο Καστοριάς σε υπολειτουργία, ενώ η ποιότητά του διατηρείται με την φιλότιμη προσπάθεια του προσωπικού


Η κατάσταση βέβαια έχει φτάσει στο απροχώρητο με τις καταγγελίες των ασθενών να αυξάνονται καθημερινά. Οι καταγγελίες ασθενών είναι πολλές αφού βλέπουν το σύστημα της υγείας στην Καστοριά να καταρρέει. Οι ίδιοι αναγκάζονται να προμηθευτούν τα αναγκαία υλικά με δική τους βούληση και συνεπώς να τα πληρώσουν από την τσέπη τους.


Απλήρωτοι οι γιατροί στην Καστοριά


Με τα μελανότερα χρώματα καθίσταται η κατάσταση στην υγεία και από άλλη μία τραγική παράμετρο που συνίσταται, όχι απλά σε μειώσεις στο βασικό μισθό αλλά και στις εφημερίες, αλλά και στη μη πληρωμή τους. Οι γιατροί της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς είναι απλήρωτοι εδώ και 18 μήνες ήδη από τον προηγούμενο ΟΠΑΔ. Όσοι γιατροί του ΟΠΑΔ, είχαν συνάψει σύμβαση είναι απλήρωτοι μηδενός εξαιρουμένου. Αξιοσημείωτο είναι πως στο Νοσοκομείο Καστοριάς οι εφημερίες έχουν πληρωθεί μόνο μέχρι και τον Φεβρουάριο.


Η καταβολή των χρημάτων είναι θέμα που πρέπει να διευθετήσει η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί αναφέρουν γιατροί της Καστοριάς. Ωστόσο δεν σκοπεύουν να μείνουν αδρανείς αλλά στοχεύουν να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα και για του λόγου το αληθές κάποιοι σύλλογοι από τους ελεύθερους επαγγελματίες από τον ΟΠΑΔ και τον ΕΟΠΠΥ έχουν κινήσει δικαστική διαδικασία, το ίδιο θα κάνουν και οι γιατροί σε τοπικό επίπεδο προκειμένου να δικαιωθούν.




Σημαντική είναι η έλλειψη σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό στο νοσοκομείο Καστοριάς, αφού η Υγεία βρίσκεται στην «εντατική». Για την επίλυση των προβλημάτων απαιτείται εθνικός διάλογος, εθνική συνεννόηση αλλά και συναίνεση αναφέρουν γιατροί της Καστοριάς, με δεδομένο ότι ο ευαίσθητος χώρος της Υγείας δεν προσφέρεται πλέον για πειραματισμούς, όπως επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα που βιώνουμε σήμερα.


Είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθούν μέτρα τα οποία κρίνονται απαραίτητα για να βελτιωθούν οι όροι περίθαλψης και νοσηλείας. Γιατροί της Καστοριάς υπογραμμίζουν πως πρέπει να υπάρχει διαθεσιμότητα σε φάρμακα και αναλώσιμα υλικά και επάρκεια ιατρικού προσωπικού έτσι ώστε να καλύπτονται οι εφημερίες και να μην διακομίζονται περιστατικά σε άλλα νοσοκομεία με κίνδυνο τις ζωές τους. Πρέπει να σταματήσει η απαξίωση του δημόσιου συστήματος υγείας, καθιστώντας το αγαθό της υγείας αδιαπραγμάτευτο.




Απειλή για λουκέτο στο νοσοκομείο Καστοριάς


Επιπλέον ελλοχεύει ο κίνδυνος στο έμμεσο μέλλον να τοποθετηθεί λουκέτο στο νοσοκομείο Καστοριάς με το πρόσχημα των πιθανών συγχωνεύσεων εφόσον δεν γίνει κάλυψη οργανικών θέσεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Εάν βέβαια ξεκινήσει και η διαδικασία συνταξιοδότησης γιατρών κάποιες κλινικές θα αδυνατούν να λειτουργήσουν όποτε ο φόβος των συγχωνεύσεων θα είναι επικείμενος. Είναι ευτυχές το γεγονός πως το νοσοκομείο Καστοριάς δεν ήρθε αντιμέτωπο με το λουκέτο των κλινικών ωστόσο η υπολειτουργία τους είναι εμφανής και η εξυπηρέτηση των ασθενών βασίζεται «στην καλή θέληση των γιατρών».


Επιπλέον ένα ακόμα μελανός σημείο είναι η έλλειψη εντατικής θεραπείας στο νοσοκομείο Καστοριάς. Σε περίπτωση ενός κρίσιμου περιστατικού ο ασθενής θα διακομιστεί σε νοσοκομείο όπου θα υφίσταται κενό κρεβάτι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της κατάρρευσης της δημόσιας υγείας ήταν η ύπαρξη κρίσιμου περιστατικού στην Καστοριά όπου η εξεύρεση κενού κρεβατιού στα κοντινότερα νοσοκομεία δεν ήταν εφικτή με μοναδική σανίδα σωτηρίας το νοσοκομείο Σερρών.


Δυστυχώς όλη αυτή η απαράδεκτη κατάσταση συμβαίνει γιατί η Δυτική Μακεδονία δεν έχει περιφερειακό νοσοκομείο με εξειδικευμένες κλινικές όπως είναι μονάδες εντατικές θεραπείας αλλά και καρδιολογική όπου θα μπορεί να κάνει ένα στεφανιογράφημα ο ασθενής, ή μια καρδιολογική εγχείρηση ρουτίνας. Δυστυχώς τέτοια περιστατικά ρουτίνας μπορεί να χαθούν στο δρόμο άδικα.


Τον τελευταίο καιρό χειρουργεία ακυρώνονται, ραντεβού αναβάλλονται και εργαστήρια υπολειτουργούν ενώ τα έκτακτα περιστατικά αντιμετωπίζονται με «δανεικά υλικά»! Άξια λόγου είναι και η μείωση χειρουργείων λόγω έλλειψης υλικών. Αν δεν λυθεί το πρόβλημα της έλλειψης αναλώσιμων υλικών κινδυνεύουν να χαθούν χειρουργικά τμήματα. Η κατάσταση έχει δυσκολέψει στην ομαλή λειτουργία των τακτικών χειρουργείων, με αποτέλεσμα επεμβάσεις που δεν θεωρούνται επείγουσες να ακυρώνονται και να εκτελούνται μόνο τα έκτακτα περιστατικά.