Σελίδες

Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Μία ακόμη δοκιμασία στις σχέσεις Σκοπίων - Βουλγαρίας

Τα Σκόπια έλαβαν επιστολή από την κυβέρνηση της Βουλγαρίας η οποία αναφέρει τρεις σημαντικές προϋποθέσεις που πρέπει να εκπληρώσει η πΓΔΜ για να έχει επιτυχή Ευρω-Ατλαντική ενσωμάτωση. Η επιστολή, η οποία ελήφθη στις 29 Νοεμβρίου, έρχεται μόλις δυο βδομάδες πριν τη σύνοδο της ΕΕ στις Βρυξέλλες, οπότε και θα αποφασιστεί εάν θα λάβει η πΓΔΜ ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Ο Νικολάι Μλαντένοφ, υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, ζήτησε αρχικά συμφωνία καλών γειτονικών σχέσεων και συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών, βάσει της υπάρχουσας διακήρυξης καλών γειτονικών σχέσεων (1999).




«Το δεύτερο βήμα των προϋποθέσεων είναι η κατασκευή των απαραίτητων υποδομών [Διάδρομος 8, ο οποίος θα συνδέει τη Βουλγαρία με την Αλβανία], με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας και το σχηματισμό κοινών ομάδων εργασίας για τη βελτίωση των σχέσεων στους βασικούς, απαραίτητους τομείς. Τρίτον, η Σόφια προτείνει σχηματισμό υψηλόβαθμου συμβουλίου το οποίο θα διενεργεί ετήσιες διακυβερνητικές συνεδριάσεις», αναφέρει η επιστολή.

Ο Μλαντένοφ ανέφερε επίσης πως η Βουλγαρία στήριζε πάντα τις προσπάθειες ένταξης της πΓΔΜ στην ΕΕ, ωστόσο το επίπεδο των διμερών σχέσεων τα τελευταία χρόνια δεν ήταν σε επαρκές για τις δυο χώρες.

Η επιστολή από τη Βουλγαρία έρχεται ως απάντηση σε προηγούμενη επιστολή που έστειλε η κυβέρνηση της πΓΔΜ στη Σόφια, στην οποία πρότειναν διατήρηση του αμοιβαίου σεβασμού προς τα ευαίσθητα ζητήματα έκαστης χώρας, να αφήσουν τα ιστορικά ζητήματα στους ιστορικούς, και να βοηθήσουν αμοιβαία οι δυο χώρες η μία την άλλη όπως απαιτείται.

Ο Νικόλα Ποπόσκι, υπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων της πΓΔΜ, ανέφερε πως δεν υπάρχει τίποτα διασπαστικό στην επιστολή του Μλαντένοφ.

«Το μήνυμα που εστάλη από τη Σόφια ικανοποιεί τις προηγουμένως θεσπισμένες πρωτοβουλίες… επιλύοντας ζητήματα του παρελθόντος. Στην πραγματικότητα, η Βουλγαρία στηρίζει την πΓΔΜ σε όλους τους βασικούς τομείς», επιβεβαίωσε ο Ποπόβσκι.

Ωστόσο, κάποιοι πολιτικοί αναλυτές στην πΓΔΜ διαφωνούν. Ο Ρίστο Νικόβσκι, πρώην πρεσβευτής της πΓΔΜ, ανέφερε πως η επιστολή αποτελεί περιττή ώθηση από τη Βουλγαρία.

«Πιστεύουν πως είναι η ώρα να μας πιέσουν, ώστε να επιτύχουν συγκεκριμένα βασικά οφέλη, και θα κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να το επιτύχουν αυτό, αν και δεν θα τα καταφέρουν», δήλωσε.

Η επιστολή του Μλαντένοφ ακολούθησε σχολιασμό του Προέδρου της Βουλγαρίας Ρόσεν Πλεβνέλιεφ στα τέλη Οκτωβρίου, επικρίνοντας την κυβέρνηση της πΓΔΜ για «συστηματική χρήση ρητορικής μίσους προς τη Βουλγαρία».

Αν και επανέλαβε τη στήριξη της Σόφιας για την προσπάθεια ένταξης της πΓΔΜ στην ΕΕ, προέτρεψε επίσης τα Σκόπια να δώσουν ένα τέλος «στην αντι-Βουλγαρική εκστρατεία τους και στην παραποίηση ιστορικών γεγονότων», και να επικεντρωθούν στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Σύμφωνα με τον Σόλομον Πάσι, πρόεδρο και ιδρυτή της Ατλαντικής Λέσχης Βουλγαρίας και πρώην υπουργό Εξωτερικών, το ζήτημα θα μπορούσε να επιλυθεί διαφορετικά.

«Λυπάμαι πραγματικά για το γεγονός ότι αντί για εμπιστευτικές συνομιλίες ενώπιος-ενωπίω μεταξύ των δυο πρωθυπουργών, βλέπουμε δημοσιοποιημένες επιστολές μεταξύ τους. Ήλπιζα ότι η ένταξη της Βουλγαρίας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ θα χρησιμοποιείτο για αναβάθμιση των σχέσεων με τους γείτονές μας, ωστόσο αυτό που βλέπουμε είναι το ακριβώς αντίθετο. Ωστόσο, είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι δεν αποτελεί ζήτημα στις σχέσεις μεταξύ των δυο λαών, παρά μόνο μεταξύ των δυο κυβερνήσεων,» δήλωσε ο Πάσι.

MacedoniaHellenicLand.Eu