Σελίδες

Κυριακή 7 Απριλίου 2013

Συνάντηση φοιτητών ΤΕΙ με Ραχήλ Μακρή


Αντιπροσωπία φοιτητών και αποφοίτων του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας (ΤΕΙ ΔΜ) από τα τμήματα Τεχνολογιών Αντιρρύπανσης (ΤΕΑΝ) και Βιομηχανικού Σχεδιασμού (ΒΣ), συναντήθηκαν με τη βουλευτή κυρία Μακρή Ραχήλ.
Κατέθεσαν τις θέσεις τους σχετικά με την απόφαση απορρόφησης/ κατάργησης του τμήματος ΒΣ, σχετικά με το προδιαγραφόμενο κλείσιμο του τμήματος ΤΕΑΝ, όπως και άλλων τμημάτων του ΤΕΙ ΔΜ και σχετικά με την έκδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων στους απόφοιτους Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.




Η κυρία Μακρή, γνωρίζοντας τα θέματα που απασχολούν διαχρονικά τους απόφοιτους των ΤΕΙ, δεσμεύτηκε να προωθήσει τις θέσεις και τα επιχειρήματά μας στον Υπουργό Παιδείας.
Παρακάτω παραθέτουμε τις θέσεις και τα ερωτήματα του συλλόγου φοιτητών του τμήματος Τεχνολογιών Αντιρρύπανσης, όπως παραδόθηκαν στην κυρία Μακρή και αμέσως μετά ακολουθεί περίληψη της επιχειρηματολογίας του τμήματος Βιομηχανικού Σχεδιασμού που παραδόθηκε στη βουλευτή.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Σύλλογος Φοιτητών τμήματος Τεχνολογιών Αντιρρύπανσης του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας Κοζάνη 6 Απριλίου 2013
Αξιότιμη κυρία Μακρή,
Σας ευχαριστούμε για την αποδοχή του αιτήματος για συνάντηση με τους φοιτητές και αποφοίτους του τμήματος Τεχνολογιών Αντιρρύπανσης, με σκοπό την παράθεση των απόψεων και των θέσεων μας. Θα θέλαμε να σας παραθέσουμε τα εξής:
Πρέπει να υπάρξει πραγματική αυτονομία των δύο Ιδρυμάτων και όχι «καπέλωμα» και κλείσιμο των σχολών του ΤΕΙ με το ίδιο γνωστικό αντικείμενο, λόγο έλλειψης υποδομών και εκπαιδευτικού προσωπικού του ΠΔΜ (Μηχανολόγοι ΤΕ και ΠΕ κ.α.).
Η ύπαρξη ομοειδών τμημάτων στο ΠΔΜ με τα τμήματα του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το προς ίδρυση τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος και το τμήμα Τεχνολογιών Αντιρρύπανσης, το οποίο θα βάλει την «ταφόπλακα» στην οποιαδήποτε πιθανότητα διεκδίκησης επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.
Όταν υπάρχει έλλειψη εκπαιδευτικού προσωπικού και υποδομών στο ΠΔΜ και με δεδομένο το πάγωμα των προσλήψεων στο δημόσιο, με ποιους καθηγητές θα λειτουργήσουν τμήματα όπως των Μηχανικών Περιβάλλοντος και σε ποια εργαστήρια; Να υπάρξει άμεση χρηματοδότηση των δύο πυλώνων και των νέων υποδομών, για την περεταίρω ενδυνάμωση και αυτοτέλεια των δυο Ιδρυμάτων.
Μπορεί το υπουργείο να διασφαλίσει την παραμονή και τη συνέχιση του εκπαιδευτικού έργου των καθηγητών του αρίστως αξιολογημένου από την Α.ΔΙ.Π. τμήματος Τεχνολογιών Αντιρρύπανσης - του μοναδικού τμήματος  στην Τεχνολογική Εκπαίδευση στην Ελλάδα πάνω στο ίδιο αντικείμενο σπουδών με τα δύο Πανεπιστημιακά τμήματα Μηχανικών Περιβάλλοντος στην Κρήτη και στην Ξάνθη και με την ειδίκευση που προσφέρει η Τεχνολογική Εκπαίδευση (εργαστήρια, πρακτική εξάσκηση φοιτητών, κ.α.);
Πρέπει στην διοίκηση του νέου ομόσπονδου Ιδρύματος, να υπάρχει εκπροσώπηση των δύο πυλώνων (ΤΕΙ/ΠΔΜ) ανάλογη του αριθμού των τμημάτων και των φοιτητών που εκπροσωπούν, για τη διασφάλιση της προώθησης των αιτημάτων των φοιτητών και αποφοίτων των δύο Ιδρυμάτων.
Με το σχέδιο για το ομόσπονδο Ίδρυμα ΤΕΙ/ΠΔΜ, η ανωτάτη διοίκηση αποτελείται από 3 εκπροσώπους του ΤΕΙ, 3 εκπροσώπους του ΠΔΜ και τον Πρύτανη του ΠΔΜ. Ποιους φοιτητές και αποφοίτους θα εκπροσωπεί αυτή η διοίκηση; Ποιος θα εκπροσωπεί το 70% των φοιτητών που προέρχονται από το ΤΕΙ? Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου? Με αυτών τον τρόπο, δεν πρόκειται να αναβαθμιστούν τα πτυχία και να πάρουμε επαγγελματικά δικαιόματα…..και εδώ μπαίνουν τα ιδιωτικά κολέγια!
Με την απαξίωση των ΤΕΙ της χώρας, προωθούνται τα ιδιωτικά κολέγια τα οποία θα δεχθούν χιλιάδες αποφοίτους που θα μείνουν έξω από την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Δεν μπορεί ο υπουργός να ανοίγει και να κλείνει τμήματα χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της ακαδημαϊκής κοινότητας και των αρμόδιων αρχών (Α.ΔΙ.Π., ΠΟΣΔΕΠ,Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας) και χωρίς ενιαία ακαδημαϊκά κριτήρια βασισμένα στην βιώσιμη ανάπτυξη.
Θέλουμε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των σχολών του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, ενός Ιδρύματος που ανήκει στο 17% των καλύτερων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων παγκοσμίως.
Θέλουμε να απαντήσει το υπουργείο στην ερώτηση: Πότε θα εκδοθούν επαγγελματικά δικαιώματα για όλους τους αποφοίτους Τεχνολογικής Εκπαίδευσης; αν όχι τώρα μαζί με το Προεδρικό Διάταγμα πότε;
Με εκτίμηση
Σύλλογος Φοιτητών τμήματος Τεχνολογιών Αντιρρύπανσης
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Αγαπητή κυρία Μακρή,
Είμαστε φοιτητές στο Τμήμα Βιομηχανικού Σχεδιασμού του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και θέλουμε να εκφράσουμε τη διαμαρτυρία μας για την κατάργηση του τμήματός μας, μέσω της απορρόφησής του από το Τμήμα Μηχανολογίας. Το Τμήμα Βιομηχανικού Σχεδιασμού Θα πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί ως αυτόνομο τμήμα για τους παρακάτω λόγους:
(ακολουθεί περίληψη του αρχικού κειμένου που δόθηκε στην κυρία Μακρή)
 Το Τμήμα Βιομηχανικού Σχεδιασμού είναι το μοναδικό πανελλαδικά που έχει ως αντικείμενο τη δημιουργία ενός προϊόντος από την έμπνευση έως το τελικό προϊόν.  Κι όμως το κλείνουν.
Το τμήμα έχει διακριθεί τόσο σε πανελλαδικούς όσο και διεθνείς διαγωνισμούς σχεδιασμού προϊόντων και έχει κατοχυρώσει δεκάδες βιομηχανικά σχέδια και
πατέντες στον ΟΒΙ. Κι όμως το κλείνουν.
Ενώ παραμένουν τμήματα (σχεδιασμού ρούχων και υποδημάτων, σχεδιασμού επίπλων και προϊόντων ξύλου, διακόσμηση και σχεδιασμός εσωτερικών χώρων) τα οποία είναι υποσύνολα του Βιομηχανικού Σχεδιασμού, το Τμήμα Βιομηχανικού Σχεδιασμού που είναι η ομπρέλα όλων κλείνει.
Ενώ μια σειρά από ιδιωτικά κολέγια προσφέρουν, με αξιοσημείωτη επιτυχία, κύκλους σπουδών σε επιμέρους τομείς του Βιομηχανικού Σχεδιασμού, το τμήμα Βιομηχανικού Σχεδιασμού κλείνει.
Ενώ η πλειοψηφία των αποφοίτων βρίσκει δουλειά στο αντικείμενο των σπουδών τους, κλείνουν το τμήμα.
Όλοι μιλούν για ανάπτυξη, για παραγωγή, για τυποποίηση και προώθηση των προϊόντων και κλείνουν το Βιομηχανικό Σχεδιασμό που είναι το μόνο τμήμα που σχετίζεται άμεσα με το σχεδιασμό προϊόντων.