Σελίδες

Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Επιστολή του Δημάρχου Κοζάνης για το πανεπιστήμιο στον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Παιδείας πριν την ανακοίνωση


Η επιστολή του Δημάρχου Κοζάνης κ. Λάζαρου Μαλούτα στον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά και τον Υπουργό Παιδείας κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο στις 27.12.2012 για το πανεπιστήμιο.
 
Κοζάνη  27/12/2012
Αριθμ. πρωτ.:85079


ΠΡΟΣ:
κ. Αντώνη Σαμαρά,  Πρόεδρο της Κυβέρνησης




Ηρώδου του Αττικού 19 Αθήνα, Τ.Κ. 10674.

ΚΟΙΝ:
 κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, Υπουργό Παιδείας.
Ανδρέα Παπανδρέου 37,
Μαρούσι, TK 15180.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ   ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ


Κοζάνη  27/12/2012
Αριθμ. πρωτ.:85079


ΠΡΟΣ:
κ. Αντώνη Σαμαρά,  Πρόεδρο της Κυβέρνησης
Ηρώδου του Αττικού 19 Αθήνα, Τ.Κ. 10674.

ΚΟΙΝ:
 κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, Υπουργό Παιδείας.
Ανδρέα Παπανδρέου 37,
Μαρούσι, TK 15180.



Αξιότιμε  κύριε Πρόεδρε ,
 
    Απευθύνομαι σε εσάς προσωπικά, γιατί θεωρώ το ζήτημα της ύπαρξης και ανάπτυξης των τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στη Δυτική Μακεδονία, του ΤΕΙ αλλά κυρίως του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας ότι είναι ζήτημα εθνικής σημασίας και εκτιμώ ότι πρέπει να σας απασχολήσει προσωπικά.
   Αναγνωρίζω την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλεται  στην παρούσα οικονομική συγκυρία, για να αντιμετωπιστεί η πολύπλευρη κρίση που μαστίζει την χώρα.  Όμως όπως πολύ σωστά επισημάνατε, το ζήτημα της ισόρροπης και βιώσιμης ανάπτυξης της πατρίδας μας, και ιδιαίτερα της περιφέρειας, είναι από τα ζητήματα που έχουν υψηλή προτεραιότητα στην ατζέντα σας.  Με την έννοια αυτή η Δυτική Μακεδονία, η πύλη της χώρας στα Βαλκάνια και την Ευρώπη, το ενεργειακό  κέντρο της πατρίδας μας (που τόσα έχει προσφέρει), δικαιούται να βλέπει με αισιοδοξία το μέλλον της,  στην νέα αυτή πορεία, στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται.


Κύριε πρόεδρε,
το τελευταίο διάστημα έχει ξεκινήσει από το Υπουργείο Παιδείας μία οργανωμένη συζήτηση που σχετίζεται με την ανασυγκρότηση του χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, στο οποίο  κατατίθενται σκέψεις , όροι,  προϋποθέσεις και  στόχοι που θα εξυπηρετούν τα   τριτοβάθμια ιδρύματα στο νέο εκπαιδευτικό τοπίο.
   Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι στην παρούσα οικονομική συγκυρία δεν περισσεύει ούτε ένα ευρώ και για αυτό πρέπει να δούμε την κάθε μας δαπάνη με μία άλλη οπτική, έτσι ώστε να εξυπηρετεί και να υποστηρίζει την συλλογική προσπάθεια της χώρας.
   Είναι επίσης σαφές ότι πρέπει να υπάρξουν διαρθρωτικές αλλαγές, ώστε να ξεπεραστεί κάθε τροχοπέδη στην πορεία προς την ανάπτυξη. Υπό αυτή την έννοια, η συζήτηση για την τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν είναι άσκοπη, αντιθέτως οι εξελίξεις των τελευταίων ετών έχουν αναδείξει το κρίσιμο ζήτημα της δαπάνης πόρων για την εκπαίδευση των παιδιών μας, τα οποία οι σημερινές συνθήκες τα ωθούν στο εξωτερικό προς αναζήτηση εργασίας. Πραγματοποιούμε δηλαδή στη χώρα μία επένδυση που αποδίδει οφέλη σε άλλους.
  Η Δυτική Μακεδονία, κύριε πρόεδρε, είναι μία περιφέρεια, που διανύει μία περίοδο παρατεταμένης ύφεσης και αυτό αποδεικνύεται  από την συνεχώς συρρικνούμενη συνεισφορά της στον εθνικό πλούτο της πατρίδας μας. Επισημαίνοντας κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, θα ήθελα να σημειώσω  πως από το 2001 έως το 2011, σύμφωνα με τις απογραφές, η περιοχή υπέστη μία σημαντική πληθυσμιακή μείωση της τάξης του 6,5% του μόνιμου πληθυσμού, και βέβαια όπως και εσείς γνωρίζετε από τα επίσημα στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας που ανακοινώνονται κάθε μήνα, η περιφέρειά μας είναι πρωταθλήτρια στην ανεργία. Σημειώνω πως αυτές οι εξελίξεις δεν είναι φαινόμενο της τελευταίας τριετίας, που αναδείχθηκαν τα οικονομικά προβλήματα στην πατρίδα μας, αλλά είναι αποτέλεσμα μίας δεκαετούς πορείας, που όπως είναι φυσικό οξύνθηκε τελευταία .
     Η Δυτική Μακεδονία είναι από τις περιοχές εκείνες της χώρας, που υφίσταται  και θα συνεχίσει  στο μέλλον να υφίσταται, ακόμα πιο έντονες μεταβολές. Αναφέρομαι στο γεγονός, ότι η περιοχή μας είχε έναν εκτεταμένο δημόσιο τομέα, με κυρίαρχη την παρουσία της  ΔΕΗ, της οποίας το βασικό παραγωγικό δυναμικό είναι εγκατεστημένο στην περιφέρειά μας. Είναι διάχυτος ο φόβος, στην περιοχή ότι οι επερχόμενες αλλαγές, τόσο με την συρρίκνωση και αναδιάρθρωση του δημόσιου, όσο και με τις  εξελίξεις στον ενεργειακό  τομέα θα έχουν ως συνέπεια ακόμη πιο δυσμενείς εξελίξεις.

Κύριε πρόεδρε,
η Δυτική Μακεδονία είναι η πύλη της πατρίδας μας προς τα νοτιοδυτικά Βαλκάνια. Οι μέχρι σήμερα εξελίξεις  ανάμεσα στην πατρίδα μας , την FYROM και την Αλβανία, μπορεί να μην επέτρεψαν να αναπτυχθούν οι μεταξύ μας σχέσεις, όσο θα έπρεπε ή όσο θα μπορούσαν και θα επέβαλλαν οι σχέσεις καλής γειτονίας. Όμως οι εξελίξεις που έχουμε μπροστά μας, η άμβλυνση των όποιων αντιθέσεων και  η επίλυση των μεταξύ μας προβλημάτων, θα αναδείξει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά  και τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Δυτικής Μακεδονίας στα Βαλκάνια,  ιδίως τώρα που κάποιες χώρες όπως η Βουλγαρία θα επιδιώξουν την ένταξή τους στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Τα ιδιαίτερα αυτά χαρακτηριστικά, οφείλουμε να τα αναδείξουμε  και να τα διευρύνουμε. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε κυρίως με αρωγό ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα, εγκατεστημένο στην περιφέρειά μας, το οποίο μπορεί να υποστηρίξει δύο τουλάχιστον πυλώνες. Τον πυλώνα  της εκπαίδευσης και τον πυλώνα των διασυνοριακών σχέσεων και της ενέργειας, (είναι γνωστό ότι τα λιγνιτικά κοιτάσματα που βρίσκονται  στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, εκτείνονται και προς τον βορρά).
    Σημειώνω επίσης κύριε πρόεδρε ,πως σήμερα η πατρίδα μας προσπαθεί να θεμελιώσει ένα καινούριο ξεκίνημα, μία νέα πορεία απαλλαγμένη από τα βαρίδια και τα λάθη του παρελθόντος. Οφείλουμε να μην  επιτρέψουμε να ερημώσει η ύπαιθρος , όπως επίσης οφείλουμε να αποτρέψουμε με τις δράσεις μας και τις αποφάσεις μας,  την περαιτέρω πληθυσμιακή συγκέντρωση στο λεκανοπέδιο της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Σήμερα τα δύο αυτά πολεοδομικά συγκροτήματα, συγκεντρώνουν τα ⅔ του πληθυσμού και της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας. Μία συγκέντρωση που καθόλου δεν συμβάλλει στην ισόρροπη ανάπτυξης της χώρας, και αναδεικνύει με τον πιο σοβαρό τρόπο, τους κινδύνους που συνεπάγεται η ερημοποίηση μιας περιοχής, η ελληνικότητα της οποίας αμφισβητήθηκε στο παρελθόν με έντονο τρόπο. Θεωρούμε προϋπόθεση την παρουσία και ανάπτυξη των εκπαιδευτικών μας ιδρυμάτων, και ιδιαίτερα του νεότερου από αυτά, του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, ουσιώδες στοιχείο της ύπαρξης της περιοχής μας και της ανάδειξης της προοπτικής  που πρέπει να αναπτύξει τη επόμενη περίοδο.

Κύριε πρόεδρε,
δεν θα αναφερθώ στα συγκριτικά πλεονεκτήματα , ακαδημαϊκά και οικονομικά ,του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας τα οποία έχει αναδείξει επαρκώς η Διοικούσα του επιτροπή . Σημειώνω όμως ότι ο Δήμος Κοζάνης διαχρονικά υιοθετούσε αυτές τις  αντιλήψεις  και τις ανέδειξε με συγκεκριμένες πολιτικές, δράσεις και πρωτοβουλίες, οι οποίες ενίσχυσαν και συνεχίζουν να ενισχύουν και να στηρίζουν το πανεπιστήμιο, καθώς αναδεικνύουν τον ρόλο που μπορεί να παίξει στην ενίσχυση των χαρακτηριστικών της περιοχής μας. Δεν είναι άσκοπο να τονίσουμε, τη σημασία της συνύπαρξης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, στον ίδιο χώρο, με τον μεγαλύτερο εθνικό ενεργειακό πλούτο, τον λιγνίτη, η οποία μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να δώσει. Αυτό αναδεικνύεται και από την ιδιαίτερα σημαντική  απόφαση που πήρε  το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ, πριν από μερικούς μήνες,   να χρηματοδοτήσει δραστηριότητες του πανεπιστημίου. Για όλες τι δράσεις και την στήριξη που παρείχε ο Δήμος Κοζάνης στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, επισυνάπτω σύντομη παρουσίαση.
Κύριε πρόεδρε,
ολοκληρώνοντας αυτή την μακροσκελή επιστολή, ελπίζω στα πλαίσια των αποφάσεων της κυβέρνησής σας για την αναδιάρθρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, να λάβετε σοβαρά υπόψη σας τις παραπάνω επισημάνσεις,  διότι οι αποφάσεις που θα παρθούν για τα εκπαιδευτικά μας ιδρύματα, θα είναι  καθοριστικές  για το μέλλον της περιοχής μας.

                                                                 
Συνημμένα:                                                   Ο Δήμαρχος Κοζάνης
1.Παρουσίαση με τις δράσεις και στήριξη
 του Δήμου Κοζάνης στο Πανεπιστήμιο Δ.Μακεδονίας                                                                                            
Λάζαρος Μαλούτας