Σελίδες

Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Σωσίβιες λέμβοι ή μια ανάσα πρίν το καταποντισμό των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ). Της Δόμνας Γκίνη Project Manager.


Προσφάτως ο πρωθυπουργός της χώρας μας κ. Αντώνης Σαμαράς, αναφέρθηκε στο περίφημο πρόγραμμα ανάπτυξης και ενίσχυσης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων(ΜμΕ) στους τομείς του εμπορίου, τουρισμού, μεταποίησης και υπηρεσιών ανακοινώνοντας την προκήρυξη ενίσχυσης (στις 14-01-2013) την οποία ευθύνη αναλαμβάνει το Υπουργείο Ανάπτυξης με προϋπολογισμό του ύψους 456 εκατ. Ευρώ (€) και ποσοστό από 40-60% ανά περιφέρεια.



 
Το παρόν αυτό πρόγραμμα θα ενισχύει κυρίως την βελτίωση κτιριακών εγκαταστάσεων, τις προμήθειες εξοπλισμού μηχανημάτων με συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας, την διασφάλιση της ποιότητας κ.λ.π., όπου στην προκειμένη περίπτωση δημιουργήθηκε για να κλείσει "πληγές" που βάρυναν επιπλέον το ταμείο τους.
Οι ΜμΕ αποτελούσαν μέχρι και πριν το μεγάλο "κραχ" της Ελληνικής οικονομίας σημαντικό οικονομικό παράγοντα αλλά κυρίως δημιουργούσαν θέσεις εργασίας. Όπως είναι γνωστό οι ΜμΕ σε σχέση με τις πιο μεγάλες επιχειρήσεις αλλά και με ΜμΕ άλλων χωρών έχουν περιορισμένες πηγές Management, είναι λιγότερο ανταγωνιστικές, ο αριθμός πελατείας τους είναι μικρός, προσαρμόζονται εύκολα με τις επικρατούσες συνθήκες αγοράς, η έλλειψη αντικειμενικής αξιολόγησης των εργαζομένων και η μικρή τεχνολογική υποστήριξη κ.α., όλα αυτά τις οδήγησαν στην επιδείνωση των όποιων προοπτικών και δημιούργησαν αμέτρητα χάσματα και χιλιάδες προβλήματα.
Τα προβλήματα αυτά αυξήθηκαν και άλλο με την πρωτόγνωρη οικονομική ύφεση της χώρας μας προκαλώντας υλικές και ηθικές ζημιές κυρίως στην ρευστότητα ( 80-85% ) όπου σημείωσε μεγάλη ασφυξία απο το γεγονός ότι έχει αλλάξει το συναλλαγματικό κύκλωμα στην αγορά (οι επιχειρηματίες πουλάν μετρητοίς ενώ οι καταναλωτές ζητούν πίστωση). Σύμφωνα με τους επιχειρηματίες των ΜμΕ, οι οποίοι υποστηρίζουν πως πηγή του κακού όλων αυτών των συσσωρευμένων προβλημάτων που προέκυψαν από την αύξηση του κόστους λειτουργικότητας με μεγαλύτερη επιβάρυνση οφείλεται κυρίως στην αύξηση των τιμολογίων της Δ.Ε.Η. και των Δημοτικών Τελών καθώς και στο ύψος των ασφαλιστικών εισφορών, στην υψηλή φορολογία και στην παράνομη δραστηριότητα (παραοικονομία) κ.λ.π.
Σε μια πρόσφατη έρευνα για το σύνολο των ΜμΕ πριν και μετά την κρίση εμφανίζει πως το 2007-> 829,3 χιλιάδες ενώ το 2012 -> 758,7.. Ας ελπίσουμε πως το πρόγραμμα αυτό με τις κατάλληλες τεχνικές - στρατηγικές management και τα καλά μελετημένα συστήματα υποστήριξης αποφάσεων, θα επιλύσει τα "γερασμένα" προβλήματα τους, λαμβάνοντας υπόψη το κυριότερο παράγοντα για αυτές τον άνθρωπο (πελάτη- καταναλωτή).