Σελίδες

Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Επιχειρώ Επενδυτικά. Της Δόμνας Γκίνη Project Manager.



Στη κρίσιμη οικονομική περίοδο που διανύουμε, το κλίμα αβεβαιότητας επισκιάζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης και την αναγκάζει να στραφεί στις επενδύσεις με στόχο την διάσωση της Ελληνικής Οικονομίας και επιχειρεί να προσελκύσει επενδυτές από διάφορες χώρες (Ιαπωνία, Κίνα κ.α.) με επίκεντρο την σταθεροποιήση της, καθώς θεωρείτο ένας ακόμη συνδετικός άξονας της ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, οι οποίες θα φέρουν ισορροπίες τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στο κρατικό κεφάλαιο, ξεκίνησαν με το δελεαστικό σλόγκαν "ΕΠΕΝΔΥΣΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ".






Φυσικά, οι ξένοι επενδυτές που θα τολμήσουν να επενδύσουν θα επιλέξουν κυρίως τις υγιής και οικονομικά "ώριμες" επιχείρησης  οι οποίες θα πρέπει άρρητα να υποστηρίζονται από σύγχρονα εργαλεία πληροφόρησης, συμβούλους - manager (κυνηγούς κέρδους), ενημερωμένους για το τι επικρατεί στην αγορά σήμερα, γιατί όπως αντιλαμβανόμαστε η εποχή δεν υποστηρίζει το ρίσκο όταν το οικονομικό σύστημα είναι ασθενές και ο λόγος επειδή δεν υπάρχουν τυποποιημένες λύσεις για όλες τις λειτουργίες των επιχειρήσεων, επομένως θα πρέπει να βρεθούν τρόποι που θα αποφέρουν πρωτοπορία στην αγορά ώστε να διατηρούν το μερίδιο τους αλώβητο.
Εδώ γεννάται το ερώτημα: πόσες από τις Επιχειρήσεις-πηγές επένδυσης διαθέτει η Ελλάδα ώστε να κινήσει το ενδιαφέρον των επενδυτών; Όσο άφορα το τομέα τον επενδύσεων, χρειάζεται συνεχή έρευνα αγοράς, έξυπνη επιλογή, δυνατούς διαπραγματευτές κ.λ.π. , για να υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα σύμφωνα με τον επενδυτικό σκοπό του επενδυτή και με τον ρυθμό ανάπτυξης και απόδοσης του κεφαλαίου ώστε να τον ικανοποιεί απόλυτα ως προς την προσδοκία της επένδυσης. Στην οποία θα πρέπει να έχει οριστεί ο χρονικός ορίζοντας π.χ αν είναι μεσο-μακροπρόθεσμη 2-5 χρόνια και έχει μεγαλύτερες πιθανότητες από τις βραχυπρόθεσμες. ΔΕΝ ξεχνάμε και τον κίνδυνο που κρύβουν, είναι δεδομένο οτι η απόδοση μιας επένδυσης γεννά αμφιβολίες γιατί όσο μεγαλύτερο είναι το ρίσκο τόσο μεγαλύτερη είναι η προσδοκώμενη απόδοση της. Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν μια επένδυση φέρει επιτυχία προϋποθέτει και την σωστή διαχείριση ενός επερχόμενου επενδυτικού κινδύνου. Επιπλέον σημαντικό ρόλο παίζει το ποσό που θα διαθέσει ο επενδυτής και η οικονομική του κατάσταση.
Το ρίσκο των επενδύσεων μεγάλο. ΜΠΟΡΕΙ όμως η Ελληνική επενδυτική αγορά να διαθέσει ασφάλεια στους νεο-επενδυτές; Υπάρχουν "πηγές" επένδυσης που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα της χώρας μας; Με ανοιχτά ή κλειστά χαρτιά θα κερδίσουμε την παρτίδα των επενδύσεων; Οι επενδύσεις άνοιξαν ας δούμε τώρα τον όγκο ανάπτυξης της οικονομίας μας.