Σελίδες

Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Η Αγροτική Επιχειρηματικότητα στη κρίση. (Της Δόμνας Γκινη Project Manager)


Το μεγαλύτερο ποσοστό των κατοίκων της επαρχίας της Περιφερειακής Ενότητας της Δυτικής Μακεδονίας έχει επενδύσει από πάππου προς πάππου στον τομέα της Γεωργίας-Κτηνοτροφίας, όχι μόνο για προσωπική ανάγκη επιβίωσης αλλά κυρίως επαγγελματικά π.χ. Αγροτικοί συνεταιρισμοί βιολογικών προϊόντων (πατάτα, φασόλια κ.α). Πολλοί νέοι την τελευταία δεκαετία, ύστερα από μακρά αναζήτηση εργασίας και με την ανεργία να αγγίζει κόκκινο, "κορνιζάρισαν" τα πτυχία τους
και στράφηκαν στις αγροτικές καλλιέργειες  δηλώθηκαν νέοι αγρότες συμμετείχαν σε προγράμματα, αγόρασαν αγροτικά μηχανήματα και εκτάσεις γης, πήραν δάνεια για επιχειρηματική δράση, υποθήκευσαν περιουσίες και ξεκίνησαν υπό το πρίσμα της αγροτικής ανάπτυξης.
Παρόλα αυτά η αγροτική ανάπτυξη παρέμεινε στάσιμη με τους αγρότες να βιώνουν σήμερα στη κρίσιμη αυτή οικονομική περίοδο για την χώρα μας, το φάσμα μιας νεόφερτης φτώχειας  όπου το χειρότερο για αυτούς πλέον είναι το κοντινό παρόν.
Για κάποιες περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας τα προηγούμενα χρόνια ο Αγρότης - Κτηνοτρόφος ήταν το πιο σύνηθες επάγγελμα και θεωρείτο ως ο "πλούτος" της πόλης. Πλέον όμως έχει μειωθεί δραματικά και σ αυτό βοήθησαν τα καρτέλ γάλακτος και άλλα παρόμοια "σκευάσματα" απο επιτήδειους φιλάργυρους "εραστές" που άπλωσαν τα πλοκάμια τους στη γεωργία. Λίγοι πλέον έμειναν να παλεύουν να κρατήσουν τους αγώνες τους και τους κόπους τους ζωντανούς, δοκιμάζοντας ότι πιο νέο κυκλοφορούσε στην αγορά δηλαδή εφάρμοσαν την μεθοδολογία στην παραγωγή τροφίμων και σε συνδυασμό με την νεανική επιχειρηματικότητα και την ευρύτερη ανάπτυξη δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις παραμέτρους της καινοτομίας και της εξωστρέφειας για την ανασύσταση του αγροτικού χώρου και κατ' επέκταση της Ελληνικής οικονομίας με ρόλο επιχειρηματικό.
Ποτέ ο Αγρότης δε θεωρήθηκε "φαβορί" αν και προσέφερε μεγάλο έργο ανάπτυξης προς την πολιτεία, αδικήθηκε άπειρες φορές. Πάντα όμως ο "μικρός" αγρότης ήταν υπόδουλος ενός μεγάλου Αγρότη και αυτό γιατί το επέβαλλε το μέχρι πρότεινως το σύστημα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Ωστόσο είναι απαραίτητο μέσα σ αυτό το κλίμα που επικρατεί και μέσα σ αυτό το περιβάλλον αλλαγών που ζεί η χώρα μας, να επιβάλλουμε πρότυπα και να πυροδοτήσουμε κίνητρα για περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα, που θα κυριαρχήσουν ώστε να βγούμε απο την μιζέρια που σκέπασε σαν πέπλο τις ελπίδες όλων. Καλό θα είναι λοιπόν να διαμορφωθεί ένα στρατηγικά οργανωμένο πρόγραμμα που θα προσφέρει προοπτικές και λύσεις που θα τους απαλλάσσει από αδικίες και παρατυπίες, αν θέλουν να υπάρξει δυνατότητα αναγέννησης της χώρας και να απελευθερωθούν από τον ζυγό των μνημονίων είναι προαπαιτούμενο για την ανάπτυξη να επενδύσουν και πάλι στα αγροτικά μας "ορυχεία".
Η κρίση σάρωσε τα πάντα και αυτό είναι φανερό με τους αγρότες σκορπισμένους στους δρόμους να ελεούν για ένα πιο συγκροτημένο δίκαιο και δυναμικό πυρήνα ανάπτυξης.