Σελίδες

Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Γ.ΚΑΣΑΠΙΔΗΣ.Αναγκαία η ίδρυση και λειτουργία ιχθυόσκαλας στη λίμνη Πολυφύτου


Προτάσεις για την περαιτέρω αξιοποίηση των αλιευμάτων των επαγγελματιών αλιέων της λίμνης Πολυφύτου κατέθεσε ο βουλευτής Ν. Κοζάνης Γιώργος Κασαπίδης στην ημερίδα για την προοπτική της λίμνης Πολυφύτου που έγινε στο Δήμο Σερβίων-Βελβεντού.
Σύμφωνα με τον κ. Κασαπίδη η σωστή καταγραφή των αλιευμάτων των αλιέων και η επωφελέστερη εμπορία τους μπορεί να γίνει μόνο με την ίδρυση και λειτουργία ιχθυόσκαλας στη λίμνη Πολυφύτου.

Από τα στοιχεία του συλλόγου αλιέων φαίνεται ο τεράστιος πλούτος της λίμνης σε αλιεύματα, τα οποία, ωστόσο, οι αλιείς τα εμπορεύονται χωρίς καμία υποδομή και υποστήριξη.
Αυτό δεν τους επιτρέπει να διεκδικήσουν καλύτερες τιμές για τα προϊόντα τους και δεν προκύπτει κανένα όφελος για την περιοχή, ο πλούτος της οποίας σε αλιεύματα παραμένει άγνωστος στο ευρύ κοινό.
Ο βουλευτής του Νομού παρουσίασε επίσης άλλη μια δυνατότητα αξιοποίησης των αλιευμάτων με την ίδρυση και λειτουργία ενός τυποποιητηρίου και συσκευαστηρίου ψαριών.
Μια τέτοια μονάδα μεταποίησης των αλιευμάτων της λίμνης όπως τόνισε ο κ. Κασαπίδης μπορεί να γίνει από τους ίδιους τους αλιείς αφού οργανωθούν σε ένα συνεταιρισμό. Στη συνέχεια μπορούν να εντάξουν τη μονάδα αυτή άμεσα στο επιχειρησιακό πρόγραμμα αλιείας (Ε.Π.ΑΛ) για χρηματοδότηση. Το ύψος μιας τέτοιας επένδυσης δεν ξεπερνά τις 150.000€ και το ποσοστό επιδότησης μέσω του Ε.Π.ΑΛ. ανέρχεται στο 50%.
Η μονάδα αυτή μπορεί να απασχολεί έως και 20 άτομα και να επεξεργάζεται διάφορα είδη ψαριών της λίμνης (γριβάδι, πεταλούδα, πέρκα κ.α.) και να τα μετατρέπει σε φιλέτα, παστά ή καπνιστά συσκευασμένα κατάλληλα ως προϊόντα περιζήτητα στις διεθνείς αγορές.
Η τρίτη πρόταση του κ. Κασαπίδη αφορούσε τη σύσταση και λειτουργία φορέα διαχείρισης της λίμνης Πολυφύτου σύμφωνα και με συμβατικές υποχρεώσεις της χώρας βάσει κοινοτικών κανονισμών.
Ο φορέας αυτός θα ελέγχει και θα καταγράφει την κατάσταση του λιμνιαίου οικοσυστήματος ως προς την ποιοτική και ποσοτική κατάσταση των υδάτων.
Επιπροσθέτως, ο βουλευτής του Νομού πρότεινε ο φορέας αυτός να αναλάβει και την ευθύνη της αναπτυξιακής προοπτικής της λίμνης με τη συμμετοχή εκπροσώπων  όλων των εμπλεκόμενων στη χρήση των υδάτων της φορέων(αλιείς, γεωργοί, Ε.Β.Ε., Ο.Τ.Α., Δ.Ε.Η., κ.α.).
Δράσεις του φορέα προς την κατεύθυνση αυτή μπορεί να είναι η επιστημονική έρευνα του οικοσυστήματος, η εκπαίδευση των αλιέων της λίμνης σε θέματα αλιείας και αλιευμάτων και η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων των άλλων χρηστών και των τοπικών κοινωνιών για τη σπουδαιότητα της προστασίας του σπάνιου οικοσυστήματος του Ν. Κοζάνης.
Ο φορέας αυτός μπορεί να καθιερώσει και ένα σήμα πιστοποίησης αγροτικών προϊόντων που θα παράγονται με όρους και προϋποθέσεις σεβασμού και προστασίας της λίμνης.
Τα προϊόντα αυτά θα μπορούν να παίρνουν ένα πρόσθετο σήμα πιστοποίησης ως προϊόντα που παράγονται σε ένα οικολογικά ευαίσθητο οικοσύστημα, αυτό της λίμνης Πολυφύτου.
Το σήμα αυτό θα αποτελεί σημαντικό διαβατήριο των προϊόντων αυτών σε αγορές ευαισθητοποιημένων καταναλωτών σε χώρες του εξωτερικού.
Κλείνοντας ο κ. Κασαπίδης τόνισε πως μέσα από την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα γύρω και μέσα στη λίμνη Πολυφύτου μπορούν να αναπτυχθούν οικονομικά οι τοπικές κοινωνίες. Στη συνέχεια οι ίδιες θα κατανοήσουν το ρόλο του οικοσυστήματος και θα το σεβαστούν και θα το προστατεύσουν για το δικό τους καλό. Έτσι,  θα λάβει σάρκα και οστά και η τουριστική-πολιτιστική αξιοποίηση της λίμνης αφού οι ίδιες οι τοπικές κοινωνίες θα το συζητήσουν και θα το αγκαλιάσουν.