Σελίδες

Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Δεν υπογράφει Μνημόνιο ο Χριστόφιας


Μέτωπο των πολιτικών δυνάμεων της Κύπρου κατά της τρόικας επιθυμεί να συμπήξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Στόχος του Δημήτρη Χριστόφια είναι να πείσει την πολιτική ηγεσία να...
δεχθεί τις αντιπροτάσεις που ετοιμάζει η κυβέρνησή του και το ΑΚΕΛ και με βάση αυτό το έγγραφο να ξεκινήσει αντίσταση κατά επαχθών, όπως τις θεωρεί προτάσεων των μελλοντικών δανειστών και του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης. Αν τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν δεχθούν αυτούσιο το σχέδιο μνημονίου του κ. Χριστόφια, τότε ο Πρόεδρος αναμένεται να μην υπογράψει μνημόνιο.



Θα επιδιώξει να παρατείνει τη διαβούλευση με τους τροϊκανούς, ώστε να φθάσει στο τέλος της θητείας. Ο σχεδιασμός αυτός έχει ήδη συζητηθεί. Στο ερώτημα πού θα βρεθούν τα κονδύλια που χρειάζεται το κυπριακό δημόσιο για να λειτουργήσει μέχρι το Φεβρουάριο υπάρχει απάντηση. Τονίζεται ότι η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα με εσωτερικό δανεισμός και έντοκα δάνεια από τράπεζες τρίτων εκτός ευρωζώνης χωρών να καλύψει τους μήνες που απομένουν μέχρι τη λήξη της εντολής της.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ. Ο κ. Χριστόφιας και οι συνεργάτες του σκοπεύουν να θέσουν σε εφαρμογή τον ανωτέρω σχεδιασμό τους στο άτυπο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών που τοποθετείται προς το τέλος της βδομάδας. Μέχρι τότε θα έχει επιστρέψει ο Πρόεδρος από τη Νέα Υόρκη και η πολιτική επιτροπή διαπραγμάτευσης με την τρόικα θα έχει βάλει τις τελευταίες πινελιές στο προσχέδιο μνημονίου που έχει ετοιμάσει το υπουργείο Οικονομικών. Το έγγραφο κινείται στη λογική που προβάλει εδώ και μέρες το προεδρικό. Δημοσιονομική εξυγίανση, διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και διασφάλιση ανάπτυξης.

Οι επικεφαλίδες βέβαια εύκολα τοποθετούνται. Το δύσκολο είναι να κοστολογηθούν μέτρα που θα είναι διαφορετικά μεν από αυτά της τρόικας, αλλά θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτά από τους δανειστές. Με βάση το ανωτέρω προσχέδιο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα επιδιώξει να πείσει τους πολιτικούς αρχηγούς και κυρίως τους ηγέτες του ΔΗΣΥ, του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ ότι θα πρέπει να ενωθούν υπό τη δική του ηγεσία και προτάσεις για να δώσουν τη μάχη «Κύπρος εναντίον Τρόικας».

Στο Προεδρικό θεωρούν ότι ο σχεδιασμός αυτός έχει δυνατότητες επιτυχίας και έχουν ήδη αρχίσει με δηλώσεις να προετοιμάζουν το έδαφος. Χθες, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρίστος Χριστοφίδης, αφού απηύθυνε έκκληση προς τις πολιτικές δυνάμεις για ενότητα ενόψει της διαπραγμάτευσης με την τρόικα ανέφερε: «Αυτή η ενότητα θα πρέπει να κτιστεί στη βάση της θέσης της κυβέρνησης για περαιτέρω δημοσιονομική εξυγίανση, για διασφάλιση κοινωνικής συνοχής και για διασφάλιση της ανάπτυξης στον τόπο μας». Και ο κ. Χριστοφίδης πρόσθεσε πως «μια τέτοια προσέγγιση δεν είναι μόνο ζήτημα αποτροπής δυσβάσταχτων μέτρων, αλλά κυρίως ζήτημα διασφάλισης της προοπτικής εξόδου από την κρίση».

ΔΕΝ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ. Αν αυτός ο πρώτος και προτιμητέος σχεδιασμός δεν αποδώσει καρπούς, αν τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν ανταποκριθούν, τότε ο κ. Χριστόφιας σκέφτεται να μην υπογράψει μνημόνιο και να αναζητήσει από άλλες πηγές τα κονδύλια που έχει ανάγκη το κράτος για να λειτουργήσει. Οι ανάγκες των τραπεζών, ούτως ή άλλως θα καθοριστούν στο τέλος του χρόνου, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές έρευνες και μελέτες και θα μπορεί να υπολογιστεί το ακριβές ποσό για την ανακεφαλαιοποίησή τους. Επιπλέον, ο κ. Χριστόφιας θεωρεί ότι για τις τράπεζες ενδέχεται να ισχύσει ο μόνιμος μηχανισμός σταθερότητας (ΕSM), ο οποίος θα μπορεί να τις δανείζει απευθείας.

Σε αυτό το πλαίσιο -και χωρίς μνημόνιο- η κυβέρνηση Χριστόφια θα πρέπει να βρει χρήματα για να λειτουργεί το κράτος. Ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαιώνει ότι χρήματα υπάρχουν μέχρι τέλος Νοεμβρίου. Την ίδια εικόνα έχουν και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Επομένως, ο Πρόεδρος πρέπει να βρει κονδύλια για τρεις ακόμα μήνες. Τα σινιάλα από τη Μόσχα δεν είναι ενθαρρυντικά και στην κυβέρνηση κάνουν τα πλάνα τους χωρίς να υπολογίζουν σε ρωσικό δάνειο 5 δις.

Τα χρήματα θεωρούν ότι μπορεί να τα βρουν με ένα ακόμα εσωτερικό δανεισμό και με έντοκα δάνεια από ξένες τράπεζες που εδρεύουν εκτός ευρωζώνης. Πολιτικά, το ΑΚΕΛ ενδέχεται να στραφεί κατά της παραμονής της Κύπρου στο ευρώ, ως μια προσπάθεια αποφυγής μνημονίου και επαχθών μέτρων. Μια πρώτη νύξη προς αυτή την κατεύθυνση έγινε από τον Άντρο Κυπριανού την Παρασκευή, όπου άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο εξόδου από το ενιαίο νόμισμα αν τα μέτρα της τρόικας είναι οδυνηρά.
alithia.com.cy