Σελίδες

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Ε.Κ.Φ:Τα συμπεράσματα της διημερίδας για την «ανεργία ως κοινωνικό πρόβλημα»

Της  περιφερειακής ενότητας Φλώρινας, του Δήμου Φλώρινας, του Δήμου Αμυνταίου, του Δήμου Πρεσπών, του Εργατικού Κέντρου Φλώρινας και της Αναπτυξιακής Φλώρινας που συνδιοργάνωσαν στις 27 & 28 Σεπτεμβρίου 2013 με θέμα:
Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΩΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΟΙ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ
ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ – ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΗΣ – ΤΡΙΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ




Η πραγματοποίηση της διημερίδας είχε ως στόχο την ανάδειξη των προβλημάτων της περιφερειακής ενότητας Φλώρινας αλλά και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που έχουμε ως περιοχή για την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια η ανεργία έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις οι οποίες δημιουργούν ανισόρροπη κοινωνική κατάσταση στην περιοχή και επιπρόσθετα το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων μειώνετε δραματικά και αυτό κατατάσσει την περιοχή προβληματική από κάθε άποψη για ανάπτυξη.

Η πολιτεία όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης δεν έκανε τις απαραίτητες παρεμβάσεις για την κατοχύρωση των εργασιακών σχέσεων, την κοινωνική συνοχή και την αλληλεγγύη που θα έπρεπε να είναι το κύριο συστατικό μιας βιώσιμης και αναπτυγμένης κοινωνίας.

Όλα αυτά τα χρόνια που η κρίση έχει οδηγήσει στη μείωση των εισοδημάτων των πολιτών, δεν έγιναν οι απαραίτητες θεσμικές αλλαγές οι οποίες θα έδιναν ώθηση στην οικονομία αλλά και θα κατοχύρωναν ένα σταθερό κοινωνικό εργασιακό περιβάλλον.

Κοινή διαπίστωση από τις εισηγήσεις που έγιναν στη διημερίδα είναι ότι οι πολιτικές για τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και ανόρθωσης της ελληνικής οικονομίας, δεν έγιναν με το καταλληλότερο και αποδοτικότερο τρόπο όπως αναφέρει στην εισηγητής του ο καθηγητής Σάββας Ρομπόλης, αλλά αποσπασματικά έγιναν παρεμβάσεις πρόσκαιρης απασχόλησης με προγράμματα μικρής διάρκειας τα οποία δε δημιούργησαν μόνιμες θέσεις εργασίας.

Η Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας ως περιοχή με αναπτυγμένη τη βιομηχανία στο τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αφού στην περιοχή μας παράγετε το 15% της ενεργειακής ζήτησης της χώρας μας, είναι το κυρίαρχο στοιχείο που δίνει τις δυνατότητες για ακόμα μεγαλύτερες παραγωγικές δυνάμεις στο τομέα αυτό, τόσο με την ανάπτυξη των ιδιωτικών λιγνιτωρυχείων αλλά και τη δημιουργία νέων μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη, οι οποίες θα δημιουργήσουν πολλές θέσεις εργασίας, τόσο με τις παράπλευρες δραστηριότητες αλλά και με την κατασκευή και τη λειτουργία των μονάδων αυτών.

Επίσης η αξιοποίηση των υπολειμμάτων της τέφρας μπορεί να δημιουργήσει νέες καθετοποιημένες επιχειρήσεις οι οποίες θα έχουν ευρεία παραγωγική διαδικασία σε νέες κατασκευές και τεχνολογίες, καθώς και η αξιοποίηση των απωλειών  της θερμικής δύναμης των ατμοηλεκτρικών σταθμών, μπορεί να είναι το νέο αναπτυξιακό μοντέλο που μπορεί να αξιοποιηθεί στη βιομηχανία αλλά και τον πρωτογενή τομέα.

Η Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας έχοντας πλούσιο και αναξιοποίητο σε μεγάλο βαθμό ορεινό όγκο, μπορεί να γίνει αγροτουριστικός προορισμός ο οποίος θα αναπτύξει δραστηριότητες στην παροχή υπηρεσιών, οι οποίες αυτή τη στιγμή είναι αναξιοποίητες λόγο των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε από τη μη ύπαρξη υποδομών, τόσο στους κάθετους άξονες με την Εγνατία αλλά και τη μη υποστήριξη της πολιτείας με προγράμματα τα οποία θα έδιναν τα κίνητρα εκείνα για την προβολή, την ανάδειξη αλλά και υλοποίηση προγραμμάτων τουριστικού περιεχομένου στην περιοχή.

Το υψόμετρο και οι ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή ευνοούν την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων σε μεγάλες κλίμακες, τόσο για τα εσπεριδοειδή (σταφύλια, μήλα, αχλάδια κλπ) αλλά  και οπωροκηπευτικών προϊόντων τα οποία με τις κατάλληλες παρεμβάσεις και τη δημιουργία θερμοκηπιακών καλλιεργειών με τηλεθέρμανση, θα μπορούν να δώσουν ώθηση στην οικονομία μας.

 Επίσης το ζωικό κεφάλαιο της περιοχής που λόγο των μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών που έγιναν τα τελευταία χρόνια υπέστη τεράστια μείωση και αυτό αναδείχτηκε στη διημερίδα, ενδεικτικά αναφέρουμε ότι από το 2003 ως και σήμερα από 50.000 περίπου βοιδών που υπήρχαν στο νομό έχουν μειωθεί στις 11.000 τα οποία έχουν μειώσει το εισόδημα των κατοίκων της περιοχής στο τομέα αυτό. Είναι ίσως η κτηνοτροφία ένας από τους τομείς που μπορεί να δημιουργήσει πολλές νέες θέσεις εργασίας διότι τα προϊόντα τόσο στην παραγωγή κρέατος αλλά και τα γαλακτοκομικά είναι ιδιαίτερης γευστικής και ποιοτικής αξίας.   Ο τομέας αυτός θα έπρεπε να είναι η απόλυτη προτεραιότητα της πολιτείας με τη χρηματοδότηση αλλά και τη δημιουργία κτηνοτροφικών πάρκων σε όλη την έκταση του νομού.

Η ΔΕΗ ΑΕ ως σημαντικός εταίρος της περιοχής υποστηρίζει όλες τις δραστηριότητες της παραγωγής που έχουν σχέση με τις εγκαταστάσεις που έχει στην περιοχή και επίσης με τη μερική απασχόληση τόσο με 8μηνες αλλά και 2μηνες συμβάσεις συμβάλει σε μεγάλο ποσοστό στη μείωση της ανεργίας, αφού σε σύνολο της Δυτικής Μακεδονίας και ειδικότερα στους νομούς Κοζάνης και Φλώρινας απασχολεί περίπου 2.100 άτομα έκτακτο προσωπικό.

Ευελπιστούμε σε μια εποικοδομητική συνεργασία των φορέων της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας με τη ΔΕΗ ΑΕ με στόχο της βελτίωσης της αναπτυξιακής προοπτικής της περιοχής.

Η Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας όπως αποδείχθηκε στη διημερίδα έχει πολλά πλεονεκτήματα. Αυτό που θα έπρεπε όμως να αξιοποιήσει περισσότερο από όλα είναι η συνεργασία των φορέων της περιοχής, για την αξιοποίηση όλων των πλουτοπαραγωγικών δυνάμεων που διαθέτει ο νομός μας και αυτό είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα και ίσως είναι το κυρίαρχο συστατικό που λείπει από την περιοχή, για να μπορέσει να δημιουργήσει συνθήκες οι οποίες θα προσελκύσουν κεφάλαια αλλά και θα δημιουργήσουν το κλίμα για τις αναπτυξιακές δυνατότητες της περιοχής.

Θα πρέπει να επισημάνουμε για να πραγματοποιηθούν όλα τα παραπάνω εκτός από τη  συνεργασία των φορέων χρειάζεται και πολιτική βούληση και επιβάλετε η ενεργοποίηση όλων των πολιτών.

Τέλος θα πρέπει να τονίσουμε η πολιτικοποίηση και ο αποκλεισμός δεν ήταν αυτοσκοπός ούτε στις προθέσεις της συντονιστικής επιτροπής. Θα θέλαμε να υπάρχει αντίστοιχο ενδιαφέρον από όλα τα πολιτικά κόμματα στην περιφερειακή ενότητα Φλώρινας, για την υλοποίηση των προγραμμάτων τους σε τοπικό επίπεδο, τα οποία όμως να είναι δεσμευτικά στο τρόπο εφαρμογής τους, έτσι ώστε να υπάρχει ισότιμη μεταχείριση όλων των κομμάτων στην περιφέρεια μας.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους συμμετείχανε στη διοργάνωση της διημερίδας αλλά ειδικότερα τους εισηγητές, οι οποίοι πραγματικά έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για να βάλουν και αυτοί ένα λιθαράκι προσέγγισης των προβλημάτων της περιοχής μας, με στόχο την ανάπτυξη για την καταπολέμηση της ανεργίας.


Η ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ