Σελίδες

Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Πραγματοποιήθηκε η συνάντηση με πρωτοβουλία του Δημάρχου Φλώρινας προκειμένου να αποφασιστούν οι από κοινού κινήσεις των φορέων μετά την ανακοίνωση του σχεδίου «ΑΘΗΝΑ»


Με πρωτοβουλία του Δημάρχου Φλώρινας κ. Γιάννη Βοσκόπουλου, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 01 Φεβρουαρίου 2013 συνάντηση στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου, προκειμένου να αποφασιστούν οι από κοινού κινήσεις των φορέων μετά την ανακοίνωση του σχεδίου «ΑΘΗΝΑ» του Υπουργείου Παιδείας.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο εκπρόσωπος....

ΟΛΗ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ


 της Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης Πρεσπών και Εορδαίας π. Ιουστίνος Μπαρδάκας, οι Βουλευτές Φλώρινας κ.κ. Σ. Κωνσταντινίδης και Θ. Γερμανίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας κ. Δ. Ηλιάδης, ο Δήμαρχος Αμυνταίου κ. Μ. Ιωσηφίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης κ. Χ. Ευαγγέλου, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Σ. Μπίρος, ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Φλώρινας κ. Σ. Σαπαλίδης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Φλώρινας κ. Θ. Ταλλίδης, Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι Συλλόγων και Φορέων και πλήθος κόσμου.
Από το χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης συμμετείχαν καθηγητές του ΑΕΙ και του ΤΕΙ, εργαζόμενοι στα ιδρύματα, καθώς και φοιτητές και σπουδαστές.
Κατά την έναρξη της συνάντησης, ο κ. Δήμαρχος είπε:
«Με μεγάλη μου έκπληξη διάβασα το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα για διαβούλευση για τις επόμενες σαράντα μέρες. Θεώρησα σκόπιμο να κινηθούμε άμεσα και να κάνουμε το σημερινό διάλογο, ο οποίος είναι απαραίτητος και να αποφασίσουμε τις κινητοποιήσεις τις οποίες πρέπει να κάνουμε στο μέλλον, μέχρι να ολοκληρωθεί το σαρανταήμερο της διαβούλευσης, διότι μετά από την παρέλευση του χρόνου αυτού, ίσως χάσουμε και άλλα τμήματα και όχι μόνο αυτά, τα οποία, σύμφωνα με το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ», τα έχουμε ήδη χαμένα.
Όπως θα έχετε ενημερωθεί όλοι, η Φλώρινα χάνει το Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου, το οποίο πάει στη Θεσσαλονίκη και το Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου του Τ.Ε.Ι., το οποίο πάει στην Καστοριά.
Τόσο καιρό παλεύαμε για να φέρουμε κάποιο νέο τμήμα στη Φλώρινα και γνωρίζετε όλοι πολύ καλά τις ενέργειες που έχω κάνει και ως Νομάρχης αλλά και ως Δήμαρχος, για να φέρουμε κάποιο νέο Τμήμα στη Φλώρινα αλλά και το Αμύνταιο σχετικό με την Οινοποιία.
Ενώ λοιπόν, αγωνιζόμασταν για ένα νέο τμήμα στη Φλώρινα, συναφές με το Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, δυστυχώς αυτή τη στιγμή χάνουμε δύο Τμήματα. Θα έλεγα μάλιστα, ότι είναι ευτύχημα που δε χάνουμε και το Τμήμα Εικαστικών Τεχνών.
Για το λόγο αυτό, είστε προσκεκλημένοι όλοι εδώ σήμερα, ώστε να εκφράσετε τις θέσεις σας και να καταλήξουμε κάπου, για να ξεκινήσουμε τις διεκδικήσεις μας για τα Τμήματα που χάνουμε και γι’ αυτά που πρέπει να διεκδικήσουμε.
Είχαμε κάνει και στο παρελθόν κάποιες άλλες κινητοποιήσεις και είχαμε ζητήσει από τους δύο Βουλευτές μας, να μας κλείσουν ένα ραντεβού με τον Υπουργό Παιδείας, κάτι το οποίο δεν έχει γίνει ως τώρα και θα μας πουν  οι ίδιοι για ποιο λόγο. Ελπίζω, το ραντεβού αυτό να γίνει τις επόμενες μέρες και να παραστούμε μια μεγάλη αντιπροσωπεία από τη Φλώρινα, ώστε να φανεί ότι όλοι σύσσωμοι διεκδικούμε για τη Φλώρινα».
Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των παρευρισκόμενων, στις οποίες αναφέρθηκε ότι κινδυνεύουν να χαθούν στα επόμενα δύο με τρία χρόνια και τα υπόλοιπα Τμήματα του Πανεπιστημίου από τη Φλώρινα, αφού σύμφωνα με το νόμο της κ. Διαμαντοπούλου η συγχώνευση των Σχολών αποτελεί αρμοδιότητα της εκάστοτε Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου. Έτσι, σε περίπτωση που μελλοντικά η Διοικούσα Επιτροπή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ή του ΑΠΘ αποφασίσει τη συγχώνευση κάποιου Τμήματος στη Φλώρινα, αυτό θα μεταφερθεί στη Θεσσαλονίκη ή σε πόλη που θα κρίνει αυτή.
Επιπρόσθετα, η κ. Μητλιάγκα, Διευθύντρια του Τμήματος Εμπορίου και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων του Τ.Ε.Ι., ανέφερε ότι το παραπάνω Τμήμα λειτουργεί συμπληρωματικά στα δύο υπάρχοντα Τμήματα του Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής, ολοκληρώνοντας έτσι τον προορισμό των δύο αυτών Τμημάτων.
Στο τέλος των τοποθετήσεων, ο κ. Βοσκόπουλος ανακεφαλαιώνοντας έκανε την τελική πρόταση η οποία έχει ως εξής:
«Χρειάζεται πολιτική βούληση για να μείνουν τα Τμήματα στη Φλώρινα και πολιτική βούληση για να έχουμε  Αυτοδιοίκητο Πανεπιστήμιο Φλώρινας, το οποίο πρέπει να διεκδικήσουμε.
Η διεκδίκησή μας πρέπει να έχει δύο κλάδους:
Ο ένας είναι να παραμείνουν τα Τμήματά μας, ως έχουν, στη Φλώρινα  και ο δεύτερος είναι να διεκδικήσουμε αυτοδιοίκητο Πανεπιστήμιο  στη Φλώρινα.
Εμείς πρέπει να διεκδικήσουμε να μην κλείσει κανένα Τμήμα στη Φλώρινα.
Άρα, οι Βουλευτές μας πρέπει να κλείσουν ένα ραντεβού με τον κ. Υπουργό ή με το γραφείο του Πρωθυπουργού και να παραστούν εκπρόσωπος της εκκλησίας οι Δήμαρχοι, οι Αντιπεριφερειάρχες, οι Βουλευτές μας, εκπρόσωποι της Πανεπιστημιακής Κοινότητας, από το Τ.Ε.Ι. η κ. Μητλιάγκα, από το Πανεπιστήμιο επίσης ο κ. Ίνδος και ο κ. Μπράτιτση, καθώς και εκπρόσωποι των φοιτητών, ώστε να μας βοηθήσουν, αφού γνωρίζουν τα στοιχεία για την ακριβή κατάσταση που επικρατεί στα Α.Ε.Ι. και στα Τ.Ε.Ι. της χώρας».
Με βάση τους άξονες αυτούς, τη Δευτέρα 04 Φεβρουαρίου 2013 στις 11:00 πμ, στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη κ. Ηλιάδη, να συνεδριάσει η Επιτροπή προκειμένου να αποφασίσει το ακριβές κείμενο-υπόμνημα των διεκδικήσεων, καθώς και το πλαίσιο  των επόμενων κινήσεων.